Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    Topikgazda

    válasz Fishor #11834 üzenetére

    Elmondták a többiek a lényeget, szinte bármelyik élezővel lehet jó élet csinálni.
    Viszont nagyon fontos a szög. Sok ember nem elég ügyes, hogy szabad kézzel tartani tudja a szöget. Ha csak pár fokkal laposabban tartod, mint az adott kés élszöge, akkor adsz a kakinak egy pofont, nem éles kést csinálsz. Ugyanez igaz a vezetett élezőkre is, ha nem pontosan oda állítod a szöget mint ami a késen van, akkor nem élezel, illetve ha nagyobbat, akkor igen, de akkor meg nagyobb lesz az élszög mint eddig, és ezért nem lesz olyan éles.
    Tehát a szabad kezes kő/gyémánt vagy bármi kiesett, ez a "ráfektetem és majd tartom" is, nem tudod olyan pontosan tartani.
    A vezetetteknél nagyon pontosan be kell állítani ha állítható, ide tartozik a vizes köszörű is.
    Nagyon jó közelítésnek tartom a ferde köveseket, mert ott a függőlegest kell tartani, és az szerintem sokal jobban megy mindenkinek mint a ferde szöget.
    A tökéletes az ahol nem tudod a szöget elrontani, ráadásul piszkosul gyors, az a szalagos csiszoló. Az enyémen fix 15 fok van, a Worksharpokon meg fix rések ha jól emlékszem.
    Miért gyors ezekkel az élezés? Mert minimális anyagot kell leszedni, hogy a két sík felület az élnél találkozzon, semmit nem szedsz le fölöslegesen a rossz szög miatt.
    Ezen kívül ajánlom továbbra is a nagyítót és a fejlámpát, ezekkel jól el lehet dönteni, hogy mikor kell abbahagyni, mert minden további fölösleges. Nem lesz rosszabb de már jobb se, csak fogy a penge anyaga.

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák