Hirdetés
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
-
GAMEPOD.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
mcwolf79
veterán
Sziasztok !
4k gaming-re melyik a jobb ? I5 12600 vagy I5 13400?
32 GB RAM és egy 4070 Ti társaságában . CPU tuning nem játszik , mert az alaplap Bem tudja.
Tudom hogy egy erősebb proci dukálna a VGA mellé , de ettől most tekintsünk el.
KösziXbox Series X GT: Mcwolf79xy PSN ID: x_mcwolf_79_x
-
addikt
válasz ollie #106247 üzenetére
Mondjuk ennek fényében erősen elgondolkoznék, hogy érdemes e kéz alól ezt a procit venni. Gyakorlatilag hónapok óta mennek úgy, hogy bármikor beadhatják a kulcsot. Illetve az is nagy blama, hogy az első javítás sem volt megfelelő..
"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo
-
válasz Tyler Durden #106254 üzenetére
Évek óta mennek, így ki tudja melyik, mennyit károsodott ez idő alatt.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
mcwolf79
veterán
válasz ollie #106259 üzenetére
Jó , hát az UE5 mindenen kompromisszumos (kivéve a felsőházat). Szóval ez nekem nem mérvadó.
Konzolról jöttem, szóval ahhoz képest az ugrás az hatalmas .
Most hirtelen az Alan Wake 2 ami eszembe jut , és valszeg izzadna a vas , de még úgyis szebb grafikát tudnék összehozni a gépemen, mint akármelyik konzolon. PS5-ön végig játszottam quality módban ugye 30 fps-sel, valószínűleg most a PC-n ugyanazt a grafikát (vagy jobbat ) több fps-sel tudnám tolni .
PS5 Pro-t akartam, de a Suny szerezhessen meg az anyját alaposan az árazásával. Inkább eladtam az összes konzolt( PS5 és XSX), és össze raktam ezt a gépet . Azoknál mindenképp jobb a teljesítmény , valszeg a Pro sem lesz ellenfele.Xbox Series X GT: Mcwolf79xy PSN ID: x_mcwolf_79_x
-
VirsLee
Topikgazda
válasz mcwolf79 #106260 üzenetére
Akkor ideje megválaszolni az összefoglaló kérdéseit:
- mid van most?
- mennyit szánsz a procira?Amúgy az igaz, hogy 4k-ban gpu limites lehetsz, de nem mindig. Sőt. Ha régebbi címekkel játszol, vagy újabbakkal, de nem ultrán, hanem medium-high között, akkor ugyancsak jó teljesítményt kapsz. Simán 60+ fps. Sok játék esetében lazán 60+ fps-t kapsz ultra mellett is.
Teszt
Szóval számít a proci, ram is, 4k-ban is. Válaszold meg a kérdéseket, hogy értelmes választ tudjunk adni. -
mcwolf79
veterán
válasz VirsLee #106261 üzenetére
írtam feljebb:
- 32 GB 3200 Mhz DDR4 RAM
- Asus B660M-Plus D4 alaplap
- 4070 Ti VGAMegvan mindkét proci, azért kérdeztem melyiket érdemes használni. Egy 4K OLED TV-n játszom.
Bújtam teszteket vásárlás előtt, néztem hogy 4K -ban minimális a különbség a 2 CPU között, talán minimum fps-ben hoz többet valamivel a 12600k.
Az alaplapot kicsit benéztem, már a vásárlás után botlottam bele az infóba, hogy B-s lapban nem lehet tuningolni. Bár lehet azt nem is erőltetném, mert a PC "konzolként" funkcionál, egy kissebb házban van benne, lehet nem kellene jobban fűteni a gépet.
Jelenleg a 12600K van benne, lehet majd kipróbálom a 13400f-et, az kevesebb hőt termel.
Nézegettem izmosabb procikat is, de azok nagyon esznek és fűtenek. Lehet még egy I7 elférne a gépben.Xbox Series X GT: Mcwolf79xy PSN ID: x_mcwolf_79_x
-
szabeska
addikt
Sziasztok!
A jelenlegi árak mellett megérheti egy 5700X -> 5700X3D csere számomra?
4k 120Hz, újabb AAA single játékok, RTX 4080, sokszor DLSS Quality beállítással (ha jól tudom ilyen esetben többet számít a CPU, mint natív 4k esetén). Számíthatok egyáltalán előrelépésre?
F1
-
pandras83
senior tag
válasz szabeska #106264 üzenetére
Ez alapján a videó alapján nem nagyon éri meg. AMD vonalon csak AM5 és X3D, ha fejlebb akarsz lépni cpu erőben.
Edit: közben látom, hogy rtx 3070-el készült a videó, sry. Viszont a HW Unboxed bench alapján szintén nem éri meg.
[ Szerkesztve ]
Cyberfuck Patchrunner
-
Kosh Naranek
tag
válasz szabeska #106264 üzenetére
Szvsz nem. A tesztek alapján az X3D fölénye leginkább 1080p-ben mutatkozik meg egyértelműen, 1440p-ben ez az előny el kezd csökenni, 4k-ban pedig az X3D előnye a játékok többségében egyszerűen elpárolog a GPU limit miatt.
Ha váltani akarsz AM4 platformon, akkor játékra inkább 5800x3D, ha ismét kapható lesz emberi áron. Viszont tartok tőle, hogy a hiány mesterséges és terelni akarják az embereket az AM5-re.
-
válasz Kosh Naranek #106268 üzenetére
Most már 1440p-in is jobb az X3D a játékokban, és ez kezd 4k-ba is beszivárogni.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
sixpak
nagyúr
Aloha!
65W cpu-t szeretnék a gépbe, a 14700non K-t néztem első körben, igaz drágább, mint a szorzózár mentes, de nem akarok kazánt a gépbe.
10700 van már vagy 3 éve a gépbe, víz hűti, 50 fok körül van terhelés alatt, hasonlót szeretnék a következő 2-3 évre is.
Olvastam az intel hulladék termékeiről, az utolsó néhány gen. kapcsán, a 65W-os modellek is érintettek?
Nem, nem akarok gépészkedni 1 percet sem, mielőtt....
AMD fronton van hasonló teljesítményű cpu, ilyen kis tdp-vel?
4080 amúgy a vga.
Köszi.https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
válasz sixpak #106271 üzenetére
Ryzen 7 7800X3D, játékok alatt 50W-t fogyaszt, a jelenlegi leggyorsabb processzor (játékokra), valamint annyiba kerül, mint a 14700.
Ramból a Ryzenhez a DDR5 6000 a sweet spot, szóval az még olcsóbb, mint Intelhez, és a nagyon alacsony fogyasztás miatt, még egy olcsó alaplappal is megelégszik.
[ Szerkesztve ]
-
sixpak
nagyúr
válasz gejala #106274 üzenetére
Afterburner és HW info, a géppel indulnak, én még úgy nem játszottam, hogy ezek (+ aGPUZ) ne ment volna.
Egy-egy peak van játék betöltésnél, meg PS/Lightroom közben import közben, de az is max. 110-120W, aztán visszaáll.Kamelot: köszi, az sok.
Ollie: köszi, ránézek.
Az fogja eldönteni, hogy van-e hozzá Asrock Steel Legend lap, mert a VGA holder kell nekem, amit adnak hozzá.https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
kolopele
nagyúr
válasz sixpak #106277 üzenetére
Én picit alulfeszeltem a 10700 - at, és egyszer nem láttam még 120W feletti peak - et játéknál, amikor meg komolyabb dolgot csinálok, pl. videót konvertálok akkor sincs 120-130W felett. Stressz tesztek alatt (FPU, Prime95) alul feszelés nélkül 180-185W, alul feszelve 160W, eközben 70-80 fok között mozognak a maghőmérsékletek. Alulfesz nélkül 80-90 fok, szóval nem olyan nagy étvágyú és nem olyan melegedős ez a proci all core 4.6GHZ - en. Ellenben ha az ember ragaszkodik a 65W - hoz akkor azért le fog esni az órajel sűrűn, ami játéknál még csak-csak hagyján (4-4,2GHZ), de pl. konvertáláskor már jelentősebb a teljesítménycsökkenés.
[ Szerkesztve ]
-
bobalazs
nagyúr
válasz kolopele #106284 üzenetére
Egy 10700as lassabb egy 5600Xnél is.
Egy bővebb Anandtech teszten kimérve a 5600X 12/13 tesztben jelentősen odapirított a 10700Knak.
És ez nem Vér István féle kamu teszt a youtuberól.
Mellesleg még reszeltek a Ryzeneken, frissítésekkel, optimalizáltak játékokat. A Comet Lake rég halott platform nincs rá semmi optimalizálás.
Az lenne jó ha befejeznéd már a népszerűsítését. Elhiszem hogy jó, mert a tied, meg jól szuperál, de inkább ne javasold itt.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz sixpak #106287 üzenetére
A 10700 se 65W, hanem 65W TDP.
Ahogy az AMD procik is.Például sima 7700, 65W TDP, 88W PPT.
A 65W az mindenképpen UV-s móka lesz ha ilyen igény van. Vagy csak limiter, de akkor meg a teljesítmény is vissza fog esni.
[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
kolopele
nagyúr
válasz bobalazs #106285 üzenetére
Nem javasolnám ha az 5600 vagy az 5700X sem lenne javasolva. Amúgy köszi a táblázatot, tényleg van ahol jelentősebb különbség van, 720P LOW - BAN! Nos aki 2024 - ben nem használ legalább egy FHD monitort, és low grafikán játszik 720p - ben, az tényleg vegyen ezeknél is erősebb procit, mert oda valóban nagyon kell. Amúgy meg igazán jelentős eltérés pont az elsőnek linkelt Strange Brigade esetében volt, na de csak 720p lowban, és ott is mekkora az a szám? Nyilván nem mindegy, hogy 500 vagy 600 az az fps. A többi játéknál szinte semmi eltérés nem volt látható FHD - ban, 3-4 fps max. Szóval 10700 - at nincs értelme cserélni 5600 - ra meg 5700X - re sem ha már meg van, csak jóval feljebb, de még akkor sem biztos hogy nagyon kell, igény és játék függő.
KAMELOT: Úgy írok és annyit ahogy akarok, eleve sixpak kollégának írtam nem neked meg a haverodnak. Szó volt a 10700 - ról nem egy hozzászólásban, különben semmit nem írtam volna róla róla, de innentől nem is fogok. Vegyen aki akar 200 ezerért procit 60 fps - hez, meg 600-720p low - hoz.[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
Topikgazda
Teljesen értelmetlen erről vitázni. Egyrészt, ha csak 720p low-ban van különbség, akkor nincs érezhető különbség, szóval gaming szempontjából megegyeznek. Másrészt nincs 10700 eladó az aprón
-
BaLee
addikt
Sziasztok!
Van egy ASUS PRIME Z690-P D4 alaplapom Kingston Fury Renegade 2x16GB DDR4 3600MHz CL16 memóriával, jelenleg egy 12600K dolgozik benne.
A procira lehet, hogy lenne vevő, mire lenne érdemesebb upgradelni, 13600k vagy 14600k? Árban egy max 10k van köztük. Érinti ezeket az itt-ott olvasott 13. és 14. genes stabilitási probléma? Vagy az csak az i7 & i9 procikat érinti?
Alaplap elvileg támogatja bármelyiket. -
addikt
válasz bobalazs #106298 üzenetére
Nem a stabilitási problémát oldják meg.
First, motherboard power settings exceed Intel's recommended guidelines, causing Vmin shift. Intel advises users to follow its default power settings to avoid this problem.
Second, the eTVB microcode allowed certain 13th and 14th Generation Core i9 processors to maintain high performance even at elevated temperatures, which was corrected with the 0x125 microcode update released in June 2024.
Third, the SVID microcode sometimes requests higher voltages over an extended period, increasing the risk of instability. Intel resolved this with the 0x129 microcode update, distributed in August 2024.
Lastly, both microcode and BIOS were requesting elevated voltages during idle or light activity, which is mitigated by the 0x12B microcode update, combining previous fixes.
Továbbra is az a célja ezeknek ,hogy a degradáció ne történjen meg és ne legyen instabil a proci.
Ha már crash-el, akkor a user baszhatja, ha nem tudja saját maga bios-ban úgy belőni a feszültséget ,hogy újra stabil legyen a proci (vagyis nem fogja tudni ugyanazokat a boostokat elérni a proci, mint day 1).
Ha a baj megtörtént, akkor arra már az Intelnek nincs válasza. Gari.
Kicsit furán fogalmaznak a cikkek.
Bár a probléma a user oldalán végső soron egy instabilitás lesz, de a tényleges gond a degradáció. Ezt próbálja most megfékezni az Intel, mert ha nem tesznek semmit, akkor ahogy múlnak a hónapok, egyre több procinál fog beütni a szar.Tehát ilyen szempontból minél később veszi az ember a procit, tehát day 1 már a javított microcode-al mehet, annál kisebb az esélye a lukra futásnak. Most egy boltból kihozott proci, friss bios-al aligha fog degradálódni már.
[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Videoteszt Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- Dolce Gusto
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- LEGO klub
- XPEnology
- Ukrajnai háború
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- alza vélemények - tapasztalatok
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs