Hirdetés
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5 Pro teszt
- EAFC 25
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- EA Origin
- Xbox Series X|S
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Call of Duty: Black Ops 6
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csiki_92
aktív tag
Újabb probléma adódott. AMD E-350-es proci van ebben a gépben, Windows alatt az 1080o MKV tartalmat gond nélkül lejátsza, processzorterhelés ~40%. Ubuntu alatt viszont 100%-on pörög a processzor, pedig feltelepítettem az AMD honlapján található drivert (ehhez a VGA-hoz). Catalyst is megnyílik, tudok állítgatni ezt-azt, szóval tuti működik. Kérdésem az, hogy ennyire gány a Linux-os driver a Windows-oshoz képest, vagy valamit nem jól csináltam?
-
Fenyő
őstag
válasz csiki_92 #34101 üzenetére
Önmagában nem elég csak a drivert feltelepíteni Linux alatt a hardveres videó gyorsításhoz, amd kariknál a nyílt driverhez szükség lesz a mesa-vdpau csomagra (keress rá a synaptic csomagkezelőben, lehet hogy nem 100%-ig ez a neve az adott disztróban lehet pl mesa-vdpau-driver is, de a lényeg, hogy a mesa és vdpau szerepeljen benne), ha zártat, akkor a libvdpau-va-gl-t és a libva-xvba-driver-t, ezek is lehet kicsit más néven szerepelnek, de a leírásból egyértelmű lesz, xvba és libvdpau-ra keress rá a synapticban.
Bővebben/forrás link, itt a támogatott progikat is megtalálod (leginkább lejátszókat, a flash pl alapból úgy van beállítva a böngészőkben, hogyha van akkor használjon hardveres gyorsítás), ill. hol mit kell állítgatni bennük.[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, zárt driverhez xvba kell, ami vaapi felületet biztosít, ahhoz meg olyan lejátszó, ami tudja használni, pl. VLC és az SMPlayer, de ez utóbbihoz vaapi támogatással fordított mplayer kell (szokott lenni a csomagkezelőben alapból), valamint mindkettő lejátszóban be kell állítani a vaapi kimenetet és a HW gyorsítást is engedélyezni kell.
csiki_92: csomagkezelőből kellene drivert telepítened, az AMD oldalán lévő csomag a fejlesztőknek szól. Problémáid lehetnek ebből.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Fenyő
őstag
válasz CPT.Pirk #34103 üzenetére
Igen ez ilyen Wines berögzülés, hogy mindent külön le kell töltögetni, holott alapesetben minden ott van a tárolókban, ha netán mégsem akkor lehet esetleg új tárolót is hozzáadni, legvégső esetben letölteni, de ezekkel is csínján kell bánni, főleg ilyen rendszerkritikus elemnél mint a vga driver mindenképpen az alapértelmezett tárolóból érdemes telepíteni, Ubi alapúaknál ráadásul ezt grafikusan is meg lehet tenni, van egy további driverek/illesztőprogramok hozzáadása vagy vmi hasonló menüpont.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Chakrán a driver csere ugyan nem megy grafikus úton, de már maga a telepítő meg tudja tenni a zárt driver telepítését, még live módban is, így rögtön ki is lehet próbálni mindent, telepítés nélkül.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
csiki_92
aktív tag
válasz CPT.Pirk #34107 üzenetére
Ez a hibaüzenet amit kapok:
E: /var/cache/apt/archives/xvba-va-driver_0.7.8-1ubuntu3_i386.deb: trying to overwrite '/usr/lib/i386-linux-gnu/dri/fglrx_drv_video.so', which is also in package fglrx 2:14.501-0ubuntu1
És ez után még ez is jön, hogy: "Nem sikerült minden alkalmazást feltelepíteni."
-
Fenyő
őstag
válasz csiki_92 #34108 üzenetére
Itt az lehet a probléma, hogy nem a tárolóból tetted fel a zárt drivert, hanem más forrásból töltötted le, így ami a tárolóban van xvba driver az nem kompatibilis azzal amit feltettél, el kéne távolítani a fennt levő Catalystot és helyette a tárolóban levőt telepíteni (ezt grafikusan is megteheted), utána elvileg fel tudod telepíteni a szükséges csomagokat, de HD6ezres (mint ez esetben is) vagy az alatti/régebbi szériákhoz szvsz jobban jársz a nyílt driverrel azokkal sokkal kevesebb nyűg van.
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz CPT.Pirk #34110 üzenetére
Igen van, de HD5-6ezres szérián már nem sokat reszelnek és ott már a nyílt driver is pariban van teljesítményben a zárttal, ellenben sokkal kevésbé nyűgös, tudom mert próbáltam HD6350-es notin, alapból a disztró is nyíltat javasolja a zárttal szemben nem véletlenül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, volt sok AMD-s fejlesztés. Viszont pl. még mindig nincs scaling állítási lehetőség a nyílt driverben, ami miatt sokunknak teljesen használhatatlan a nyílt driver.
-
Fenyő
őstag
válasz CPT.Pirk #34112 üzenetére
Ha jól sejtem ez akkor okoz gondot ha régi 4:3 filmet vagy játékot futtatnál olyan 16:9/10-es tv-én vagy monitoron ami nem tud automatikusan 4:3, ill. bármilyen natív felbontásba átváltani, azért ez nem tűnik olyan nagyon tömeges igénynek, de akinek pechére pont olyan monitorja/tvje van ami nem tud ilyet annak valóban jogos igény, aláírom.
-
agy73p
senior tag
Egy kissé megszívtam. Feltettem a Fedorát nem tetszett ezért megpróbáltam feltenni az Ubuntut újra. A Windowsban töröltem a linuxos partíciókat és megpróbáltam feltelepíteni, de aztán modem hibát jelzett. Windows alól töröltem a partíciókat, de akkor már hálózati problémát jelzett, a wifi nem volt elérhető. Most már sem windows, sem Linux alól nem érhető el a wifi. Újratelepítettem az egész gépet, de most sem látja wifit. A wifi kapcsolóra nem reagál, mi lehet a gond? Az eszközkezelőben nem látok problémát, nem tudok drivert telepíteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem. Én pl. ha nem állítok scalinget, akkor 2 cm-el kisebb képet kapok, mint a képernyő. Korábban másik HW-vel meg nagyobb volt a kép, és kilógott a tálca meg minden a képbből. (TV-t használok monitornak, így nem kell két megjelenítő, meg jobban is látom) Ez a dolog oprendszer független, Windows alatt is be kell állítani, egyszerűen valamilyen hardveres tulajdonság.
Mindkét oprendszerben a Catalystben van erre lehetőség, ez sajnos nem került még be a nyílt driverbe.agy73p: ez oprendszer független dolog lesz, valamilyen HW hiba. Esetleg másik portban / csatlakozóban sem megy?
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz CPT.Pirk #34116 üzenetére
Most hogy mondod egy Tv-vel én is tapasztaltam ilyet Ati karival, hogy kissé túllógott a kép rajta, de nem igazán foglalkoztam vele mert egyrészt monitoron nem jelentkezett a probélma, másrészt volt másik gép amit a tv-re kössek, de ezek szerint akkor "csak" tv-vel jelentkezik ez a bug, mondjuk htpc építőket biztos nem boldogítja.
-
Nestor16
senior tag
Hali.
Egy Asus Xonar U7-es hangkarit szereztem be és már szívok vele egy ideje, most feltettem a Mint helyére az Ubuntut és sikerült felismernie, mint Kimeneti opció és meg is szólaltatja a hangfalakat, de sokkal halkabb maximum hangerőn, mint akár alaplapi hangnál. 2.0-s állásban van az U7-es hangkártya rácsatlakoztatva.
Valami ötlet?Üdv, Dávid
-
ElGatto
aktív tag
válasz lev258 #34085 üzenetére
hi!
Videókari mivel laposban van valami mobil ATI, vagy AMD pontos szám most nem jut eszembe.
Kétféle módon próbáltam, vagy alapból be volt dugva a HDMI kábel és úgy indítottam el asszem akkor volt kicsi kép hang nélkül, vagy utólag dugtam be a kábelt akkor lett óriási kép, hogy az egeret sem találtam meg a TV - n. -
Fenyő
őstag
válasz ElGatto #34120 üzenetére
Pont most volt szó róla, zárt driverre (Mintben rendszer/driver manager fglrx aktiválása (bár csak H5ezres vagy újabb szériához lesz)) és catalyston belül gpu scaling-ra lesz szükséged, ha hardveres videógyorsítást is szeretnél akkor pedig ezt néz át.
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz CPT.Pirk #34122 üzenetére
Látszik, hogy még nem használtam , de találtam egy videót róla hol kell keresni a catalystban.
-
southernsun
tag
Sziasztok!
Linux Mint 17 KDE rendszeremet szeretném felébreszteni MCE infravevőn keresztül, Logitech Harmony távommal. Biosban minden rendben lehet, mert Windowst tudom vele altatni, majd felébreszteni.
Találtam egy leírést, ami segíthet a problémámon:Valaki légyszíves segítsen értelmezni a leírtakat, hogy mit is kell pontosan csinálnom!
-
Fenyő
őstag
Mondjuk elvileg nyílt driverhez is van némi opció scalinghoz, xrandr-rel az underscan opcióval lehet variálni, aztán hogy működik-e nem tudom, ki kellene próbálni.
Gondolom xrandr --output HDMI-0 (ez lehet 1 érdemes xrandr-el előbb lekérdezni) --set underscan off ha fekete keretes, on ha túllóg...
southernsun: Pontosan mi nem világos, elég részletes a leírás, hol akadsz el?[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz southernsun #34124 üzenetére
Ez a szkript kodira van, de itt is működhet. Tehát, csinálsz egy txt fájlt. Azzal a tartalommal. Adsz rá futásjogot
chmod +x fájlnév
majd nyomsz egy
lsusb
parancsot.
Lássuk.il sole non sorge più ad Est!
-
Fenyő
őstag
válasz CPT.Pirk #34127 üzenetére
Ill. annyira azért talán mégsem egyszerű, mert kicsit utána olvasva nem csak overscan, hanem underscan is van, előbbi a fekete keretre utóbbi a túllógásra + hborder vborder opciókkal pixelenkét lehet megadni/belőni, hogy pontosan mennyit korrigáljon, szóval lehet kicsit fapados ha alapból nem áll be jól, a catalystos módszer biztos kényelmesebb, de ha vkinek régebbi karija van akkor nincs nagyon más mód...
-
agy73p
senior tag
Megoldódótt a probléma. Szoftveres gond lehetett. Lementettem az adatokat, nem volt elég C, letöröltem az összes partíciót, formáztam újakat, feltettem a Win7-ez, és most már ismét működik a beépített wifi.
Nnna, most már jöhet az üresen maradt 12 gigára a Linux.
Vladi: a Fedorat ki sem tudtam próbálni, mert már nem volt wifi. Fog olyan élményt okozni, mint az Ubuntu?
Most azon töprengek, hogy megpróbáljam-e újból felrakni az Ubuntut, vagy ne. Csak az a fránya kikapcsolási probléma... Olyan kezelőfelület kellene, ami valahol a windows és az android közt van. Fedoránál láttam olyat képen, de nem tudom melyik verzió az.
Ilyesmi az: linkTelorol írok, swypeval, ha esetleg lennének a szövegben hibák, akkor az automatikusan átírja. Igyekszem kijavítani, de nem mindig veszem észre.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Az a gondom, hogy probalok installalni egy progit, (gcc-arm-none-eabi-4_8-2014q1,) es az van, hogy annyira sok a hibauzenet, hogy egy pillanat alatt kiszalad a terminal ablakbol, (hiaba tekergetem a gorgeto savot,) es nem tudom, ogyan kezdodik a problema. A folyamat legvege ez amugy:
tar: gcc-arm-none-eabi-4_8-2014q1/share: Cannot utime: Operation not permitted
tar: Exiting with failure status due to previous errors
make: *** [arm_sdk_install] Error 2
Nem tudnatok segiteni valamit? Valahogy a google nem akar most segiteni...
Elore is koszi! Udv, Tomi"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
agy73p
senior tag
Áááá, ez nekem jó hír. Akkor kezdem lassan kapizsgálni.
A Fedorával a bajom az volt, hogy feltettem a Gnome verzióst tegnap, de semmilyen kattintásra, billentyűre nem jött elő semmi... ezért szedtem le. Még kikapcsolni sem tudtam. Ezekről hol találok még szájbarágós infót, van vmi linketek? -
Tim82
félisten
válasz agy73p #34132 üzenetére
Hol kattintottál stb., ahol "nem jött elő semmi"? Írj valami konkrétabb példát.
Ha az a gond, hogy nem volt jobbklikk a desktopon, be lehet állítani Gnome 3-nál, hogy a fájlkezelő kezelje a desktopot, onnantól lesz jobbklikkre előjövő menü.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
-
spammer
veterán
válasz southernsun #34135 üzenetére
Azért nem engedélyezi, mert az a home könyvtáron kívül van (/bin), és oda csak a rendszergazda pakolhat.
Terminálba:
sudo cp masolando_fajl_eleresi_utja /bin
értelemszerűen a másolandó fájl elérési útját írd be, például:
sudo cp /home/felhasznaloneved/Letöltések/kodiscript.sh /bin
De! Írd be terminálba:
echo $PATH
Ha ott írja a /home/felhasznaloneved/bin elérési utat, akkor nem muszáj a /bin-be másolni, simán másolhatod a home könyvtáradban lévő bin mappába is (ha nincs, csinálj egyet).
Mert ami a $PATH változóban megtalálható, azt automatikusan figyeli a rendszer, így a saját scriptjeidet pakolhatod a home könyvtáron belüli bin könyvtárba is.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
Penty
tag
válasz agy73p #34136 üzenetére
Sajnos a Gnome alapból hót buta. Ahhoz, hogy állítani tudj rajta valamit, kell majd a gnome-tweak-tool vagy valami hasonló nevű cucc. Illetve, ha a böngésződben felmész a https://extensions.gnome.org/ oldalra, ott tudsz különféle bővítményeket feltelepíteni hozzá, amivel felhasználóbarátabbá lehet tenni a Gnome-ot.
-
Tim82
félisten
Attól még a leállításnak működnie kellene, pont az említett jobb felső sarokból elérhető menüből.
agy73p: ott valami más gebasz lesz, valószínűleg a kiírt ISO-val valami, mert amúgy a hardver (Fujitsu-Siemens Amilo V3505 noti, ha jól olvastam vissza) maga elég régi és általános ahhoz, hogy ne legyenek vele támogatási problémák. A LiLi-vel amúgy nekem csak jó tapasztalataim vannak, szerintem megbízhatóbb, mint az Unetbootin.
Igaz, én nem Fedorát használok napi rendszerességgel, de sokkal újabb hardveren (Sandy Bridge-s Thinkpad X220-on) tesztjelleggel live rendszerként minden működött (Fedora 21 x64, Gnome 3-mal).
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
southernsun
tag
válasz spammer #34137 üzenetére
echo $PATH-re nem írta ezt az elérési utat - /home/felhasznaloneved/bin, úgyhogy rendszergazdai /bin mappába másoltam.
Igy már tudom futtatni a scriptet. Működik ahogyan szeretném.
Már csak egy kérdésem lenne, hogyan tudom azt megoldani hogy a script automatikusan induljon minden rendszerindításkor? Újraindításkor nem működik.[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz southernsun #34141 üzenetére
KDE Mintet nem ismerem, de egyébként KDE alatt van a beállításoknál autostart lehetőség, itt van 2 módszer, első a kézzel szerkesztett, a második a system settings ablakos [link] Gondolom Mint alatt is van hasonló beállítás.
-
erik365
senior tag
Új vagyok még itt. Nem is ismerem a linuxot, utána olvasgattam már aztán úgy esett hogy felraknék egyet,
csak nem tudom melyiket??
Egy laptopra menne 4giga rammal, 2.3-as dual corral, különösebb igényem nincs netezek, meg torrentezek
Melyik verzió felelne meg nekem a legjobban?
Én utána olvasás alapján a Mint-re tippelnék, megerősítenétek? Vagy javítanátok?Előre is köszönöm a segítségeteket.
1.4 T-jet M32
-
Fenyő
őstag
válasz southernsun #34141 üzenetére
Mintben van egy olyan menupont, hogy munkamenet és indítás, ott az automatikusan induló alkalmazások közé szimplán be tudod tallózni a scriptet vagy az rc.local (/etc/ alatt) fájlba lehet még pakolni ha vmit autmatikusan indítani szeretnél ez kvázi egy autoexec.bat
erik365: Felesleges rögtön telepíteni, pendrive-ról live módban ki tudsz próbálni bármilyen szimpatikusnak tűnő disztrót.[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz southernsun #34147 üzenetére
szerk: javítva gksudo helyett kdesu
kdesu szovegszerkeszto /etc/rc.local
Nem tudom KDE Minten mi az alapértelmezett text editor, talán a Kate, szóval:
gksudo kate /etc/rc.localszerk: illetve KDE-n elvileg kdesu, tehát:
kdesu kate /etc/rc.local
az exit 0 fölé beírod az indítani kívánt parancsot, ebben az esetben sudo nem kell, mert a rendszer futtatja, tehát elvileg elég ennyi: wakeuptool 1934:5168
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz southernsun #34147 üzenetére
Szerkesztesd az /etc/rc.local fájlt (rendszergazdai jog kell hozzá) tehát pl
sudo nano /etc/rc.local
vagy ha grafikusan szerkesztenéd akkor
gksu gedit/leafpad/kate/stb(amilyen szerkesztőd van) /etc/rc.local
írd be az exit 0 feletti sorba a
wakeuptool 1934:5168
Szerk megelőztek.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Elérhetők az alkatrészek és szerszámok az iPhone 16 otthoni javításához
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Terminátort idéző választ adott a Google AI, az emberek halálát kérte
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen notebookot vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest