Hirdetés
- Call of Duty: Black Ops 6
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5 Pro teszt
- EAFC 25
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- EA Origin
- Xbox Series X|S
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Rimuru #34797 üzenetére
A read/write támogatás jobb lenne. Egy éve próbáltam Debianon NTFS meghajtóra torrentezni és ott kellett külön az ntfs-3g,
talán még a fuse is! A képek alapján Nestor ft- nak is Debian van fenn, ha elárulja, azt is megtudjuk, hogy pontosan melyik verzió. Ha más nem marad, akkor ntfs-config kell oda.(#34800) Claude Leon [link] Annak mekkora esélye van, hogy az LBA flag okoz gondot?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Claude Leon
senior tag
válasz Claude Leon #34800 üzenetére
-
herdsman12
őstag
Gondolom erre ráférne egy takarítás (LXLE):
ggy@eee-901:~$ dpkg --get-selections | grep linux-image
linux-image-3.2.0-65-generic install
linux-image-3.2.0-70-generic install
linux-image-3.2.0-72-generic install
linux-image-3.2.0-73-generic install
linux-image-3.2.0-74-generic install
linux-image-3.2.0-75-generic install
linux-image-3.2.0-76-generic install
linux-image-3.2.0-77-generic install
linux-image-generic install
ggy@eee-901:~$Mi a tuti megoldás a régebbi kernelek eltávolításának?
-
Rimuru
veterán
válasz ubyegon2 #34801 üzenetére
A lényeg amit akartam hogy működnie kell(ene) annak a bejegyzésnek is amit csinált, ha a labell jó, kernelben benne hagyták az ntfs támogatást és van mappa is ahová csatolná.
(#34802) spammer: Nem arra gondolt hogy ha kilép a rendszerből akkor törlődik?
agy73p: Bővel elfért volna 1 off hozzászólásban az összes köszönöm.
Nestor16: mount -a parancs mit ad akkor ha bent van a korábbi sor az fstabban?
(#34808) herdsman12: apt-get purge linux-image-x.x.x.x-generic (értelemszerű behelyettesítéssel)
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
nagyúr
válasz agy73p #34804 üzenetére
Örülök, hogy sikerült! Tényleg használd most már az 5 percen belüli szerkesztési lehetőséget!
spammer és Fenyő fórumtársakkal imígyen közlöm, hogy köszönöd nekik is a segítséget, mivel a nekik küldött smile- t tartalmazó hsz törlésre került!
(#34809) colomb2Értettem én amit írtál.
(#34811) Nestor16 Próbáld meg kevesebb meghatározással + ntfs-3g- vel is:
auto nosuid,nodev,nofail 0 0
auto ntfs-3g,nosuid,nodev,nofail 0 0[ Szerkesztve ]
-
Nestor16
senior tag
válasz Claude Leon #34800 üzenetére
Az első részét azt értem is. Ha jól emlékszem én az ubuntu.hu oldalon tanulmányoztam a partíció kiosztást még, amikor telepítettem.
Most erre írtam át:
UUID=01D032A51F1496A0 /mnt/Tiny auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0Ezek után sem működik, az amit még mindig szeretnék: fixen ismerje fel a HDD-t és legyen bejegyezve NE hordozható eszközként. Vagy hogy kell ezt fogalmazni.
Meg azt is megfigyeltem, hogy már a Chrome is mindig elveszti a mentett lapokat bekapcsolás után és a Visszaállítás gombbal kell visszahozni a lapokat... (kb egy hete egyfolytában így működik). Pedig semmi köze nem kéne, hogy legyen a fenti problémához, ugye sda a kiosztása az SSD-nek...
(#34802) spammer: Néztem és se a bebootolt USB-n se ott, ahol írtad nincs.
[ Szerkesztve ]
Üdv, Dávid
-
Claude Leon
senior tag
válasz Nestor16 #34811 üzenetére
Most jutott eszembe a megoldás, a sorrend:
UUID=01D032A51F1496A0 /mnt/Tiny auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 1
(a 0-ák sorrenjével hadilábon állok)
Mivel a / után kell mountolni, amíg az nincs fent,nincs hova csatolni.És biztosan labellel is működik
[ Szerkesztve ]
-
Nestor16
senior tag
válasz ubyegon2 #34801 üzenetére
Ubuntu LTS van a laptopon, a képeket Debian alatt készítettem, mert ajánlották, hogy így nézzem meg a partíció kiosztást. (gparted-live-0.21.0-1-i586)
(#34809) colomb2: Semmit nem ír rá a terminálban, csak végrehajtja
(#34810) ubyegon2: Próbálom, egyébként milyen opciókat érdemes megadni?
(#34812) Claude Leon: Próbálom így is.
Restart. Ezzel a beállítással fel sem ismeri és fel sem csatolta:
LABEL=Tiny /mnt/Tiny auto nosuid,nodev,nofail 0 1
Téves. Felismeri, csak nem tette ki az eszközök menüpontba a fájlkezelőbe.[ Szerkesztve ]
Üdv, Dávid
-
growler
őstag
válasz herdsman12 #34808 üzenetére
Én, az "Ubuntu Tweak"-el szoktam csinálni...persze, a biztonság kedvéért 1-2 régebbit meghagyok.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Claude Leon #34812 üzenetére
Pont rossz helyre írtad az egyest, az csak a root-nak kell. Akkor kell a passhoz 2 ha szeretne fsck-t (ami nem tudom hogy normálisan megy-e nfts-el).
Nestor16: Ha jól értem mire gondolsz akkor nem kell bele a x-gvfs-show opció mert emiatt mindig meg fog jelenni.
Így nézd meg:
UUID=01D032A51F1496A0 /mnt/Tiny auto nosuid,nodev,nofail 0 0Ha szeretnél írás jogot akkor a korábban említett ntfs-3g (elsőnek tedd fel a csomagot) is kelleni fog:
UUID=01D032A51F1496A0 /mnt/Tiny ntfs-3g nosuid,nodev,nofail 0 0[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Nestor16
senior tag
válasz Rimuru #34815 üzenetére
Hát megcsináltam, de ettől nem sok minden változott, csak megváltozott az eszköz elérési helye, de ezt átállítva Bittorrent kliensben még mindig rossz, hibát ír a fájl elérésére...
A másik a Rhythmbox zenelejátszó... ezzel már a zenéket sem tudom importálni... eddig is kiakasztott, hogy állandóan kellett.
A harmadik szenvedős dolog, hogy újraindítás után a chrome mindig azt írja ki, hogy rosszul záródott be a chrome és a Visszaállítás gombra kell kattintanom mindig...Meg kéne oldani, nincs kedvem szenvedni ezekkel...
Na igen ezen kívül még az is ott van, hogy nem tudok seedelni, mert passzív módban vagyok, ezen is már végigmentem egyszer, de nem tudtam megoldani...
Azért köszi az eddigieket is.
[ Szerkesztve ]
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz Nestor16 #34817 üzenetére
Na a chrome dolog talán megoldódott, hogy töröltem a böngészési előzményeket, és a háttérben tovább futást kikapcsoltam. (Lehet emiatt záródott be rosszul mindig...)
A torrent kliens... hát érdekes a működése. Ugye úgy van rendszerezve, ahogy az logikus. .../Tiny/Filmek és letöltöm oda az anyagot, leellenőrzi majd restart és elkezdi letölteni a /Tiny helyre...
Az utorrent - vagy hol - win alatt az alapérzelmezett hely megadása azt jelentette, hogy a Tiny mappát ajánlja fel és én kiválasztom majd, hogy azon belül az hova tartozik az anyag (ugye magától úgyse tudná). Itt van kusza az egész... hogy lehet hasonlóan beállítani?Bocsi a félig offért, de lehet legalább végre sikerül megszabadulni a szenvedős dolgoktól...
Üdv, Dávid
-
nagyúr
válasz Nestor16 #34818 üzenetére
Qbittorented próbáltad már? Transmissionnal sokaknak volt már gondja.
Az Fstab opciók eléggé meghajtófüggők, megnézheted melyik mire való. Itt is jól elmagyarázzák, mi miért kell az fstabba. A táblázat oszlopait itt írják le részletesebben.
[ Szerkesztve ]
-
Nestor16
senior tag
válasz ubyegon2 #34819 üzenetére
Köszi.
Egyelőre még a qbittorrenttel próbálkozom, jó ötlet. Már emlékszem, hogy a port dologhoz meg feltelepítettem egy tűzfal nevű programot, de azt akárhogy engedélyezem ezen az oldalon tesztelve mindig closed-et ír... aztán kiderült, hogy "csak" a terminálba elég lenne beállítani, de arra se feküdtem még rá, hogy egy port nyitás miatt megtanuljam az IP táblát kezelni vagy mit, de lehet az lesz, mert már muszáj mennie...A többit is meg fogom még nézni, csak nem megy minden egyszerre.
Üdv, Dávid
-
agy73p
senior tag
válasz ubyegon2 #34794 üzenetére
Először is, köszi a törődést Neked is, colomb2-nak, spammernek, fenyőnek, CPT.Pirk, lev258, mindenkinek, bocs, ha vkit kihagytam.
Tudom, h itt nem ez a szokás, de nehezen adom fel azt, hogy mindenkinek megválaszoljam a hozzám intézett mondandóját. Egész egyszerűen sztem ez így illik, de a fórum szabályzata ezt felülírja. Igyekszem betartani. Annyira kevés volt az időm, hogy csak a szmájlikra futotta, de a hálámat ki akartam fejezni.
Mondanám a tennivalóimat, aki tud/akar kérem, h segítsen:
1. Manjaro marad, szeretem, de nem tudom telepíteni a teamviewert és az adobe flash playert, hogy chrome alól is fusson. A frissítés a linked szerint kiválóan sikerült.
a, yaourt egy másik package manager (arch?)
b, #spammer: én meg akarom jegyezni a parancsokat, sztem jegyzetelnem kell majd... az alias dolgot nem igazán értem, miben segít ez nekem?
c, hogy lehet egy vadidegen fájlt feltelepíteni a Manjarora (ami tar.gz vagy tar.xz)
2. OpenSuse másik partíción marad, de
a, 10 GB limit miatt karcsúsítanom kell, ha kell teszek majd screenshotot amiről kértek, de nem tudom, hogy nyerhetnék egy kis helyet.
b, a /home külön partícióra került, amit viszont a felszabaduló helyre betennék. Lehet ilyet? -
Nestor16
senior tag
válasz Nestor16 #34817 üzenetére
Nos, köszönöm a segítséget mindenkinek, a legtöbb dolgot sikerült megoldanom magamtól is. Bocsi, hogy ennyire legyalultam a topikot, valahogy elő szokott fordulni velem és a topikkal.
A qbittorrent működik egész jól, a fájlok helye már fix lett és rögtön seedbe tud állni újraindítás után is. A zenelejátszó progit is lecseréltem Clementine nevű programra, sokkal jobb az egész struktúrája, több lehetőség, korrekt, pedig még csak a rádiót és zenemappákat próbáltam vele lejátszani, de már tetszik. Rengeteg (online) rádiót lehet fogni kategorizálva.
Egyedül a passzív port probléma maradt, annak majd egyszer megint nekiugrok, de akkor már terminálba konfigolom.Újra szeretet és béke a Linuxszal.
Üdv, Dávid
-
spammer
veterán
válasz agy73p #34821 üzenetére
1.
a, yaourt-tal tudsz telepíteni az AUR-ból, ami egy közösségi tároló (felhasználók töltenek fel oda, tehát nem hivatalos csomagok).
b, az nem baj, ha meg akarod jegyezni őket, sőt! Az alias gyakorlatilag egy rövidítés, arra jó, hogy nem kell mindig begépelned a teljes parancsot. Ha beírsz mondjuk a .bashrc fájlodba (ami a home könyvtáradban van) egy aliast, akkor az a rövidítés onnantól kezdve mindig működik. Továbbá össze is lehet fűzni parancsokat egy aliasba, ami szintén hasznos lehet. Jó, kezdőknek még nem fontos annyira.
c, Lásd pacman parancsok:Helyi csomag telepítése (nem tárolóból):
pacman -U /path/to/package/package_name-version.pkg.tar.gztehát például:
pacman -U /home/felhasznaloneved/Downloads/csomagneve.tar.gz[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
agy73p
senior tag
válasz spammer #34823 üzenetére
Köszi!
Mennyire átjárhatók vagy inkább megosztottak egymás közt ezek a tárolók? Ha jól gondolom, nem kompatibilisek egymással, de mennyire azonos a tartalmuk? Bár vannak "egy nyelvet beszélők", akik egymásnak elérhetővé teszik a tartalmakat, ugye? Ezért kell telepítés után még feltenni pl. yaourt paranccsal az AUR-t? -
BoB
veterán
válasz agy73p #34821 üzenetére
1. chrome alá nem kell flash, mert beépített van. Amihez kell, az a chromium. Chrome AUR-ból telepíthető:
yaourt -S google-chromeÉn a béta verziót javaslom: yaourt -S google-chrome-beta
a,: nem, az egy wrapper
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
spammer
veterán
válasz agy73p #34824 üzenetére
Nem nagyon értem, hogy mire gondolsz. Az AUR-t az Arch és a Manjaro, meg gondolom egyéb Arch alapú disztrók tudják használni. Tehát pl. Ubuntu vagy Fedora alól nem tudod használni. A tartalom meg attól függ, hogy a felhasználók mit raknak fel (mondjuk olyasmit, ami a hivatalos tárolókban nincs).
-
BoB
veterán
válasz agy73p #34826 üzenetére
Azért mert ha kijön azonnali biztonsági frissítés valamelyik komponensre, azt kiadják a windows-os és mac-es változatokra, a linux-osnál viszont csak a beta-ba teszik bele. (lásd anno rosetta flash)
Stabil változatban meg marad a kritikus sebezhetőség hetekig...Viszont a beta is atomstabil nálam.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Freel
tag
Üdv.
Segítséget kérek szépen. Napok óta nem halladok sehova...
Adott egy Maxdata Belinea CRT monitor. 10 30 60 típusú 1999 novemberében gyártott készülék. Tudja az 1600x1200-at 75Hz-en, de én 1280x1024 85Hz-en szeretném használni.
( Nagyon pofás darab egyébként, a talpa egy 2.1-es hangfalrendszer, rendesen mélynyomóval!!! Még képet sem találtam róla a neten, nemhogy leírást. Nagyon szépen szól egyébként és tökéletesen működik... ...Windows alatt... )
Már lassan egy tucat disztrót kipróbáltam és azon túl, hogy egyik sem ismer fel a monitort, még a felbontást sem engedi változtatni nemhogy a képfrissítést! 1024x768 60 Hz, mindenféle disztró alatt.
Telepítettem vagy 6 féle kernelt: 3.13-3.16.33-ig bezárólag. Volt fönt a GTX750Ti-mhez 331+update, 340, 346 nv driver, pusz a novueo vagy mi. Próbálkoztam az xrandr-el kínlódni, semmit nem enged. Az xorg.conf-ot nem tudom hogyan kell konfigurálni, meg sem találtam a fájlt.
Olvastam egy másik fórumon egy hasonló monitorral, hasonló problémával küszködött egy srác. Olyasmit írt, hogy csak az UHU linux ismerte fel a monitort, viszont ott nem volt 3D gyorsítás. Egy másik disztróval pedig volt 3D, de nem volt jó a felbontás és képfrissítés. Azt írta, hogy a két Linuxból összeollózta a xorg.conf-ot és úgy működött neki... Természetesen ezt megcsinálni... Huhhhh... Azt sem tudom, hogyan fogjak hozzá, ráadásul az UHU 3-as nekem nem települt föl... :-(
Fontos még, hogy egy retro PC-vel amiben egy AGP 8x RADEON 9600 256MB van és a Mint 17 LXDE x32-t telepítettem, ott tökéletesen működik a monitor, lát minden felbontást, képfrissítést.
Rengeteg fórumot, blogot átolvastam már, de azt sem tudom, hogy milyen irányba induljak el!
- Bármelyik disztróval működhet elvileg? (Ragaszkodnék a Mint x64-hez)
- Bármelyik disztró, bármelyik kernelével működhet elvileg?
- Bármelyik NVidia driverrel működnie kellene, vagy az a baj?
- Az xorg.conf-ot kellene babrálnom, vagy az xrandr-ot? (azt sem tudom hogyan kell egy x servert leálítani, meg újraindítani)
Jó lenne valami érthető, szájbarágós, delejes leírás amin elindulhatnék...
Köszönöm előre is. Segítsetek, mert kiég az agyam a 60HZ előtt...
-
Freel
tag
válasz God Vazzeg #34832 üzenetére
Már néztem ezt is, de nem működik! Ugyanis ebben az esetben a monitor 1920x1080-at tud, és az 1600x900-at nem ajánlja fel. Tehát csak hozzátesznek egy kisebb felbontást. De mivel nálam 1024x768-nak látja a maxot, nagyobbat nem enged betenni! Legalábbis nekem nem sikerült... Szerinted a leírás alapján lehet nagyobbat is?
Próbáltam az a parancsot (most nem jut eszembe csak a vége -s 1280x1024 -r 85), de az sem működik, azt írja 1024x768 60 a maximum...
[ Szerkesztve ]
-
Freel
tag
válasz God Vazzeg #34834 üzenetére
Az mit jelent, hogy a VGA nincs telepítve? AZ NVidia driverre gondolsz, vagy a VGA portra a videókártyán? Mert ugye van HDMI, DVI, meg az a régi D-SUB asszem, arra tudom csak rákötni.
Hogyan kell VGA-t telepíteni?
Illetve figyuzz csak: segítenél ezt megérteni, itt mit írnak le?Ugye itt írja, amit már tudok, hogy ezeknek a monitoroknak nincs, soha nem is volt linux támogatása! A sima Belinea-knak igen. Tehát nekem kellene valahogyan manuálisan felvinni az értékeket. Csak nem tudom, hogy hova és hogyan!
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
xrandr csak nyílt driverrel működik, zárttal nem fog (ott xorg.conf-ot kell piszkálni, de arra fejből nem emlékszem, majd ha otthon leszek meg tudom nézni neked, de jó sokat babráltam vele én is mire jó lett, nekem pl 1152x864 90 Hz kellett), addig xrandr-rel nyílt driver esetét leírom;
Nyiss egy terminált és először cvt paranccsal meg kell kérdezni, hogy a kívánt felbontáshoz milyen frekvenciák, ill. egyéb értékek tartoznak, esetedben ez;cvt 1280 1024 85
ezen adatok tudatában már hozzá lehet adni az új felbontás/képfrissítés párost az xrandr-relxrandr --newmode "1280_1024_85.00" ..... ...... ...... (a fentebb lekért adatokat másold ide) -hsync +vsync
ezután xrandr --verbose-vel kérdezd le, hogy melyik kimenete aktív a karinak (vga-0 dvi-0 vagy vmi hasonló lesz), ha ez megvan hozzá tudod rendelni a kimenethez az új módot;
xrandr --verbose --addmode xxx-x (itt lesz az előbb lekérdezett vga-0/dvi-0 stb) "1280x1024_85.00"
aztán aktiváld
xrandr --output xxx-x (vga/dvi kimenet) --mode "1280x1024_85.00"
Ha minden jól ment akkor a kívánt felbontásba/képfrissítésbe kerülsz, ekkor már a kijelző beállításainál is meg fog jelenni az új 85Mhz-es választási lehetőség, válaszd ki is mentsd, ha mégsem akkor lehet scriptet írni hozzá, de ez majd csak akkor ha esetleg szükség van rá.
Forrás[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Freel
tag
Igen igen, ezt az oldalt is néztem tegnap... Megpróbálom még egyszer a leírásod alapján, hátha sikerülni fog. Viszont azt mondod, hogy akkor az a novueo vagy mi, a nyílt driver alatt fog csak működni ez a trükk? És mivel játékra használnám (is) a Linuxot, ez a nyílt driver képes olyan erőt kipréselni a GTX-ből, mint az nVidia saját drivere? Vagy ez majd csak teszt (mondjuk Unigine Valley) után derül ki?
-
Freel
tag
Emlékszem, eddig jutottam tegnap is:
freel@freel-desktop ~ $ cvt 1280 1024 85
# 1280x1024 84.84 Hz (CVT 1.31M4) hsync: 91.46 kHz; pclk: 159.50 MHz
Modeline "1280x1024_85.00" 159.50 1280 1376 1512 1744 1024 1027 1034 1078 -hsync +vsync
freel@freel-desktop ~ $ xrandr --newmode "1280_1024_85.00" 159.50 1280 1376 1512 1744 1024 1027 1034 1078 -hsync +vsync
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
freel@freel-desktop ~ $ inxi -G
Graphics: Card: NVIDIA GM107 [GeForce GTX 750 Ti]
Display Server: X.Org 1.15.1 drivers: vesa FAILED: fbdev,nouveau
Resolution: 1024x768@61.0hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.4, 128 bits)
GLX Version: 2.1 Mesa 10.1.3
freel@freel-desktop ~ $Most mi legyen?
U.I.: feltettem az xdiagnose-t... Elindítotm, teker, teker, teker... aztán semmi...
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
Ahogy nézem vesa (szoftveres) módban van a vga, nem nouveau-ban, tehát a nyílt driver vagy nem működik/kompatibilis vagy nincs aktiválva, milyen disztró amúgy? Tippem szerint 14.04 Ubi alapú ami még nem támogatja nyílt driver esetén a karidat (tehát azzal nem is fog menni , olyan disztrókban amikben újabb nyílt driver van elképzelhető, hogy működne, de lehetőség szerint Nv karikat érdemesebb zárt driverrel hajtani).
The default nouveau driver in Ubuntu 14.04 does not support the 750 Ti[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
-
Freel
tag
Nah, azóta annyi van, hogy feltettem a 346.47-es NV drivert. Letöröltem az összes nouveau programot. És rádugtam a gépre HDMI-n az LG TV-met. Az NV X server tökéletesen felismeri a videókártyámat, van 3d gyorsítás, felismerte azonnal a TV-t, a felbontását és a képfrissítését. De a monitorom marad csak simán CRT-0 1024x768 60 Hz... Szóval úgy gondolom, hogy egyszerűen nincs a monitorhoz nv illesztő. Csak így tudom megfogalmazni, mert a régi ATI 9600-s kártyával felismeri a Linux a monitort. Tehát akkor monitor driver van, csak nem az nvidia kártyám alá... Ez lenne a helyzet?
Akkor a kérdés az lenne azt hiszem ezek után, hogy Linux Mint alá az nvidia driverbe, hogy tudok belepiszkálni és erőltetni az 1280x1024 85Hz-et!!!(mellesleg elmondaná valaki miért van az, hogy winfs alatt minden xart meg lehet oldani pillanatok alatt pár kattintással, Linux alatt meg napokig fórumozok, meg izzadok még a legegyszerűbb dolgok miatt is?
Nem adom föl, mert nagyon tetszik ez a Linuxos hekkelés, de iszonyatosan szívja a türelmemet... ) -
spammer
veterán
"miért van az, hogy winfs alatt minden xart meg lehet oldani pillanatok alatt pár kattintással, Linux alatt meg napokig fórumozok, meg izzadok még a legegyszerűbb dolgok miatt is?"
Mert:
1. van egy vélhetően inkompatibilis hardvered.
2. nem használsz linuxot sok-sok éve, nincs benne rutinod, új dolog, tanulnod kell.A szívást könyveld el tanulásnak, tapasztalatszerzésnek, ezek után már könnyebb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
kisapa
senior tag
Üdvözlök mindenkit! A kérdésem az lenne,hogy melyik linuxot ajánlanátok. A laptopom egy Dell latitude D820-as. 1,8GHz duál proci van benne 3GB memória és egy 320GB-os HDD aminek felét elfoglalja egy Windows7. Az Ubuntut próbáltam live verzióban az elindult,de a Linux Mint egyik sem akart elindulni.A Mint jobban tetszene külsőre legalábbis amit a képeken láttam belőle.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azzal szívsz, hogy az EDID implementáció nem tökéletes, és ez CRT monitoroknál jön elő, mert ezen keresztül kommunikálja le a monitor, hogy ő milyen felbontásokat támogat. Digitális bemenetű cuccoknál nincsenek ilyen problémák.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Freel
tag
válasz kisapa #34847 üzenetére
Nemtudom, hogy a 3GB RAM hogyan került a gépbe, de ha bővítetted, akkor javasolnám, hogy vedd ki belőle és csak az egyiket (az eredetit) hagyd benne. Láttam olyat nem egyszer, hogy memória időzítés, inkompatibilitás miatt vacakol a telepítő. Ez igaz windows-ra is és linuxra is... Egy próbát megér.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Elég bonyolult dolog: http://en.wikipedia.org/wiki/Extended_display_identification_data
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vigneau interaktív lokálblogja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Politika
- iPhone topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs