Új hozzászólás Aktív témák

  • Danecay

    őstag

    válasz _Atesz #132655 üzenetére

    Köszönöm a választ!

    Van 3 újabb BIOS is mint amilyen a lapon van de azért nem frissítem mer ez szerepel a leírásukban:
    " *ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU is being used on your system." nekem meg ugye ilyen procim van

    Én is memóriahibára gyanakodtam első körben így ezt kezdtem el tesztelni. A 2-es és a 4-es (A2-B2) slotokban használom a memóriákat és első nekifutásra, pendrive-ról bootolva az indítás pillanatában hibákat kezdett el dobálni a memtest86 majd pár másodperc múlva újraindult a gép. Hogy kiszűrjem melyik modullal van baj, kiszedtem a 4-s foglalatban lévő memóriát és csak a 2-esben lévővel futtattam le a tesztet ami hiba nélkül le is ment. Ezt követően ugyanebbe a foglalatba betettem a másik memóriát és ezzel is lefutott hibátlanul a memtest. Ebből kiindulva arra jutottam, hogy a 4-es B2-es slot-al lehet valami de azt ugye magában nem tudom tesztelni így első körben arra voltam kíváncsi, hogy az 1-3-as slotokban lefut e a teszt a 2 memóriával. Nem vártam végig, a felénél kb. leállítottam mert addig hiba nélkül futott, majd visszaraktam a memóriákat a 2-4 slotokba és bár már nem azonnal, volt, hogy feléig is lement a teszt de többszöri nekifutásra sem ment végül is le végig. Ebből kiindulva kíváncsi voltam, hogy ha nem szakítom meg az 1-3 slotokba végig ment volna e és újratesztelve nem futott le itt sem, újraindult a gép, így ezek szerint mégsem a B2-es foglalattal van baj. Visszakerültek a modulok az A2-B2 foglalatokba és 1-2 nap múlva ismét futtattam egy tesztet és meglepődve tapasztaltam, hogy lemett hiba nélkül.
    Felmerült, hogy lehet proci probléma, azon belül is memóriavezérlő, ezért órákon keresztül futtattam az Aida64 System Stability Sress CPU, és FPU valamint Stress cache tesztét is de nem volt hiba. Folytattam a Prime95-al ami elvileg eléggé megkínozza a procit. Egy-egy órás tesztet futtattam a lenti két opcióval de nem volt hiba, miközben aznap első bekapcsolást követően, böngésző indítás után kifagyott kékhalállal.
    - small FFT s (tests L1/L2/L3 caches, maximum power / heat/CPU stress)
    -Large FFT s ( stresses memory controller and RAM) opcióav ami szintén lement.
    Igazából volt már, hogy CPU teszt közben fagyott ki memória teszt közben meg nem meg ennek az ellenkezője is. Van, hogy órákig benchmarkolhatok, tesztelhetek nem akar megpusztulni, máskor meg egy rendszerindításba, böngészőindításba vagy teszt indításának pillanatába, akár még a BIOS-ba is belefagy.
    Ezért jutottam odáig, hogy a tápot sem zárom ki. A gép természetesen földelt túlfeszvédős hosszabbítóba van csatlakoztatva. A letestelős tüskét azért zárnám ki mert összerakás után 2,5 hónapig hibátlanul működött a gép és ha valami letestelne, az állandóan jelentkezne, nem csak random időközönként. Persze kizárni semmit nem lehet de ennyi erővel az egyik ventilátor is okozhatja a hibát.

    Bocs az OFF-ért de kínomban már mindenhová beirkálom a problémámat ahol olyan HW-ről van szó ami érintett lehet a problémámban. Ide mondjuk nyilvánvalóan a tápprobléma kizársa miatt jöttem de mint írtam nincs módomban levenni egy tuti jó tápot a polcról és azzal kipróbálni, ami igaz a procira, a memóriára és az alaplapra is :(

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák