Új hozzászólás Aktív témák

  • somasz

    addikt

    Nos, lefőztem életem első sörét. Tapasztalatok:
    -Olaszéktól hoztam 15l-es előre összeállított IPA-csomagot, nem akartam egyből lyukra futni.
    -nem volt a megrendelt deluxe start szett csak coppers, így azt hoztam el (szólhattak volna mondjuk előre)

    Főzés közben derült ki számomra, hogy a 23 l-es fazekam valójában csak 19-20 között van. Élhetnék az elállás jogával, de nagyobbat nem bírna el a láng, ezt is éppen, hogy forrásban tudtam tartani.

    Készült egy BIAB-hoz való zsák voile anyagból, ismerős megvarrta, elsőre egész jó lett, ma már tuti, hogy hosszabbra hagynám, kényelmesebb lenne használni.

    Ez alapján csináltam meg a receptet, egylépcsősen, nem az olasz-féle leírás szerint. Tettem az aromakomlókkal együtt ír moszatot is bele. Ennek nagyon büdös szaga van, remélem nem marad belőle semmi.

    A réz spirál elég szépen tette a dolgát, a kifolyó vízzel meglocsoltam a chiliket, miután már nem volt olyan forró.

    Átöntöttem az erjesztőbe, 25°C-on beleszórtam a kapott élesztőt. Ekkor jutott eszembe, hogy le kéne mérni a sűrűségét, OG=1062 lett. Ezt a levet kiöntöttem később, mert nem volt lefertőtlenítve a mérőhenger. Lezártam, kotyogót beleraktam, került bele vodka is. A hűtőbe rakva az erjesztőtartályt, egy slukkra leszívta a fél vodkát, remélem nem gond, és később inkább kifele jönnek majd a gázok...

    Hűtőhöz összedobtuk még korábban apámmal az említett szabályzót (stc-1000), felprogramoztam neki 18°C-ot, 0,5°C-os tűréshatárral, elvileg jól működik.

    Vettem még világos pale ale malátát, 6 kg-ot, 100-100 g Amarillo, Centennial és Pacific Gem aromakomlókat, és 100 g Magnum keserű komlót. Úgy néz ki, hogy ebben a BIAB receptben található 4kg malátát nem kéne meghaladnom, mert nincsen hozzá edényem. Úgyhogy 2 főzésre elegendő lehet a malátám, holnap tudnék mellé venni 1-1 kg valamit, amivel meg tudom bolondítani esetleg. Erre tipp? Vagy főzzek kevesebbet?

    Van még egy 30 literes erjesztőm, meg a két 5l-es üvegkannám, ezeket meg tudom elvileg tölteni sörlével. Lehetne száraz komlózni, próbálkozni, mit javasolnátok?

    Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html

Új hozzászólás Aktív témák