Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jovanny2
őstag
Nálunk az utcában senkinek sincs 3 fázis, megyeszékhely, belterület. Nem hinném, hogy az lenne az általános, hogy 3 fázis van egy kertes háznál. Az áramszünet példa nem túl jó, mert ha elmegy 1 fázis, lehet, hogy a hűtő épp azon van. Mondjuk hosszabbítóval megoldható.
Az élet túl rövid a hardverek biztonságos eltávolításához.
-
veterán
válasz Jovanny2 #12351 üzenetére
szülői házban 3 fázis van
mamámnál 3 fázis van (ott volt műhelye faternak és termény daráló)
keresztapámnál 3 fázis van
keresztanyámnál 3 fázis van
anyuméknál 3 fázis van
anyum élettársának házánál 3 fázis van (állatok daráló miatt)
nálunk (város) 3 fázis van (3 fázisú főzőlap, jakuzzi, autó töltő így hirtelen ami három fázis)
apósoméknál 3 fázis van
párom keresztszüleinél 3 fázis van
anyum nagyszüleinél nem volt csak 1 fázis és az is valami 10A körül ...további rokonoknál nem tudom de mivel vagy mezőgazdaságból élnek vagy valamilyen szakemberek (víz, gáz, villany, esztergályos) így ott is biztos, hogy többségben van a három fázis )
szóval vidéken sok helyen 3 fázis van.
Itt nálunk egyszer már volt hogy 3 fázisból 1 elment a nasom szünetmentese sípot átdugtam a másik konnektorba és ott volt áram
[ Szerkesztve ]
-
Jovanny2
őstag
Elhiszem, az én ismerősi köröm meg pont 90%-ban 1 fázison van, édesapám őstermelő, a tanyán is 1 fázis van, arról megy a 7 lépcsős szivattyú is. Otthon 230-as terménydarálóval darál, a terményt is 1 fázisú motorral szerelt csigával mozgatja. Nála is, és nálami is 1 fázisú körfűrésszel van vágva nem kis mennyiségű tűzifa. Szóval nem elvárás szerintem a 3 fázis általában. 1x32, nálam meg 1x25 is elég (mondjuk most tervezek majd 1x32-re bővíttetni). De ha az van, nyilván kihasználja az ember.
Az élet túl rövid a hardverek biztonságos eltávolításához.
-
Bakterx
újonc
A Ratkaics fórumtárs által linkelt eszközök közül csak a "Landys + Gyr E350 ZMF110CCtFs2 3 fase" kiválasztható típusú mellett szerepel a DSMR4/5 protokoll. Azzal működhet az SX631 is? Vagy lutri? A Tasmota mókolós oldalakon az egyes óratípusokhoz más-más scriptet kell pl. Wemos D1 kütyüre feltölteni...
-
n@p@lm
őstag
válasz Busi02 #12340 üzenetére
Köszi az infót, ez a vonat már elment
Ha pár hónappal ezelőtt írtad volna...
" A javításnál, meg ha most kb. 300+ a kiegészítő garancia, akkor inflációt is figyelembe véve, egy 500 ezres javításnál 15 év múlva még mindig pénzemnél vagyok - hát nehéz kérdés."
Viszont ha ott a 25 éves garid és javíthatatlan az inverter kapsz egy másikat a rossz helyett!
Míg a te példáddal bizony ki kell cserélned és papíroztatnod az E.On/ELMÜ felé (ha jogszerűen jársz el).
ELMÜ-s területtel nincs tapasztalatom, én Fejér megyében lakom, itt az EON az úr
Ismerősnél pár hete cseréltek órát és izzították be az invertert, az EON rá se nézett az inverterre. -
pjen
félisten
válasz stickermajom #12357 üzenetére
Igy van, a polcos ház nem tudom mit takar.
-
Tottu
senior tag
Szerintetek a most bejelentett (COVID miatti) korlátozások kihatással lesznek a szolgáltatóhoz beadott engedélyezések elbírálására is? Az én esetemben január végén adta be a kivitelező, a szolgáltató felé az engedélyeztetést, de alaphangon is 2,5 hónappal számoltunk, mire maga a napelemet felszerelése elkezdődhet. Utána meg megint 1,5 hónap a mérőóra csere. Ha most ez a COVID bekavar + 2-3 héttel, akkor már nagyon necces lesz, hogy június 30 előtt megkapjuk a villanyórákat, így pedig ugrik a szaldó.
[ Szerkesztve ]
"A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz.“ - Elbert Hubbard
-
liszkai 2
csendes tag
válasz #81475328 #12317 üzenetére
Rendben is van, ha villanyra vagy berendezkedve ráadásul napelemmel. Nekem az az 50 Ft amit gáztűzhelyre használok szinte semmi, azért nem lenne érdemes átállni. Azonkívül
24 órás szellőztetés mellett 100% a biztonság, szerintem a villany még veszélyesebb is lehet. A napelem által termelt többlet áramot inkább az 5.1 SCOP- s klímával történő fűtésre használom. -
senki68
senior tag
Egy átlag háztartás bárhol. Akinek nincs 3 fázisa még azok is használják, átbarkácsolják 1 fázisra.
Ez vidék.
Van egy hasítógépen 3 fázisú. Szalagfűrész 3 fázisú. Kompresszor 3 fázisú. Jakuzzi 3 fázisú.
És ez csak egy átlag háztartás.Azért azt megnézném, hogy egy átlag családi házat hogy fűtesz ki 600 m3 gázzal.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz senki68 #12367 üzenetére
Elnézést,hogy bele szólok, de én 85 nm házat 600 m3 alatt fűtök és minden helyiségben egyformán 21 fok van , nem használok semmilyen más tüzelést. Csak azt akarom mondani,hogy létezik olyan szigetelt ház ahol elég 600m3 gáz, a 85nm hasznos beltér szerintem átlagosnak tekinthető.
-
veterán
arra én is mert nálunk 500m3 a gáz ebből 120-150 a melegvízhez szükséges gáz, de emelett még klímával elmegy évi 2000 kWh klímás fűtésre hűtésre pedig csak 92nm a ház (plusz garázs 18 de ott nem fűtünk - lehetne de felesleges) és van szigetelés is (padlás 30 cm, 3 rétegű ablakok, 10 cm a falon - ez kicsit kevés)
[ Szerkesztve ]
-
ratkaics
senior tag
SX631/S34U18 Típusú órám van.
Én mielőtt megrendeltem, leveleztem a holland sráccal, aki készíti és árulja a kütyüt. Ő azt mondta, hogy szerinte 99%- hogy menni fog. Persze, csak adatfolyam fog rajta jönni, de ha elküldöm neki az SSH logot, akkor szívesen segít értelmezni azokat.
Chal fórumtárs elültette a bogarat a fülembe. Lehet, hogy este rádugom a kütyüt, bár még nem jött válasz a kérdésemre az EON-tól.Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
tothbe
addikt
válasz tothbe #12370 üzenetére
ja, és nem fagyoskodunk. 22-23 fok van a házban (fázósak a csajok). És emellett a 120nm mellett van egy 15 nm-es garázs is, ahol 18 fokra fűtünk.
Persze az is igaz, hogy a ház teljesen szigetelt és egy kombi kondenzációs kazánnal tolom.
Ha levonom a melegvizet, akkor kb 350-400 m3-re jön ki egy szezon fűtésben. Ennyit számít a jó szigetelés (pedig a ház csak B kategóriás a hűtés hiánya miatt, bár közben az is bekerült, szóval lehetne akár A is mostanra).[ Szerkesztve ]
By(e) Tothbe
-
rígel
őstag
120 nm hasznos terület 23 fok. Nézd meg! Jól van szigetelve, de az újabbak még inkább. Van egy határ, ahol a szigetelés már pénzügyileg sosem fog megtérülni. A most épülők még energiahatékonyabbak.
Körülöttem hála istennek nincsenek hasítógépesek, szalagfűrészesek,és kompresszort sem használnak, szükségünk sincs rá, ugyanis lakóövezetben élek, nem ipari zónában. Elhiszem hogy neked van, a szomszédok is biztos örülnek neki. Ennyit arról hogy ki milyen merítéstből számol átlagot.
Ha majd beruházok egy jackuzzira- ha lesz rá igényem- beköttetem a 3 fázist, mert annak tényleg kell. Rossz nyomon jársz ha azt gondolod, hogy azért nincs 3 fázisom, mert nincs rá 150-200k-m.Azért nincs, mert nincs rá szükségem, és feleslegesen nem szoktam pénzt szórni. Lehet ezért telett normális szigetelésre
Én sem akarom mindenkire ráerőltetni a magam igényeit és igazát, talán neked sem kellene. Hidd el, jobb úgy a világ, minden ember más.[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
válasz tothbe #12370 üzenetére
Nekem is kb. fele-fele a melegvíz + tűthely és a fűtés fogyasztása, ezután pedig megfordul a fűtés javára a napelem miatt, a tavaszí és őszi fűtés az el nem használt áram erejéig klímával megy majd.
Napelem már megvan várom az oda-vissza forgó-morgót.
És még valamit: már nagyon várom azt a napot amikor a szilárd tüzelést betiltják, mert már nagyon kellene és be is fog következni, mert a jelenlegi állapotok nem sokáig tarthatók.
[ Szerkesztve ]
-
cserix
tag
válasz ratkaics #12372 üzenetére
Ha sikerül célt érned, jó volna ha az összefoglalóba bekerülhetne, hogy mit, milyen kütyüvel, hogyan telepítettél. Úgy hogy egy laikus is érthesse ha ez egyáltalán lehetséges. Gondolom egyre több olyan advesz mérő lesz majd a szolgáltatók által telepítve, ahol lesz ilyen P1.
BlackBerry Q10 - Bold 9900 - Passport - KeyOne - realme GT 5G
-
törölt tag
Nálam 2x100=200 m2 fűtése 23,5 fokon ~7000 kWh/tél.
Mivel erősen hőszigeteltnek mondható a ház.Ami földgázból egy télre
- kondenzációssal ~700 m3
- hagyományossal ~900 m3- tűzifából ~ 23 mázsa lenne
- elektromos fűtéssel ugye ~7000 kWh
- kivéve, ha klíma/hőszivattyú, amivel csak 7000/~3=2300-2000 kWh**** tájkép ****
Avagy 22-23 fokot tartva napközben.
100 m2 fűtött lakótérre, nagyjából... a fűtésre.----
Erősen hőszigetelt ház esetén (~Uátlag=0,25 W/m2K).
Elég kell legyen ~6000 kWh/tél.
- kondenzációssal ~600 m3
- hagyományossal ~800 m3
- tűzifából ~ 20 mázsa- elektromos fűtéssel ugye ~6000 kWh
- kivéve, ha klíma/hőszivattyú, amivel csak 6000/~3,0-3,5=-2000-1700 kWh
- vegyesen az arányoktól függően, pl. felesben: 3000+(3000/3)=4000 kWh körülMegj: vannak ettől is jobban hőszigetelt házak is.
Akár 5000 kWh/tél alatti fűtés igénnyel.----
Közepes hőszigeteltség esetén (~Uátlag=0,45 W/m2K).
Elég kell legyen ~10000 kWh/tél.
- kondenzációssal ~1000 m3
- hagyományossal ~1300 m3
- tűzifából ~ 33 mázsa- elektromos fűtéssel ugye ~10000 kWh
- kivéve, ha klíma/hőszivattyú amivel csak 10000 /~3,0-3,5=3300-2900 kWh
- vegyesen az arányoktól függően, pl. felesben: 5000+(5000/3)=6700 kWh körül----
Szokvány (1990-2005 épületek jellemzően) hőszigeteltség esetén (~Uátlag=0,75 W/m2K).
Elég kell legyen ~15000 kWh/tél.
- kondenzációssal ~1500 m3
- hagyományossal ~2000 m3
- tűzifából ~ 50 mázsa- elektromos fűtséssel ugye ~15000 kWh
- kivéve, ha klíma/hőszívattyú amivel csak 15000 /~3,0-3,5=5000-4300 kWh
- vegyesen az arányoktól függően, pl. felesben: 7500+(7500/3)=10000 kWh körül.Ezeknél már előfordul, hogy "spórolnak a fűtéssel".
Azaz nem megy folyamatosan a fűtés napközben, csak 20-21 fok van, stb.
Így valamivel kisebb fogyás is előfordul a gyakorlatban.----
Gyenge hőszigeteltség esetén (~Uátlag=1,2 W/m2K).
Elég lehet ~25000+ kWh/tél
De akár jóval több is kellhet némely energia vámpíroknak.- kondenzációssal ~2500 m3
- hagyományossal ~3300 m3
- tűzifából ~ 85 mázsa- elektromos fűtéssel ugye ~25000 kWh
- kivéve, ha klíma/hőszivattyú amivel csak 25000 /~3,0=8300 kWh
- vegyesen az arányoktól függően, pl. felesben: 12500+(12500/3)=17000 kWh körül.Ezeket általában már nem is fűtik folyamatosan csak szakaszosan.
Így valamivel/érdemben kevesebb fogyás is lehet a fentieknél.************
A tájkép alapján lehet kb. besorolni a saját házat a korábbi fűtési energia fogyás alapján.
A fűtőanyag fogyásztás átváltása >> HASZNOS MELEG kWh-ra.
- 1 m3 földgáz kondenzációssal 10 kWh
- 1 m3 földgáz hagyományossal 7,5 kWh- 1 kg tűzifa 3 kWh
- villanyfűtés 1 kWh
- klíma/hőszivattyú 3 kWh
- vegyesen az arányoktól függően...
Melegvízre 1 tartósan ott élő főre 1,5 kWh kell naponta tipikusan.
Sellőknek, sokat kádazóknak több, gyorsan zuhanyzóknak, spórolósaknak kevesebb.
Plusz van cirka 1,5 kWh/nap vesztség is.
pl. 4 főre: 1,5+4x1,5=7,5 kWh tipikusan.
Főzésre/sütésre rendszeres (nem csak hétvégi) főzés esetén 4-6 kWh nap saccolható.
A szokásoktól függően.[ Szerkesztve ]
-
-
Tottu
senior tag
Nekem a kivitelező ezeket az időtartamokat mondta, legalábbis tapasztalatok alapján ezzel terveznek. Lehet, hogy pesszimistán becsülnek, de gondolom számolnak a sok új igényléssel is. Helyileg egyébként ez Szeged, MVM szolgáltató.
"A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz.“ - Elbert Hubbard
-
kardkovacsi
senior tag
A nap a tető szempontjából 24 fok (június 22) és és 81 fok között jár.
Az 5 fokos tető sosem lesz optimális pontban. Pont ezért olyan 35 fok körül van az optimum pont. Minél laposabb a tető annál rosszabb a termelés.
https://www.timeanddate.com/sun/hungary/budapest
Itt megnézheted a szögeket, csak 90-ből ki kell vonnod őket.
Ha két szöget kivonod egymásból és annak a cosinuszát veszed meg is kapod a kettő közti különbséget. Itt 45-5 az 40 aminek a cosinusza 0,76 ami kb. ki is adja a különbséget.
Ez még pár napig ennyi, utána elkezd kicsit összemenni, mert az optimális szög a két szög közé fog esni és akkor a két szög optimumtól való távolságainak a különbségének a cosinuszát kell nézni. Valahol június 22-től 15 napra előre, meg 15 napra hátra kb. egyformán fognak termelni, utána megint nyílik az olló és a nap-éj egyenlőség után beáll erre a 0,76-ra. -
Chal
addikt
válasz Bakterx #12359 üzenetére
Sajna itt még nem járok, de ezért is döntöttem a saját eszköz mellett. Az biztos. hogy az óra plaintext -ben küldi az adatot, majd megnézem a raw adatfolyamot ha végre sikerül valamit rákötni, aztán annak függvényében írok egy pár soros kódot ami mqtt-n továbbítja a megfelelő "kulcs:érték" párokkal a szerveremnek. Hogy adott típusú kész eszköz esetén miket kell (illetve hogy kell e) mókolni, azt sajnos passzolom.
Ha hétvégén lesz időm, megpróbálok hajtogatni egy drótot, és beledugni egy blank kábelt, annak a végére ráteszem a jelszint illesztést, meg egy laptopot soros usb-ttl dongle-el, megvizslatom hogy mi jön, aztán onnét folytatom tovább a tervezést. Eddig látok most csak el, de lehet hogy már a drótos műveletnél megfeneklik a projekt .
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
Egy 2-3 vagy 8 éve épült ház az nem egy átlagos ház. Szét kell nézni az országban ezek a jól szigetelt házak adják az össz házak kb 2%-át. Jellemzően kádár kockák vannak, nagyon sok még szigetelés nélkül. Az én házam, korát méretét tekintve átlagház átlagos fűtésköltséggel.
Kádár kockák szigeteletlenül jellemzően 2500-3000 m3 gáz. Szigetelve le tudják vinni 1500 környékére.
Persze vannak passzív házak, az össz házaknak az 1%-át nem érik el. valóban lehet 400m3 gáz a fűtésigényük, csak mire felépült a ház 40 éves fűtésköltséget kifizetett előre egy összegben.
Persze be lehet itt zengeni a 400-500 köbmétereket, autóban is mindenkié kevesebbet fogyaszt mint az enyém, csak én a valóságot írom, nem kelek versenyre a ki tud kevesebbet mondani versenyen.
Vidéken ez az alap gépezet egy normál kertes házban lakóövezetben. Itt nem azt nézik kit miért lehet feljelenteni hanem segítik egymást. Ha a szomszédnak megjön a tüzifa, áthúzzuk a hasítógépem, és közösen megcsináljuk.
Van normális szigetelésem, anno felépítettem annak a kornak az egyik legkorszerűbb házát. A világ annyit fejlődött, mára elavult. Én meg megöregedtem. Igazad van valóban lehetne szigetelni, így talán meg tudnék takarítani évi 50-60 ezret a fűtésen. A szigetelés meg megtérülne 30 év alatt. Amit én már nagy valószínűséggel nem érek meg. Így inkább elnyaralom az árát. -
rígel
őstag
válasz senki68 #12385 üzenetére
Te olvasod hogy mit ír a másik, vagy csak az a lényeg hogy rákontrázz?
Azt hiszel amit akarsz, élj a magad 20 évvel ezelőtti világában, de ne oktass már másokat, pláne nem általad igaznak vélt féligazságokkal vagy marhaságokkal.Emlékeztetsz egy kollégámra, aki mindent jobban tud mindenkinél, mindig megmondja a tutit mindenre, csak az az igaz amit ő annak vél, mindenki más, aki másképp gondolkozik, az hülye. Már megtanultuk kezelni, ráhagyjuk, van akivel nem lehet vitatkozni, nem érdemes
[ Szerkesztve ]
-
tothbe
addikt
Akkor javasolom térjünk vissza a topic témájához, azaz a napelemekhez. Ezzel a témával kapcsolatban van bárkinek kérdése?
By(e) Tothbe
-
ancika14
lelkes újonc
válasz senki68 #12330 üzenetére
Ha csak abban gondolkodsz, hogy mikor térül meg, akkor nem kell csinálni semmit. Lehet, hogy már meg se érem , a 30 évet már nem is szeretném.
Az összefoglalóban anno leírtam, mit miért...
Én nem akarok meggyőzni senkit semmiről, csak "hangosan" gondolkozom.
A klíma sem olcsó, azt is meg kel venni, ki kell építeni, nem a légből jön.
Összköltsége nem is kevés. -
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Ertesultem rola hogy ismet lehet igenyelni az ingyenhitelt es ismet elkezdtem jatszani a gondolattal
Meg nem tudom sajnos a vegleges fogyasztasunkat igy korvonalakban leirok nehany dolgot:
A hazat amikor megvettem 2020.08.01 napjan akkor az ora 225 mutatott, most 2021.02.21.en a leolvasas alkalmaval 1739.
nehany gondolat a hazrol:
- 10cm szigeteles van rajta es netto 80nm az egesz
- Futes es a melegviz gazzal tortenik, perpillanat
- van moso es mosogato gep
- indukcios fozolap
- elektromos sutoEgy ismerosom szerint nem eri meg plusz szigetelest tenni a hazra vagy hoszivattyura beruhazni, mondvan nem terul meg.
Viszont erdekelne klima es hovisszanyeros szelloztetes is.
Szerintetek merre induljak? Mekkora rendszerben kellene gondolkodnom?
Ez nagyon offos?
Koszonom -
nessh
tag
Kádár kocka amihez a 80as évek végén építettek hozzá faterék. Lett egy nem beépített tetőtér is. Vmikor 2000 körül bekerültek műanyag nyílászárók és lett cserélve kazán. A melegvizet bojler csinálta, gáz csak fűtéshez volt. Éves gázszámla (nem hazudok) 480-500.000Huf.
2012ben újabb upgrade: szigetelés, új kazán, beépítettük a tetőteret, bojler kidobva. Most gázzal csináljuk a melegvizet is. Éves számla 150.000Huf.
Hogy miért nem csináltuk előbb...[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz #81475328 #12379 üzenetére
Az a baj, hogy ezek katalógusadatok, és köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Ráadásul olyan alaptévedések vannak benne, hogy "1 Kg tüzifa 3Kwh"
A valóságban egy kg légszáraz tüzifa 4.2 Kwh energiát tartalmaz, amit sima vegyestüzelésű kazánnal jó eséllyel 50% hatásfokkal tudnak hasznosítani de a nagy átlag 35-40% hatásfok körül használja. -
senki68
senior tag
-
senki68
senior tag
válasz kardkovacsi #12397 üzenetére
Ami ugye a valóságban olyan 60-70% körül van.
-
törölt tag
válasz senki68 #12393 üzenetére
Ezek mint a fejléc is mutatja az írásomban TÁJKÉP jellegű számok több év és jó sok család alapján "átlagolva".
A tapasztalat az, hogy a zömre nagyjából jók is!
Azaz ha nem extrém az eltérés a megadott körülményektől
akkor jók a számok tájékozódásra, képbe kerülésre.... elgondolkodásra.
----
Sőt, 1 kg száraz tűzifa legyen csak 1 kWh hasznos meleg! vagy annyi se.
Ha már zagyvaság licitet indítottál.
De a többség jobban fűt nálad, hozza a ~ 3 kWh-t a tél átlagában.
A fogyásból és ház adataiból vissza saccolva.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen monitort vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- OLED TV topic
- PlayStation 4
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Tőzsde és gazdaság
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest