Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • envagyok

    veterán

    Szerintem most nem az IT az aranybánya.
    Autószerelő, gázkazán szerelő, villanyszerelő, stb.
    Múltkor beszart a gázkazán 6 év után. A régi szerelő, aki régen tizenéves Suzukival jött, és az akkor is soknak számító 10k-t kért egy munkaórán belüli javításért, most egy kp-s vadiúj 20 millás e-suv-al érkezett, és 40 perc melóért több mint 40000ft-ot kért úgy, hogy egy 2000ft-os alkatrészt cserélt. Ja és közben telefonálgatva lezsírozott még 4 szervizt. A szomszédba is ment nemrég villanyszerelő, 8 után érkezett, ebédelni már otthon ebédelt. 40k
    Amilyen ígéretesnek tűnt régen az IT, most sajnos nem az. Jó még a nőgyógyász (7perc vizit 15-20k) maszek fogorvos (fogpótlás milla felett)
    A fentiek megtehetik sajnos, hogy sokat kérnek, mert ha nem fizetsz, nem lesz fűtésed, villanyod, fogad, egészséged.
    Még a cnc eszterga programozáson gondolkodok, de pl. Ausztriában dolgozó szerkezetlakatos ismerős 3500-4000€ között keres, és kap még 13., 14. havi fizetést is. Vicc, komolyan, mert itt egy Senior se kap annyit.
    Barátcsaj vendéglátós végzettséggel, nulla tudásháttérrel takarít Bécsben kényelmesen 14×1800€, lehet szorozni 400-al, és számolni...
    A fentiek fényében, ha egy bevitt laptoppal, pc-vel 3-4 órát szenvedsz sem kérhetsz 10-15k-nál többet, mert megátkoznak, rájössz, hogy rossz szakmát választottál.
    Meg van sok önjelölt szerelő (bocs, gépépítő), windows telepítő ismerős mindenki rokonságában, baráti körében, plusz a win10,11 bolondbiztos, 99%-ban készre telepedik, így a szoftveres oldal is felejtős.
    Régen emlékszem win xp és 7 idejében, hogy akinek nem volt driver cd-je, netje, vagy a hálókártya se ment telepítés után, ráadásul évente hanyattvágták magukat a rendszerek, ismerősök szépen eléltek ebből. Akkor még egy számítógép értéknek számított, most a telefonok kütyük világában (amik nem szervizelésre lettek kitalálva, hanem dobd el és vegyél másikat, még az újabb laptopok is, amin a procitól ramtól kezdve az ssd-ig minden integrálva van) szinte e-hulladék értéket képviselnek csak. Özönlik az országba a sok selejtezett 2-3-4. Gen i5 pc, amit nem szakember önjelölt viszonteladók pár kiló kenyér áráért öntenek a használtcikk piacra 15-20000 forintokért, miközben 3-4 órát elvesz az életükből a gép beszerzése, telepítése, hirdetése, eladása. Kb. Megélgetési üzlet SE.
    Az új cuccoknál meg sajnos igaz, amit írtak.
    Ugyanannyiért, vagy olcsóbban jön emagból, alzából a cucc, mint amennyiért nagykerben kapod, sőt sokan nem tudják, nem merik, de ebay, amazon, német webshopokból még olcsóbban.
    Nagy megrendelésekhez, neadjisten kormányzati beszerzéshez meg ha nem vagy valakinek a valakije, vagy nem tejelsz vastagon, közelébe se érhetsz.
    Öcsém most pl. mozdonyvezető. Halál kényelmes meló, egy hátránya, hogy nem irodai munkaidővrosztása van, de 600 nettó felett kap egy csomó juttatással.

Új hozzászólás Aktív témák