-
GAMEPOD.hu
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
thesound
őstag
válasz olloczky #24997 üzenetére
Amúgy pontosan így lett, mert a dupla (Only Memories) és tripla IPA-juk (Big Lies) az zseniális szerintem. A sima IPA az csak jó, az oatmeal stoutjuk is "csak" jó. Még kettő APA van amit nem kóstoltam meg.
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán
-
looser
addikt
Rendeltem szülinapomra pár tételt; úgy 10 éve, amikor indult itthon a 'sörforradalom' (ehh, de rég írtam már le :-) akkor még a De Molen elég jónak számított, vettük párszor felezve, harmadolva. Szóval az árazás (alig drágult) és a nosztalgiafaktor együtt vett rá, hogy ezeket rendeljem. Ami miatt megosztom, az a szállítólevél tetején lévő megjegyzés, elvigyorodtam, amikor megláttam :-))
szerk.: Drink Station rendelés.
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Grave_444
nagyúr
Aki már főzött otthon sört, azokhoz szólna elsősorban a kérdésem.
Az erjedés 7. napján ha megmérem a sűrűséget, majd másnap is és változatlan az érték mehet a hidegkomlózás? Úgy tudom 2 napig szobahőmérsékleten, majd 2 napig hűtőben ajánlott. Ezután ismét szükséges a 2 mérés és lehet palackozni?Nem egyértelmű jelenleg a lépések közti eltelt idő. Ha nem hidegkomlóznám az első dupla mérés után már lehetne is palackozni. Az nyilván megint egy pár napos folyamat.
-
looser
addikt
válasz Grave_444 #25005 üzenetére
Íródott nemrég egy ilyen cikk itt a péhán: Hogyan főzzünk sört panelben?
Szerintem bátran kérdezz rá, de a legjobb ebben a témában ez a két facebook csoport:
SÖRFŐZÉS OTTHON
Első Magyar Házisörfőző EgyesületMindent tudok a rákászszakmáról...
-
Zsolt_16
tag
válasz Grave_444 #25009 üzenetére
Azt azért tegyük hozzá hogy ezek a napok igen túlzóak szándékosan ha a készítő valamit elront akkor is sör legyen belőle amúgy ilyen 3-4 nap alatt leerjedik ha minden oké. Amennyiben az FG értéked kb eléri az előírtat és két egymást követő napon sem változik én mennék a következő folyamatra.
-
Grave_444
nagyúr
-
nonsen5e
addikt
Bad Seed Brewing - Good Morning, Vietnam
Nagyon keserű, nagyon kávés, a pörkölt kakaóbab érdekes, kicsit füstös íze van tőle a sörnek, de épp annyira, hogy kellemetlen még ne legyen, mint múltkor a Sap Haus. Illatban kicsit még rozskenyérre is emlékeztet. Egy minimális édesség hiányzik belőle nekem viszont.3 Sons Brewing Co. - Stiff Peaks
A leírása fogott meg első körben, hogy graham keksz, citrom és vanília pastry sour. Érdekes módon illatra 101%-ban almáspite, nagyon kicsi citrommal. Ízre először 1-2 másodperc erejéig szintén előjön a sütemény, de utána savanyú mard a korty nagyobbik fele.Basement Brown
Tejes kávés, karamellás, főzőtejszin is eszembe jutott róla. Kávé nagyon dominál, de mellette a nyers pörkölt kakaóbab is előjön, ízre nagyon minimálisan édes csak.Seven Islands Brewery - Thanatos
Pörkölt karamellás törökmogyoró. Illatra és ízre is. Folyékony nutella, vagy akár a nugát réteg a Mozart golyóból. Eléggé édes, de még nem zavaróan. Az ereje és elég szépen el van fedve, abszolút nem érződik a 10.3% alkohol. Papíron van benne brazil kávébab, ugyanakkor abből én semmit nem éreztem. Ebből a körből messze a kedvencem, iszonyatosan finom, kellemes - de megkockáztatom, hogy dobogós all-time kedvencek között is.[ Szerkesztve ]
D4 klán: HunPH - invért privát rám
-
thesound
őstag
BYM milyen gyakran frissíti a rendelhető tételeit? Vágynék egy Big Lies-ra és kóstolnám tovább a többit.
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán
-
thesound
őstag
olloczky: Találtam is egy post-ot, hogy őszre várható.
L4D1K: köszi a tippet
[ Szerkesztve ]
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán
-
looser
addikt
Pénteken voltam exkollégákkal a Mixátban (ex-Darshan +/- 1-2 helyiség). 32-es csaplista, olcsótól a drágábbig. Érdemes erre is ránézni :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
atthany
aktív tag
Karlskrone búza (belga) holnaptól 229 pengő, mennyire ajánlott?
-
iatti
aktív tag
válasz looser #25027 üzenetére
ma átugrottam párkányba. nem volt komolyabb 12-es sör akcióban, maradt az alap 12-es steiger 55centért/220ft?/ hoztam még egy láda krusót. hazafelé beugrottam a magyar lidlbe. ennek dobozos változata valami 440ft körül volt kirakva. pofátlan kaszálás megy itt. persze a bolt tömve néppel, nincs itt gond
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Ebben sajnos teljesen igazad van. Tele vannak a boltok, nincs itt gond. Mégis folyamatosan csökken a boltok forgalma. Ki érti ezt?... (szarkasztikus kérdés). De a 229-es szűretlen búza szerintem jó vétel.
(#25029) iatti: ez is igen jó ár!
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
thesound
őstag
Tegnap párom benézett a hűtőbe és meglátta a Bright Liest. Egyből mondta, hogy ez nagyon finom volt a múltkor, kér most is. Még a végén rájár a készletemre.
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán
-
olloczky
senior tag
Gyó a munch-on is lehet már akciós sört venni. A westendben van vmi italbolt es ok rakjak ossze a bennragadt tételekbol a csomagot. Most pl 3500ért van 6 db sor. [link] nekem sajnos nagyon kiesik a nyugati kornyeke, de szerintem ez bitang jo akcio
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
trouble
senior tag
-
barizo
tag
Sziasztok
Ebben a topicban is megkérdezem, hátha …
Nem futott bele mostanában valaki bestbuy otthoni sörcsapoló berendezésben?
Ami nem csak a Heineken fele party hordokkal kompatibilis…
Továbbá, otthonra 5l-es hordókhoz melyik csapolót javasolja tok mint megbízható, megfelelő ár-értek arányuk készülék?
Köszönöm -
Grave_444
nagyúr
válasz Zsolt_16 #25012 üzenetére
Jelentem elkészült a sör.
Sajnos a rossz recept miatt (komlót csak dobd bele stb, nincs komlózózsák) a végén harisnyán tudtam átszűrni, ennyi jött ki, ez nem került a palackokba. Ettől függetlenül nyilván sajnos folyt beléjük, szóval az alját nem ajánlott kitölteni.Egyelőre csak egy fél palackot kóstoltam meg, ez lett az utolsó üveg, szóval ez a legzavarosabb.
Azt kell hogy mondjam egész iható. Kesernyésebb egy átlag ipánál, de ugyanúgy citrusos. Nagyot szisszent kibontásnál, szénsavval nincs gond. Kitöltve szép sötét, mint mondjuk egy Soproni IPA. A többit hagyom még egy hétig hűtőben és remélhetőleg egy teli üveg ízletesebb lesz, amibe kevés maradék zacc került.
2kg viking malátába tettem 5+45g Citra komlót + 15g Amarillo, majd hidegkomlózásnál 50g Citra és még 15g Amarillo. Szerintem túltoltam, a recept is csak Citrát ír. -
looser
addikt
válasz Grave_444 #25037 üzenetére
Isten ments, nem akarlak semmire sem rábeszélni, ez csak amolyan szóbeszéd, igazából egy bizonyos szinte felett - tudomásom szerint - nincs értelme. Sem a sokféle komló keverésének. Egy klasszik (meg nem mondom melyik BJCP kategória a sok közül) IPA-nál jellemzően a 10g/L elegendő egy 40-60 közötti IBU-val, tehát ha 20L leerjedt söröd van, akkor abba mehet 200g aromakomló, de szerintem kevesebbel is jól mutat. Az ipák frissen jók, a hidegkomlózásból származó aromák az idő múltával csendesednek, nem lesz annyira intenzív, de a keserűség marad.
Szerintem biztosan jó lesz a söröd, főképp, hogy így figyelsz rá (mennyiségek, idők, hűtés stb.), én a hasraütés nevű tudományos módszerrel főztem mindig; kb. megvolt fejben, hogy mit szeretnék, a pihenőidőkből a cukrosítás (60-75 fok) arányával (1 óra kettéosztva) variáltam csak.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
flash-
veterán
azt tudom hogy minden pilseni lager de nem mindem lager pilseni,
de mégis ,ha veszek egy "klasszikus " pilseni sört az ugye keserűbb mint egy olyan amire csak Lager vam irva?(pl Balatonszentgyörgyi fater)milyen fokok vannak a lageren belül kb példakkal tudná valaki leirni?
pl a legenyhébb a bajor? stb.. ?"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
Dilikutya
félisten
válasz Dorian #25041 üzenetére
Igazából van a laher, ami az alsó erjesztésű sör, meg van az ale, ami felsőerjesztésű. A pils az a komlósabb, Plzen-hez kötődő sörtípus. Mint Münchennek a helles és a märzen, csak a pilseni mint típusnév ismertebb, meg felénk helles-t nem is igazán főznek, csak a kraftok néha. Mondjuk pilsenit se sokan.
De amúgy a legtöbb nagyüzemi sörünk nincs is így kategorizálva, világos sör és kész.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Zsolt_16
tag
-
flash-
veterán
válasz Dorian #25041 üzenetére
hát amit olvastam szakmai oldalakon ott mind azt irják hogy a pilzeni is a lagerek közé tartozik mégis ha iszok a klasszik lagert azokon érzek valami erős sürü(élesztős?) ízt, nem tudom megfogalmazni mi az, mig ha egy plizenit ha keserübb is picit, nem érzem azt a tömény valamit (mint ami anno régen az alap magyar sörökön volt érezhető
[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
válasz flash- #25049 üzenetére
az eltero elesztot erezheted. plusz az alkohol miatt testesebbnek es karcosabbnak is erzodhet.
pilzeni gyakorlatilag a lager egy altipusa. gyakorlatilag annyi tortent, hogy a csehek importaltak maguknak egy nemet fozomestert, aki Plzenben fogta a helyi alapanyagokat es lefozte a nemet pale lagert, amit a vilag Pilsner Urquell neven ismert meg.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Motoros topic
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Politika
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- MIUI / HyperOS topik
- További aktív témák...