Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz j.bravo #16122 üzenetére

    Routerre dugott külső vinyó nagyon low-cost megoldás. Általában USB2-n csatlakozik, a maximuma így limitált 25 megára + általában kicsi laptop vinyók, elérési idő sem a legjobb. Nem egy teljesítménybajnok megoldás, arra jó, hogy éjjel-nappal tölt rá a router valamit, vagy seed-el, tehát tipikusan torrentezni jó lehet. Combosabb router processzor és USB3 dob valamit a teljesítményen, ha a mögötte lévő vinyó is jó.

    Irodába, ahol fontos, hogy a fájlok, dokumentumok biztos helyen legyenek, egy kisebb rendszerhiba esetén se szálljanak el az adatok (rendszerhiba legyen most: 1 HDD behal), minimum kell valami raid vagy hasonló megoldás, illetve hetente, vagy havonta, egy külön "polcos" HDD, amire az ember csinál egy nagy backup-ot a fő gépről.

    Microserver jó ilyen célokra.

    Példák 2TB-s vinyókkal:
    - 2 HDD-vel raid1 (tükrözés, 2x2 TB-ből 2 terát látsz, ugyanaz íródik mindkettőre, tökegyforma lesz a tartalmuk)
    - 3 HDD-vel raid1 (tükrözés hárommal. Tárhely így itt is csak 2TB, de már két vinyó is kihullhat egyszerre, még mindig megvan minden adat)
    - 3 HDD-vel raid5 (tükrözés és helykihasználás "keveréke", 3x2TB vinyó esetén viszont 6TB helyett 4 a rendelkezésre álló hely, 1 vinyó ha kihullik, a maradék kettőről még elérhető az adat, de nagyvállalati környezetben rizikósnak tartják a romlott vinyó cseréjekor fellépő extra terhelést a régi kettőre, amikor felépíti a rendszer pár perc-óra alatt az új harmadik tartalmát, hogy ismét teljes értékű raid5 legyen egy hiba után, ezért a raid6-ot preferálják)
    - 4 HDD-vel raid5e (ugyanaz mint a 3HDD-s verzió, tárhelyre is, de +1 vinyó van a rendszerben, ami azonnal átveszi a feladatát a kiesett vinyónak, míg sima raid5-nél a teljesítmény csökken, de elérhető a cucc)
    - 4 HDD-vel raid6, azaz dupla paritásos csíkozás, ez tárhelyre és sebességre egy raid5, csak egyszerre két vinyó is meghalhat és még mindig elérhető az adat, illetve 1 vinyó halálakor a helyreállítás során fellépő extra terhelés eggyel több vinyón oszlik szét, tehát mérsékeltebb terhelést kap a "régi" 3 vinyó egyenként, így kicsi az esélye, hogy ők pont a 4. vinyó visszaállítása során térdelnek le. Mert ilyen van ám, ezért preferálják raid5 helyett a raid6-ot enterprise szinteken. Már ahol nem teljesítménybuzik éppen, mert a raid 5-6 olvasási sebessége duplája az 1 vinyós megoldásnak, írása viszont ugyanannyi (nem duplája).

    Nekem itthon szimpla raid5 szerű cucc van, 3x2TB Seagate sima 7200-es Desktop vinyókkal egy 1155-ös alaplapban, 8G RAM, NAS4Free oprendszerrel, ami USB portba dugott Pendrive-ról bootol és a RAM-ban fut boot után, a konfigot pedig betölti a pendrive-ról boot idő végén, kb. ennyi. Web felületről konfigolható, ügyes, szép, okos. Van még pár oprendszer, kifejezetten NAS-ra és ilyen microserver motyókra, az OpenMediaVault is jó, ami Debian Linux alapokon futó, szintén webről konfigolható cumó (telepítés után).

    Azért mondom, hogy raid5-szerű, mert NAS4Free esetén nem hdd szinten, hanem fájlrendszer szinten valósul meg a raid5 működés, a ZFS fájlrendszerrel, ami sztem zseniális egy találmány mint olyan és már a Linux portja is szépen kiforrni látszik, nemhogy a BSD-s, ami a NAS4Free-ben is van. Én ezen tartom jelenleg a fotóimat, mindenemet, az egész életemet kvázi. A 3 vinyó kapott egy legfrissebb firmware frissítést és kész, mióta telepítettem, csak teszi a dolgát csendben.

    Ha Te nem érzel affinitást, bátorságot, bizalmat, tudást, stb.. Magadban ilyen dolgokra, vagy mást sem bíznál meg vele, akkor egyértelműen egy out-of-the-box megoldás a legjobb, Zyxel, Netgear és társai gagyinasok, árgép, ütni be, mi kapható, aztán csengetni ki a pénzt érte, használ, élvez.

    Microserver-ben gondolkodva (ami csak a hardver ugye) és ilyen kis irodához, én most OpenMediaVault-oznék raid1-ben, 2-3 HDD-vel. Egy iroda nem termeli úgy az adatot, mint mi fotósok - legalábbis 4-10 fő nem olyan tempóban - így a raid5-tel nyerhető tárhely nem téma és mondjuk 3 terás vinyókkal. Attól függően, mennyire félős az ember és mennyire fontosak az adatok, 2 vinyót betennék raid1-be és 3 tera nagyon nagyon sokáig elég, sokmindenre. A harmadik vinyót USB külső házban tartanám és backup-olnék rá hetente, havonta, ahogy érzitek, amúgy meg állhat a polcon.

    Itt egy raid kalkulátor ha esetleg kellene, de sztem raid1 felett minden overkill lenne arra a célra, amit leírtál.

    Uff.

Új hozzászólás Aktív témák