Új hozzászólás Aktív témák

  • liszi70

    nagyúr

    Sziasztok!

    Néhány hete regger kolléga kérdezte tőlem, mennyit fogyaszt a Panasonic 65ST50-es plazmatévém. Kitérő választ adtam, nem véletlenül. Első bekapcsolása óta Home EM01-es fogyasztásmérőn volt a készülék, de olyan hihetetlenül kevés átlagfogyasztás jött ki mindig, hogy nem akartam a nagyközönség elé tárni az adatokat, ezzel vitafelületet adni a jogosan kétkedőknek, hiszen én sem hittem el. Kontroll-mérésre szántam el magam. Kernel topictárs szakszerű ajánlására, vettem egy kereskedelmi forgalomban kapható, felújított almérőt, a régi, jól bevált, hagyományos tárcsás kivitelűt. Villanyszerelővel ráköttettem egy dugót és egy aljzatot, felszereltem a mérőt egy deszkára, és függőlegesen a tévé mellett lévő faoszlopra csavaroztam.

    Amikor 60 napi mérés után levettem a digitális fogyasztásmérőről a tévét (hogy rögtön tegyem is a mechanikus almérőre), 282,5 óra üzemidő után 40,06 kWh-t mutatott a digitális kijelző. Ez 141,8 W átlagfogyasztást jelent. Ugye már értitek, miért nem akartam ezzel előhozakodni és miért kellett a kontroll mérés!

    Azóta eltelt két hét, a tárcsás mérő (ahogy a képen is látható) jelenleg 12,05 kWh-t mutat, amiből lejön 0,2 amiről indult, tehát az 11,85 kWh. Jelenlegi üzemidő 361,5 óra. Szóval 361,5-282,5 = 79 óra üzemidő, tehát 150 W átlagfogyasztás!

    Nem valószínű, hogy mindkét óra rosszul mér, a köztük lévő 8 W-nyi különbség meg szerintem benne van a normális hibaszázalékban. Viszont eszembe jutott, hogy hátha a tévé üzemidő-mérője a ludas, és mér többet, mint a valós használat. Csináltam egy folyamatos, pontosan 10 órás üzemet reggel 8-tól, este hatig. Az üzemidő 334 óra 45 percről 344 óra 30 percre változott, tehát ezzel nem lehet baj. (Egyébként negyed órás léptékekben mér bizonyos üzemóra után.)

    A nálam járt másik két 65ST50 is (ami vissza lett küldve) folyamatosan mérve volt, hasonló átlagfogyasztásokat kaptam azokon is. Tehát nem egy egyedi, csak a mostani készülékre érvényes értékről van szó. Nem sokkal volt kevesebb egyébként az 50ST50-en mért fogyasztás sem, a digitális mérővel 135 W-os átlagot mértem.

    Képprofilom True Cinema, Kontraszt 42, Fényerő 0, öko mód BE. Az öko mód sokat nyomhat a latba fogyasztás szempontjából, mert sokszor besötétítve tévézünk, persze nappal van olyan, hogy csak a hátsó függönyt húzzuk be. Szerintem nálunk 70 %-ban az öko (nyilván változó mértékben) az alaptól lejjebb nyomja a fényerőt, 30 %-ban tévézünk világosban, amikor feljebb emeli (ez a % nyilván saccperkábé).

    Hihetetlen, de szerintem igaz : Panasonic 65ST50-es plazmatévé, számunkra kielégítő fényerővel, a mi felhasználási szokásainkkal és beállításainkkal, elmegy 150 W körüli átlagfogyasztással! Akinek esetleg eszébe jut valami, hogy mi lehet az oka (a beállításokon kívül) a gyárilag megadottól jóval alacsonyabb átlagfogyasztásnak, az most szóljon.

    Hogy mi ebből a tanulság? Számomra egy fontos vetülete van:

    Szuper, hogy az alacsony mérési érték miatt szarnak gondolt digitális fogyasztásmérőmet nem kell kihajítanom a bezárt ablakon!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák