Új hozzászólás Aktív témák

  • .mf

    veterán

    válasz apple87 #14894 üzenetére

    "Az lenne még a kérdésem, nem tudom ha valaki nagyon benne van a témában , esküvői fotózásra megyek,(1első) természetben fotozás, a házasságkötő teremben is, és utána vacsora buli. Melyik az a 2 obi ami biztosan kell egy ilyen fotózáshoz? Váz sony6300"

    Tegnapelőtt erre elkezdtem írni a választ, erre a laptop bluescreenezett egyet...
    Ahogy már mások is mondták, 70-200 f2.8, 24-70 f2.8, egy-egy kétkártyás FF vázon, plusz pár táv-vaku a lagziba és menyasszonytáncnál; de legyen egy profi fotós is, mert úgy tűnik a kérdésed alapján, hogy nincs meg még hozzá a kellő tapasztalat. Nem bántásból mondom, hanem saját érdeketekben, elkerülendő a csalódást és utána a rossz szájízű kiabálást.
    Hobbista szinten lehet egy-egy pillanatot elkapni, de ha minden fontosabb mozzanatról kell fotó (ami az esküvő-fotózásnál elvárás), akkor nincs idő cserélgetni, és 1-2-x lépéssel előrébb-hátrébb menni. Sony APS-C E-re pedig nincsenek jó natív zoomok, nemhogy f2.8-asok. Ha van hivatásos fotós, akkor viheted nyugodtan a gépet és obikat csak úgy fotózgatni a násznép tagjaként (a fotóst lehetőleg ne zavard munkájában), tanulságos lesz; de mint főfotós el ne vállald.

    Mikrofon: azért gondold végig... Pl.
    - Pap átköti stólával a kezeket: teljesalakos kistotál vagy szekond plán
    - Gyűrű felhúzása: szekond plán
    - Egymást fogó kezek gyűrűvel: premier plán
    Teljesen szokásos jelenet- és képsor, de itt még zoomokkal is mozogni kell, hogy jó szögbe odaérj; fixszel, és közben obit cserélni... nemigazán.

    Bazsy: üdv a vakuzás világában, igen, ez egy külön világ, amibe egy kicsit bele kell tanulni. Pl. S azt is el kell döntened, hogy mit is akarsz csinálni a képpel, mit, milyen irányból, mennyire, milyen fénnyel (soft vagy hard light, összetartó vagy tág fénnyel) világítasz meg. Amit adtak mellé, az valszeg vakukupak-diffúzor. Fényterelők: lehet egy kartonlapra is A4-es fénymásolópapírt ragasztani és azt a felfelé elsülő vaku mögé tenni (enyhe, lágy szórt fény); vagy mini softbox (sima vakunál lágyabb de gyengébb, előzőnél erősebb és irányítottabb), amit Econ is linkelt (hú de meghúzták az árát, vagy 10x...), tescós kategóriában cipősdoboz + papírlapból is lehet barkácsolni, ha gyorsan és olcsón kell; ha ráér, Kínából párszáz Ft.

    Bogyó: azt a 15-16-ot még szorozd be... Vagy veszel olcsón vackot, amit utána úgyis kidobsz/lecserélsz, vagy kicsit drágábban már használhatót. Szerintem Godox TT350s a TTL-esek közül a minimum (nekem is az van), ha bolti garisat akarsz, akkor Mikrosat 35k; ha nem, akkor ebayről 21k + fa; és hozzá egy X1Ts rádiós vezérlő, ami 15k / 10k. A TT350s kicsi, dönthető-forgatható, tud TTL-t, HSS-t és rádiósan vezérelhető/vezérel; GN 35 @ 105mm (24-105 + a wide panellal 14 mm), de egészen 1/64-ig (vagy 1/128-ig?) is lemegy. Vagy ha nem kell TTL, akkor a TT600 még olcsóbb, a fícsörök azonosak (HSS, rádiós master/slave), de GN 60 és 20-200 mm; cserébe ez már nagyobb.
    Gondolom nem használtál még táv-vakut, pedig nagy királyság, ajánlom neked is a fenti linket, elég csak ennél a leckénél a képeket megnézned

    Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Új hozzászólás Aktív témák