Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz SzekeresPeti #107297 üzenetére
Jelenleg nem lehet az IB-hez TBSZ-t transzferálni.
Egyébként 5k
Kis állománynál az eladás, pénz átutalása, újravétel olcsóbbra fog kijönni
Ha fixen tudod hogy át fogsz előbb utóbb menni, akkor már az új pozikat eleve ott nyissad meg, mert így csak plusz költségeket generálsz.[ Szerkesztve ]
-
Tomi0703
addikt
Hali!
EP-nél a max 150k adó-visszatérítés 750k befizetés vagy 750k+az ep működési sarc befizetése után jár?
[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
Gyorsan megy az IB kivonulása Mo-ról. Ma akartam még nyitni számlát a feleségem nevére az IBCE-nél, de regisztrációnál már az IBIE-nél nyitja meg. Kíváncsi vagyok, ha megnyílik az ír számla, TBSZ-t enged-e alá nyitni.
R.I.P. IBCE 😢INTJ
-
Moleman
addikt
válasz PredatorZoli #107307 üzenetére
Jaj, azt hittem januártól mi is 350 (értékpapírszámla) +350 (per TBSZ) forintot fizetünk, plusz 0.015% állományi díjat.
Ha nem, akkor az jó hír, betétbiztosítás szempontjából nem is lenne hátrány, ha ott maradhatna.
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #107310 üzenetére
Annyi, bár ezt már korábban a többiek is írták, hogy váltani mindkét irányba csak a normál számlán tudsz valami 2 euró díjért. TBSZ-en, mivel csak HUF base currency választható, így csak a XXX > HUF irány megy (ami tök idegesítő, mert nyilván EUR, USD vagy GBP a kereskedési alap és számolgatni kell). Sőt, ha EUR is van a HUF mellett, akkor először az EUR-t használja el és csak utána kezdi el váltani a forintot...
Ebbe ma én is belefutottam, venni nem akartam semmit (minden az egekben ), csak váltani. Így kénytelen voltam elvásárolni az összes szabad pénzt (EUR+HUF), hogy a HUF>EUR meglegyen. Így vettem SAP-t (-1%-on volt napközben), aztán eladtam 0.02%-kkal drágábban, kb 3 perc alatt teljesül mindkét order, és lett egy 15 euróm pluszban a váltáson.
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #107312 üzenetére
Ez TBSZ-en van, igen, IBCE-n. IBIE TBSZ-en nemtom hogy lesz, de kíváncsi vagyok.
Transzfer nagyon jöhetne már, ma dobtam a 2023-as ERSTE TBSZ-t is. Nagyon nem mindegy hogy egy buy/sell 0.1% vagy 0.7%...
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz stingy2 #107305 üzenetére
Amúgy nem féltem a TBSZ-t. Úgy hallottam, hogy 2024-től már az IB klón brókereknél is elérhető lesz és az IBKR oldalára is kitették a TBSZ leírását angolul, és még a 2023 Q4 TBSZ transzfer lehetőséget is felvállalták benne feketén fehéren.
Meg a FAQ-ban ez van:
How will the merger affect my TBSZ account?
TBSZ accounts should not be affected by this change. After the merger, TBSZ accounts will be serviced through IBIE…[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
válasz PredatorZoli #107314 üzenetére
Igen, én is most olvastam a tájékoztatót az összeolvadás részleteiről. TBSZ-t nem piszkálják szerencsére.
Nekem ez a változás kifejezetten szimpatikus, mindig leírom, hogy nagyobb tőkét nem szívesen tartanék banánisztánban, ez most megoldódik. A 20e € biztosítás azért fáj, de az IB-ben megbízok.INTJ
-
stingy2
senior tag
Akkor még ezt megosztanám: megnyílt feleségem ír IB számlája, és lehet a fő számla mellé TBSZ-t nyitni.
INTJ
-
Joe123
senior tag
Akkor szerencsére egyre több dolog mutat abba az irányba, hogy marad az IB TBSZ és ha még a pénzváltást is visszakapjuk, tulajdonképpen nem is járunk rosszul. (Eltekintve a biztosítástól, abból lett volna jó az 500K USD verziót visszakapni, de mindent nem lehet).
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz PredatorZoli #107318 üzenetére
(természetesen a BEVA-ra gondoltam, nem a SIPC-re)
-
customer114
őstag
válasz PredatorZoli #107048 üzenetére
Köszönjük!
-
student
őstag
válasz PredatorZoli #107314 üzenetére
"IB klón brókereknél"
melyikek ezek? -
TCr
veterán
https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
net91
senior tag
válasz stingy2 #107315 üzenetére
"A 20e € biztosítás azért fáj,......"
Sokszor megy a siránkozás, hogy a 100 ezer EUR helyett 20 ezer lesz a biztosítás.
Azoknak küldöm:"Brókercégeknél nincs egyáltalán betétbiztosítás, mivel az ügyfelek vagyona mérlegen kívül elkülönülten van kezelve. Magyarul egy brókercég csőd esetén is megkapod a brókercégnél lévő vagyonod 100%-át. Ami van viszont egy befektetésvédelmi alap, amely akkor fizet, ha csődbe ment a brókercég és kiderült, hogy a papírjaid vagy a pénzedet ellopták, mint a BudaCash-nél.
Magyarul csak lopás ellen garantál. Jól hangzik a BEVA 100 000 eurós garanciája Magyarországon, de ha megnézed a BEVA mérlegét az égnek fog állni a hajad! A Buda-cash és Questor csődje és vagyon lopása gyakorlatilag csődbe vitte a BEVA-t is és a BEVA saját tőkéje 2022 végén mínusz 50 milliárd forint volt. Magyarul egy gyakorlatilag csődben lévő intézménytől várod, hogy kifizessen 100 000 eurót baj esetén. Sok szerencsét hozzá!
A BEVA persze kaphat további állami garanciát, hogy felvegyen új hiteleket, de erre egyrészt nincs törvényi kötelezettség, másrészt a magyar állam sem korlátlanul hitelképes!
Az IBKR-nek van összesen 1,6 millió ügyfele, ha ennek csak a 20%-a volt az IBKR Hungary ügyfele ez is 320 000 számla. Ezekre a számlákra maximum esetén meg 32 milliárd euró kártalanítás járna. Ez az összeg gyakorlatilag megegyezik az MNB összes devizatartalékával! Mekkora a realitása szerinted, hogy a Magyar Állam önként lemondjon egy ekkora összegről csak azért, hogy kifizessen 95%-ban külföldi befektetőket? Izlandon hasonló esetben 2008-ban azt mondták, hogy nem fizetnek."Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
bandus
veterán
"Egy hosszú repülőúton van időm írni kicsit a Bitcoinról, úgyis régen tettem.Látva a chartot és várva az elkövetkező eseményeket, szerintem medve piac véget ért, ez most nem egy bika csapda, a Bitcoin megállíthatatlanul bika piacba fordult. Szerintem a SEC (Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete), kb jövő januárban, ha nem előbb, jóvá hagyja a Bitcoin alapú SPOT ETF termékeket, ami hatalmas tőkebeáramlást fog okozni a kis és nagybefektetők részéről egyaránt. A közelgő felezésnek, ami jövő év tavaszán várható, szintén komoly árfelhajtó hatása van. Szóval aki kiülte ezt a hosszú medve piacot, volt türelme és idegrendszere az kezdhet örülni, izgalmas idők jönnek a kripto világában, hosszú és mély téli álom után! (Az írásaim soha nem buzdítanak senkit BTC vételre, nem tartalmaznak befektetési tanácsokat vagy ajánlásokat. Ez egy nagyon kockázatos befektetés, megfelelő tudás és kereskedési tapasztalat nélkül könnyen elveszítheted az összes pénzedet"
Zoli te vagy az?? amúgy sebestyén balázs eszmefuttatása. nem tudom mi számít neki hosszú repülőútnak, ami kellett ehhez az egy bekezdéshez
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Aaron14
őstag
Sziasztok,
Van egy kis megtakarításom két Fundamentás számlán. Sajnos mostanában nem fogok tudni lakást venni és a Fundamentánál sem szívesen hagyom a pénzt.
Ti mibe fektetnétek, ha pár éven belül szükségetek lenne a pénzre? Ennyi idő alatt nem várok csodát, csak azt sem szeretném, ha nem égetné az infláció.
[ Szerkesztve ]
Gránit bank ajánlókódért írj privát üzenetet. Most 50.000 Ft jóváírást kapsz új ügyfélként!
-
aAron_
őstag
Ugye jól emlékszem, hogy az ÁKK és/vagy az Államkincstár MÁP+ nettó vételi árfolyam csökkentése előtt pár nappal kiadott egy közleményt erről?
Hírekben és máshol sem találom. Valaki emlékszik erre?
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
erdey_a
addikt
válasz PredatorZoli #107335 üzenetére
az állami támogatás a 4 évre vetítve kábé 10-13% hozamot jelentett, ha jól emlékszem. ezt az összeget valóban behozhatja a jelenlegi kamatkörnyezetben, csak ha ezt visszaosztja immár 5 évre, akkor nem olyan jó a helyzet.
viszont én nem törnék pálcát, mert a Fundamenta megkötése és a lejárata közti időben sokminden történhet az ember életében, pláne a világban, ami miatt kútba esik a lakáscélú felhasználás.
ettől függetlenül én keresnék valami alternatív megoldást, pl. családon belüli felhasználással "készpénzesítenék", illetve egyes vállalkozók is tudnak kreatívan számlázni.
[ Szerkesztve ]
Vérboci
-
Attis7
tag
válasz PredatorZoli #107335 üzenetére
A kiutalási idő miatt arról már lecsúszott, ha most elindítja január végén lát belőle pénzt.
-
Fehérsólyom
aktív tag
Segítséget szeretnék kérni IB-s fő számla (még nem TBSZ) nyitásával kapcsolatban.
Úgy tudom, hogy számlanyitást követően mind a base currency, mind pedig a számla típusa (cash/margin) (át)állítható, de mivel érdemes elindulni? Tekintsünk még el az Írországba való költözés esetleges előnyeitől, induljunk ki a jelenlegi lehetőségekből.
Érdemes-e eurós és nem forintos számlát nyitni? (Ekkor ugye lehet HUF -> EUR váltást csinálni vásárlás nélkül.)
Érdemes-e, lehet-e margin számlát nyitni akkor, ha cél leginkább az ETF és US részvény vásárlás? (Azt tudom, hogy lehet tört ETF-et venni, engedélyezni kell a beállításokban - nem tudom még, hogy hol.)
A díjakkal kapcsolatban a fix vagy a sávos díjazást érdemes választani? (A sávos díjazás tűnik kedvezőbbnek, de a nekem még megfoghatatlan harmadik fél díjaival nem lesz több a költség, mint a fix esetén?) -
nort_on
senior tag
válasz Fehérsólyom #107339 üzenetére
Miért nem TBSZ? Mi előnye van a simának a TBSZ-szel szemben (a 2000 forintos havidíjon kívül)?
[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
válasz Fehérsólyom #107339 üzenetére
Ne tekintsünk el Írországtól, mert mint pár napja írtam, már ott fog megnyílni a számlád.(péntektől nem nyitnak IBCE számlát).
Az íreknél akkor váltasz bázisdevizát, amikor eszedbe jut, tehát olyan számlát nyitsz, amilyet akarsz. Ha másnap nem tetszik, átállítod a bázisdevizát. Devizát szintén bármikor bármiről bármire válthatsz.
Én margint nyitok mindig, cash-nek semmi értelme, marginhoz képest van egy csomó korlátozás. PL. T+2 elszámolás, nem köthetsz opciókat meg ki tudja mi, ezeket ismerem.
Általánosságban Tiered díjszabás alacsonyabb összegnél éri meg, úgy 30.000$-os kötésig, felette inkább fixed, de ez nagyban függ a harmadik fél díjaitól.
És az ír számla alá is nyithatsz TBSZ-t. Nyilván ez éri meg legjobban, 5 évig semmi magyar adó. A havidíjon kívül annyi hátrány van még, hogy ez csak cash számla lehet, dehát valamit valamiért.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
vnorbi
aktív tag
Akinek IBKR-nél EUR-ra van állítva a bázisdeviza, megnézné nekem, hogy október 11-én mennyi volt az USD árfolyam? Erre a napra kell egy activity statementet lekérni, és azon elvileg rajta lesz. Vagy az még jobb, ha van megoldás arra, hogy az elszámoláshoz használt EURUSD árfolyamot meg tudjam nézni magam is valahogyan náluk.
Próbálom kinyomozni, hogyan is számolják a TBSZ minimum activity fee-jét, de csak az első hónapban jött ki a HUF bázisdevizás árfolyammal, azóta vannak kisebb-nagyobb eltérések.
-
Fehérsólyom
aktív tag
válasz nort_on #107340 üzenetére
Azért nem TBSZ, pontosabban idei, azaz 2023-as TBSZ, mert a tervekkel ellentétben mégsem fogom tudni rátenni azt az összeget, amit szerettem volna (és meg is érné egy önálló számlán) .
Amúgy maximálisan igazad van, egyértelmű, hogy TBSZ-t kell nyitni.
A tényleges tőke hiányában most az elsődleges célom a felületük (webes, telefonos) megismerése és kiismerése.[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
Hali
Tennék be Nyesz-re dec 31-ig, arra jár 20% vissza ugye? Minden évben? Vagy többi évben mit hoz semmit?
[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
válasz PredatorZoli #107348 üzenetére
Akkor veszek majd belole nyeszről valamit.
s&p 500 és dax etf még mindig ajánlott? Nyugdíjra menne tartalékba 5-8 évre.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Asztalos klub
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- ZIDOO médialejátszók
- Discord
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Okos Otthon / Smart Home
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Politika
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hardcore café
- További aktív témák...