Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Nowhereman #23422 üzenetére

    Mert olyan emberektől várod el, hogy ezt megtegyék, akik nem is biztos, hogy a telepítő (/live) CD-t valaha látták... vagy eszükbe jut, hogy erre jó. Mert az emberek nem gondolkoznak. A telepítő lemez az telepítő lemez, nem babráló. Azt sem olvassa el, amit kiír, inkább telefonál.

    Lehet, hogy nekem csak "egó-smirglizésnek"...indult... de közben az asztali gépem is több, mint 1 éve Ubuntu-s main OSként, a netbookomra egyből ezt tettem, és a home szerver is ezt kapta, több mint 3,5 éve...
    Ismerkedni az Ubuntuval 7.04-el kezdtem még el, persze akkor még tényleg "hétvégi ubuntusként".
    Szóval sok minden előfordul, sok különböző céllal. A netbookom egyetlen SSD-je nem ordított azért, hogy még ezt is külön bontogassam... kapott egy /-t és egy swapot. Ez netán gond, zavaró, hülyeség? Aligha. És nem, nem discard-ot kapott, hanem a 14.04LTSben is működő crondaily fstrimet. Megint vétettem volna valamit? Pedig akkor még nem is tudhattam, hogy abban is így oldják meg.
    Az asztaliban sincsenek TB-ok a home alatt, de valóban, ott külön partíción van. De ez inkább vezethető vissza az akkori migrációs lépésekre, illetve a több partíció okozta fals biztonságérzetre. De én itt kezdtem el rendesen használni a home-ot és az alap/beépített mappákat. Winen soha semmire (max win7 downloads).
    Eleinte a home szerveren külön /boot is volt...aztán tapasztaltam, hogy mennyire mostoha az Ubi a régi kernelek törlésével kapcsolatosan... aztán lekerült róla a külön /boot, később a külön /home is.

    Ma már, egy egylemezes rendszerre nekem nem alap, hogy szétpakoljam. Lehet, hogy van olyan cél, ami megkívánja, de az én tapasztalataim azt mutatják, hogy:
    - a fájlrendszer csak úúúgy nem sérül meg. Ha igen, akkor minimális a plusz védelem, hogy "huhh, ez pont nem a home volt". Backup nélkül amúgy sincs adat...
    - a rendszert nem omlasztom véglegesen össze. Ha nem verzióupgrade okozza, hanem a saját "ügyességem", akkor van róla backup, visszateszem, lefrissítem, kész, ha máshogy nem megy.
    - verzióupgrade nem okozott nekem semmilyen durva fennakadást, rendszerszinten. Tudom, másnak más a tapasztalata.
    - nagyszerű találmány, az általad is reply-olt posztomból, az a funkció, hogy a /home-ot megtartja, és a rendszert teszi újra alatta...

    Mindemelette, egy ilyen reinstall lépései megnőnek, amint újra kell éleszteni a titkosított home-ot, adott esetben RAID/LVM eszközöket.

    Igaz, most mindhárom emíltett gép LTSen fut, van amit szívesen upgradelnék már, csak eleinte nem sok érdekesség jött, most meg mire összegyűlt (azonfelül, hogy mindjárt itt az új LTS), már túl sok lépés. :)
    Eddig nem bántam meg, és úgy érzem baj esetén is tudom hova nyúljak a megoldásért.

    Inkább élek nyugodtan, szépen belakott Ubival, mint régi, megszokott (és sokszor elavult), főleg wines időkből rámragadt dolgokért sírjak. A verziófrissítés nekem nem azzal indul, hogy felkészülök a clean installra. Ha így is kell tenni, nem kell mindjárt bulldozerrel nekiesni (formatálni mindent). És nem is 3 nap, mire újra be tudom állítani hasonlóra, vagy újrarakom a régi programokat. :)

    Természetesen, ettől még értem amit mondasz, jó dolog, ha mondjuk több disztró is tudja ugyanazt a home-ot kapni (nekem erre viszont nincs szükségem), reinstallkor is kevesebb figyelmet (és ha nem hiszünk a formatálásmentes világban, akkor szerencsét is) igényel. És nem akarlak meggyőzni, hogy akkor most márpedig nem így a jó. Mint ahogy arról sem akarok senkit meggyőzni, hogy az Ubuntu az egyetlen megoldás. De szívesen ajánlom, ha olyan a felhasználási mód, amire megfelelő, mert bevállt, és mert tudok benne segíteni is, ha kell.

    Tegnap még működött...

Új hozzászólás Aktív témák