Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
-
copass
veterán
válasz Donki Hóte #35651 üzenetére
nokedli fényerővel kábé kenheted a hajadra kropposon a 18-55-öt beltérben...
fullframe átlagos nappali fénynél egy átlag panel nappaliban f4/17-40 és egekben van az iso...[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
veterán
-
copass
veterán
válasz Donki Hóte #35653 üzenetére
álló képről, vágásról nem is hallottál még gondolom.
szóval hülyeség ez is..."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
veterán
-
Soká
senior tag
válasz Donki Hóte #35648 üzenetére
A többiek már megválaszolták helyettem a kérdést.
Én azt mondom, hogy az ember gépparkjában legyen egy darab fényerős obi. Amikor nincs más lehetőség lencsevégre kapni egy történetet, akkor kicsit mellékessé válik, hogy most hátrébb kell-e menni vagy közelebb, megteszi az ember. különben nincs fotó.
Miután babafotózás volt a kiinduló tétel, csak egy év és az lesz a kérdés, hogy a karácsonyfa fényénél hogyan lehetne a kanapén önfeledten ugráló gyereket lefotózni? (amire azon túl, hogy az a válasz, sehogy, mégiscsak egy fényerős obi az egyetlen megoldás (túl a vakun). És akkor már az sem igazán kérdés, hogy működik-e az AF mert át kell váltani manuálisra, egyszer belőni és utána vigyázni a távolságtartásra.) -
veterán
Amikor azt mondtam, hogy az 50-es obi egy gyalogzoom, akkor nem arra gondoltam, hogy elég közel tudsz-e vele menni a gyerekhez, hanem pont arra, hogy elég távolra tudsz-e menni, hogy a gyerek mindenestől beleférjen (1300D-ről beszélünk, crop faktor 1,62)
Jó, egy gyerek magában nem túl nagy, de ha már van több gyerek, akiket a karácsonyfa előtt állva akarsz lefényképezni, akkor bizony szembesülsz azzal a problémával, hogy kicsi a szoba, nem tudsz elég távolra menni, hogy a gyerekek és a karácsonyfa is beleférjenek a képbe.
Szóval az általad írt "vágás" nem értelmezhető, mert pont az a baj, hogy téma nem fér bele a képbe!
Szobán belüli családi képek készítésénél az 50-es obi túl szűk képkivágást ad, a gyerek csillogó szemét jó vele fényképezni, de a karácsonyfa már túl nagy falat neki.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Warton
őstag
válasz Donki Hóte #35659 üzenetére
+1
Szívemből szóltál, pont ezért adtam el anno az 50-esemet és ezért becsülöm sokkal többre a 24mm-es penkéket. És lehet, hogy másfél értékkel sötétebb objektív (1.8 vs 2.8), viszont az majdnem visszajön záridőben, mert az 50-essel nem nagyon lehet 1/20-azni tapasztalataim szerint.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
martillo
tag
válasz Donki Hóte #35646 üzenetére
Sima, "EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II Lens" van hozza.
Ez esetben erdemes/szukseges lehet a Yongnou obi vagy engedjem el?Probalok kezdokent, kezdesnek olyan dolgot venni, ami kell is valoban es ar/ertek aranyban az en szintemhez igazodik.
Thx
-
copass
veterán
válasz Donki Hóte #35655 üzenetére
mert miről van lövésed?!
babafotóról van szó, nem csoportképről, nem karácsonyfa. babafotó.
közeli képek, háttér elmosással hogy kiemeljük a fő témát a háttér nélkül.
meg kell tanulni használni fix 50-est és tisztában lenni a korlátaival. ha nem megy, akkor vakuzzál nagylátóval!"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Warton
őstag
válasz copass #35662 üzenetére
De, konkrétan csoportképről van szó, csak martillo még nem tudja. A következő témák lesznek, ahol félő, hogy az 50-es szűk lesz:
baba a nagymama/nagypapa/keresztmama stb. ölében,
a baba első répapempője, amit szétken a falon,
baba hanyatt fekve játszik a játszószőnyegen,
a baba baszkurássza a karácsonyfadíszeket,
a baba először feláll a járókában
stb.Nem az lesz, hogy Döncike ülj má' le a székre, mer' apu most csinál egy portét rólad jól. Mondjuk ilyenből is biztos fog születni néhány kép, de nagyon unalmas lesz.
Nem tudom a lakás méreteit, de ha az mondjuk az átlagosnál nem sokkal nagyobb akkor én csak sok szerencsét tudok kívánni az 50-eshez.
been there, done that
[ Szerkesztve ]
-
vicces
addikt
válasz Warton #35660 üzenetére
En is gyereket fotózok lassan 1 éve. eladtam az 50 stm-et, mert csudaszép képeket lőtt ugyan, de iszonyatosan szűk csöppen. Most 24 stm van soron egy 430ex III társaságában és úgy ahogy tetszik.
Tegnap rendeltem egy rádiós kioldot a vakkuhoz, mert rohadtul húzta a csuklomat a 100d-n.
Live view módban nagyon lassú nálam az palacsinta stm. De lehet kevés neki a fény. Fene tudja.:)
-
copass
veterán
válasz Warton #35663 üzenetére
ha ezeket nem oldod meg kropposon 50-essel akkor ott már nagy bajok vannak tudásügyileg...
a csoportkép nekem ott kezdődik hogy 3-4 fő, beáll,ül a karifa elé. oda már nagylátó kell, meg rendszervaku.
furcsa módon én (meg sokan mások még) megtudtam oldani egy panelban 1100D-vel nagyon sokáig hogy jó képet lőjjek a gyerekről, nagyszülőkkel,barátaival, akárkikkel együtt...
majd 3-4 évesen már szűk lesz az 50-es mert ugye nagyobb lesz, akkor már elkél egy 2.8/40mm, később 5-7 évesen meg a 28 mm is kevés lehet."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
martillo
tag
válasz Warton #35665 üzenetére
Akkor majd az lesz, hogy megvettem ezt feleslegesen mert a hulye Warton azt mondta😀
Nem fogok hibaztatni senkit, nyilvan a dontes es a felelosseg az enyem lesz. En kicsit orulok, hogy nem egyezik a velemenyetek, mert olvasok itt mindent szep csendben, probalom levetiteni magamra, utananezni mashol is az erveknek, ellenerveknek.
Tovabbra is koszi mindenkinek mindent, megha a velemenyek kulonbozoek is.
😉 -
veterán
válasz copass #35662 üzenetére
Fogalmad sincs, hogy miről beszélsz
Bocsi, de nem profi fotósról beszélünk hanem egy amatőr fotós apukáról. A profi fotós megteheti hogy csak babákat fotóz, ha erre specializálódik és vehet erre a célra egy dedikált objektívet, ami szépen mossa a hátteret.
Egy apuka viszont most babát fotóz, egy hónap múlva babát fotóz az anyukájával, két hónap múlva babát fotóz a családdal és igen, csoportképet is fotóz, karácsonykor fenyőfát is fotóz!!!
Elegem van a (magukat profinak gondoló) fotósok felsőbbrendűségéből, egy amatőr nem olyan objektívet akar, amivel babafotót a legjobb minőségben lehet elkészíteni, hanem olyan objektívet akar, ami a családi események átlagában optimális teljesítményt nyújt.
Az 50/1.8 jó obi, de egy amatőr fotós obiparkjában nem a legfontosabb objektív.
[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz Donki Hóte #35668 üzenetére
Még szerencse, hogy sokfélék vagyunk.
A kiindulási alap az volt, hogy adott egy kitobi, ami ugyebár lefedi a 17-55mm közötti tartalmakat. És hogy babafotó. Meg jól jönne beltérben a fényerő. Meg esztétikai értelemben sokat dob a képen a kis mélységélesség. Meg valami kínai 50mm-es jó lenne? Ehhez képest nem nagyon értem, hogy miért akarod bebizonyítani, hogy egy amatőrnek nem fontos az 50mm-es...
Szerintem, ha vágyik arra, hogy legyen egy fényerős, jól rajzoló objektíve viszonylag kedvező áron, akkor az 50-es egyáltalán nem felesleges és nem rossz választás. Amikor a kényszer nagy úr, például sötét van, akkor az ember kompromisszumos döntéseket hoz. Például olyat, hogy nem álló csoportképet akarok csinálni az egész családról hanem csak egy összebújósat.
Én hoztam szóba a karácsonyt, én mondtam azt, hogy aki most kisbaba, az fél év múlva már ül, egy év múlva meg totyog. És, hogy a következő beruházás egy megfelelő vaku lesz.De nem tudom, hogy a babakép ellenében miért kell rögtön egészalakos karácsonyi csoportképekkel bizonyítani, hogy arra nem jó az 50-es. Arra ott a kitobi. Meg egy állvány vagy az asztal sarka. Legfeljebb az izgőmozgó gyerek szellemképes lesz 1/20-nál.
-
veterán
Úgy látom, hogy nagyjából mindenki elmondta az érdemi érveket, némi finom beszólogatással fűszerezve, ami persze nem baj.
A dolgon elgondolkodva arra jutottam, hogy fényerős obi tényleg kell (az ára miatt jön szóba az 50-es, egyébként inkább a 24-es lenne a megfelelő), viszont külső vaku is kell. Nyilván nem a telibevakuzásra gondolok, hanem a derítésre, derítéssel sokat lehet javítani a fényviszonyokon.
Hogy melyik legyen előbb (fényerős obi, vagy külső vaku) az már az egyéni preferenciák kérdése.
A kiindulási alap az volt, hogy adott egy kitobi, ami ugyebár lefedi a 17-55mm közötti tartalmakat. És hogy babafotó. Meg jól jönne beltérben a fényerő. Meg esztétikai értelemben sokat dob a képen a kis mélységélesség. Meg valami kínai 50mm-es jó lenne?
Ilyeneket egyébként hol írt a kérdező? Ezt már csak a "profik" próbálták belemagyarázni
[ Szerkesztve ]
-
toza
senior tag
hello!
12V os powerbank rol mukodne ez a cucc?
ezt szeretnem uzemeltetni rola.
es hol talalok megfelelo bemenet - usb csatlakozot?
mennyi ez 6*2.5 mm vagy hogyhivjak ezt?
ha valaki tud segiteni koszonom szepen.
koszonom.
[ Szerkesztve ]
szegyen a futas,de faraszto...
-
copass
veterán
válasz Donki Hóte #35668 üzenetére
az a baj hogy fogalmad sincs arról hogy mit jelent beltérben fotózni.
nem vagy tisztában azzal hogy mire képes egy 1300D egy 18-55-el rátekerve.
egy amatőrnek is joga van ahhoz egy elmosott hátterű képeket készítsen a gyerekről. arról nem is beszélve hogy kevés fény van mindíg beltérben.
a gyakorlat és a valóság között az a különbség hogy én tudom mit jelent babát, gyereket fotózni mert a lányomat éveken keresztül egy 50essel fotóztam végig és nézd már hát minden kép jó lett!
mert a legkevesebb fényben is tudtam jó képet készíteni.
tudom milyen a 18-55 beltérben. konkréten egy szar. 3.5-el indít, nah az kropposon egyből iso 6400, ott már nem lesz színed semmid csak egy zajos pacád.
nem mentem semmire vele hogy nagylátó, csak rendszervakuval ért valamit. az ugye babánál nem játszik.
babafotóhoz kell a fényerős, mert nem vakuzhatsz. hiába derítesz, akkor is zavarni fogja hogy villog valami és bereccsen."Az 50/1.8 jó obi, de egy amatőr fotós obiparkjában nem a legfontosabb objektív."
azosztigen!
szerintem ne terjeszd, mert kábé mint tanács így kezdődik:
kitobi mellé vegyél egy ötvenes fix fényerőset!a lényeg hogy a pillanat megmaradjon, ha van egy fényerőtlen kitobid azzal piszok nehéz lesz bármit is megörökíteni.
[ Szerkesztve ]
-
kacsento1
senior tag
Esetleg egy használt Yongnuo 35mm f2 is szóba jöhetne. Én most ismerkedem az enyémmel, de eddig jók a tapasztalataim. És még csak beltérben tudtam kipróbálni. Én apsc-n kezdtem egy 35-70 f4 minoltával, ami ugye 57mm-nek felel meg, de vaku nélkül az is használhatatlan volt beltéren, hiába fix fényerős.
-
*Ropi*
félisten
A Google szerint a Canon PA-V16 13 voltot ad max. 1.8A terhelhetőség mellett, tehát kellene egy DC-DC konverter és egy feszültség stabilizátor, hogy ezt megkapja a 12 voltos powerbanktól.
"...hol talalok megfelelo bemenet - usb csatlakozot?"
Sehol nem kapsz ilyet készen: magadnak kell összeforrasztanod vagy valakit megkérned rá.
"...mennyi ez 6*2.5 mm vagy hogyhivjak ezt?"
Elvileg 5.5 mm átmérőjű.
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
veterán
Ropit kiegészítve:
tutira biztos, hogy 6 x 2.5 mm-es csatlakozója van? Ha igen, az jó nagy szívás, mert olyan nemigen kapható, csak 5.5 x 2.5 mm-es
SZERK:
Ropi kiegészítését kiegészítve: ha jó az 5.5 x 2.5 mm-es dugó, akkor olyat tudok neked adni, van itthon pár db.
[ Szerkesztve ]
-
-
veterán
Még annyit, hogy a powerbankból nem az USB csatlakozón hoznám ki a működtető feszültséget, mert forrasztani kellene a kábelt az USB csatlakozóhoz, amit stabilan nem lehet megcsinálni.
Inkább vennék egy ilyesmi gyárilag beműanyagozott kábelt, aminek a dugós része gyárilag stabilan van elkészítve, a másik végét meg stabilan beforrasztanám a powerbankba, a kábel végén lévő rögzítőelemet meg beragasztanám a powerbank házába.
Így mechanikailag sokkal stabilabb lenne a kábeled, jobban bírná a gyűrődést.
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz Mirman #35676 üzenetére
ff szenzoron sokkal több színed lesz, mert sokkal több adatot tárol le a nagyobb és jobb szenzor.
én kapásból megmondom szemre egy koncertfotón hogy az most kropposból esett ki vagy ff-ből.
kropposnál kva sok a színhiba magas iso-n kékes,lilás és fakóbbak a színek, lapos lesz.
1300D iso 6400 másik
6D iso 6400 másik
igaz ezek stúdiós képek, annyira nem látszik a különbség. de amikor nincs fény akkor eléggé hátrány a kroppos váz.[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz Mirman #35679 üzenetére
félreértetted. ugyanúgy magas lesz az iso mindkét vázon ff/apsc, "csak" a színek miatt nem lesz mindegy hogy mit használsz. ezért hátrány az apsc kevés fénynél, mert nem lehet mindent f1.8/2.8-on fotózni van amikor kell az f4.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Szerintem arra gondolt a "költő", hogy kroppos vázon a 6400 már nem elfogadható. ha erre gondolt ezzel egyetértek.
Nem tudom, hogy ki milyen barlangban lakik és a fotózások alkalmával hány darab gyertyát tud csak meggyújtani, de nálunk egy 3 lámpás csillár mellett úgy hogy kint tök sötét van 1/30 | f4.0 | 1600 egész jól exponált képet ad. Ha ez nem lenne elég egy értéknyit dpp-ben vagy lr-ben azért össze lehet kaparni pluszban.
Napközben 2-3 értéknyit biztos javul a helyzet, tény, hogy ezt most nem teszteltem le. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a 6400-as isokról szóló rész enyhén szólva költői túlzás.
[ Szerkesztve ]
-
toza
senior tag
válasz Donki Hóte #35677 üzenetére
koszi mindenkinek...
valamit osszeheggesztek majd.
szegyen a futas,de faraszto...
-
80hun
addikt
válasz Warton #35684 üzenetére
Babához nagyon kevéske lesz az az 1/30 miután már megbírja tartani a fejét. Mert utánna már folyton mozog és ez csak a kezdet lesz.
Én pont babafotózásban vagyok (saját)
50/1.8 STM FF-en 1/125 a leghosszabb záridő ami ajánlott sztem, pedig nekem még a szenzorstabi kiszedi a kézremegésem isHa nyugodtabb le lehet menni estleg 1/80-ra de nagyon cinkes hogy be fog mozdúlni
Van amikor F2-n is felmászik az iso 3200-ra simán este beltérben lámpafénynél
-
DonTuros
tag
Hi guys!
Remélem eddigi Nikon felhasználóként nem fogtok lenézni
Azt szeretném kérdezni, hogy ebben a maximum 300 ezer forintos kategóriában mely DSLR lehet a legjobb (elsősorban újonnan nézegettem)?
- Canon EOS 200D
- Canon EOS 800D
- Canon EOS 750D
- Canon EOS 77D(viszont használtan)
- Canon EOS 650D (8 ezer expó)
- Canon EOS 600D (9 ezer expó)
- Canon EOS 5D Mark II (80 ezer expó)
- Canon EOS 500D (12 ezer expó)Sajnos a Canon kameráit még(!) nem ismerem, de ahogy kutakodtam, mivel szeretnék venni egy saját gépet, elgondolkoztam, hogy ezen márka termékeit is végignézem. Előreláthatólag minimum 70-80%-ban fotózásra használnám, (portré, tájkép, események, stb) minimum egy-másfél év használatra.
Viszont, hogyha esetleg van bármilyen másféle ajánlatotok, azt is szívesen meghallgatom Nagyon köszönöm!
https://www.akosturos.com
-
*Ropi*
félisten
-
veterán
válasz DonTuros #35690 üzenetére
Nagyon sajnálom, de nem jó helyen érdeklődsz a gépvásárlással kapcsolatos kérdésekben
Ebben a topikban leginkább a fényképezéssel szakma szinten foglalkozók vannak többségben, tehát ilyen megközelítésben értékelik a gépeket, objektíveket.
Mondok egy analógiát: a helyzet olyan, mintha egy olyan fórumban érdeklődnél az autóvásárlás után, amit elleptek a félprofi rallyversenyzők.
Szerintük egy autó csakis hátsókerékhajtású lehet, csakis minimum 6 hengeres V motor lehet benne, a fordulatszámnak meg kell lenni 8 ezernek, direktszűrőnek kell lenni rajta és sportkipuffogónak, mert egyébként nem autó az autó
Ha valaki egy automataváltós dízel Skoda Fabia vásárlása után érdeklődne, akkor röviden kigolyóznák a fórumból, mert szerintük azzal nem lehet autózni, az csak egy hulladék az úton, bezzeg az általuk ajánlott (épeszű áron csak használtan megvehető) dolgok mennyivel jobbak
Visszatérve a fényképezőgépekhez, ha nem vagy profi, akkor nyugodtan vegyél egy 800D-t egy 18-135 IS STM objektívvel (ez probléma nélkül kijön 300 eFt-ból), ez a cucc elég egy átlagos fotóamatőr által fényképezni kívánt dolgok 95 %-ának a megörökítéséhez
Aztán, ha a maradék 5 %-ot is le szeretnéd fényképezni, akkor dönthetsz, hogy milyen sorrendben akarsz további dolgokat venni hozzá. Attól függően, hogy mi hiányzik, vehetsz vakut, vagy nagytelét, vagy fényerős fix objektívet.
-
torzo
őstag
válasz Donki Hóte #35696 üzenetére
Nem mondom, hogy nincs megfontolni való a véleményedben, de ...
A kolléga a másik oldalról jött, ahol szenzor dolgában, azért valljuk be, (sokkal) jobb a helyzet aps-c fronton.
Canon aps-c bizony csalódás is lehet neki. Igaz, legalább megtanul fotózni.
Copass által vázoltak egy jól fejleszthető bázist jelentenek és a szenzor pedig rendben. Én is arra szavaznék.
[ Szerkesztve ]
-
voriae
tag
Szia! Biztosan a Canonhoz, sőt a tükörreflexes technikához ragaszkodsz? Ennyi pénzből lehet más rendszertől többet kapnál. Van "Milyen cserélhető obis gépet vegyek" topik, kérdezz rá ott is szerintem!
Én mondjuk ezekből tuti az 5D2-t venném.
-
copass
veterán
válasz Donki Hóte #35696 üzenetére
a kérdés arra irányult, hogy a legjobb...márpedig egy fullframe "a legjobb".
nagyon jó alap. a szenzor kúrvajó, az obi fényerős, látószög is jó és lehet rá építeni hosszútávon.ez is ilyen 1 órás tapasztalat mint pár napja volt a fényerős obi témában?!
"Az 50/1.8 jó obi, de egy amatőr fotós obiparkjában nem a legfontosabb objektív."
1 óra múlva...
"A dolgon elgondolkodva arra jutottam, hogy fényerős obi tényleg kell ..."
-
Soká
senior tag
A listádból valóban kilóg az 5DII, ami profi váz a többihez képest. És ha szó szerint kell venni a kérdésedet, hogy "melyik a legjobb", akkor valószínűleg az.
De én is - a Donki Hote vonalát erősítve - inkább valamilyen egyszerűbb vázra beszélnélek rá, feltéve ha képes vagy (sokan nem képesek és én őket is megértem) eltekinteni azon hiúsági szempontoktól, hogy milyen gép villog a kezedben. Ez tényleg olyan mint az autó, azzal a különbséggel, hogy azért egy kamera típusát és "menőségi fokát" sokkal kevesebben figyelik, látják és értik mint mondjuk egy autóét.
Én az ajánlatnál abból indulok ki, hogy ha külső segítség kell annak eldöntéséhez, hogy milyen gépre van szükséged, akkor a fotózás rejtelmeiben nem vagy benne annyira, hogy azok a finom különbségek relevánsak legyenek számodra, ami miatt a többiek a full frame gépet javasolják az APS-C helyett. (főleg úgy, hogy eltekintünk a tudati tényezőtől, hogy ff gépet szorongatsz mint a "profi" fotósok, de mint tudjuk, nem a gép teszi a mestert).
Ráadásul szerintem fotós cucc választásánál maga a váz a kisebb tétel. Sokkal fontosabb ennél az objektív. Vagyis inkább legyen egy olcsó vázad és jobb objektíved mint fordítva.
Ha APS-C vázat választasz, akkor az olcsóbb (de jó) objektívekből is nagyobb lesz a szóba jöhető kínálatod.Ha pedig a MILC kategóriát nem zárod ki, akkor súly szempontjából is kedvezhetsz magadnak. Ha én most indulnék nulláról, nagyon elgondolkodnék a tükör nélküli vázakon.
Végül, azért is az ökonomikusabb konstrukciót javasolnám mert egyetlen szót nem ejtettél a legfontosabbról, hogy mit és miért szeretnél fotózni és ebben mennyire vagy jártas? Mert a pénzen kívül leginkább ez határozná meg a dilemmádat.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest