Hirdetés
- PlayStation 1 / 2
- PlayStation 5
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- PlayStation 5 Pro teszt
- EAFC 25
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz spammer #34951 üzenetére
+1
Damateo: Én is pontosan erről beszélek, szerintem. Olyan szoftverekre, amik Steam-en is csak Windows-ra elérhetőek. Ehhez a Wine alá kell Windows-os Steam programot telepíteni. Csak a Wine-on múlik a működése.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
agy73p
senior tag
Manjaro, Xfce...
Kernelfrissítés 3.16 -> 3.19 után eltűnt a panel/tálca. A Terminalt hiába indítom el, nem tudok beleírni.Merre induljak? Tanácstalan vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz DExT3R #34959 üzenetére
Boot-Repair, ennek helyre kellene raknia.
Telepítés és indítás:
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #34966 üzenetére
Ez így nem lesz jó, rolling disztróról van szó. A Manjaro fórumában kellene nézelődni a frissítések környékén. Most ahogy látom, az emberek nagy többségének nem volt gondja a frissítéssel: [link]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
_Dumber_
őstag
válasz CPT.Pirk #34967 üzenetére
Attól hogy rolling, nem kell a legújabb mindenből. Elég az aktuális LTS-re koncentrálni.
A manjaro alapesetben a legújabb kernelt rakja fel. Ha jelenik meg újabb (mint most a 3.18 után a 3.19, akkor nagyon szeretne frissíteni. Még akkor is, ha történetesen közben átálltál az LTS-re. Mondom alapesetben. Lebeszélhető, de mióta nem használom, nem emlékszem hogy kell GUI alatt...[ Szerkesztve ]
-
agy73p
senior tag
-
spammer
veterán
válasz agy73p #34969 üzenetére
Biztosan be lehet állítani, milyen gyakran csekkolja a frissítéseket. Vagy nem kell grafikus frissítéskezelőt használni, és akkor nem jelezget.
Kernelből meg lehet használni másikat (régebbit) alapértelmezettként, ha a friss nem jó.
De amúgy ha nem jön be a rolling, akkor tényleg nem opció a Manjaro/Arch vonal.
[ Szerkesztve ]
-
agy73p
senior tag
válasz spammer #34970 üzenetére
Olyan könnyed a gépemen, hogy hozzá fogható oprendszer eddig még nem volt.
Néztem a tetszetős Antergost is, de nem vágok bele, summás hsz innen:
"The Manjaro while inherits the simplicity of Arch, have a dedicated repository, own programs, and community young and active."Egyébként a Fedora és a Suse is motoszkál még bennem, Xfce felülettel (egyébként a DE minek a rövidívése? Desktop Edition?), de a Manjaro-é nagyon tetszik. Hozzáteszem, nem fordítottam anno időt arra, hogy a Fedorát ilyen letisztulttá tegyem.
A Suse még fent van, majd teszek vele egy próbát, hogy jobb lesz-e Xfce felülettel.[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz agy73p #34971 üzenetére
Xfce-vel vagy LXDE-vel vagy még annál is könnyebb ablakozókkal (pl. Openbox) bármelyik gyors lehet.
"egyébként a DE minek a rövidívése? Desktop Edition?"
Nem. Desktop Environment (összehasonlításuk: [link]), azaz komplett asztali környezetek, amik az ablakkezelőt, login/display managert, és előtelepített szoftvereket is tartalmaznak.
Nem feltétlenül muszáj ezeket használni, pl. Arch vagy Ubuntu/Debian minimal installnál fel lehet rakni kézzel is a választott csomagokat és egy WM-et (Window Manager, pl. Openbox). Én így használom az Ubuntut is, belakva eszik vagy 160 MB memóriát üresben (és ez már soknak számít ). Bár az igaz, hogy ezzel a módszerrel nem kapsz kulcsrakész rendszert és nem csak pár kattintgatás az install (viszont lehet tanulni belőle).
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz agy73p #34971 üzenetére
OpenSuse, Fedora ugyanolyan gyors Xfce felülettel mint a Manjaro, csak kicsit tovább tart belőni őket, de kb ennyi (volt is róla már mondjuk szó, hogy tökugyanolyanra szabható), Fedorához Xfce Spin-es telepítőt kell letölteni, OpeSuse-ét szintén újra tudod húzni úgy hogy Xfce-t választasz telepítéskor.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #34969 üzenetére
Egyik release model sem fog két hetet várni, ha pl. egy security update elérhető. Nem lenne sok értelme azoknak a frissítésére várni. Amúgy persze kikapcsolhatod az értesítést, ha ez zavar.
_Dumber_: na ezt annyira most nem tudom. Nálunk Chakrán egy kernel van, ott nem lehet variálni a verziókkal. Xorg meg egyebek kötődnek a kernel verzióhoz.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
F.B.I.
veterán
Üdv!
Tegnap felraktam a feleségem notijára (HP6930p, 2Gb, c2d 8600) a Zorin OS-t, ami meglepően jól fut Win 8.1 után.
Kíváncsiságból szétnéztem még és a tetszetős felület miatt (nőknél fontos) az Elementary OS-t is futtattam LIVE-ként, minden rendben működött de a böngészőkben a youtube csak 360p-ben indult és a touchpad sem érzékelte a görgetést; ezek Zorin LIVE alatt is jól működtek.Kérdés ha rendesen telepítem az Elementaryt, akkor ezek egyszerűen kiküszöbölhető problémák?
Ha nem akkor marad a Zorin (bár az Elementary jobban tetszett neki).Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!
-
spammer
veterán
válasz F.B.I. #34979 üzenetére
Mondanám, hogy igen, de a youtube-bal nem volt problémám eOS alatt, a touchpad scroll viszont nálam sem működött, de nem is foglalkoztam vele, mert egerezek. Viszont a kiküszöböléshez nem biztos, hogy muszáj telepítened, mert a touchpad drivert (pl.: synaptics) tudod mókolni live alatt is, ott is kiderül, hogy sikerül-e életet lehelni a scrollba. A beállításoknál bepipáltad a scrollt, ugye?
-
Blabcsi
senior tag
Üdv.
Felraktam a gépemre ( http://www.asrock.com/mb/AMD/E35LM1/index.hu.asp ) ezt a disztribúciót: ( http://www.linuxmint.com/edition.php?id=169 )
Egy gondom van vele: akárhogy állítom az energiakezelőjét a monitor ( 40" LCD TV ) 10 perc után kikapcsol. Képernyővédőt ki tudtam kapcsolni, de ez roppant bosszantó.
Mi lenne a megoldás?https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
spammer
veterán
válasz Blabcsi #34983 üzenetére
Ezt találtam: [link]
Próbáld meg terminálban ezt:
xset s noblank
Ha működik, akkor az automatikus indításoknál be kell lőni ezt a parancsot, lásd: valami ilyesmi
[ Szerkesztve ]
-
-
Blabcsi
senior tag
Terminálba: xset s off majd ez be az indítóba és voala.
https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
törölt tag
Sziasztok!
Van egy Dell Inspiron 3531 (Inspiron 15) laptopom az alábbi specifikációkkal:
Intel Celeron Dual-Core N2830 (2.16, 1 MB)
4 gb ram
Intel hd graphics grafikus vezérlő
UEFI bios (legacy opcióval)Erre a laptopra szeretnék egy megbízható, gyors, hardver kompatibilis Linuxot telepíteni mindennapi használatra.
Ti melyiket ajánlanátok ill. 64 vagy 32 bitest telepítsek-e fel? -
FLATRONW
őstag
Sziasztok, tud ebben valaki segíteni?
-
spammer
veterán
válasz #98452736 #34992 üzenetére
Nálam egy N2840 van, szintén Intel Graphics. Arch alapú disztrókkal volt gondom, fagyott alvó módban, illetve újraindításnál és leállításnál megállt a konzolban, nem kapcsolt ki a gép. Lehetséges, hogy nálad nem lenne gond, egy Manjaro-val meg tudod próbálni.
Viszont az Ubuntu alapú disztrókkal nem volt gondom, így ezen a vonalon maradva Linux Mintet próbálnék meg a helyedben. 64 bitest tegyél fel, és kb. mindegy melyik változatot, el kell bírnia a gépednek őket. Xfce a legkevésbé erőforrás-igényes, utána a MATE, utána a Cinnamon és a KDE (ezek eszik a legtöbbet).
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz FLATRONW #34993 üzenetére
Ezzel nem tudsz mit tenni, nálam ugyanez a helyzet, ráadásul feltöltéskor nem egy esetben megszakad a netkapcsolat. Bár van egy megoldás talán, ha a Windows .inf drivert telepíted ndiswrapperrel. Nekem is most jutott eszembe.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
FLATRONW
őstag
válasz God Vazzeg #34996 üzenetére
Igen, ntfs-ről/re volt másolva. Most kipróbáltam exfat-ra, de ott is ilyen lassú. Ezek szerint a Windowsos fájlrendszerekkel - sebesség szempontjából - nem boldogul a Linux.
Az egészben az az érdekes,hogyha avi fájlt másolok, akkor a másolás megszakítása után az átmásolt rész lejátszható. Windowsban megszakítás esetén törlődik az átmásolt rész. -
Lathronos
őstag
válasz FLATRONW #34998 üzenetére
Nem tudom, hogy az ndiswrapper a kernelben cseréli -e a drivert, vagy külön valamelyik mappába másolja be az inf-et és ahhoz rendeli e a wi-fi stick-et. Nálam semmi sem változott, ugyanúgy 35%-os a jelerősség. Nem tudom, miért nem megy nálad a wi-fi.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Elektromos cigaretta 🔞
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- DUNE médialejátszók topicja
- OLED TV topic
- Telekom mobilszolgáltatások
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest