Hirdetés
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5 Pro teszt
- EAFC 25
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- EA Origin
- Xbox Series X|S
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Call of Duty: Black Ops 6
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz erik365 #34150 üzenetére
Ha van egy jobb hangrendszered otthon, akkor valószínűleg a zenét is jobbnak fogod találni.
Mondjuk a képet azt inkább placebonak mondanám, vagy csak színesebb a háttérkép.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz erik365 #34152 üzenetére
Nem írtad, hogy melyik asztali kezelőfelülettel használod a Mint- et ill. pontosan melyik változatot töltötted le, de itt vannak magyar nyelvű Felhasználói Kézikönyvek, érdemes olvasgatni.
Amúgy jól ráéreztél, pont ez a disztró való leginkább abszolút kezdőknek.A frissítéseket ne feledd el új telepítés után!
Az a google play- re hasonlító szoftverközpont nem a legjobb a programok letöltésére, inkább csak böngészgess ott, hogy milyen programok vannak. A telepítést a synaptic segítségével telepítsd inkább, de akár terminalból is próbálgathatod.
cat /etc/*-release
ezt másod be terminalba és kiírja az infókat a Linuxodról, de a DE- t azt nem írja. Mindegyik gyári, ha a hivatalos oldalról törltötted le. Cinnamon, Mate, XFCE és KDE felülettel is van a Mint, mint a legtöbb disztró.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
nagyúr
válasz erik365 #34156 üzenetére
A Fájlkezelő nem látja? Nézd meg, mert ha látja, akkor elég csak rákattintani, ha mégsem látja, akkor nézd meg a synapticban az ntfs-3g nevű csomagot, hogy telepítve van- e.
Ha nem látod így sem, akkor az ebben lévő linken lesz a megoldás, először még az ntfs-config használatát javaslom, később már az fstab szerkesztése sem fog ördöngősségnek tűnni!
Nézd meg előtte a Lemezek nevű programban is, ez biztosan fenn van alapból. Ebben jól látható bal oldalon az összes meghajtó, így néz ki egy kép erről:
Itt pont egy ntfs van az első helyen kijelölve, ami nincs ugyan csatolva, de a rendszer látja. Ha bedugok egy pen- t, azt is kiírja egyből a listában.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz erik365 #34158 üzenetére
A Win nem fogja látni a Linuxos fájlrendszert, ez nem jelent így semmit. Ha így húzkodod össze- vissza a meghajtókat, abból jó nagy katyvaz lesz. Általánosságban aszondom, hogy amíg nem kapsz valamilyen javaslatot a hiba elhárítására, addig ne nagyon kutyulj mindent össze hw/sw szinten, mert akkor a segítő javaslat sem fog működni.
Nem írtad, hogy pontosan milyen hardverkörnyezetben és mi alapján, milyen partícionálással raktad fel a Mint- et.
Ha valamivel kapcsolatban a rendszer hibát ír ki, azt mindenképp másold/írd be ide pontosan, mert az alapján könnyebb elindulni! Így csak annyit tudunk, hogy hiba van.
(#34161) erik365 Ez tényleg elég érdekes, de ez inkább olyan anomália lesz, ami nem Linuxos probléma. Az usb- s meghajtók tudnak érdekes dolgokat produkálni.
A telepítés így üres vinyóra még elmegy kezdőknek. A #34157. ben javasoltakat ettől még kipróbálhatod, hátha. Mondjuk a Mint alapból tartalmaz mindent, ami kellhet home user használatra.
[ Szerkesztve ]
-
erik365
senior tag
válasz ubyegon2 #34157 üzenetére
Na érdekes a helyzet, most a laptopban a windows-os vinyó van, külső házban a linux-os, most elindítottam a linuxot, és így látja mind a 2 vinyót, ha viszont a linux-os vinyó van a laptoban úgy nem megy..
Jelenleg így tökéletes minden, csak azt szerettem volna hogy az a felállás legyen hogy a windows van a külső vinyó házban.
A mintet mindent a gyári ajánlásnak megfelelően tettem fel, magának formázott csinált mindent egy üres vinyóra.
[ Szerkesztve ]
1.4 T-jet M32
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz erik365 #34161 üzenetére
Tudni kellene, hogy melyik vinyóra került a grub rendszertöltő. Ez alapján nekem úgy tűnik, hogy a Windowsos vinyóra került, így amikor kicseréled őket, akkor nem áll neki az USB-s vinyón rendszertöltőt keresni a géped.
Mondjuk mindegy, egy live linux alól lehet grubot telepíteni, 3 sor parancs bemásolása mindössze.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Fenyő
őstag
Revideálnom kell magam xfce compiz kérdés kapcsán, ugyanis xfce 4.11-től kezdődően a compiz (ablakezelő hangolásán belül) beállításainál ha a synchronize drawing to the vertical blank opciót aktiválva végre compizzal sincs már tearingelés, szóval compton helyett lehet azt is használni, tehát úgy tűnik végre az xfce is össze lett fésülve a compizzal, tehát ha vkinek hasonló problémája akad egyszerűbb először ezt csekkolni, mert alapértelmezésben ki van kapcsolva a fenti opció.
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Tim82
félisten
válasz agy73p #34167 üzenetére
YumEx-szel eléggé egyszerű (ha már telepítetted valamelyik linkelt leírás alapján). Vedd figyelembe azt, hogy csak azokban a tárolókban fog keresni, amelyek be vannak állítva már.
Valahogy így:
Chromium nekem kicsit problémásnak tűnik Fedorára. Hivatalos tárolóból biztosan nem lesz meg.
Amúgy van Fedora topik is, arra az esetre, ha itt nem kapnál választ valamilyen specifikus kérdésre. (Én sem Fedorát használok, hanem CentOS-t, bár az eléggé rokon disztró, rengeteg közös dologgal.)
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Vladi
nagyúr
válasz agy73p #34167 üzenetére
Végre telepítettél valami tisztességes disztrót.
Jók ezek a kompakt leírások. De én a bináris driver részét kihagynám. A google meg csinál fedora tárolót. link. Ha crome kell, onnan tedd fel, mert akkor jön frissítés is.
(#34168) Tim82:
Na végül csak megragadt a cent? Valakit sikerült megfertőzni.
il sole non sorge più ad Est!
-
Tim82
félisten
Hát ja, de azt hittem, feltűnt.
Most ez a fő (és jelen pillanatban egyetlen) gépem, persze van rajta egy XP is VirtualBox-ban, kifejezetten régi Windows-os játékoknak, de csak mert a Wine-nak azóta sem ültem neki.
Aztán hamarosan összeáll a Thinkpad X220-am, azon Win + Fedora dualboot lesz szerintem.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
erik365
senior tag
válasz erik365 #34166 üzenetére
Hát még én délután óta a gépet nyomkodom, beállítottam már mindent. Nagyon tetszik ez a linux, kicsit olyan retro érzésem van tőle.
Nagyon eltalált egy rendszer, de már azon gondolkoztam melyik mehetne még fel mellé?
Szeretnék egy másikat is kipróbálni csak nem tudom melyik legyen az.1.4 T-jet M32
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #34177 üzenetére
Nem olyan a desktopod, mint Tim82 képén? Mert ha olyan, akkor az a Gnome.
Btw általában annyi egy DE telepítése egy disztrón, hogy letöltöd a csomagkezelőben a neked tetszőt, majd kijelentkezel, és a bejelentkező képernyőn kiválasztod, hogy onnantól abba léptessen be.
-
Doner
aktív tag
Üdv!
Tudja valaki hogy ha egy live módban pendrive-ról indított teszem azt Mintet használok, akkor a gépen való munka közben annak vagyis a pendrive-on lévő bootolható rendszernek a tartalma is módosul? Vagy az mindig ugyanolyan és szűz marad? Gondolok itt olyanokra hogy letöltök valamit, vagy böngészőben az előzmények vagy egy telepített program....ezek is mennek a pendrive-al együtt tovább vagy minden új bootolásnál az nullázódik, esetleg végig csak olvas róla és hozzá nem nyúl?Ha tudnád hogy a gyertya fénye láng, már rég készen lenne az étel.
-
törölt tag
Ha a pen készítésénél nem adtál neki fentartott helyet a változtatások mentésére akkor nem maradnak meg a változtatások.
Ubuntunak fel szokta ajánlani az gtk-usb-creator meg unetbootin a külön tartalékot a változtatásoknak(gondolom Mint-nek is) de,hogy pontosan mit ment azt nem tudom mert nem használtam.Ha kifejezetten live linux kell akkor nézz rá pl. [Porteusra]
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz erik365 #34176 üzenetére
Első körben nézz körül a distrowatchon, ami az első 30-40-ben van azokkal nagy gond nem lehet, de ha olyat keresel ami viszonylag kezdőbarát is, de jelentősen különbözik a Minttől (Ubuntu alaptól, bár van Debian alapú Mint is, de az most kicsit parkoló pályán van a Debian 8 kijövetelére várnak) tehát másmilyen alapokra épül és érdemes lehet a kipróbálásra;
Arch alap; Manjaro, Chakra
Redhat alap; Fedora, Opensuse
Debian alapúra most nem tudnék jó szívvel kezdőbarát disztrót mondani, majd ha kijön az Lmde2, bár a pőre Debian messze nem olyan vészes mint egy Arch, de azért nem mondanám, hogy kezdőbarát.
Ha meg egyéb Ubuntu alapút is kipróbálnál, arra meg van bőven választék, igazából bármelyikkel viszonylag könnyen el lehet boldogulni.Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
agy73p
senior tag
válasz CPT.Pirk #34184 üzenetére
Melyiket javasoljátok?
Én még csak elboldogulok vele, de rá szeretném szoktatni az asszonyt és a 12 éves lányomat, hogy ha csak netezni kell a gép, akkor használjuk a Linuxot. Ezért egy olyan felület kellene, ami vhol a Windows és az Android között van, amolyan magától értetődő.... Bocs, de sajnos máshogy nem tudom megismertetni velük az újat, mert "szemellenzősek". :-) De azt hiszem, ez érthető.Az Ubuntu Unity-je nekem nagyon kellemes volt, ahhoz hasonlót keresnék.
Amúgy meg lehet azt tenni, hogy az Ubuntut még1x próbaképpen felteszem a Fedora mellé? Windows alól csinálnék helyet, még egy próbálkozást megérne. Akkor bootoláskor azt választanám ki, amelyiket akarom. Ez megoldható szerintetek?
Másik téma: szerintetek a Raspberry PI 2 -vel magamfajta műkedvelőnek érdemes próbálkozni otthonra? Ne nevessetek ki, nem is tudom igazán, hogy mire való, ezért kérdezlek benneteket.
-
Vladi
nagyúr
válasz agy73p #34187 üzenetére
megoldható, csak a gépedet nem fogja leálltíani.
Hivatalosan kde, gnome 3, mate (ez gnome 2), lxde, xfce, cinnamonn, sugar felülteket tudod feltenni. Ezek között ugye választ bejelentkezésnél.
Unity hivatalosan nincs, és nem is valószínű, hogy lesz.
rPi2: ATtól függ, hogy mit szeretnél vele. kockajátéknak jó.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
agy73p
senior tag
Na, csak már sikerüljön feltenni a Fedorában egy másik ablakkezelőt! Eddig még nem sikerült, pedig a Gnome mancsa előtt ott volt a pont, hogy ki volt jelölve. Újraindítás után is mutatta, de mégis a régit tölti be.
Erre valami parancs a terminálba?
Egyébként hosszú parancsok beírásánál nem lehet valahogy ismételni az utolsó beírt sort? Smitpalizás nem működik.
-
Moonline.
aktív tag
válasz Moonline. #33986 üzenetére
Hát, rá kellett jönnöm nem csak a torrent okozza. Bármi, ami nagyobb forgalmat generál. Youtube videok, élö közvetitések. streamingek. Elég tré.
A wifi kikapcsolo gombja is folyamatosan narancs szinüen világit, ami windowson azt jelenti hogy be van kapcsolva a repülös üzemmod. Ha ki van kapcsolva, akkor fehér kéne legyen, de ez linuxon mindig narancs. Mondjuk ettöl függ van net, de az adatforgalom kinyirja.
Nemtom' mit kéne ezzel csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Moonline. #34197 üzenetére
Routerben próbáltál már más beállításokat? Pl. WPA vagy a más csatornát (channel mode) választani?
Powersave beállításokra és ellenőrzésre ott van pl. a powertop:
sudo apt-get install powertop
indítás: sudo powertop aztán jobbra a Tunables rész mutatja mi van beállítva és mi nem.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Elérhetők az alkatrészek és szerszámok az iPhone 16 otthoni javításához
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Terminátort idéző választ adott a Google AI, az emberek halálát kérte
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen notebookot vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- PC játékok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs