Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Nincs H tarifám pont ezért, de jelenleg hőszivattyú / klíma mellé jobban megérheti a H tarifa, mint a napelem. Természetesen ha a rendszer ki tudja váltani az éves áramfogyasztást és a fűtést , mint nálam meggondolandó, de nekem így 12 év a megtérülése, ha nem emelkednének addig a rezsi költségek. 12 év után már pozitív lesz a mérleg amennyiben emelkedik a rezsiköltség akkor elöbb,de cserébe nekem ez 3,8 millió egyszeri kiadás, míg egy H tarifa pár száz ezer. 2-3 év alatt megtérül és utána a "megtakarítás" pozitívba megy át.
A többit inkább a másik topikban beszéljük meg ne itt szemeteljünk.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Coc@s
őstag
Az előbb az SE monitoringon (a 15 perces átlagolásban) láttam a rendszerem névleges teljesítményének a maximumát (1 század eltéréssel), 4,69 kWp-t.
Nem rossz ez még nullkilométeresen sem.18 éve itt
-
magnerss
csendes tag
sziasztok,
a kovetkezorol szeretnek kerdezni
adott ez a rendszer csaladban: 2015os telepites, Growatt 5000 (nem TL, sima) 1 fazis. DC tartomany az adattablaja szerint 100-580V. erre van rakotve 16x 250W poly Sunrise (SR-P660250, ahol Voc = 37,7v, Vmp = 30,1v, DNY, doles 35fok).
boviteni szeretne, kerdes hogy mivel lehet (ha lehet) es mennyivel, meddig? (elmeleti maximum erdekel, hely van)
van ezen tobb string is? (DC feszek kerdesesek, ha jol ertem)
koszonom szepen a segitseget! -
Coc@s
őstag
-
ginagina
csendes tag
Nekem a mai nap ez lett. 36,5 KWH 7-es rendszer. Nem tudom ez mennyire lesz jó. Sajnos du 4-5 órától a szomszéd fája teljesen beárnyékol. Talán nyáron jobb lesz magasabban lesz a nap. Kérdésem az volna hogy az elmúlt 3 nap alapján a villanyóra alapján 53KWH volt a vételezés és 50 KWH a betáplálás. Fogyasztást megnyomta egész napos flexezés. (térkő). Azonban az applikáció 83 KWH-t mutat a 3 napra, mint termelés. Ez most hogy? Amúgy mi a különbség az annual (évi) ér real energia között? -
rígel
őstag
Igen, ha visszahűl a napelem, -mondjuk felhősödés miatt- mikor a nap magasan jár, és ekkor hirtelen rásüt a felhők mögül kibukkanó nap, kis időre -míg újra fel nem melegszik- tudhatja a névleges teljesítményt, sőt többet is (panelfüggő) nekem ilyen esetben +10% is volt már a névlegeshez mérten. De ez rövid ideig tart, igazából nem túl meghatározó
-
Coc@s
őstag
Ma rel. hűvös volt, a szél hűtötte a rendszert, ugyanakkor igen szépe napos időszakok is voltak.
Az 5 kW nem egy hirtelen volt, cca. 4kW-ról szépen ment fölfele másfél 2 órán keresztül.
A görbén viszont pont az nem látszik a ritka felbontás miatt.
Nyilván ritkán lesz ilyen, de nekem ez a 32 kWh termelés a mai időjárásban egy 4.7-es rendszertől rendben lévőnek tűnik.
De az idő majd megmutatja.18 éve itt
-
rígel
őstag
Beszúrnád a teljes mai napi görbédet? Azért abból még a 15 perces felbontás esetén is szépen látszódik. Nekem kicsit hihetetlen hogy egy 4,7 KWp teljesítményű rendszer órákon keresztül a névleges teljesítményén felül termel. A lényeg ott van elásva, hogy abban a 2 órában milyen arányban volt a termelés 4-4,5 KW között, illetve afelett. Szerintem igen rövid lehetett az a 4,7 KW feletti időintervallum. De ha beszúrod a görbét, abból kiderül.
A 32 KWh valóban abszolút értelemben jó eredmény egy 4,7KWp-es rendszertől. Erre büszke lehetsz
[ Szerkesztve ]
-
-
gusztin
csendes újonc
válasz ginagina #13722 üzenetére
Azt a 2 számot abszolút értékben ha összeadod csak azt tudod meg hogy a mérőórádon összességében mennyi teljesítmény folyt keresztül, nem sok értelme van.
Ha viszont előjelhelyesen "összeadod": 53+(-50)= 3 kWh megtudod hogy a három nap alatt 3 kWh többlet fogyasztásod volt.
Minden mást a többiek helyesen kiszámoltak. -
Coc@s
őstag
Lehet félreérthetően írtam.
Nem a névleges fölött volt órákon keresztül, hanem cca. 4-ről ment fölfele folyamatosan órákon keresztül. Vagyis szépen növekedett és nem hirtelen, hűvösből lett a nagy teljesítmény.
update:
De most megnéztem a tegnap bemásokt görbét az 5 kW-al, ott valóban volt egy esés előtte, így valószínűleg mégiscsak az lehetett, amit írtál.
A többi ettől függetlenül úgy volt.
Az SE-s linkemet bemásoltam már korábban, de akkor itt is bemásolom.
Az véletlen volt egyébként szerintem, hogy magát az 5kW-ot elkaptam, az nyilván nem tartós volt, de hogy ott szép magasan dolgozott egy ideig, az biztos.
Persze nincsenek illúzióim, jön a meleg, szép lassan porosodnak a napelemek és eső itt nálunk igen ritkán adódik, no meg most még sűrűn nézegetem mert új, ez is kopni fog.#13721 Geresics
SE5000H az inverterem és 4.7 kWp-nyi Hundai napelem van rajta.Ha ránézel, megnéznéd az elrendezésnél a panelek adatait is?
Kíváncsi vagyok, hogy az eddigi adatokból kiindulva szerinted mennyire elfogadható a tábláim szórása? Az látszik, hogy melyik ad le valamivel kevesebbet a többitől ill. hogy melyik a legerősebb, de a mérték elfogadhatóságáról fogalmam sincs, te viszont azt hiszem sokunknál sokkal jobban otthon vagy a témában.
Az egész rendszert - beleértve a monitoringot is - most lakom be, azt se tudom pl., hogy a riasztások közül mit érdemes esetlegesen beállítani, ill. pl. egy beállított riasztás hova és hogyan is ad riasztást, stb...
De majd idővel.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
rígel
őstag
Mit adsz össze pontosan? 1.8.1 +1.8.2? Az első a vételezett energia , a második a visszatáplált, amiben nincs benne, amit a megtermeltből az adott pillanatban elfogyasztottál. Tehát a kettő összeadásnak nem sok értelme van.
Abból nem kapsz releváns információt. Az óra adataiból nem tudod visszafejteni hogy mennyit termeltél. Az csak az inverter adataiból tudod. Minthogy azt sem tudod meg az órából direktben, hogy mennyi a tényleges fogyasztásod, csak közvetetten tudod kiszámolni az inverter adataira támaszkodva.[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
Ezt épp a minap írtam egy ismerősnek:
amúgy egy sima Excel táblázatban Te is vezetheted magadnak. Pl. minden hónap elsején felírod:
A.) 1.8.0 - fogyasztás
B.) 2.8.0 - túltáplálás
C.) inverter termelése
D.) Saját fogyasztás
D=A+(C-B)
ahol (C-B) a termelésből elhasznált energia (hisz amit nem használtál el, az ment vissza a hálózatba)*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
félisten
-
Geresics
Topikgazda
válasz Baaraanz #13732 üzenetére
Hát jó, akkor én is mutatok egy excelt a sok közül!
Ez csak egy telephely adata, és a 15 perces adatokat nem tettem be teljesen, csak az egyik kép alljára 1 napnyit
Ezek mind egy táblázatban vannak (sok adat egymásra mutat), csak külön füleken.MEKH részére - 2020 (kötelező adatszolgáltatás az energiahivatal felé)
Itt a lényeg, hogy van egy telephely 3 épülettel, elsőn létesült 217kWp, később a másodikon 81,6kWp, végül a harmadikon még 6,5kWp. A termelésen kívül fontos adat a telephely komplett fogyasztása, és az, hogy a rendelkezésre álló 3x315A NKI sose olvadjon ki!
Ez csak egy cég, ezen kívül van még pár másik, vannak a HMKE-k, és az erőműveket nem is említem!
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
DUB Inc.
aktív tag
Sziasztok,
Jövőhéten végre nálunk is felkerül a rendszer. Viszont még most sem tudtam eldönteni, hogy az inverter (Fronius Symo 7.0-3-M ) helye hol legyen. Kültérre nem szeretném, így 2 hely maradt. Az egyik a kazánház, ami nem a házból nyílik (esetenként poros, bár már nincs használva a vegyestüzelés). A másik a házban lévő kisméretű kamra (3,6 nm). Utóbbi lenne szimpi, de 2 dolog aggaszt. Az egyik, hogy a kis hely miatt nyáron meleg lesz (ráadásul van bent egy nagyobb hűtő is), igaz van rajta egy 60X90-es ablak, tehát a levegőmozgás megoldott. A másik, hogy a kamra és a hálószobánk közt csak egy 10-es válaszfal van és nem tudom mennyire hallanánk a zaját.
Mi a tapasztalatotok és véleményetek?
-
Baaraanz
tag
válasz Geresics #13736 üzenetére
Coc@s: Igen
b. : Nekem is úgy indult, de aztán elérhetővé vált a napi fogyasztás az ELMŰ oldaláról így kibővítettem kicsit.
Geresics: Jó, de Te ebből élsz, ez a minimum (Amúgy ritka szép excelek, tudom, ez már betegség)
I am little pieces / Pieces that were picked up on the way / Imprinted with a purpose / A purpose that's become quite clear today
-
liszkai 2
csendes tag
Nálam már megint jól elborult,tegnap is csak délelőtt volt némi napsütés amióta bekötötték jóformán mindig sok volt a felhő. Ma is már déltől egyre vastagabb felhők érkeznek a napi rendszer termelésem átlag 10-11 Kwh körül mozog. A dolog pikantériája,hogy délután van több felhő amikor a tájolás miatt többet tudna termelni.
-
Coc@s
őstag
válasz liszkai 2 #13743 üzenetére
Nálam is full napsütéssel indult, most meg jól váltakozik a nap a felhővel.
De ez van.Én most tartok 10.8 kWh-nál, de majdnem a nap fele hátravan és ilyenkor még meg szokott lódulni a termelés, már ha az idő olyan.
@Baaraanz:
Én most leolvasom magam az órát naponta.
Az ELMŰ felületén még nem férek hozzá.
Már látszik, hogy van okosórám, de adatokat még nem ad egyelőre.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz kardkovacsi #13745 üzenetére
És mennyi hőt termelhet egy ilyen kis térben? Eleve meleg szokott ott lenni, mert egész nyáron veri a nap azt az oldalt. A hűtő is termeli a hőt, plusz majd az inverter...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz DUB Inc. #13747 üzenetére
Számítható, olyan 2-3% az inverter vesztesége, azaz egy 7 kWp-es rendszer esetén ami max 6-ot hoz általában csúcsidőben az 120-180 watt, de ez ugye csak napsütéses időben, 2-3 óráig áll fenn. Utána ahogy csökken a termelés úgy fog csökkenni a veszteség is. Gyakorlatilag pár nagyon meleg nap kivételével nem fogod észrevenni a plusz fűtést.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés