Új hozzászólás Aktív témák

  • Jim74

    nagyúr

    Sziasztok!

    Az alábbi hálózat kialakítására szeretném az optimális megoldást megtalálni. Nem akarok ágyúval verébre lőni, de azt sem szeretném, ha magamtól kitalálok valamit, aztán később verem a fejem a falba, hogy máshogy kellett volna csinálni.

    Adott egy kétszintes ház. Földszint kb. 70 nm, emelet kb. 50 nm. Van 2 db AX92U routerem.
    A földszint egyik végébe jön be a DIGI optika, ez a ház kert felőli vége. Itt lenne az egyik AX92U router. A nappaliban lévő vezetékes eszközök (Asztali PC, céges laptop, médialejátszó, PS5, TV), illetve ez a router látná el a földszint egy részét és a nappalival szomszédos kertrészt wifivel.
    A nappaliból el kellene vinnem a vezetékes LAN-t az előszobába, mert az kb. a lakás közepe és oda szeretném elhelyezni a NAS-t is (DS920+) + egy AiMesh node-ot, ami a földszint többi részét fedné le wifivel. Továbbá fel kellene vinnem a LAN-t az emeletre is.
    Az emeleten 3 szobába szeretnék vezetékes lehetőséget. Arra gondoltam, hogy ide is tennék egy node-ot, ami egyrészt szolgáltatná az emeleten a wifit, valamint a LAN portjaiból mennének a szobákba a vezetékes kiállások.

    Cat6 kábelem van dögivel :D.
    Hány kábelt lenne érdemes elvinni az előszobába? A DS920+-on két gigabites port van, de nem biztos, hogy kihasználnám a sebességet, mert HDD-k vannak benne, illetve nincs agyonterhelve a NAS, hogy több user mozgatna róla/rá hatalmas adatmennyiséget. Illetve itt lenne az egyik AX92U node is.
    Az emeletre gondolom külön kábelt kellene húzni közvetlenül a nappaliban lévő routerből a csillag topológia miatt.
    A nappaliban lévő eszközöknek szerintem elég lenne egy port switch-csel szétosztva, de ebben és kíváncsi lennék a tanácsotokra, hogy esetleg érdemesebb lenne-e ide egy négynél több portos routert venni (csak AiMEsh képes ASUS jöhet szóba a meglévő routerek miatt, viszont azt aranyárban mérik. Igazából a harmadik eszköznek szintén egy AX92U-t gondoltam, de ebben is kíváncsi vagyok a véleményekre.).

    Alapesetben úgy indultam el, hogy egy kábel az előszobáig a node-nak és ebből a node-ból mentem volna tovább az emeletre, de Dkess fórumtárs az ASUS routeres topikban felnyitotta a szemem, hogyha már csinálok valamit, akkor inkább külön kábelt húzzak az emeletre, hogy a node-ok ne sorban legyenek.

    Szóval itt tartok, hogy az egy kábeltől eljutottam oda, hogy már a nappaliban lévő 4 portos router sem biztos, hogy elég. Viszont egy sima otthoni felhasználású hálózatról lenne szó, amire nem biztos, hogy érdemes még egy 100+ezres routert beruházni a jelenlegi eszközök mellett (még egy AX92U 50-60k között van "csak" az még beleférne).

    Előre is köszönöm a segítséget :R.

Új hozzászólás Aktív témák