Új hozzászólás Aktív témák

  • Reggie0

    félisten

    válasz moha21 #53213 üzenetére

    Már ne is haragudj, de négyszögjelnél az effektív érték ugyanannyi mint a csúcsérték..

    Amire reagaltal, abban a kommentben az utolso elotti mondat vegen pont ezt irtam.

    Ha a te invertered 230V-nál nagyobb feszültséget ad ki az a te bajod, ennyi erővel ha én 250V feszültségű szinuszra dugom a lámpámat, akkor az is jobban világít .. lol.

    Pontosan. Marpedig ez a szunetmentes olyan, hogy 230V-nal nagyobb csucserteku 50%-os szinuszt ad ki, ezzel kezdtem...

    Lehet nem kellene degeneráltnak nézni a másikat,nem arra céloztam, hogy nincs összefüggés a jelalak és az effektív érték között, hanem arra, hogy egyenlő RMS érték mellett mindegy milyen a jelalak a te izzód ugyanúgy fog világítani.

    Nem neztelek degeneraltnak, ismerlek a Hobbielektronika topicbol es minden tiszteletem a tied. Eszembe se jutna. Az a gond, hogy nem ismered ezt - az amugy regi - fajta szunetmentes tipust, amelyet tevesen egy masik fajtanak azonositasz ahelyett, hogy elhinned, amit irok. Nem veletlen irtam le, hogy nagyobb RMS-t ad le, mert azt ad le, mert ismerem a tipust, es amikor anno megvettem az volt az elso dolgom, hogy ramertem szkoppal.
    De meg ez sem lenne nagy baj, csak ha ellentmondast eszlelsz, legalabb ne azzal kezdjed, hogy marpedig nem ugy van amit mondok, hanem jarjal utana/kerdezz ra, hogy vajon mibol tudom/gondolom es akkor kiderul, hogy en tevedek vagy te talalkoztal olyannal, amit meg nem ismertel.

    Arra nem gondoltál, hogy azzal van a baj, hogy nagyobb az effektív értéked? A legtöbb tápra 240V maximumot írnak.

    Az nem baj, mivel 240Vac maximumot irnak. Az egyeniranyitva 336V korul alakul a szinusz csucsanal. Ezt a fajta szunetmentest kifejezetten PFC mentes(akkoriban nem igazan volt PFC ilyen teljesitmenyeknel), a bemenetre kozvetlen(max zavarszuro utan) ketutas egyeniranyitoval kapcsolodo kapcsolouzemu tapegysegekhez terveztek. Azert nagyobb a negyszogjel csucsfeszultseg, mert igy a kapcsuzemu tapegysegek egyeniranyitoja utan a puffer kondin a halozati taplalas eseten fellepo pulzalo egyenfeszultseg kozepertekehez kozelebbi feszultseg lep fel. A puffer kondi utani DC-DC-t az egyeniranyitott halozati feszultseg kozepertekere optimalizaljak - mivel ez a normal uzem -, igy celszeru ahhoz kozeli feszultseget juttatni ra, ha elmegy a halozat es a szunetmentes akkurol taplalja. Az mas kerdes, hogy alacsonyabb feszultsegrol is megy - foleg manapsag - a DC-DC fokozat es igy kevesebb problema merulhet fel, de ettol meg biztosan valtozik a hatasfok.

    Igazabol ez a fajta szunetmentes a legidealisabb a kapcsolouzemu tapok ellatasara, de mara gyakorlatilag kihaltak, mivel megjelentek a PFC-k, valamint az emberek hajlamosak voltak mindenfele nem kapcsolouzemu tapos fogyasztot rakotni, amelyek altalaban tonkremenetellel, jobb esetben a biztositekuk kiolvadasaval honoraltak az akciot.

    A másik meg, hogy miért nem nézel valami PPFC-s tápot amiből ki lehet szerkeszteni a tekercset és akkor nem viszi telítésbe. A meddő teljesítmény meg gondolom nem számít.

    Igen, ez a B terv, csak igy ugrik a tapra a gari. Ezt es a mokolast szerettem volna elkerulni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák