Új hozzászólás Aktív témák

  • vzsryl

    nagyúr

    válasz elfelejtette #2274 üzenetére

    Abban igazat adok, hogy kétszer akkora tápot ajánlanak, mint kellene (vagyis néha 3-4x akkorát, mint jelen esetben). Ezt nem azért csinálják, hogy ha terheld a gépet, akkor ideális legyen a hatásfoka, hanem azért, mert így a nagyobb teljesítményű, drágább és sokkal több hasznot hozó tápjukat tudják eladni. Magyarul, ez puszta marketing. És ez nem csak a tápegységeknél van így. Ezért van az a diszkrét VGA piacon, hogy az eladások több, mint 70%-át a 100$ alatti, IGP teljesítményt néha alig felülmúló kártyák teszik ki. Rátesznek a 9400GT-re 1GB DDR2-es VRAM-ot - aminek a teljesítményét ma már egy normális IGP kb. hozza is - és ez vezeti az eladási listákat. Idén nem tudom melyik volt a legnépszerűbb kártya, csak annyit, hogy megint 100$ alatti kártyák uralták a piacot, 73%-al.

    Egyébként visszatérve a hatásfokos, 50%-os terheléses dologra. Ha egy gép terhelve pont a táp teljesítőképességének 50%-át éri el, akkor idle-ben ez ma már 20% alatti terheléshez vezet, mert a mai CPU-k és VGA-k energiamenedzsmentje nagyon jól működik, pl a csúcs kártyák idle fogyasztása 30-40W környékén alakul. Ha egy tápot ideálisan akarunk terhelni, akkor úgy kell kiválasztani, hogy a konfig kb. 20 és 80% között terhelje le. Ha egy i5 750 + 9800GT-t összeeresztünk egy XFX PRO850-el, akkor az lesz, hogy még terhelve is alig megy 20% fölé a táp terhelése. Ezt gondold el milyen hatásfokot eredményez idle, és milyen problémák léphetnek fel a táp alul-terhelésétől. Hatásfok talán 70%-ot megütné, a másik problémára meg írtam pár példát az előző hsz-ban.

    Ha valaki felmegy a CM oldalára kalkulátort nézegetni, akkor remélhetőleg nem csodagány tápot fog venni, hanem nagy valószínűséggel CM-et. Mondjuk ott is van gagyi, az új GX széria, de még mindig nagyobb esélye van a "júzer"-nek minőségi tápot vennie a CM kínálatából, mintha elkezdene kacsintgatni a csodagányok felé.
    A 350-es FSP addig elég még tuning mellett is, amíg nem dupla GPU-s VGA-ról, vagy GTX480-ról van szó. Van itt ph-n olyan, aki húzott Q6600 + HD4870-hez használta a 350-es PNF-et, és semmi gondja nem volt. Ha az ember játszik, akkor a 330W-ot zabáló konfig sem fog többet enni 280W-nál, csak ha CPU+GPU stresszteszteket akar futtatni.

    Én kitartok amellett, hogy egy négymagos proci + 1GPU-s VGA mellé bőven elég 400W, esetleg ha tuning is játszik, és olyan VGA-ról van szó, ami 200W feletti TDP-vel rendelkezik, akkor 500W.

    (#2276) smiti: Ha eltekintesz a harisnyázottságtól, akkor a Chieftec CTG-500-80PB lenne a legjobb választás számodra. Minőségben, hangban és kábelhosszban is megfelelő. A "kritikus", kiegészítő CPU csatlakozójának kábele 55cm, ami a mid-tower alsó-tápos házakba biztosan elegendő, pl CM 690-692.

    (#2280) Kvazár: Nem is azt mondtam, hogy pont akkora tápot dobjon ki, hanem legalább közelítse felé, mert a túlméretezés sem jó.
    Az Enermax-ról is tesztet keres, sose a gyártó honlapján található zajszintekre. Nem láttam még olyan ventilátor-gyártót, amelyik mindig valós adatokat közölt volna. Az Enermax ventilátorokat is gyárt.
    Nem bukott a számításom. Az 5vinyót egyszerre sosem fogod terhelni, és terhelve is max. 5W-ot esznek darabonként.
    Egy minőségi 600W-os táp nem lesz egykönnyen igencsak kevéske: Mire elég 600 watt?
    Egy modern, erős 12V-os ágú 600W-os tápot még Tri-SLI/CF-el is nehéz megfogni. Persze most nem GTX480-akról beszélek, mert az a VGA 1GPU-s létére többet zabál, mint a jóval gyorsabb 2GPU-s HD5970.

    [ Szerkesztve ]

    megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖

Új hozzászólás Aktív témák