Új hozzászólás Aktív témák

  • sanzi89

    addikt

    válasz quailstorm #10234 üzenetére

    A lényeg - amit fontos volna most fixálni - hogy milyen AP-k kellenek a megvalósításhoz, mivel van egy kis alapítványi forrást, amit erre szánunk és azt 1-2 héten belül beszereznénk. A diákoknak net biztosítása pedig csak akkor valósulna meg, ha tudják megfelelő szigorúsággal az eszközök, bekötik a normális netet, nomeg meg tudom csinálni. :DDD

    "Felmerülő problémák: nem elég az IP."
    Külön elszeparált alháló lenne, nem a tanári gépektől venné el az IP-ket. Maszkolás kérdése az egész, de azért az IPv4-be elég sok IP belefér, ettől nem tartok. Kb 750 diákunk van.

    "Egyszerre több száz eszközt az átlag iskolai legalja minőségű eszközök nem tudnak kiszolgálni."
    A router egy PFSENSE-es Core2Duo lenne, a switch-ek TP-LINK TL-SG2216 az AP-k meg a fent említett Ubiquiti-k. Persze kérdés, hogy egy ilyen rendszer mit lép mondjuk 100-200 telefonra...

    "Amúgy milyen iskola ez?"
    Gimnázium.

    "Ott a számtech terem."
    Voltak folyosóra kihelyezett gépek plexis vitrinben, amin tudtak netezni. Sajnos fizikailag amortizálták rendesen, továbbá a jelenlegi rendszerben nincs fedezet ilyen gépek beszerzésére, alkatrészek vásárlására. Továbbá - szerintem helyesen - nem is ez volna a cél. A diák az iskolai eszközöket használja a tanulásra - informatika óra - ökörködni pedig mindenki használja a saját eszközét - ha van - és úgy püföli ahogy akarja. Szünetben az infó termek zártak, nincs felügyelet a diákokra, de eszünk ágában sincs beengedni őket.

    @qisqaqas
    "Lenne egy nagy nyílt wifi"
    Nyílt WiFi tuti nem lenne, azért az utcán ne netezzenek a járókelők. Plusz diákoknak is csak azonosító útján lenne engedélyezve.

    @moha bácsi
    Ezek szerint túl demokratikusak vagyunk. :DDD
    A kollégiumunkban is állandó probléma volt - főleg a fiú koleszban - hogy a gépteremben széttúrták azt a pár gépet is ami volt. Be lett kötve oda is egy 120/10-es net, feldobtunk pár AP-t - össze-vissza típus, amit éppen találtunk - így kb 30%-át lefedve a kollégiumnak és nem megy a rinya, hogy szar a géptermi gép, mindenki a saját eszközét használja. 170 diák van a kollégiumban, csúcsidőben 100 eszköz szokott fent lógni, egyedül a fis-fos AP-k nem bírják, resetelik is a nevelők rendesen. Ha normális AP-k lennének még pluszban kétszer ennyi, akkor gyakorlatilag meg lehetne szüntetni a géptermet - aminek a fejlesztésére, pótlására később se lesz pénz, a hálózatot meg egyszer kell kiépíteni és kész.

    [ Szerkesztve ]

    "Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

Új hozzászólás Aktív témák