Hirdetés
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
-
GAMEPOD.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
kolopele
nagyúr
válasz Curtain #106825 üzenetére
75HZ - es monitor esetében minek váltanál procit? Annyit lazán kihajt egy gyengébb is mint amid jelenleg van. Megérteném ha 144 vagy 240HZ - es monitorod lenne, és annyi fps - t is akarnál, de 60 vagy 75HZ esetében neked sosem lesz több fps - sed mint amennyi a monitor frissítési rátája, hiába látsz te a sarokban 100+ - t csak mert kikapcsoltad a v-syncet.
[ Szerkesztve ]
-
-
parandroid
félisten
Sziasztok,
Lányomnál kéne procit upgrade-elni, mert új VGA-t kap, és amúgy is proci limites már néha a konfig. Pillanatnyi kínálat alapján 5700X/5800X, vagy 5700X3D lenne a kalapban, platformot nem váltanék egyelőre. A teszteredményeket látom én is, csak nem igazán tudom, hogy ez a valóságban mennyit profitál, illetve, hogy ár/értékben megéri-e a felárat az X3D, vagy a nagyobb órajel a sima X-ek esetében...
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
Fortnite, Genshin, LOL, meg hasonló kurrens lövöldék, hobbiként Blender, amúgy az idő nagy részében sima office/multimedia.
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
ASUS Prime B550 / R5 5600 / 16GB 3200MHz / bq! pure rock 2, bq! pure power 650W. Az RX6600 hamarosan cserélve lesz RX6750XT-re.
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
Árban mindhárom jelölt belefér, de ha nincs nagy difi, vagy nem éri meg a felárat az X3D, akkor nem erőltetem. Jelenleg a 3 jelölt 140 / 155 / 200 eur körül van, de kivárom a black fridayt, hátha lesz még valami akció.
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
Új.
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
Tuning nincs.Előre is köszi,
p
[ Szerkesztve ]
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
válasz parandroid #106855 üzenetére
Felbontás fHD?
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
kolopele
nagyúr
válasz Curtain #106853 üzenetére
Gondolom jobban mutat a sarokban az az 500 fps Én ugyan nem játszok online játékokkal, mert ki nem állhatom őket, de van egy profi CSGO - s barátom, versenyzik, és egyszer megmutatta a neten hogyan alázza szét a mezőnyt ha leteszi 60 fps - re a monitorát. Nyilván ha profik ellen játszik az más, de nem attól lesz valaki profi mert vett egy 240 HZ - es monitort és lett 500 fps - e (ami persze lehetetlen, bárki bármit is mond, mert egy 240HZ - es monitor 240 - szer frissít, hiába mutat a monitorozó 500 - at).
[ Szerkesztve ]
-
pandras83
senior tag
válasz Curtain #106825 üzenetére
Már rég monitort cseréltem volna a helyedben ilyen alkatrészek mellett és multi fps rajongó is vagy, akkor meg főleg. Ha maradsz full hd-n de 144hz+-ra upgradelsz, akkor 7800X3D ha nem sajnálod rá a dellát, ha 1440p vagy afölé lősz szintén vrr monitorral akkor a helyedben először rápróbálnék a 12600Kf-el és csak utána cselekednék.
Cyberfuck Patchrunner
-
Curtain
senior tag
válasz kolopele #106857 üzenetére
Figyi ezen nem fogok veszekedni. Hiszel amit hiszel, a call of duty 4 óta multizok. Tudom miről beszélek de ha megkérdezel erről más játékosokat ugyanazt fogják mondani mint én. Kérdezz be ezzel kapcsolatban a counter strike fórumon pl. Nem játszol online játékokat de mégis jobban tudod....
[ Szerkesztve ]
"Ne legyetek bátortalanok, bátorak legyetek!”
-
kolopele
nagyúr
válasz Dragon3000 #106864 üzenetére
Nyilván. Egyszer leírtam már ugyanezt a ping-pongra kivetítve, hogy mivel én profi játékos voltam, egy Tesco gazdaságos ütővel is megvertem volna egy nem profit profi ütővel a kezében, de egy profi ellen már én is profi ütővel játszottam volna. Inkább az az én bajom ezzel az egésszel, hogy nem tudok erre az online valamire sportként tekinteni, mert semmi értelme (szerintem legalábbis). Azt is látom hogy a legtöbb gyerekre sincs jó hatással, tiszta idegek, plusz már lassan a wc - re sem mennek ki nehogy ki bannolják őket. A mi időnkben még nem erről szólt az élet, jobb is volt. Ma már arra nem veszik a rokonok sem a fáradtságot, hogy szüli napkor felhívják a másikat, inkább dobnak egy messenger üzenetet. Szomorú, de hagyjuk is szerintem, ez a milyen procit topic
-
pandras83
senior tag
-
d@minator
addikt
válasz kolopele #106865 üzenetére
Az hogy ki milyen játékos az sok összetevős egy kis szelete a technika része amiben ez a fórum (is) próbál segítséget nyújtani a tagoknak. A humán része más lapra tartozik.
Ebben a videoban csináltak teszteket érdemes végignézni: [link]
Amit kifotóztam belőle:
Shroud játékos:
60Hz monitor / 60 fps - 0.67 találat
60HZ monitor / 300 fps - 6 találat
144Hz monitor / 144 fps - 7 találat
240Hz monitor / 240 fps - 7.66 találat -
válasz parandroid #106858 üzenetére
5700X3D-vel lehet némi előrelépés szerintem.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
válasz kolopele #106857 üzenetére
Látod, te rossz következtetést vontál le az egészből, mert nem igaz, hogy elég a 60fps multi játékokhoz, ha valaki versenyszerűen tolja, és ez független a monitor frissítési frekvenciájától. A haverod nem azért alázott le mindenkit 60 fps-sel, mert tök mindegy, hanem mert ő volt annyira jó.
-
parandroid
félisten
válasz ollie #106868 üzenetére
Ja, én is azon gondolkoztam, hogy végül is valami 50 eurón megy a fillérbaszás, meg úgyis kifutott platform már, akkor meg érdemes a tetejét megcélozni, amíg lehet.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
kolopele
nagyúr
válasz tranceplanet #106871 üzenetére
Nem igazán van olyan rész amit ne láttam volna Imádtam. Amúgy az általam felvázolt probléma itt is látszik hogy nem új keletű.
-
madagaszkar
tag
Sziasztok! Windows 11-re váltás miatt szeretnék gépet frissíteni, minél több részegység megtartása mellett. Lehetőleg hasonló teljesítményű legyen az új összeállítás, minél kisebb anyagi ráfordítás a cél.
A segítségeteket előre is köszönöm.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?
Alap otthoni felhasználásra kellene. Játékból esetleg régebbi címek, de nem ez a fő cél. Hasonló teljesítményű gépet szeretnék.
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Alaplap: ASUS B85M-GAMER
CPU: I5-4460
Ram: 2*4Gb DDR3 Kingston HyperX Fury)
VGA: Sapphire Radeon RX 580 NITRO+ videókártya, 4GB GDDR5, 256-bit
HDD: 1 TB sata + 7200Rpm
SSD: GIGABYTE 256GB
Ház: Ismeretlen
Táp: Chieftec I-ARENA series
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Alaplap + processzor + memória.
4. Mennyi a kereted rá?
Max. 70.000 Ft.
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat?
1920*1080 Full HD SAMSUNG LS24R35AFHNXZA
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
Lehetőleg AMD Ryzen processzort szeretnék. -
tranceplanet
addikt
válasz madagaszkar #106873 üzenetére
2x8 GB memóriát pattints be az alaplapodba, mert az szükséges. W11 miatt ne fejlessz, mert felesleges! Több i5-4570 gépre is felraktam legálisan, aktiválva a win11 Pro-t! A Rufusz béta verziójával csinálj telepítőt a megfelelő beállításokkal: rufus-4.6_BETA
Egy friss élmény a munkatársam a héten rakta fel az i7-2600 procis gépére, szépen működik és az új frissítések is frankón felmentek.[ Szerkesztve ]
" Könnyű döntések-->Nehéz élet ; Nehéz döntések-->Könnyű élet " - Válassz!
-
madagaszkar
tag
válasz tranceplanet #106874 üzenetére
Köszönöm, megpróbálom.
-
őstag
válasz madagaszkar #106873 üzenetére
+1 a RAM fejlesztésre. (2x8)
És az előbbieket kiegészítve:
I7-4770 17 kHUF az HA-n
esetleg 4790.Továbbá az iarena tápot dobnám. Gyűjts pénzt rendes tápra, ami mehet az új konfigba is, ha egyszer mégis váltasz majd gépet.
A felajánlott 70ezer Ft-ból szerintem nem lehet platformot váltani (alaplap+memó+proci+'hűtő'), vagy normális fél konfigot venni.
Meliora sunt bono inimica
-
madagaszkar
tag
válasz tranceplanet #106874 üzenetére
Jelenleg legális, aktivált Windows 10-et használok. Hogyan tudom rufus-al feltenni a Windows 11-et, hogy az is aktívált legyen? Frissíteni szeretnék, mert nem szeretnék még egyszer fizetni. Köszi előre is a segítséget.
Erről a gépról lenne szó:Alaplap: ASUS B85M-GAMER
CPU: I5-4460
Ram: 2*4Gb DDR3 Kingston HyperX Fury)
VGA: Sapphire Radeon RX 580 NITRO+ videókártya, 4GB GDDR5, 256-bit
HDD: 1 TB sata + 7200Rpm
SSD: GIGABYTE 256GB
Ház: Ismeretlen
Táp: Chieftec I-ARENA series -
freeapro
senior tag
válasz madagaszkar #106877 üzenetére
Vegyél egy AM4-es rendszert. Mondjuk egy B450-es alaplapot, 3600-as procit, 16 GB 3200-as ramot. Ez mind gombokért van és nagy teljesítményt ad, és WIN11 kompatibilis.
-
-
4264adam
veterán
válasz madagaszkar #106879 üzenetére
2-3 ezer forint a Windows 10-11 Prohardveren ami Retail verzió, tehát onnantól bármennyiszer költöztetheted alapról alaplapra.
[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
válasz madagaszkar #106881 üzenetére
Hardverapro keresőben megtalálod
-
Dragon3000
veterán
válasz 4264adam #106880 üzenetére
Eu-n belül az oem is tovább vihető, de neki az a gondja, hogy a gépe hivatalosan nem támogatott win11 esetében és ezért szeretné cserélni a gépét.
#106877 madagaszkar
Ha rufus segítségével megcsinálod a telepítőt, akkor a jelenlegi gépeden ugyanúgy aktiválódik a win11, mintha a win10-et telepítenéd újra.
De eu-n belül online fiókkal össze kell kötni a kulcsot és akkor tovább tudod vinni gép csere esetében is az oem kulcsod.[ Szerkesztve ]
-
madagaszkar
tag
válasz Dragon3000 #106883 üzenetére
Köszönöm!
-
Hauptmann
addikt
Mi a konklúzió, hogy most kijött a 9800X3D? Van valami érezhető előnye a 7800X3D-vel szemben 1440p-ben?
-
válasz Hauptmann #106885 üzenetére
Kevés. 1080p-n átlagban 8% a különbség, 4090-nel. A Hardware Unboxed 45 játékkal tesztelte le. Persze ez átlag, van olyan játék, ahol akár 20%-kal is gyorsabb, de van ahol semmivel. Na most ez ugye 4090-nel lett tesztelve és 1080p-n. Magasabb felbontáson kisebb lesz a különbség, és valszeg gyengébb VGA-val is.
De amúgy ahogy előttem írták, CPU limites játékoknál van előnye. És persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy évről-évre jobb AI-kat csinálnak a játékokhoz, amihez erősebb processzor kell. Szerintem pár évig még nem kell lecserélni a 7800X3D-t.
Ezt amúgy a tesztben is megemlítik, hogy általában minél újabb a játék, annál CPU igényesebb, és a trend szerint 1 év múlva a különbség már 11% lesz átlagban.
Szóval nem rossz a 9800X3D, de egyelőre (szerintem) 5800X3D-ről érdemes váltani.
[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
válasz ollie #106888 üzenetére
Szerintem meg addig nincs értelme lecserélni se procit, se VGA - t amíg az illetőnek megfelel ami éppen van, legyen az akár 10 éves is. Aztán az igények is sokat számítanak (persze az anyagiak mellett), mert ha elég a 60-75 fps mondjuk akkor sincs értelme százezreket kidobni az ablakon. Amúgy persze, fejlődik az AI, de leginkább azért kell mindenből egyre erősebbet venni mert az optimalizálás ma már nem divat, hiszen ott a DLSS, FSR, FG, majd bekapcsolja a user ha nem elég az fps.
-
Chris1983107
tag
válasz ollie #106888 üzenetére
Szia!
Akkor ha jól értem, ha most újonnan szállok be az AMD világába akkor érdemes lehet már 9800X3D-t megvenni. Ahogy korábban írtam is, Intel 10700K-ról váltanék. Viszont 15 éve nem volt AMD konfigom. Jól tudom, hogy érzékenyek a RAM-ra? Milyen ramokat érdemes hozzárendelni, illetve milyen lap illene hozzá? Nem szeretném “tuningolni” mert nem értek hozzá, szóval csúcs lapoktól eltekintenék, viszont azért azt sem szeretném, ha lap lenne a szűk keresztmetszet. Eddig úgy néz ki, hogy ezt a 3 dolgot cserélném: proci, lap, memória. A GPU majd év elején. Illetve van még egy dolog, ami nem tudom gond lehet-e. A hűtőm egy jó “öreg” Kraken még az X62-es szériából, 280-as radiátorral. Viszont nem tudom, hogy van-e hozzá olyan foglalat ami jó lehet. A spec szerint AM4 -hez is jó van hozzá, de meg kell néznem a dobzot ami sajna nem nálam van, hanem a szülői ház padlásán. Szóval, ha véletlenül nincs hozzá olyan retention bracket ami jó ,akkor azt lehet valahogy orvosolni? Vagy akkor a hűtő is cserés? Sajnálám, mert még mindig elég jól muzsikál.
-
parandroid
félisten
válasz Chris1983107 #106890 üzenetére
Jó lesz hozzá az AM4-es lefogató, ha megvan még. RAM-tól nem kell fosni, minőségi darabokkal tökéletesen fog menni.
p
-
4264adam
veterán
Nem érzékenyek a RAM-ra. A sweet spot a 6.000Mhz CL30, Intelnél van további gyorsulás emelt Mhz-nél de AMD esetén már ennél nem kell több mert kisimul a teljesitmény növekedési görbe.
Erősen ajánlott lap: [ASUS TUF GAMING B650M-PLUS] 55k
66°C-ig megy HU teszten a 7950X proci alatta. Ár érték bajnok most.
Ram: [G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30] 50k
Nem hiszem hogy érdemes 235k-s procival beszállni mikor 70k-ért is van 7500F
140 alatt 7700X. Először tudni kell hova is lesz a felhasználás és milyen elvárásokkal.
Van azért élmény / komfortérzet a 2024 Mercedes S osztály és a Trabant 600 szériák között is[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz 4264adam #106892 üzenetére
Azt én is akartam írni, hogy nem kell a 9800x3d-t venni, de ki vagyok én, ha valaki a pillanatnyilag elérhető legjobbat akarja, és telik rá?
Amúgy én is néztem, hogy kezdenek normális áron megjelenni a 650-es lapok. Lehet, hogy lassan mégiscsak megfontolandó lenne a platform váltás, gyerek meg megkapja az 5800x3d-t, és akkor neki is meg van oldva az upgrade...
p
[ Szerkesztve ]
-
Igen, ha a legjobbat akarod, akkor 9800X3D-t érdemes venni.
-
Chris1983107
tag
Félreértés ne essék én sem vagyok Dagobert bácsi Köszönöm a javaslatokat! Az igazság az, hogy a core komponenseket 3-4 évente fejlesztem. Ezért gondoltam, hogy valami időtállóbbat szeretnék. A 7800x3d-t szemeltem ki eredetleg, de nem tudom mekkora lesz majd az árkülönbség és mivel ez lesz a legújabb generáció, azért gondoltam erre. Elsősorban játék, azon belül is a szimulátor (Rally) illetve a single player játékok a felhasználási felület.
-
4264adam
veterán
válasz Chris1983107 #106897 üzenetére
Felbontás és kívánt Frissítési frekvencia?
Biztos vagyok benne, hogy az AMD 7700X is teljesen kiszolgál 4 évre.[ Szerkesztve ]
-
demmer123
őstag
7700x-et érdemes 9800x3d-re cserélni? 1440p felbontás 4070 super kártyát használok később lesz 5070 vagy 5070ti
-
cucka
addikt
válasz Chris1983107 #106897 üzenetére
Lehet tudni az árkülönbséget, már lehet kapni a 9800x3d-t. (Vagyis nem lehet, mert elfogyott, szétkapkodták )
Kb. 10%-al gyorsabb mint a 7800x3d, és 20%-al drágább. Ez van, ha a legjobb leggyorsabb kell, az ennyibe kerül.Költséghatékony alternatíva lehet esetleg a 7700-7700x-9700x vonal. Ezek nem tudják az x3d teljesítményét, de nincsenek fényévekkel elmaradva, viszont 60-80 ezerrel olcsóbbak.
(Amúgy az x3d prociknak csak játéknál jönnek ki az előnyei, más jellegű terhelésnél az x3d cache nem segít)Attól függ, milyen gpu-d van, mennyi pénzed, és mennyit ér meg neked hogy a legutolsó fps-t is kisajtold a rendszerből.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Videoteszt Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- Milyen monitort vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macska topik
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Napelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Autós topik
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs