Hirdetés
- Life is Strange: Double Exposure teszt
- Xbox Series X|S
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
-
GAMEPOD.hu
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Daneeka
senior tag
Tegnap végre berúgtam a saját sörömtől, egy szétkomlózott Vermonti stílusú IPA volt Nelson Sauvinnal, ilyen gyümölcsé jellege kezd lenni a sok forralás utáni komlótól meg a standard nyugati parti élesztőnél némileg bonyolultabb törzstől, elsődlegesből egyből nyomás alatt szénsavasítottam úgyhogy annyira friss volt amennyire csak IPA lehet, fél napos se volt. Nem nagyon fogok palackozni ez után szerintem semmit se csak ha majd egyszer kedvem lesz egy két pihentetésre való stílust főzni.
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10753 üzenetére
Nem nagy csak egy szódásszifon. Nagyjából úgy megy mint a standard keges force-carbing, átfejted a sört a szódáspalackba, (csak a nívó csövig töltve, az előtt meg kell állnia a "vízszintnek"!) rátekered a patront, nem rázod, elfektetve beteszed hűtőbe x időre (én már 6 óránál kiszedem mert nem vagyok annyira oda az erős szénsavért a sörben) ha kész lassan letekered az egész fejet és palackból töltöd ki mert ha kinyomnád mint a szódát a karral csak hab jönne.
(átfejtés után érdemes egyből zárni és hűteni)
Még annyit érdemes hozzátenni, hogy az erjesztőből az összes sört ki kell szedni ilyenkor, nem állhat darabban mint mondjuk sok pincében a bor. Ezért én az ilyen söröket 5 literes üvegballonokban erjesztem (3-4l sör per ballon) és egy alkalommal az egészet lefejtem 2-3db szifonba.[ Szerkesztve ]
-
NoLF
veterán
Valakinek vannak tapasztalatai brazil sorokkel kapcsolatban? Elugrok ket hetre szetnezni de bevallom a brahman kivul nem ismerek egyet sem es az sajnos valami borzaszto. Bar meg csak angliaban ittam, lehet specko fost hozatnak ide a rendes loret meg megtartjak maguknak
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
tag
válasz JackFeryll #10690 üzenetére
Nem biztos, hogy üveges kiszerelésben is lesz, de a jövő hét végére eltolt Főzdefeszten csapra vernek belőle Tomiék.
Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --
-
Luser2000
addikt
Ittam tegnap Black Mammát, csapról. Jól sikerült ital. Egy baj volt csak, hogy túl volt hűtve (#Marionett)
Aki kedveli a kávés sztáutokat, annak javallott a kóstolása.[ Szerkesztve ]
Apple iPhone 16pro, Apple Watch Ultra2, MacBook Air M2 13"
-
truefx
aktív tag
Untappd appot használ valaki? MrMayer azonosítóval vagyok rajta, kéne néhány beerfriend
-
tag
válasz jookomak #10764 üzenetére
mivel egyelőre úgy néz ki, szombaton dolgozom, így lehet, még hagyok belőle. Mondjuk munka után is van élet, és munka után nagy a húzatom
Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --
-
somasz
addikt
válasz Daneeka #10756 üzenetére
Azt hittem valami nagyobb, mindenesetre köszi!
Kérdések:
-BIAB módszernél szabad a fellógatott zsákot kifacsarni, hogy gyorsabban csöpögjön ki belőle a lé? Nem sikerült ideálisra a szabása.-Hogyan lehetne megszabadulni erjesztőtartályba kerülés előtt a sörlében úszkáló cuccoktól? Ez a seprő, ha minden igaz. A BIAB zsák anyagából még van bőven, ezt rá kéne feszítenem az erjesztőtartályra és ezen keresztül átöntenem? Természetesen előtte forróvizes áztatást elvégezném a függönyön.
-Hogyan tegyem bele hidegkomlózásra a pelletet? Kéne valami nagyobb teafűtartó gömb? Vagy azon átúszkál a pellet maradvány? Tulajdonképpen legnagyobb bajom, hogy sok uszadék van az erjesztőtartály alján és akadályozza a palackozást, vagy belekerül az üvegbe és akkor a kiöntésnél kell nagyon figyelni.
-Ti hogyan mossátok és fertőtlenítitek az üvegeket? Valamit valószínűleg nem jól csinálok, több üveg is minősíthetetlen volt.
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
Dilikutya
félisten
Maltman Dark Lager. 0,33-as kiszerelésben adják, eddig még csak a Sparban láttam, van többféle sörük is, világos, búza, IPA, barna. 12°/5%, kellemes pörköltmalátásan édeskés, a komló nem sok keserűséget ad hozzá. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy ér 600 Ft-ot (a többi Maltman 800 volt, nem tudom, ez ennyi-e mindig, vagy akció), a hasonló ízvilágú (igaz, csak 3,8%-os) Krušovice Černe rendszeresen kapható 300-ért, és az még 0,5-ös is ráadásul. De egyszeri kóstolásnak nem bántam meg. Egyébként a szlovák (Rozsnyó) Pivovar Ikkona főzi.
Szerk.: ezeket láttam tőlük: Maltman American Single Hop IPA, Maltman Dark Lager, Maltman Hefe Weissbier és Maltman Wheat Ale.
[ Szerkesztve ]
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
looser
addikt
válasz Dilikutya #10767 üzenetére
Ikkona már tavaly nyáron kint volt az egyetem előtti feszten, szerintem remek söröket hoztak. Világost és ipát kóstoltam tőlük, az ipa ajándék volt, mert úgy lapátolták össze, annyira habzott.
Más. WC-n olvasgatok egy tavaly januári HVG-t és írják: "A német Bitburger, Krombacher, Veltins, Warsteiner és Barre árkartellezés miatt 106,5 millió eurós pénzbüntetést kapott..."
Nem az ő söreik vannak rendszeresen akcióban a Sparban? Gondolom a kartell jelenthet mesterségesen magasan és alacsonyan tartott árakat is?....Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
NoLF
veterán
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10766 üzenetére
Hát a rendes, nagy módszer az a fémkeg, fej (ami mutatja a nyomást meg állítja stb. nem jut eszembe a neve) meg nagy CO2-s palack plusz egy nagy hűtő amiben a kegeket tárolod, csapoló fejek stb.) Ezek olyan sok pénz együtt, hogy még nem ugrottam bele a témába. (annyi pénzből amennyiből színvonalasan meg lehetne valósítani egy ilyen rendszert az én tempómban kb. 2 évig járhatnék a csakajósörbe, ebből a perspektívából nézve meg már érdemes elgondolkodni, hogy havi 1-2x változatos sörök (bolt) vagy nagy mennyiségben saját cucc amiben viszont per sör van legalább 10 munkaóra (keg))
BIAB: amíg 70 C fok alatt vagy meg jó volt a mash ph-d (5.2-5.5 közt) addig szabad kicsavarni a zsákot
Szűrés: azok a cuccok jót tesznek a sörrel, ne szűrj, minden le fog ülepedni, ha mégse (nekem még a beszórt hidegkomló is leülepszik előbb-utóbb) hűtsd le az erjesztővödröt palackozás/keg előtt és akkor lesüllyed a maradék cucc. Több tesztet is láttam ahol vaktesztben kóstoltak erjesztés előtt szűrt vs. minden szart bele az erjesztőbe söröket és vagy nem volt különbség vagy van amiben jobb volt az utóbbi. Például tisztább, akármilyen érdekes. Ha nagyon érdekel a szűrés (jobb íze sosem lesz tőle sőt) akkor nézz utána a zselatinos ülepítésnek.
Egyetlen dolog lehet káros ha sok malátahéj meg ilyen szarok bekerülnek máslásból a főzőedénybe, azokat érdemes ilyen konyhai szűrővel kiszűrni miközben átöntöd egyikből a másikba.
Hidegkomló: szórd bele azt kész, minden más módszer növelheti a fertőzés vagy oxidáció esélyét, végén hűtéssel vagy zselatinnal leülepíted ha magától nem megy le.
Sok uszadék: én felülről szívok le szifonnal, nem dugom le az aljáig, a végén mindig marad fél-1 liter vagy több amit ki kell önteni. Ezzel a módszerrel csak 1-2 üveg van a végén amibe kerül cucc, ezek is leülepszenek a hűtőbe meg a 3 hét szénsavasodás alatt.
Üveg: forralom a cukros vizet, üveget hidegvízzel megkefélem aztán megy bele Star-Sanos vödörbe a kupakokkal együtt és úgy megy bele a sör, hogy a Star-Santól nedves meg habos még az üveg. Ez amúgy a hivatalos eljárás a jobb főzdékben is, a Star-Sant megeszi az élesztő. Üvegbe jutattáshoz Star-Sanos auto-szifont használok.
-
somasz
addikt
válasz Daneeka #10771 üzenetére
Én a Star sanos víz után még kiöblögettem egyszer, akkor itt van a kutya elásva.
Ezt a Star sanos autoszifont meg tudnád mutatni? Ami nekem van ilyen palackozócső az nincs a helyzet magaslatán. Hogyan szívjam meg?
PH mérésre mit használsz?
Én a másló vizes lógatást is kifacsartam. Nem kellett volna ezek szerint? Azt hagyjam csak lógva? Csináljak egy rev2-es zsákot, amiből jobban kicsöpög?
Jellemzően erre a malátahéjra gondoltam!
[ Szerkesztve ]
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10773 üzenetére
A sima csapvíz már koszosnak számít a sörhöz képest, sajna ilyen nyomorultak ezek a sörök, ha látnád ehhez képest mit meg lehet engedni magunknak egy boros pincébe, minden alkalommal csodálkozok, hogy lesz ebből iható cucc. (mondjuk eleinte kénezik aztán pár nap erjedés után meg már olyan alacsony a ph meg magas az alkohol, hogy kibír mindent szinte)
Sok helyen azt olvastam, hogy nem illik megszívni mert már a nyáltól is megbetegedhet. Lehet érdemes előtte vodkával gargalizálni vagy nem tudom.
Ilyen szifont használok:
[auto-syphon mini]PH mérés: ilyen olcsó kínai cuccot, ezek sörhöz elég pontosak viszont minden mérés előtt újra kell kalibrálni őket kalibráló oldattal (deszt víz meg ilyen kalibráló por, olcsón lehet venni ebayen meg egyet adnak a cucchoz is) ami meg szívás, úgyhogy én is csak addig használtam amíg belőttem a vizemet.
[asszem ilyenem van]Csavarás: van akik szerint tannint oldhat ki a malátából a nyomkodás, van aki szerint zsákkal lehetetlen elég nagy nyomást csinálni ehhez. Ha ilyen, földes, kaparós utóíze lesz a sörnek csak akkor aggódj ezen.
Szerk: a maláta héj már forralásba se szabad, hogy kerüljön, mondjuk ha csak ilyen négyzet milliméteres lyukak vagy ilyesmik vannak a zsákon akkor az a poros mocsár redva ami kijön inkább hasznos mint árt.
Én azt szoktam, hogy vödörben máslok, amikor kész a csapon keresztül eresztem bele a főzőedénybe és a csaphoz odateszek egy kisszemű konyhai szűrőt.[ Szerkesztve ]
-
Dr.Zoo
őstag
Betoltam kettő Duvel-t, meg egy Bush Amber-t..
A Bush még mindig iszonyat finom, kár hogy nem volt több belőle a Venenumban..
Kellene főzni egy barna, erős, kandiscukorral megbolondított sört. Valaki???"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."
-
Traxx
őstag
válasz Dr.Zoo #10775 üzenetére
Én a Bush-ra a téli időszakban fogok vadászni, de nem az Ambrée-re, hanem a Noel a kiszemelt, nekem sokkal jobban ízlett A Duvel pedig lehet átalakult egy kicsit (vagy esetleg én?), de a korábbiakhoz képest nem volt olyan finom. Rossznak nem mondanám persze, de azért na...
"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)
-
Dilikutya
félisten
-
Daneeka
senior tag
válasz Dilikutya #10778 üzenetére
Mondjuk szüretlenből is lehet kb. tükörtiszta sört csinálni, nekem is összejön néha, abban a képben az az érdekes, hogy olyan élesztőt használnak ami nem hajlandó leülepedni mégse szűrik ki mert azt mondják, hogy némileg gyengül a komlóaroma és sokat a mouthfeel amit jórészt a lebegő élesztő hoz.
-
Jhonny06
veterán
Úriember nem beszél arról, hogy mennyit költ sörre, de valószínűleg ez a legmagasabb összeg, amit valaha kiadtam egy palackért (még a behozatott Westvleteren-re is rávert, mondjuk ez is messze földről érkezett, de nem volt rajta plusz költség, én magam hoztam).
Az első söröm ettől a főzdétől. Érdekes, hogy a BeerAdvocate-en istenítik, a Ratebeer-en viszont eléggé lehúzták sokan, bár a frissebb értékelések ott is jók.
Más, de témába vág minimálisan: nem tudjátok, hogy hol lehet szerezni ilyen nagyon egyszerű fa bortartó állványt? Néhány komolyabb sört szeretnék beszerezni és karácsonyig érlelni, jól mutatni a házban egy ilyen. Valami ilyesmire gondolok, tehát ne foglaljon nagy helyet és bőven elég 5-10 palacknyi hely rajta, esetleg az elrendezés lehet más:
[ Szerkesztve ]
-
somasz
addikt
Bölcsőhöz hasonló helyet tudtok mondani, hasonló kínálattal, hellyel és hangulattal? Legyen normál árú csapolt és mellette kézműves, ha lehet. Egy születésnapi koccolást szeretnék 10-15 fővel.
-
Daneeka
senior tag
válasz Jhonny06 #10784 üzenetére
Kipróbálhatnád, hogy két ugyanolyanból az egyik áll, a másik fekszik 1-2 évig aztán összehasonlítod. Lehet az lenne az első hasznos vélemény a témában.Lehet, hogy ezen a rövid távon amíg az ember sört érlel addig tökmindegy mit csinál. (olvastam néha öregebb sörök kóstolásáról, többnyire az rémlik, hogy ihatatlanok voltak de majd utánanézek bár nem fenyeget annyira a veszély, hogy elkezdek 10+ éves söröket iszogatni)
-
ivana
Ármester
Egy ilyet kellene szereznem, de sajnos csak úgy nem kapható.
-
somasz
addikt
válasz somasz #10788 üzenetére
Beer Company Gellért jól hangzik. Volt már valaki ott?
-
ivana
Ármester
válasz somasz #10788 üzenetére
Ha nagyon kézműves irány akkor Léhűtő vagy Élesztő, én az előbbit szeretem.
Tisztességes sörök és viszonylag olcsón egész sok féle csapon, viszont magyar kézműves nem nagyon [link]
Gólya Itt van csapon Kárpi Búza 400-ért, de ha jól emlékszem kapni üveges kézművest is. Furcsa hangulatú hely, egy VIII. kerületi késdobáló és egy romkocsma keveréke. Nekem nagyon tetszett. -
somasz
addikt
Léhűtő csalódás, Élesztőt imádom, de a társaság nagy részének drága.
Bölcső jó kompromisszum lenne, de sajnos pontban 11-kor zárnak, és ott van az a rühes kutya, aki bele akar enni a kajádba.
Most kipróbáljuk ezt a Beer Companyt, az áraik elég jók. [link]Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
JackFeryll
őstag
válasz somasz #10791 üzenetére
Léhűtő nekem nagyon zárt heringparti.
Az élesztőt szeretem csak személytelen a nagy forgalom miatt.
Tompa Angyal ? Kiszolgálás csillagos ötös, csapos jófej és vannak kézművesek. Ebben a műfajban szerintem a legolcsóbb és csapon tartanak Lasko-kat is olcsón. A csirkés vasalt szendvics is jó.
Fizetés csak fogyasztás után.[ Szerkesztve ]
-
somasz
addikt
válasz EQMontoya #10793 üzenetére
Ismerem a Jónást, szeretem, de nincs mainstream sörük a moderált pénztárcájúaknak. Sajnos kell a kompromisszum.
A kutya múltkor odahugyozott elénk, a tányértól meg mindig el kell hessegetni. Az asztalra kirakott ropogtatni való magokat megnyalogatja, stb. Nem való oda és kész.
-
somasz
addikt
válasz JackFeryll #10795 üzenetére
Jaja, de 8-8:30 után már mindegy ilyenkor. Hidegben meg úgyis kizárt a terasz. De mint már írtam, pénzkérdés miatt elvetve.
EQMontoya: amikor legutóbb voltam, nem volt.
A fóti pils 290-ért van a BC-nél, az alá nem tud menni senki szerintem. A többi is jó áron van kb.[ Szerkesztve ]
-
Dilikutya
félisten
válasz EQMontoya #10797 üzenetére
Ahhoz képest, hogy az A38-on a Borsodi 570, az 500-600 igazi sörért igen moderált ár Budapesten, ha az ember nem egy kőbányai késdobálóba megy valamelyik 10 emeletes pincéjébe.
Ez a Ravasz Hód pl. simán jónak tűnik ennyiért, vidéken is innánk ilyesmiket csapról ennyiért, ha lenne olyan hely.[ Szerkesztve ]
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
JackFeryll
őstag
válasz Dilikutya #10798 üzenetére
Na meg van olyan romkocsma is ahol a szart is 700-ért csapolják igaz, de mondjuk akik az egyetemek melletti kis diákkocsmákba járnak ahol 300-ért csapolnak valamit nem biztos hogy így látják.
Régebben amikor még nem dolgozott mindenki volt olyan társaság amiben ez valakinek probléma volt.[ Szerkesztve ]
-
somasz
addikt
válasz JackFeryll #10799 üzenetére
Nálunk jó szerivel csak én dolgozom huzamosabb ideje, ezért a problémázás. Én az Élesztőbe vagy a Jónásba mennék szívem szerint...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ingatlanos topic!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest