Új hozzászólás Aktív témák

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz Roachy #51215 üzenetére

    A Sigma a 36-ból 35 Mp-t kirajzol. A Nikon 1.8-as csak 22-t. Ha a D850-es tesztet nézed, ott még jobban elválik a két obi tudása.
    Az hogy hány Mp-t képes a szenzorra vetíteni, a 100%-os élesség vizsgálatnál az egyik legfontosabb elem. Én a pixelkukkolást hobby szinten teljesen feleslegesnek tartom, mert egy családi fotó amely nem kszül el a legrosszabb verzió. De a másik vége a csládi fotózásnak amikor valaki egy Z9 - 70-200 2.8 S obival ronagál a lánya születésnapján és nem azzal foglalkozik hogy a gyerekkel átélje azt a napot.
    Pénzkereseti szinten meg pl stúdióban nem használunk nyitott rekeszt. (vagy de... de ez most kisebb százalék) Ott is az a fontos hogy a technika megbízhatóan működjön. A megbízót és a lőtéri kutyát sem érdekli az hogy F1.2-es vagy F2.8-s l 35-ös obid van, ha hozod az elvárt szintet. És ott jobban megbecseülik ha az a kép kompozíciójában, témájában jó.. nem abban hogy belenagyítva 300%-on jobb mint a konkurencia pl ételfotója. Nem az fogja eladni a megbízó termékét. És nem az fogja boldoggá tenni a családot hogy apa a monitort 30 cm-ről nézi milyen éles lett a gyerek szeme... igaz a fél feje lemaradt.

    Gyakorlatban a Nikonnal is tökéletesen lehet fotózni, de minden objektív eléri a korlátait egyszer. A SIgma később... de eléri. F8-on pedig a régi mondás szrint a sörösüvg talpa is remekül rajzol, ezért fontos a nyitott rekeszes tudás. Ezért vesszük drágán a fényerőt, aminek csak akkor van értelme ha az nem csak annyiban nyilvánul meg hogy rövidebb záridőt használhatsz beltérben azonos ISO-nál.

    #51217VivienR Daróczi Csabának volt egy közszájon forgó mondata, mert megkérdezték tőle egy éjszakai tájképe esetén hogy milyen rekeszen fotózta. A válasza az volt (nem szószerinti idézet mert legalább 10 éves story) : Azon a rekeszen ami rá van írva az objektívre. Ahogy fentebb írtam, a fényerőért vesszük (meg a profi építésért, gyorsabb af-ért, tartósabb működésért...) a drága profi obikat. A fényerő aranyat ér... és azon kívül hogy nő az élességi tartomány rekeszelve, sokmindent eldobunk a szűkebb rekesz használatával.
    Ha világítunk, akkor más tud lenni a helyzet. Ott a világítás erejéhez igazítjuk a blendét- ha kell. De ott is ha nyitott rekesz a feladat, akkor meg ismét jön a játék. A záridővel, a hss vaku képességgel vagy bármi mással.

    Ez hétvégi- fénybeállítási kép. Ez is nyitott rekeszes.. mert akár beltérben, fények mellett is szebb eredményt adhat. (igaz ez a 85-ös)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák