Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tPedro_
őstag
Sziasztok!
Van egy családi ház. Földszinten a szolgáltatói (Vodafone) connect box, router üzemmódban, illetve az emeleten egy másik router (Archer C5 v4). Hogyan állítsam be az emeleten lévő routert, hogy megfelelően működjön?
Mindkét szinten külön wifi hálózatra van szükség a vasbeton födém miatt.(Jelenleg a CB egyik LAN portjához csatlakozik az Archer WAN portja, az Archer router üzemmódban dolgozik, az automatikus beállításokkal.)
Köszönöm előre is.
-
F.B.I.
veterán
válasz Borisz76 #61198 üzenetére
Ezzel nincs gond (mármint hogy elolvasom) de hogyan kell keresni nem használt IP címet? A Telekomos őrizetben semmit nem szeretnék elbarmolni. (Komolyan full vakon vagyok ezzel az egész hálózatkezeléssel, örülök ha frimwaret tudok frissíteni a saját routerumen).
MaCs: 2.1 verzió.
[ Szerkesztve ]
Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!
-
woodworm
veterán
válasz RoryBreaker #61194 üzenetére
A telekomos hgw-n, a tp-linken elméletileg kikapcsoltad a dhcp-t, nem oszt ip-címeket.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz F.B.I. #61203 üzenetére
Eressz rá egy Finget a hálózatra, és látni fogod a használatban levő címeket.
Ami feltétlenül kerülendő, az a 0, 1 és 255, esetleg a 100 -- bár ez utóbbi a T-nél szerintem nem foglalt.
Bajt okozni nem tudsz, de a beállításhoz kell egy dedikált PC-kapcsolat.
A v2.1-est sajnos nem ismerem, de ha a Google-nek hinni lehet, van rajta Access Point mode, és akkor simán csak menüből DHCP-vel beállítható, nem kell a fix IP-címmel szórakozni.
Ebben az optimista esetben tehát csinálj egy gyári visszaállítást a 1043-ason, az egyik LAN-portján csatlakoztasd a hálózathoz, a Finggel vagy a T routerével lesd meg, hogy milyen címet kapott, majd azon keresztül belépsz a lelkébe és átállítodd AP-tá.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Dzsekó
addikt
válasz RoryBreaker #61194 üzenetére
2 eset lejetséges:
1. T-s gateway bridge mód (pppoe passthrough) és TP-link vezérel mindent. Ebben az esetben TP-link WAN portjába kell kötni a T-s gateway LAN portjából jövő vezetéket. TP-link DHCP ON és a port forward-ot itt kell beállítanod.
2. T-s gateway router mód, TP-link AP mód. TP-link DHCP OFF, mindent a T-s gateway vezérel. A port forward-ot is a T-s gateway-be kell beírni. A két eszközt LAN-LAN-on keresztül kell összekötni.
Te valószínüleg a 2. esetet választottad. Még lehetsz natolva is. What is my ip googleba, ha 100.-al kezdődik, akkor valószínűleg natolva vagy. -
Krystal_s
addikt
Szerintetek mi okozhat olyat, hogy a szolgáltatós Routerre kötött saját új Routernél (amiről hetekkel ezelőtt itt írtam, közben cseréltetve is lett, kicsi az esély, hogy ez is rossz legyen)
AP módban bizonyos időközönként ping közben sok a csomagvesztés több 100 is volt pár percig, aztán órákig, vagy napokig teljesen jó. Kábelen és Wifin is ugyanakkor. Egyszerre 3 gépen néztem, az egyik közben a szolgáltatósra volt csatlakozva és azon nem volt csomagvesztés akkor sem, amikor a másik hibázik. Mi lehet ez, valami port, vagy szoftveres hiba?
Még bővebben írtam itt erről. -
Borisz76
veterán
válasz Krystal_s #61209 üzenetére
Melyik szolgáltató ? Digi vagy T ?
Hívd fel az ügyfélszolgálatot - miután szakadást , újracsatlakozást észleltél. Ők ott bent látják a "vonalat" és azt is ha szakadozik.
Ha lehet , akkor a saját routert vedd ki a képletből és csak UTP-n azaz vezetékesen mérj , tesztelj, pingelj. A wifi ilyen esetben NEM MÉRVADÓ mert nem az a hivatalos "átadási" pont. ....az a pont az UTP aljzat az ONT hátulján. Erre vonatkozik a sebesség garancia is.
Ha több géppel akarsz tesztelni de kevés az aljzat az ONT-on ( Diginél előfordul olyan ONT,hogy csak 1 db gigabites port van rajta ) ....szóval kellhet egy 5 vagy 8 portos gigabites switch is. Így már lesz elég port a gépeknek.
Nálam a 4. ONT lett jó !
Kitartást kívánok !Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
válasz Krystal_s #61211 üzenetére
ONT-ot "bridge" módba kérted és a saját routered végezte a PPPoE csatlakozást ? ( Bridge-Router )
Vagy a szolgáltatói ONT maradt router módban és a tied pedig AP módban van ? ( Router-AP )Mod :
Most olvasom, hogy Router-AP módban vannak az eszközök.
Akkor a kérdésem az AP módra vonatkozik :
- Gyárilag van a menüjében ilyen pont ?
- Manuálisan állítottad be : így1 vagy így2 módon ?Én régebben mikor ilyen gondom volt , akkor még a szomszédtól is kaptam egy 1000+1 éves TP-Link routert tesztelni.
Csak nálam a szolgáltatói eszköz okozta a hibát ( szakadozott ).
Összesen 3 db saját routert teszteltem le és mindhárom esetben szakadozott.....ekkot terelődött a gyanúm az ONT-ra.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Krystal_s
addikt
válasz Borisz76 #61212 üzenetére
Igen, gyárilag van lehetőség, hogy menüből WAN-ra kötve AP módba teszi. Így is használtam egy ideig, aztán felmerült, hogy valamit nem jól kezel a WAN portban, ezért inkább átkötöttem LAN portba. Már hetek óta LAN-LAN van összekötve a 2 Router. (DHCP off)
A szolgáltatós Technicolor TC7200 elég instabil. Többször cserélték már, de más jellegű gondjai szoktak lenni, pl újraindulgat, ledobálja az eszközöket Wifin. Alig 1 hónapja megint cserélték és akkor lett elegünk és vettünk egy erősebb saját Routert. Gyanakszom a szolgáltatós cuccra is, talán sok neki ez az új Router, de elvileg nem lehet, mert előtte egy másik saját Router volt rákötve évekig. Bár azt nem teszteltem ennyire, mert stabilnak tűnt, most utólag teszteltem 3 napig azt is 0-24-ben. Nagyon ritkán volt csomagvesztés.
Lehet egy idő után ott is több lett volna és mégis a szolgáltatós eszköz nem bírja? X akta nem tudom, de kikészít, hogy nem jövök rá.[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
Milyen fali Cat6A kábelt érdemes venni? Új építésű ház, csövezés most lett kész, jövő héten húznák. Saját csőben fog menni, kb 200-250m kell majd. Ez jó lehet pl?
[ Szerkesztve ]
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Topikgazda
válasz Ezekiell #61215 üzenetére
Nekem erre a KábelFutár főoldala jön be.
A lényeg: NE CCA LEGYEN! Elvben nem is lehetne, de nekem már sikerült beszereznem egy guriga CCA kábelt. Ment a szemétbe, mivel még a fémgyűjtők számára is értéktelen.
Ha igazi réz (Cat6 már csak az lehetne), akkor sokat nem kockáztatsz. Én Drakát használok, mert közel van a NewNetwork...
MaCS
-
Ezekiell
veterán
válasz MaCS_70 #61216 üzenetére
Hmm, érdekes, nekem jó a link.
Ez a kábel az:
Belden Cat.6A F/FTP falkábel 500MHz LSoH 500m, kék, Eca (2201ENH)
500Mhz sávszélesség, Cat6A , 10 Gbit átvitel
dupla árnyékolás
LSOH, halogénmentes köpeny kék színben, CPR- Eca
AWG23 tömör rézvezetőF/FTP legyen gondolom, ne U/UTP, és akkor jó vagyok?
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
SP4C3
veterán
válasz Krystal_s #61213 üzenetére
[Találkoztam már ugyanilyen jellegű problémával]
A megoldás a LAN-To-LAN bekötés volt, ahogy ügyesen te is megoldottad, igen ám, de ebben az esetben nem elegáns megoldás, mivel a router tud dedikált AP mode-ot, azaz WAN port bridgelve a lan portokkal és DHCP Client fut az AP-n és kér IP-t a routertől (DHCP server-től)...Őszintén azóta sem tudtam rájönni mi volt a probléma forrása, teljesen izolált könyezetbe raktam egy cisco modemre akasztva egy MW325R-t.
Jelen esetben, ha jól értelmezem nem jár teljes hálózati megfagyással a történet, csupán a mercusys-en keresztül tolt csomagok vesznek. Valami okosság lesz, pl a firmware-be van egy kód, ami nagyon hasznos update-eket keres és az valamiért kiakasztja. Ha adsz hozzáférést, átbújnám a mercusys beállításait, hátha szembejön valami...
-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com
-
Johnzy
tag
válasz Vasti74 #61079 üzenetére
igen, több eszközről, ezt ki is használjuk; 2 gép másol egy dupla lemezes NAS-ról bontásban egy 2. és egy 3. NAS-ra:
Ami a dolog pikantériája, hogy a "forrás-NAS" az első switch-en míg a két cél-NAS, ők a 2. switch-en csüngenek. Viszont pont az ilyen "extrém esetekre" bekerült a két switch közé még egy optika, így azok között is él a dupla gigabit, amit most ki is használunk mert a második switch "bontja" a dupla adatfolyamot. Ritka alkalmak egyike amikor minden működik!Pörögjünk!!! - mondta a papagáj és belerepült a ventilátorba...
-
-
Topikgazda
válasz Ezekiell #61219 üzenetére
Amint Essejó is mondta, zavarokat szedhet fel a földeletlen árnyékolás -- szabályosan földelni meg nemigen tudod/fogod, mivel a fogyasztói készülékek nincsenek erre felkészítve.
Sok cikk kering erről a neten, a végkövetkeztetés az, hogy ritkán okoz érdemi gondot a felesleges árnyékolás, ha viszont igen, akkor azzal lehet szívni rendesen.
És legfőképpen: semmi értelme.
Persze, tudom, hogy egy villanyszerelő is adhat jó tanácsot, de a több évtizedes tapasztalatok szerint ők úgy közelítik meg az informatikai hálózati kábeleket, mint elektromos vezetőket, pedig itt egészen már jelenségek érvényesülnek. Elég sok hálózatot javítottam már villanyszerelők után.
Szóval szerintem válassz nyugodtam árnyékolatlan kábelt.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Tudom ez egy nagyon szubjektív kérdés lesz, és a f@szerdőbe se akarok beleszaladni, de azért megkérdem!
Eddig egy Netgear Nighthawk R7800-as router volt itthon!
Úgy ahogy tette is a dolgát, de vagy a periféria, vagy az évek kezd neki sok lenni! és elég gyakran dobálja el a 2,4 -es oldalt és a fixen kiosztott ip-címek ellenére, pakolgatja a perifériákat!
Az alapfelállás egy kb 230 nm -es lakás ( sajnos egy router nem tudja lefedni.. még ha optimális helyre is van rakva)
Fix eszközök:
3 PC, 1 NAS, 1 HA, 3 OKOS TV, 2 db 3D-s nyomtató, 2 Laptop, 4 telefon, ezek szinte mindig online-ok!
Ezen kívül van kb 18-20 Okoseszköz ( kapcsolók, ESPHome-ok stb) amik wifi-n lógnak és másik 20-24 eszköz ami Zigbee-n csimpaszkodik!
Ki hogy rakná össze a hálozatot? Eléggé Netgear FAN vagyok és gondolkozok egy többszörös párhuzamos hálózatba, de a MESH is felmerült,... -
Alex91
félisten
válasz SwissAirplan #61228 üzenetére
Mesh rendszer, ha nem tudod az egysegeket kabelezni (bar nem tudom netgear-nel megy-e kabellel), akkor tri-band kellene, de az meg nem lesz olcso…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
válasz SwissAirplan #61230 üzenetére
Yes.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Borisz76
veterán
Be van a kecó kábelezve ?
Mert amit lehet - csatlakozó van rajta - azt illenék kábellel bekötni a hálózatba. Amin nincs az értelem szerűen wifi-n lóg.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Multibit
nagyúr
Ekkora házhoz és ilyen sok eszközhöz már érdemes lenne komolyabb rendszerben gondolkodni. Egy erős router (nem kell, hogy wifi-s legyen) + szükséges számú AP
Eléggé Netgear FAN vagyok
Márka fannak lenni, öntökönszúrás. Az érzelmeid korlátozzák a lehetőségeidet. -
Vasti74
aktív tag
Szerintem ekkora területre, és ennyi kütyühöz kellene valami rendes hálózat ;-)
Én sem ragaszkodnék mindenképpen egy gyártóhoz: először ki kellene találni, hogy milyen rendszer lenne a legjobb neked, aztán ahhoz választani olyan eszközöket, amikkel megvalósítható (biztosan lesz többfajta, több árkategóriában)
A legjobb lenne természetesen, mint mindig, amit lehet kábelre lógatni... ;-)
A wifi-s hálózatot meg kábelen összekötött eszközökkel lenne a legjobb kialakítani.
Ez lehet Mesh is, de tovább is léphetsz ;-) valami komolyabb, "igazi" roaming-os irányba, nem túl sok pénzből: pl. a TP-Link Omada. (Ne félj a TP-Link eszközöktől!) Vagy Ubiquiti, de az jóval drágább, és állítólag nem problémamentes...(Én ha már, akkor mindent Omada-s eszközökkel oldanék meg: router, switch, AP-k ;-)
A Zigbee nem tudom, mi: 10 év kimaradt a számítástechnikából, ennek utána kell néznem ;-)
De ahogy hirtelen ránéztem, vannak egészen olcsón gateway-ek, amik gondolom összehozzák az ethernet hálózattal - bocs, ha hülyeséget mondok ;-)[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Vasti74 #61234 üzenetére
A Zigbee egy okosotthon-protokoll. Nagyon kis fogyasztású eszközök (hőmérők, kapcsolók, mozgásérzékelők, stb.) jelképes sebességgel, az áramellátással rendelkezők repeaterként is működnek.
Drágább, komolyabb párja a Z-Wave.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
bon
őstag
válasz Vasti74 #61234 üzenetére
Inkább Ubiquiti, jobb mint a TP-link, elég sok eszközét használom és beváltak, pedig a felhasználó szám néhol több szár.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
Vasti74
aktív tag
Persze: meg van annál is jobb, meg még annál is jobb, mert mindennél van jobb ;-)
De a TP-Link sem ma kezdte a szakmát: ha tényleg valami komolyabb kell, akkor egy csomó "nagy" név kiesik, mert csak SoHo-Gamer cuccokat gyártanak (...jelentsen ez akármit ;-)
(Ha arra járok évente 1x-2x, mindig elcsodálkozok, hogy egy helyen a TP-Link "olcsó vacak" kültéri AP-k most már több, mint 10 éve működnek kint a villanyoszlopokon, télen-nyáron, napsütésben-esőben-fagyban)
Meg kell tervezni a hálót úgy, hogy időtálló és lehetőleg kompromisszummentes legyen, össze kell írni, hogy mennyibe kerül az egyik gyártó eszközeivel, mennyibe kerül a másik gyártó eszközeivel, és lehet dönteni.
-
Krystal_s
addikt
Feltűnt, hogy míg online ping teszteken nincs packet loss.
Addig a gping, vagy parancssoros tesztnél sokszor behülyül a mérés és van, hogy minden csomagot eldobál, miközben tudok netezni, vagy fut az online teszt, ahol azt írja nincs hiba.
Lehetséges, hogy az ICMP tűzfalbeállítás kavar be? Tiltva vannak az ICMP kérések. Bár az is fura, hogy sokszor így is tud hibátlanul mérni.
[ Szerkesztve ]
-
bajzal
őstag
Milyen Repeatert/Acces pointot-ot ajánlotok 10 ezer Ft körül? Vagy router is jó, amiben van AP mód.
-
Borisz76
veterán
válasz bajzal #61242 üzenetére
Mi a jó ?
2.4 GHz -s wifi elég lesz ?
10/100-s Fast Ethernet portok elegendőek ?
Mert akkor kapsz 10EFt-t jót.Ha kell az 5 GHz-s wifi ( AC-s )
Ha kell a 10/100/1000 Gigabites csatlakozóEsetleg Wifi6-os AX-s kapcsolatot szeretnél....
Akkor kicsitt többe fog kerülni ( újonnan ).Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Krystal_s
addikt
válasz Vasti74 #61240 üzenetére
Napokig jó ez a k... Router, aztán gondol egyet és szinte minden csomagot eldobál.
És senki nem hajlandó segíteni ebben a ... 'szakmai' topikban már kb 1 hónapja! Mert igazán senki nem ért semmihez. Minden Routert nem vehetek meg, nem vagyok minőségellenőr, se szerelő. 😔 -
Topikgazda
válasz Krystal_s #61245 üzenetére
Itt sem szerelő a társaság, különösen nem távszerelő.
Gyurcsók József pedig már régen halott.
Ez pedig egy olvasói fórum, nem a gyártó segélyvonala.
A fentiek értelmében kérlek, vegyél vissza ebből a hangnemből.
Köszönettel: MaCS
-
Vasti74
aktív tag
válasz Krystal_s #61245 üzenetére
Köszönöm a magam, és a fórumtársak nevében a bizalmat :-)
A magam nevében annyit még: én pl. 20 évig minden (tényleg minden) problémát megoldottam az ügyfeleknél, de a távjavítás egy kicsit más. Itt nem látunk a szemeddel, nem tudunk helyetted pötyögni, dugdosni, stb.
A senki nem ért semmihez kijelentéshez még: ez is meredek, mert én pl. már lassan 10 éve nem foglalkozok ilyen dolgokkal hivatásszerűen, de ennek ellenére még mindig azt mondom, hogy értek hozzá azért valamennyire - sőt, közben máshoz is ;-)
Szóval ne legyél gonosz, mert itt mindenki próbál segíteni, amennyire lehet... ;-) -
Krystal_s
addikt
válasz jerry311 #61249 üzenetére
Igyekeztem kizárni minden mást. (gépek, kábelek, net, portok, csatornák.)
Az előző csere után erre is volt 2 hét próba, simán cserélték volna ezt is. Meg volt beszélve az üzlettel. De nem jött elő a hiba, megtartottuk, aztán letelt a 2-3 hét és ennyi. Lehet szoftveresen hülyül meg.
Van esetleg ötleted még mi okozhat ilyet?
Új hozzászólás Aktív témák
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- FIFA KEDVELŐK FIGYELEM!! Playstation 3 Fifa 08-15-ig CSAK 2990FT
- Eladó Konfig I5-12400F 32GB DDR4 512GB M2 SSD RX6700XT 12GB!
- Lenovo Tab M10 Plus 3rd 4/64Gb
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest