Új hozzászólás Aktív témák

  • viharhozo

    addikt

    válasz p3z #24850 üzenetére

    1. En ezt teljesen maskepp erzekelem, akikkel beszelek, azok mind azt mondjak, h csak a hulyek vasarolnak. Lehet, h tul sokan lattak a Kiszamolo kalkulatorat.

    2. Itt kenytelen vagyok atmenni poltopikba (ez lajafixnek is megy a #28455-re).

    Szerintem nem feltetlenul igaz az az allitas, h a magyar alapkamatnak komoly premiumot _kell_ nyujtania. Az orbani gazdasagpolitika szentharomsaga a magas AFA, alacsony SZJA, alacsony alapkamat. Ezekbol csak akkor fog engedni a kormany, ha semmilyen mas megoldas nem maradt. Vagy akkor se. 2018-ban meg mindig a Fidesz-gyozelem a legvaloszinubb, ami szinte biztos hosszabbitas a Kuszaszemunek is, aki igy legalabb 2025-ig maradni fog.

    Az MNB 2010 ota azon dolgozik, h csokkentse a devizaadossagot. A lakossagnak iden ev vegere gyakorlatilag nem marad, az AAK szinten minden erejevel epiti lefele, a vallalatok is jelentos reszben kivaltottak az NHP-val. Ezek mind arra mutatnak, h az MNB csak legvegso eszkozkent nyul majd a kamatemeleshez, es akar jelentos forintgyengulest is hajlando lesz toleralni, hiszen a gyenge forint sokkal kevesbe fogja zavarni a gazdasagi szereploket (sot, amig netto exportorok vagyunk, vki keres is rajta). Nem mellesleg az MNB arfolyamnyereseget realizal a devizatartalekon, lehet fizetni premiumot.

    Osszefoglalva, ha majd be is indul vmikor a EKB kamatemelesi ciklusa, az MNB sokkal inkabb a gyenge forintot preferalja majd, mint a magasabb alapkamatot (termeszetesen ~annyit emelhet lassacskan a jegybank, mint az EKB, de tobbet nem fog).

    Nyilvan sok a Magyarorszagtol fuggetlen kulso tenyezo ebben a gondolatmenetben, de a legvaloszinubb forgatokonyvnek ezt tartom.

    3. Relative olcso akkor, ha elotte 50%-ot esett az ara, ha feleannyiba kerul a hasznalt lakas, mint az uj etc. Racionalis dontest sehogy nem tudsz hozni, ahhoz tul sok az ismeretlen tenyezo. En annyit allitok, h a legfontosabb szempont a lakaspiac helyzete.

    A kalkulatorok meg ezer sebbol vereznek. Mondjuk szamolsz evi 3%-os lakasaremelkedessel. Ez tiz ev alatt 30%, ami ugy is teljesulhet, h 7 ev utan -10%-on vagy. De ha akkor kell vmi miatt kiszallni, akkor irgalmatlanul megszivtad.

    Edit: hatha tudja vki, engem az erdekelne nagyon, h a tizeves kamatperiodussal kinalt 6%-os lakashitelt (Unicredit, BB) a bank lefedezi-e vmivel a masik oldalon, vagy ok is az alacsony alapkamatra baziroznak.

    [ Szerkesztve ]

    Durvasága miatt töröltem - moderátor.

Új hozzászólás Aktív témák