Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rokafuresz
csendes tag
válasz rokafuresz #3724 üzenetére
Hali!
Erre senki? (#3724) Ok, azért köszi.
rokafuresz[ Szerkesztve ]
-
Badman 4ever
őstag
Köszönöm mindkettőtöknek a választ...már továbbítottam is...
Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!
-
04ahgy
nagyúr
válasz rokafuresz #3724 üzenetére
Dugd rá a 24 tűs ATX csatlakozón kívül a +12V és a PCIe csatlakozóját is, és a +12V2 sem lesz LL.
PG - PowerGood - jelzi a lapnak, hogy rendben elindult a táp. Az 5VSB pedig egy kikapcsolt állapotban is jelen levő, kisebb terhelhetőségű 5V-os feszültség.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
Na várjunk csak... Én is láttam már olyan gépet. Sok csatlakozón két apa műanyag rész össze van kötve egy műanyaggal, az anya részen meg ott nincs válaszfal azon a kis szakaszon. De sok tápon a +2 pin lecsatolható, így ott ez nem játszik. Nem is hittem volna amúgy, hogy belemegy.
Igen gusztustalan dolog amúgy a 8 tűs PCIe csati. Szerintem te is azon a véleményen vagy, hogy csak marketing okokból kellett, mert elektronikailag a 3db 12V-os szál révén nem különbözik a 6 tűstől. Jó minőségű táp úgy el sem indul, lévén az egyik föld szépen rácsücsül az alaplapon közösített 12V-os tápsínre, és leold a védelem. De láttam én már olyat is, hogy Codegen táp, ólomakkumulátort megszégyenítő módon olvasztotta a +12V rövidzárba került két erén a citromsárga szigetelést. Persze minden csoda csak 3 napig tart, így ez is rövid ideig látható jelenség.
A legdurvább amúgy az, hogy a 24 tűs ATX csatlakozó lecsatolható 4 tűje már nem megy bele a +12V négytűs helyére. Mégis láttam már olyat, hogy azt dugták bele.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
didyman
őstag
Volt itt egy vinyó, annak fordítva dugták meg a fenekét. Tulajnak mondom, hogy hát az nehéz, magamban meg gondolom, hogy Erős Pista, erre bepróbázom a táp molexét a lemezbe, fordítva és úgy megy bele, mint kés a vajba...
A PCIE csatit múltkor én is sikeresen abszolváltam a CPU tápcsatijába (számolni pedig tudok), és csodálkoztam is, hogy nem indul a gép. Azért RZ-védelem ide vagy oda, elég necces így megalkotni valamit. Az USB+firewire szabványos kiosztása miatt is csókoltatom az alkotót, a felcserélt alaplapi dugó nemhogy csinálna inkább RZ-t, fel is cseréli a táppontok egyikét, 5V-ra GND, jelszintre +12V, hát USB eszköz legyen a talpán, ami ezt túléli."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
04ahgy
nagyúr
válasz didyman #3757 üzenetére
Azt is szeretem, mikor a 4 tűs FDD csatlakozót szépen rádugja az alaplapon a 4 tűs ventilátoraljzatra.
Vagy mikor Chieftec moduláris tápon a PCIe kábelköteg (piros aljzat) helyére lazán bedugható a SATA HDD kábelköteg, ami amúgy a feketébe menne.
HGyu
-
arnocost
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Segítségetekre lenne szükségem! Chieftec 450W-os táp van a masinámban, de a 12cm-es ventinek borzasztó hangja van! Kérdésem, h. ki lehet e a gyári ventit cserélni pl.Noctua gyártmányú ventire, vagy egyéb másra? És tökéletesen működne? Esetleg nagyon útban lenne a procihűtő, hogy ennyire felpörög a venti? Pedig minden gyár fos hűtőt kicseréltem, és láss csodát pont a táp a hangos, mintha nem ért volna semmit sem a kidobott pénz! No mind1, remélém kapok választ a problémámra!
-
77Dmb
csendes tag
Hi!
Tápvásárlás lőtt állok és van egy kis problémám, erre kérnék segítséget.
Ma fenét jelent az, hogy egy táp EATX? Az alaplapomra rá van írva ez a szabvány, de tápról nem találtam infot erre vonatkozólag, bár több helyen is árulnak iljen tápot (www.gepbolt.hu). Azt okoskodtam ki, hogy a 8 pines CPU csatolóról lehet szó, de ez csak egy tipp. Vki homályosítson fel pls. -
DigitXT
nagyúr
Nem feltétlen kell feleakkora zaj, elég ha a legzavaróbb komponense kiesik.
Ha pl. van egy csúnya motorhangú ventid, a legkevésbé sem a szélzaj fog
zavarni: ha ugyanazt normális motorhanggal is meg lehet csinálni, a "user"
simán elégedett lehet a cserével, s a légszállítás is megmaradhat. Az más
kérdés, hogy alapból nem egészséges dolog a tápban nyúlkálni, +gari, stb.https://hardverapro.hu/apro/ibike_mono_adventure_3000w_sok_extraval_elado/friss.html
-
PowerBuldog
veterán
Hello!
Lenne egy sürgős kérdésem! (Bár lehet nem jó helyen járok)
ATi 4890-es kártyát szándékozom venni.
Elbírna egy Chieftec 500W-os táp egy ilyen gépet?Gigabyte P35-DQ6
Intel C2Q Q9400 3.5ghz 1,25V + Hyper 212
2*2gb G.Skill PI series
74Gb Raptor + 1Tb Hitachi + 500Gb Samsung F1Ezek a táp adatai:
Eladó motyók: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/powerbuldog/index.html
-
stol
addikt
válasz PowerBuldog #3766 üzenetére
Ha A 12V-os ágak nincsenek nagy mértékben asszimetrikusan terhelve, akkor igen, el.
A leírt konfig össz fogyasztása 250W maximum alatt marad.
De ez a kérdés is off. -
taaz
tag
Sziasztok.
Kérdésem a következö lenne. Tápvásárlás elöt állok de nem tudom h milyen 12v rendszerüt vegyek. a gépemben 2db 2900xt van. Most egy félig halot 450 csifi hajtja ami 14A ill 16 ampert ad le 12v . Már jo ideje szépen viszi ugy h kb tudom h minimum mennyire számoljak
Az eggyesitett 12v águ tápok lenének jobbak vagy a több águak.
Gép infom az adatlapomnál.
Köszi az ötleteket -
04ahgy
nagyúr
Szia stol!
Egyszerűbb tápokban szokott lenni 2003Z, 2005Z IC. Illetve csak ez van ráfestve. NEM TL494 származék, mert tök más a bekötése. Nem találkoztál véletlenül ilyennel már? Adatlapot keresnék hozzá, vagy helyettesítő típust... Naggyon köszönöm, ha tudsz valamit ezügyben!
UI.: Ha jól tudom, a CoolerMaster eXtreme tápoknak az akív PFC áramköre van rosszul méretezve, és a toroid tekercs szenesre szokik sülni...
HGyu[ Szerkesztve ]
-
bogingrol
aktív tag
A szerverünk redundáns tápja meghalt (elvileg mind a kettő), csak informatív jelleggel érdekelne, hogy nagy baromság lenne e egy klasszikus atx-es táppal berobbantani adatmentésre, max fél órára? A gépről ennyit lehet tudni, mivel szétszedni nem lehet, és bekapcsolni se Intel sc 5100.
...hozd el, megisszuk azt is! ...sabadabadabada , meg a lovamat...PéjPólkőőőő
-
atesss
addikt
Üdv !
Egy 18" LG L1800P TFT monitort javítanék meg, egy 5V-ról 3,3V-ra stabilizáIó IC hiányzik belőle (BA033FP, és ezt nem is lehet kapni itthon, de az lesz, hogy helyettesítem egy LM3940-el).
Ha esetleg ért valaki a "ripple rejection ratio"-hoz, hogy ez mit jelenthet nekem a gyakorlatban (mert ebben van egy kis különbség a két IC közt, elvileg rosszabb amire cserélném), arra is szívesen várok segítséget !Meg a beépített tápja is hiányzik, de csak 5V és 12V kell neki.
A Service manual alapján nézem az infókat természetesen, fogyasztásnak max. 60W-ot adnak meg, de ez a belső táp veszteségével együtt !
Az 5 és 12V-ot az FSP-300PNR tápomról szedném, de mielött rámegy a monitorra, kéne egy lehetőleg minnél nagyobb kondi stabilizáláshoz.
Otthon kipróbáltam egy 10000uF-os kondit (csak ezt találtam így hirtelen), de az 5V-ra és a 12V-ra is hirtelen rákötve leállt a vinyó vagy resetelt a gép.
Nyilván hirtelen leesik a fesz az óriási töltőáram miatt...Kérdésem, hogy szerintetek mi az a legnagyobb kondi, amit még elbírna a táp, hogyha hirtelen rácsatlakoztatom a kondit ?
Szerintem egy 4700uF-os kondi jól jönne mindkét ágra, ha azt még bírná a táp.Vagy bekapcsoláskor sokkal többet elbírna ?
Pl. kinyomnám hátul a monitort, ha úgyis csak letölt a gép (az 5V-ra és 12V-ra csinálnék egy kapcsolót).
Vagy a kapcsolót a kondik után rakjam ?
De ha esetleg kihúzom a gépből a Molex csatlakozónál valamiért, azt ez sem oldja meg...A gép nem fogyaszt valami sokat: P4 2@2,4; 2 vinyó; 1GB DDR; VGA meg egy AGP-s Ati HD2400XT lesz majd, mert teljesen felesleges az AGP-s HD2600XT-m, asszem le fogom cserélni.
-
Macka
veterán
Sziasztok Májszterek!
Ha a táp ATX csatlakozóját lebontom, majd mikor újra bekötöm a vezetékeket ( be kívánom harisnyázni) a csatlakozóba, akkor az a lényeg, hogy azonos színű kábel kerüljön a megfelelő helyre, ugye?
Az már nem fontos, hogy ugyanaz a fekete ér kerüljön oda, mint amelyik a megbontás előtt volt, csak a szín stimmeljen.
Köszönöm!
-
Blacki
tag
Hello mindenki!
Lenne egy érdekes, kérdésem.
Van nékem ez a tápom---> [Táp]
Az érdekelne lehet, ilyen vagy csak kébzelgek.
Olyan van hogy ugye 4 DB pci-ex csat van rajta, van egy 295 karim, és ilyet nem pipáltam nyöszörög Vista felmérés alatt 2d-ben meg 3D -ben meg wááo az már szabályosan sípol de kegyetlenül. Az lehet hogy esetleg nem bír olyan ,emgfelelő áramellátást adni a karinak.
Csak erre tudok gondolni.
Sőt ha kicsit tuningolom a lapomban a procit, akkor az is elkezd ciripelni, ha ramokat azok is ciripelnek.
Szóval lehet ilyet kapni , nem megfelelő ingadozó áramellátás esetén kapni.
Hogy lehetne ezt ,tesztelni bemérni.
Hogy nem megfelelő a 12 voltos ág , meg a pci Ex ág?Xbox360 gamertag: TrinityBlood05
-
atesss
addikt
Nem túl könnyű amúgy kiszedni az ATX csatlakozóból az ereket, kelleni fog majd hozzá egy nagyon kicsi csavarhúzó.
Vagy lehet már megnézted, akkor felesleges mondanom...
És visszarakásnál is ügyeljél, hogy jól össze legyenek nyomva a kis aljzatocskák.A szinekről: persze, mindegy hogy melyiket hova rakod vissza Föld-Föld vagy 5V-5V tökmind1. Illetve egy dolog lehet, hogy ha a tápodon több részre van osztva a 12V, akkor azokon lehethogy nincs jelölve színnel, hogy melyik a 12V1 és a 12V2 (stb.) ág.
De ha 2 ág van, akkor asszem csak az egyik szokott menni az alaplapra (sőt azon belül is inkább a 4-es kiegészítő csatlakozóra), a 2. a PCI-E + Perifériák.
A sárga 12V-osokkal esetleg megteheted, hogy azt úgy rakod vissza, ahogy volt.
Ha régi 20-as ATX-ed van, úgyis 1db 12V van csak, de az ATX24p-n is csak kettő van.
[link][ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
Sajnos elég sok táp "ciripel", ez van. Keress rá vagy itt vagy egy másik tápos topicban, volt már erről sokszor szó.
Persze a hangerőnek is vannak fokozatai, ha tényleg annyira hangos, már lehethogy más baja is lehet, de igazából nem hinném.Mérni amúgy multiméterrel lehetne, legalábbis hogy stabil-e a a fesz, a leadott fesz zajosságát (amivel egy márkás, pláne ilyen kaliberű tápnál már nem lehet gond) meg esetleg oszcilloszkóppal, de eleve nehéz tudni, hogy mi lenne ebből a "jó".
-
Daemon09
őstag
Sziasztok!
Tagan TG480-U01-es táphoz nem tud valaki kapcsolási rajzot? Elszállt rajt 2 alkatrész, de nem tudom megállapitani, hogy mik voltak azok. -
Rive
veterán
Hagyd a francba az extra kondit. A monitoron belül mindkét ágról szabályozott kimenet megy, szóval ott nem számit. Azt meg, hogy a géppel mit csinál, láttad
Csinálj egy terheléses tesztet a gépen, és kapcsolgasd a monitort ki-be, hogy birja-e a táp a tortúrát
Ui.: persze azért rendes kábel legyen a monitorig, ne cukorspárga Plusz ugye földelt a konnektorod?
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
atesss
addikt
Na igen, a kábel nem lesz rövid sem, úgyhogy szerintem is kb. egy 0,75 mm2-es eredetileg 220-ra való 3 eres kábel lesz.
"A monitoron belül mindkét ágról szabályozott kimenet megy" ezzel mire gondolsz ? pl. az inverterhez menő kb. 12V 3-4A-t (szerintem lehet annyi, nem ?) csak nem szabályozzák IC-vel, nem ? (ezt még nem néztem meg a Serv. Manualban)Itt az LG L1800P Service Manualja: [link]
Kondik azért vannak az LCD Main Bordon is (21. és 41. oldal), de azért a saját tápján több volt (46.old).Hát a terhelés teszt meg lesz majd (ha sikerül megcsinálni a monitort), csak először megvenném a kondikat, és ezért kérdeztem, hogy kb. mit vegyek.
De a másik topicban elég részletesen segítettek már, ha te is értesz hozzá ennyire, a te segítségedet is várom a 'ripple rejection ratio' témában is. [link]
Na igen, a konnektorom nem földelt sajnos. De amikor először kipróbálom a TFT-t, biztosan átvezetek egy hosszabbítót a konyhából, ahol földelt. Utána meg nemtom mi lesz, tartósan nem lehet átvezetni a fél lakáson.
-
Rive
veterán
pl. az inverterhez menő kb. 12V 3-4A-t csak nem szabályozzák IC-vel, nem ?
Mostság az inverter vezérlőchipje szabályoz már...a saját tápján több volt ...
Persze, hisz' ott a kapcsolóüzemű táp kimenő szörnyűségeit simitják le egyendelejre. De neked a PC tápjában ez már megtörténik, szóval...Ripple rejection ratio: nagyjából annyit tesz, hogy ha a bemenő egyendelej raplis, akkor abból mennyit enged át a túloldalra. Az esetedben igen-igen jó eséllyel nem kell vele törődni.
Ui. földelés: rendesen csináld meg a kábelezést, a gépben/monitorban csatlakozókkal meg minden, és akkor nem annyira gáz a földelés hiánya. Mármint nem annyival veszélyesebb a földelés nélküli gyári állapotnál a földelés nélküli buherálmány.
[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
Meg lehet is kapni (max. 300ft). Csak egyik se felel meg annak tökéletesen, amire kéne.
Ugyanis pont ilyen IC-t nem lehet kapni itthon. Találtam már 1-2 monitorba meg egy szkennerben, de egyiket se nagyon láttam használtan olcsón.
Meg volt egy ilyen IC az USB Hub-jában a monitornak, csak kiforrasztáskor sikeresen letörtem a lábát.
De a másik topicban már segítenek, de pontosan még nem tudom melyiket kéne berakni. [link] -
profi
aktív tag
Sziasztok!
Gondoltam belenézek a tápomba (Chieftec GPS-450AA-101A), hogyan is néz ki belülről. Sajnos kicsit elkeseredtem, mikor láttam, hogy több helyen is, "rágó szerű cucc van szétfolyva". Mi lehet ez? Kezd meghalni a tápom? Lehet, hogy ezért hangos?
üdv.
-
proof88
addikt
Üdv!
A tanácsotokat szeretném kérni. Elromlott a Corsair HX520-as tápom, nyáron vettem. Menet közben történt valami, pont nem voltunk a gép előtt, de a házban ki is ment a biztosíték. Nem vitt magával semmit, de ha konnektorba kerül a csatlakozója, akkor elmegy az áram. A gond az, hogy saját hibámból adódóan nincs meg a számla, szóval nem vihetem vissza oda, ahol vettem. Doboz és minden kellék megvan, Corsair 5 év garit ad rá, de elgondolkodtam, hogy megéri-e visszaküldeni postán, vagy inkább itt keressek egy hozzáértőt, aki "megszakérti" a tápot és kiderül, hogy csak valami apró dolgot kell benne javítani, és tudná is javítani?
-
(Bundás)
addikt
A mai Chieftec szériák természetes hangja a magas, a rágó szerű cucc normális, minden tápban van.
proof88: meglehet csak a bizti ment ki benne, kicsit olcsóbb mulatság a cseréje, viszont nem tudom le van-e matricázva a tápod, mert ha az megszakad viszlát 5 év gari.
Pesten találsz pár PH!-s tápszakértőt, keresd meg őket priviben. -
(Bundás)
addikt
A táp tudja mikor van melege és mikor mennyire pörgesse a ventilátort, Te nem. Elég csúnya dolgok történhetnek ha túlmelegszik / tönkremegy. Ventilátor csere sem megoldás, felesleges erőlködés.
Ha zavar a hang Corsair CX400 (nagyon halk), ha pedig szinte néma "aktív" tápot akarsz Enermax. -
Rive
veterán
válasz (Bundás) #3797 üzenetére
A biztosítéknak az a lényege, hogy ha 'kimegy', akkor a táp nem játszik rövidzárlatot, ha hálózatra dugod.
Az adott eset SZVSZ pont az, amikor valamelyik félvezető saját halálával önfeláldozóan megvédte a brutálisan túlméretezett biztosítékot az eldurranástól
Monnyuk még lehet bemenő szűrőkör, de az ritka és mindenképpen látszik a cseréje.
Új hozzászólás Aktív témák
- APC Smart-UPS 750VA LCD(SMT750I) valódi szinuszos szünetmentes tápegység, számlával,1 év garanciával
- ZALMAN GigaMax 80Plus Bronze 750W
- Tápegység Moduláris Kábel Tápkábel Adapter Hosszabbító Csatlakozó Elosztó - Egyedi is
- ASUS ROG STRIX 850W GOLD Moduláris Tápegység
- Eladó EKWB Quantum Vector RX6800/6900 DRGB Nickel-Acetal GPU vizhűtő blokk
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest