Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz kellcucc #25276 üzenetére

    A különféle rendszereknek eltér a bázistávolsága. Amennyiben egy nagyobb bázistávolságú rendszerre egy kisebb bázistávolságú obit raksz, akkor nem lesz végtelen fókusz. Az M42 és a Nikon F között ~1 mm az eltérés. Ezt kellene még kompenzálni. Mivel a bajonett már nem igazán engedi, ezért az obi tubusából kellene legyógyítani 1 mm-t. Onnantól kezdve viszont nem lehetne simán visszaépíteni. Jelenleg ez csak a lezáró elem cseréje. Ráadásul ha leszednék a tubusból, ahhoz már azért nem ártana komolyabb eszközpark, mert ez az obi fémtubussal készült. Ráadásul a tubus végére van rögzítve a rekeszemelő mechanika is, szóval azt is át kellene kissé építeni.

    A másik probléma a rkeszemelő némileg eltérő megvalósítása. M42-nél a nyomólap simán az obi hossztengelyével párhuzamosan mozog, az obin belül alakítja át egy szögemelő ezt a mozgást egy elfordulássá. Az elfordulás stimmel a Nikon F-nél is, csak az emelő van majdnem pont 180°-kal odébb. Mondjuk ezt még nem is lenne nehéz átalakítani, simán egy hajlított lemez elég lenne hozzá. Ez nincs megoldva a linkelt obin.

    Egyébként az igényesség nem teljesen igaz. A lezáróelem rögzítőfuratai közül csak egynek sikerült elsőre eltalálnom a helyét. Kettő kicsivel odébb került, a negyedik meg teljesen rossz helyre. Mert ugye nagy naívan feltételeztem, hogy ha már négy csavar rögzíti, akkor 90°-onként vannak. Hát nem. Emellett mivel nem volt itthon 2mm-esnél nagyobb fúróm, a furatokat sem tudtam süllyeszteni, szóval a csavarok kissé kitartják az obit még jobban a váztól.

    Egy próbának nem volt rossz, pár óra munka volt az egész. A műanyag bajonett meg itt volt már vagy két éve, anno valami 500HUF-omba került.

    toth_janika: A fókuszszík rendszerenként eltér. Ha a bajonett maga ugyan az, akkor nem a média a lényeg, az lehet akár film, akár elektronikus szenzor. A Nikon F és a Pentax K család ebből a szempontból elég régi motoros, mind a kettő a filmes érában született.

    [link] A Flange Focal Distance a lényeg.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák