Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Napi 300 hívás az ugye 24x60/300=4,8 perces ütem lenne...
A 24 órás napsütés azonban csak a sarkkörök közelétől a sarkokig fordul elő.
Ahol viszonylag kevés lehet a napelemes HMKE azt hiszem...
A sarkoktól-sarkköröktől az egyenlítő felé haladva rövidőül a nap hossza!
Az egyenlítőn ugye pontosan 12 óra.
Magyarországon kb.
- 8,5 óra (téli napfordulókor, karácsonykor)
és
- 16 óra (nyári napfordulókor, szent iván éj)
között változik a nap hossza az év során.
Ami 16,5x60/300=3,3 perces ütemet enged meg átlagosan.
--
Avagy az 5 perces lekérdezés gyakorlatilag bárhol elérhető a Föld-ön a napi 300 hívással. -
törölt tag
válasz Romi69 #13353 üzenetére
Ez ELMŰ számára a kivitelező ad készrejelentés iratot.
Amin neked nincs mit aláírni...
---
0. lépés
Befizeted az esetlegesen előírt díjakat az MGT alapján >> mérőcsere !
1. lépés
A készrejelentést beküldöd vagy beküldi a nevedben a kivitelező.
(plusz egyebeket is amiket kell)
ÉS
Kéred vagy kéri a nevedben a kivitelező
a módosítandó szerződések kiküldését aláírásra.
Illetve egyúttal a mérőcsere beütemezését is.
Néhány nap alatt a szerződés érkezni szokott emilben.
(vagy a hiánypótást kérő email)
2. lépés
Amikor aláírva visszakerülnek a szerződések, mielőbb célszerúen.
Akkor utána keresnek a mérő csere időpont egyeztetésre (néhány nap).
3.
Cserélik a mérőt... bő egy hét tipikusan normál időkben. -
liszkai 2
csendes tag
Tegnap délben megtörtént az óracsere, elég borús volt az ég déltől mindössze 7 Kw-ot hozott, de ma félig fátyolfelhőben de szép napsütésben 21 Kw-ot termelt a 3 Kw-os rendszer, délben elérte a 3.07 Kw teljesítményt. Probléma az,hogy csak 08 órától kezdi a nap elérni az elemeket és 10 óra után termel úgy igazán. A tájolása DNY. 22 fok. Lehet,hogy később a 10 elem mellé a keleti oldalra is fogok tenni 3x 360 w napelemet, melyet csak délig éri a nap. Még nem tudom, idővel kiderül.
-
válasz kardkovacsi #13305 üzenetére
Akartam neked ellenpéldát gyártani, de a SolarWeb nekem ma egész nap elérhetetlen. Néha kiírja, hogy karbantartás, néha meg csak pörög, és egy szétesett oldalrészlet tölt be.
A tej élet, erő, egészség.
-
senki68
senior tag
válasz Geresics #13260 üzenetére
Értem én ezt a túlpanelezést, de azért mégse.
Nekem terveztek egy olyan rendszert ami 17 LongiSolar 375W panelból áll és egy SE7K inverterből áll.
6375 W.
Érdemesebb lett volna SE5K inverterrel? Sajnos az SE6K nincs engedélyezve.
5K inverter az 27.5% lenne túlpanelezve. -
-
Coc@s
őstag
válasz kirkri #13344 üzenetére
Nekem 4.7-es a rendszerem (5-ös inverterrel), és 3x6-os kábelt húztak be,
pedig ezt konkrétan meg sem beszéltük.
Lehet nem a legolcsóbbak Wagnerék, de nem spórolják ki a szükséges dolgokat.
Az ELMŰ-s ember is (aki az órát cserélte) csak abba tudott belekötni, hogy a kapun nem volt kint figyelmeztető tábla ill. a mérőszekrényen szintúgy az odavaló figyelmeztető matrica.
De telefon ment Wagnerékhez, 15 percen belül ott volt a szükséges cucc.18 éve itt
-
kirkri
addikt
Találtam egy ilyet a vonatkozó szabvány magyarázatában:
" A fő földelőkapocshoz csatlakozó védőösszekötő-vezető keresztmetszete nem lehet kisebb, mint a berendezésben lévő legnagyobb védőföldelő-vezető keresztmetszetének a fele. Ettől függetlenül a minimális keresztmetszet 1) réz esetén 6 mm², 2) alumínium esetén 16 mm², 3) acél esetén 50 mm²."
Ebből nekem az jön le, hogy nem elég a 4-es vezeték. Ha nem beszéltük volna meg előre, akkor nem bosszantana ennyire.21 éve a Prohardveren! ™
-
7Heads Drago
veterán
válasz MrKentsfield #13259 üzenetére
[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
bekesizl
csendes tag
Inverter elhelyezéssel kapcsolatban lenne kérdésem, mely pár Napelem Szövetséges ajánlat előtti egyeztetés során merült fel.
Az invertert a garázsban helyezném el. Száraz hely, ez adott.
A hűvös már nem mindig.
Télen 10-15 fok között van a hőmérséklet.
Nyáron nem volt bent hőmérő, de szerintem 30 fok lehet.Van hőszigetelés, de a tervező/kivitelező szokása az, hogy a garázs hőtechnikailag nincs úgy szigetelve, mint maga a ház. 2 oldalról a lakás határolja 25cm-es hőszigeteléssel. (eddig ezzel nem is volt problémám)
1 kültéri oldal 25cm-es hőszigeteléssel (hogy ne legyen lépcső a lakás falánál), az utacfromt pedig 10cm-es hőszigeteléssel.
A kapuk is hőszigeteltek, de délre néznek (fehérek).
Szellőzés/ablak nincs. A kaput kinyitva lehet szellőztetni.
Az a kérdés, hogy ezt bírná-e egy inverter szerintetek?
Ha nem, segítene-e egy-két ventillátor, ami mozgatná a levegőt a helyiségen belül?Ha nagyon nem jó, a ház passzív hűtésére valószínűleg lehetne tenni egy fan-coilt, ami nyáron elvinné a termelt hőt. Erre viszont nem volt előkészület, így nem lenne olyan olcsó (a hűtésvezérlést is módosítani kellene pár új váltószelep miatt, nem csak csövezni).
Nyárig biztosan beszerelek ide 1-2 hőmérőt, amivel figyelni tudom a hőmérséklet alakulását.
-
senki68
senior tag
válasz 7Heads Drago #13368 üzenetére
Elég húzós az ár.
-
törölt tag
válasz bekesizl #13369 üzenetére
A 30 fok az még nem nagy meleg!
Gondolj bele a szabadtérre rakott invertert érő levegő
kánikulában lehet akár 38-40 fokos még árnyékban is .
A napon meg pláne...---
A garázsnak kéne szellőztetés!
Ettől függetlenül ...HA melegebb van benne nyáron BENT mint KINT!
Elegendő két szellőző nyílás ami nyitható-zárható.
és
Elég messze van egymástól ahhoz, hogy
a légarámlás>>huzat létrejöjjön közöttük.Célszerűen az ábra alapján tippelve
- egyik a keleti oldalra padló közelbe
- másik a nyugati oldalon plafon közelbeÚgy 20x20 cm vagy nagyobb (átmérő 25 cm) méretben.
[ Szerkesztve ]
-
bonat
senior tag
Azt nem írtad le, hogy milyen típusú inverter lett telepítve, illetve mekkora biztosítékra van kötve AC oldalon.
Ha 20A-es a biztosíték, akkor elég a 4mm2, ha 25A-es akkor 6mm2-es kell.
Az inverter leírásában is benne van mekkora az AC oldali max áramerősség, itt is ugyanez a logika, ha 20A alatti akkor 4mm2 elég, ha 20-25A közötti, akkor 6mm2 kell. -
Jovanny2
őstag
Kicsit ferdítésnek érzem, hogy önrésznek csak a felét nevezik, mert előfinanszírozott, tehát először ki kell pengetni az egészet, ezért az utolsó sor felesleges, az állami támogatás elé meg rakhatnának egy ", melyből" szót.
[ Szerkesztve ]
Az élet túl rövid a hardverek biztonságos eltávolításához.
-
Samott
addikt
Ezt a 800 ezres munkadijat nem ertem, nekem ket cegtol is van ajanlatom 16 panelre 200-300e forintert. Egy ceg adott hasonloan elborult ajanlatot 600-800 ezer forintos munkadijjal, a tobbiek megalltak 300 korul. Ugy ertem hogy a masik 10 ceg.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz bekesizl #13369 üzenetére
Én is a garázsba tettem, ugyanígy körbe van szigetelve a ház alatt. Nálam annyi "plusz" van még, hogy antracit a garázskapu viszont az épület ezen része szinte teljesen a föld alatt van. Amikor ilyen extrém meleg van akkor szokott meleg lenni a garázsban is de ez egy évben pár nap összesen. A Fronius inverter speckójából pedig:
Környezetihőmérséklet-tartomány -25°C - +60°CMajd olyankor jobban fog menni a ventilátora. Viszont passzív hűtésű invertert ne vegyél, mert az lehet leszabályoz.
Illetve azon gondolkodtam, hogy ilyenkor nyáron ha otthon vagyok kinyitom a garázskaput, hogy ne főzze a nap. -
kirkri
addikt
Huawei 4.6kW-os inverter, max AC oldali áram 23A. (Igazából ennek fényében azt sem értem, hogy miért 20A-es kismegszakítót tettek az AC dobozba.) Az világos, hogy a 3x4mm2-es kábel terhelhetősége 25A, szóval "belefér", én inkább a földelővezeték keresztmetszetet találom kevésnek.
21 éve a Prohardveren! ™
-
Leho_89
csendes tag
Sziasztok!
A legtöbb helyen ahol érdeklődtem már nem tudják garantálni, hogy a szaldós elszámolással lesz bekötve a napelem (a felújítási támogatást szeretném igénybe venni). Valaki tud ajánlani megbízható céget aki tapasztalat alapján gyorsan dolgozik (Nyíregyházára kellene)? Ha esetleg kicsúszok az időből és bruttó elszámolásba kerülök úgy is megéri a telepítés?
-
bekesizl
csendes tag
válasz kardkovacsi #13378 üzenetére
Köszi a bíztatást!
A föld alatti rész elvileg javíthat a helyzeteden (a pincében általában hűvösebb szokott lenni alapon).
Szerintem alapvetően nem a passzív/aktív hűtés lenne a különbség, hanem hogy van-e valahová elmennie a hőnek, tehát egy nem túl nagy teljesítményű ventillátor ami a garázsban "keveri a levegőt" már javíthat a helyzeten (egységesen lesz meleg mindenhol).
Ennek kell helyet találni, ahol a riasztó mozgásérzékelőjét nem befolyásolja.
Elég nagy az alapterület és a belmagasság is az építészeti kialakítás miatt.A Fronius Symo adatlapja szerint 40 fokig nincs teljesítménycsökkenése (6kW-os, ami igazából a 8kW-os, csak "leszabályozva", ha jól értettem a fórumon leírtakat).
Arról nem találtam adatot, hogy mennyi hőt termel. Ha lenne ilyen, akkor kvázi egy radiátorként be lehetne modellezni (talán), és kicsit jobban következtetni rá, mi lesz a helyzet.Mindenesetre már keresem a hőmérőket, amikkel pontosabban láthatom, mi a helyzet.
-
leslieke
Jómunkásember
Üdv,
Huawei inverter reggeli óta nem küldi a termelési adatokat. A másik inverter igen, termelés van, mert az órán látszik.
Akinek szintén Huawei van megnézné, hogy nála mi a helyzet a FusionSolar programmal?
Köszi szépen.A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
senki68
senior tag
Ha átvették akkor nincs probléma.
Én 5X6-os vezetéket húztam be az inverter és a villanyóra közé.
Utána láttam az egyutas rajzot, azon 16mm2 földelővezeték van tervezve. Kérdeztem a kivitelezőt akkor most húzzak be azt is? Kinevettek, minek?
Eon-os szerelők villanyóra bekötésnél azt mondták, elvileg 16-os kell, és mivel 20 méternél távolabb van az inverter a villanyórától, / kb 40 méter/ így az inverterhez kell egy külön földelőszonda. A kivitelező erre is körberöhögött, minek? Azt mondta az a lényeg átvegyék.Geresics Köszönöm szépen.
-
7Heads Drago
veterán
válasz Samott #13377 üzenetére
Én most amiket kaptam árajánlatokat mind rosszabb volt, vagy eleve full kínai cucc volt az egész. A 400w feletti napelemek túl nagyok és a ferde tető miatt sok lenne az üres. Jobban örültem volna Fronius inverternek, de az ennek a cégnek nincs.
Én meg pont annak örülök hogy a munkadíj itt magasabb mivel más munkáknál pont az anyag a sok és ezzel így többet ad nekem vissza állam.
Az mennyire szokványos, hogy szerződés aláírás után ködbéreznek ha visszamondom a szerződést? Persze nyilván már dolgoznak az ügyemen valamelyest érthető. Ellenben a ha igaz pl a Pentele-nél nincs ilyen. Csak el vannak úszva a munkával és nem érnek ide szóval valszeg kiesnek.[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
az a brutális, hogy ugyanettől a cégtől 1 hónapja elfogadot árajánlatban 22 napelem esetén per darab közel 10%-kal olcsóbb volt, ráadásul a munkadíjam KEVESEBB, mint neked a 11 napelem felszerelése!!! Persze fajlagosan a nagyobb olcsóbb...
351220,- / kwp nálam bruttó!
-
senki68
senior tag
válasz 7Heads Drago #13385 üzenetére
Annyira nincs jelentősége melyik tétel milyen áron szerepel, a végösszeg a lényeg. Azon belül meg úgy írják a tételeket, ahogy én kérem.
-
Hmm. Mivel a Fronius SolarWeb már több mint egy napja nem érhető el, gondoltam, megnézem, írnak-e az "incidensről" valamit a közösségi médiás felületeiken.
Nos. A főoldal alján szereplő Twitter fiókjuk (@froniusintsolar) nem létezik. A szintén a főoldalról hivatkozott Facebook-oldaluk kb. kéthetente frissül, természetesen ott sincs egy szó sem róla, mi ez a nagy pusztulat. Egy másik Facebook-oldaluk szintén hallgat.
Nem mondanám elegánsnak a helyzetet.
A tej élet, erő, egészség.
-
7Heads Drago
veterán
válasz senki68 #13387 üzenetére
Pedig nagyon nem mindegy. Az állami támogatásnál kell az 50%.
Az anyagot nem tudja olcsóbban adni, mint ahogy vette. És a munkadíjra más költségei vannak egy vállalkozónak, mint az anyagoknak. Szóval nagyon pici a mozgásterük. Már ha legálisan csinálják.[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
válasz 7Heads Drago #13391 üzenetére
Ha nem tudja pontosan hogy van, legalább ne beszélne butaságot aki Neked ezt mondta! A munkadíjnak a teljes költség legalább 25%-át kell kitennie, hogy a beruházás 50%-át vissza tudd igényelni. Ugyanis a visszaigényelt összegnek kell a felének munkadíjnak, felének anyagköltségnek lennie. Tehát a beruházás fele a támogatás, és annak a fele kell legyen mindkét munkanem. Sokszor le lett ez már írva itt is, és a Lakásfelújítás támogatási program (2021) Feliratkozás topikban is.
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
7Heads Drago
veterán
-
válasz 7Heads Drago #13392 üzenetére
Ez izgi. Indítottam egy Chrome-ot, onnan bejött. Indítottam egy új privát ablakot FF-ból, onnan is bejött. A sima FF-ben lehet valami beragadt session-je, amit mindenáron megpróbál újraépíteni. (Talán a "Remember me on this device" miatt?) Majd végül a hosszas várakozás után megkapom a Wartungsarbeiten oldalt. Shift+Reload is volt már, de hiába.
Végül egy solarweb.com-ra vonatkozó teljes (cookie, local storage stb.) törlés segített.A tej élet, erő, egészség.
-
senki68
senior tag
válasz 7Heads Drago #13391 üzenetére
Dehogy kell. Írták , számla végösszegéből 25%.
Dehogynem tudja. Annyiért adja amennyiért akarja. Kit érdekel egy vállalkozónak milyen költségei vannak munkadíjra? Nem azután fizet ami a számlán szerepel.
Olyan mozgásterük van amilyet akarnak. Legálisan. -
senki68
senior tag
válasz 7Heads Drago #13398 üzenetére
Az, hogy a munkadíjra milyen költségei vannak, semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy milyen tétel szerepel a számlán munkadíjként.
Valószínű nemigazán értek hozzá, csak 92 óta vagyok vállalkozó.
-
7Heads Drago
veterán
válasz senki68 #13399 üzenetére
Az anyag költségeket meg ezek szerint csak úgy benyeled. Hihető.
Sok gyártó cég eleve megköti a vállalkozó kezét az árképzésnél is. Nulla mozgástérrel, de sebaj.
Beszerzési ár alatt eleve nem is adhatsz semmit se. Sőt már beszerzési ár esetén is necces tovább adni, mert nézik a nav-nál.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen notebookot vegyek?
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- EA Sports WRC '23
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest