Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
a compositort kell addig cserélni, míg jó nem lesz. aur-ban van vsync patchelt xfwm4, de nálam nem sokat ért. a dcompmgr nagyon jó volt, de gyors ablakméretezéseknél egy-két pixelnyi szemetet hagyott az ablakkereten, a compton meg mindentéren fasza volt.
nálam meg az van, hogy bár van néhány distro ami tetszik, megfelelő lenne, csak egy: a suli köt a Windowshoz, illetve nincs miért Linuxolnom. minden megy Windowson is, és elvagyok vele...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Adobe CC nincs linuxra
Na igen. Nekem is problémát jelent, ugyanis a PS-t nem tudom kikerülni és a Gimp nem megfelelő alternatíva. CS4-et telepíteni esélytelennek tűnik wine alá egyelőre. Viszont valahol azt olvastam, hogy ha telepített könyvtárat másolok át, akkor úgy már működhet. Gyakorlatilag a telepítővel van a gond, nem is a csomaggal. Majd letesztelem alkalomadtán, de a mostani gépen 64bit-es PS van csak. Majd az asszony gépén csinálok egy 32bites telepítést. Amúgy a PS 8 (sima CS) pöccre felmegy wine alá, semmi macera vele.
Képtelen NAS-ról filmet direktben lejátszani (samba), előbb átmásolja a /home-ba. Basszus, erre pedig az iPad-em is képes!
Az androidos telóm is
Romvr
Elementary OS valóban nagyon kafa. Igaz erősen OSX koppintás, de nekem az nem baj.
Nem bizony. És itt nem csak a design-ra gondolok, hanem a kényelmes használatra. Különösen tetszik a fullscreen ablak megoldás. Volt MacBook Pro-m és hát be kell vallani, hogy erősen használható rendszer az OS X. Viszont erősen zárt. De legalább jó alapjaiban. Az elementary-ban az tetszik nagyon, hogy átvette a mac kényelmes kezelhetőségét saját módra fűszerezve és persze megvan benne a Linux hatalmas szabadsága.A fene, megint jól rábeszélem magam az Elementary OS-re
PS:
Ja egy érdekesség az elementary-val. A laptopom a kb. 2 évs aksival olyan 4órát bírja folyamatosan kizárólagosan netezéssel. Ezt meg is szoktam már. Linux mellett pedig azt szoktam meg, hogy ez lényegesen kevesebb. Legalábbis eddig így volt. Viszont azt hittem rosszul látok, mikor az elementary-val 3óra50perc-et ment a gép!!!! Pedig pici telepítés is volt benne. Én nem tudom mit csináltak amúgy azzal a rendszerrel, de ez szép eredmény. Lehet az új kernelnek köszönhető és mással is ilyen lenne már, nem tudom, de nem kicsit esett le az állam tőle.[ Szerkesztve ]
-
válasz #19617792 #22201 üzenetére
Végigpróbáltam én azon mindent. Pöcsölt xfwm4-et, másik compositort, semmi nem segített rajta. Az smplayerrel többé-kevésbé megoldotta a problémát, de a flash/html5 videók nézhetetlenek maradtak.
(#22202) PeachMan
Az androidos telóm is
Az Android az evidens, attól el is várom De a "zárt", "mindenhez itunes kell", "semmit nem lehet vele csinálni" iOS is lazán veszi ezt az akadályt. A KDE bezzeg elvérzik.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
tfalcon96
aktív tag
Sziasztok, bocs ha rossz helyre teszem fel a kérdésemet. Kezdek érdeklődni a Linux iránt, főleg a Windows balgaságai miatt, és lenne néhány elég alap kérdésem.
1. Jelenlegi gépemben egy 500 gb winyó van három partícióra felosztva, egy 100 mb-s windows partícióra, amit a win 7-es hozott létre, C-re (100 gb) és D-re (365gb). A C-n csak a Windows és a rátelepített programok vannak, ezt a 100 mb-sel együtt teljesen törölni szoktam win telepítéskor, a D-n pedig személyes dolgok, ezeket nem szeretném piszkálni. Ha a Linuxot telepíteném, első blikkre az ubuntut néztem ki, akkor a C és a 100 mb-s partíció helyén, a törlésük után létrehoznám a Linux számára a partíciókat, ha jól tudom kettő kell (egy az oprendszernek, egy pedig a cseretárhelynek), akkor mivel azt nem bántanám, a D-n található dolgokat továbbra is egyszerűen el tudnám érni, tehát a rendszer látná azt a partíciót (ami ugye ntfs)?. Ugye nem hoznék létre home partíciót, hanem a személyes dolgokat továbbra is a D-n tárolnám, ezt tudná kezelni az ubuntu?
2. Ubuntu magyar oldalán látom, hogy a legfrisebb verzió 2014 nyaráig tartalmaz frissítéseket. Ha ez lejár, akkor leáll az oprendszer?
Válaszaitokat előre is köszönöm._______"I Am Consciousness. I Am Alive. I Am Chappie."_______
-
törölt tag
válasz tfalcon96 #22204 üzenetére
1. Tudja kezelni az NTFS-t, bár picit erőforrás igényesebb, mint mondjuk egy EXT4. De persze nem vészes azért. Viszont úgy tudom oda programot nem tudsz majd telepíteni, mivel a futtatáshoz szükséges jogosultságok máshogy vannak NTFS-en. Viszont képeket, filmeket, stb. tudsz kezelni vele.
2. A frissítések szűnnek csak meg. Nem áll le a rendszer. Amúgy engeded majd neki az upgrade-et és máris új rendszered lesz majd 2014-ben. Tehát no para.
[ Szerkesztve ]
-
tfalcon96
aktív tag
válasz #68216320 #22205 üzenetére
Akkor jó, programokat csak a rendszerpartícióra szoktam rakni. Egyébként letölteni tudok majd az ntfs-re?
Ha esetleg vissza akarok majd térni a Windowsra, akkor a windows telepítőjével elég majd csak legyalulni a linux partíciókat? Utána Winen is normálisan fog működni az ntfs partíció, a linux nem piszkál bele?_______"I Am Consciousness. I Am Alive. I Am Chappie."_______
-
sh4d0w
félisten
válasz tfalcon96 #22204 üzenetére
"...ha jól tudom kettő kell (egy az oprendszernek, egy pedig a cseretárhelynek)..."
Nem biztos, hogy kell swap (cserehely, vagy mi...), függ attól, hogy mennyi a memóriád, illetve hogy akarsz-e hibernálni. Ha sok a RAM és nem akarsz hibernálni, nem kell swap partíció.
Ha sok nagyméretű fájllal akarsz dolgozni NTFS-ről, akkor bizony meg fog gyűlni vele a bajod, a CPU terhelése magas.[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
törölt tag
Miért csinálja az Ubuntu, hogy sleep-ből ébredve nincs desktop háttérkép???
Illetve ubi és elementary alatt is az usb-s egér mozgása felébreszti a gépet. Ezt tudja valaki hogyan tudom kilőni?
-
válasz sh4d0w #22208 üzenetére
Hát... Ntfs usb vinyóra akartam másolni egy hd filmet (8-9 giga), és az bizony menet közben elakadt. Egyedi jelenség, vagy létezik neki valami fájlméret korlátozás? Az ntfs vinyó tuti jó, még win7 alatt használtam, 15-20 gigás hd film is van rajta.
(#22209) PeachMan
(ideiglenesen) Azért hagytam ott az ubuntut, mert a sleep-ből ébredés gyakran nem jött össze neki.
Az egér-ébresztést meg BIOS-ban tiltsd le.
[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Persze van korlát az ntfs-ben is mint minden fájlrendszerben, de az igen messze van ettől. Az ilyen másolás egy "tucat" usb - sata illesztő chipen keresztül megy, amit valahol Kínában összedobtak, lett amilyen lett. Ennek van valamilyen szintű kerneli támogatása, amire rájön a fájlkezelő program milyensége.
Szerintem érted.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
válasz CPT.Pirk #22212 üzenetére
Értem én hogy gőzgép. Bár egy Sharkoon usb3-as dokkoló nem hinném, hogy kínai bóvli
Nem is irkálok az ntfs vinyómra. Ami rajta van, az ott marad magnak. Egy tera hd filmet nincs nagyon kedvem átmásolni másik két-három helyre, ext-re formázni, majd visszamásolni.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
The company headquarter is located in Germany, and in order to cultivate close contacts with suppliers in Asia, we also have a foreign office in Taiwan.
Tényleg nem kínai.
"Orosz alkatrész, ámerikái álkátrész mindegy, mindkettő made in Taiwan!"
Amúgy nekem nem akadt ilyen gondom. A megakadt másolást folytatni nem tudtad?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
válasz CPT.Pirk #22214 üzenetére
"Orosz alkatrész, ámerikái álkátrész mindegy, mindkettő made in Taiwan!"
És mindet pajszerrel kell beindítani
Másolást nem erőltettem. Valahol 4 giga tájékán megakadt, és azzal ráhagytam, hogy tuti valami méretkorlát.
A többi vinyóm ext4, azokat rendszeresen használom. Az ntfs meg raktár, olyan hd filmekkel, amiket az örökkévalóságnak akarok megőrizniNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
törölt tag
Egy durva bug Elementary-val. Ha szól mondjuk valami netes rádió és közben elindítom az XBMC-t, akkor 10-ből 2x kilép a login képernyőre. Összeszakad a pulseaudio rész.
-
-
törölt tag
Pf... ubuntu alatt is osszeomlik 6-8-10 megnyitott full flash site alatt az opera, de a chrome is. Ez gondolom az adobe flashplayernek koszonheto. Csesznek talan normalisan portolni vagy mi? Esetleg browser hiba?
Valami os- es kozepkor utani ablakkezelovel mukodo stabil distrot akarok. Van ilyen vagy inkabb vegyem elo a monokrom monitoromat az xt-vel? :-)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #19617792 #22226 üzenetére
Mivel AS3- ban is dolgozom van nemi ralatasom. Szerintem nincs baj vele. A problema inkabb a gyenge linux tamogatottsag. Win alatt szepen muzsikal, de valamiert (persze mind tudjuk miert) linuxon elhanyagolja az adobe.
Tehat azt mondod ne is varjak jobb mukodest? Mert sajnos ebben az esetben ugrik a linuxra atteres, mivel eddig instabilabbnak mutatkozik, mint a Win ME. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tulajdonképpen ajánlhatnám mert se össze nem omlik, se kétes stabilitású frissítések meg verziók nem érkeznek rá.
Amiért nem teszem, az az, hogy akinek bejön az a minimalista, semmit nem tudó / engedő felület az E.OS-ben, annak nem a KDE és a szabadság az, amit keres, hanem pl. valami Gnome3-as korlátolt disztró.
sh4d0w: igen, csak annyira mégsem a kezdő topicba való. Mármint kis google-el meg lehet oldani a dolgokat benne, de az én véleményem szerint ott kezdődik egy kezdőknek való disztró, mikor nem kell a googleben keresni az auto login terminálos megoldását, ami disztró és környezet függő is.
PeachMan: nem úgy van, hogy flashplayert pl. már csak Windowsra fejlesztenek, mert elismerték a HTML5 terjedését? A Linuxos flasht meg megállították 11.2-es verziónál.
Hogy mit ajánlanék? Nem tudom, a géped és az igényeid nem ismerem. Az én gépeimen Chakra fut (64 bit only, blogomban megtalálod), nagyszülők P4 celeronos gépén meg Debian(korábbi stabilról szintén van a blogomban két cikk). Egy ideig használtam nálam még Manjaro-t is, az sem volt rossz.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
őstag
Ez megint azt bzinyítja, hogy hogyan fejlődik a nyílt AMD driver.
Nekem már csak az fura, hogy mitől rosszalkodik a zárt...Vagy próbálj nem Ubuntus (esetleg nem is Debianos) vonalat. Hátha azok jobban szeretik az AMD-t.
Chakra-t már live-ból el tudod indítani zárt meghajtóval. Akkor tuti, hogy azt használja, tudsz rajta picit netezni, filmezni, és akkor kiderül.Tegnap még működött...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lionhearted #22230 üzenetére
A Chakrás zárttal eddig kb. csak APU esetén tapasztaltunk gondokat, annak még nem tudom az okát.
Jó lenne a nyílt is, ha végre megcsinálnák az image scaling használatát. Addig nem tudom használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #68216320 #22232 üzenetére
Azon a gépen 5 teljes disztró is elfutna egyszerre.
Am. nyugodtan próbáld ki. Linux alatt legegyszerűbben a suse studio imagewriter progival tudod kitenni penre.
-
sh4d0w
félisten
válasz #68216320 #22227 üzenetére
De, van baj vele. Ém soxor felteszem a kérdést, hogy amikor vkinek a fejében megfogant a flash ötlete, a többiek miért nem lőtték le azonnal?
Állandóan lyukas, mint a szita, de nincs hardver, amit ne lehetne megetetni vele, ráadásul egy instabil szar. Linuxon már nem fejlesztik (11.2 az utsó), de a Windows-os is állandóan hátasokat dob.Kapitány: a Debian telepítéséhez nem kell olyan wiki, mint az Arch-hoz, az autologin meg nem normális működés az én meglátásom szerint.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz sh4d0w #22234 üzenetére
Nem is én ajánlottam az Archot.
Egyébként ha úgy nézzük, hogy pl. Win7 alatt sem lehet az auto logint elérni közvetlen a gui-ről, hanem ott is kvázi parancssorba kell nyúlni érte akkor oké, de én nem így nézem, az én meglátásom szerint ez is rossz megközelítése annak, amit "felhasználóbarát" rendszernek hívunk.
Még akár el is lehetne fogadni a terminálos autologin beállítást valamennyire felhasználóbarátnak ha lenne rá egységes mód, de nincs. Gugli gugli és gugli kell hozzá. Ha ezzel kell kezdeni a Linux megismerését egy kezdőnek, akkor ebből csak az jön le, hogy mi az ami nem jó a Linuxokban...
-
törölt tag
válasz sh4d0w #22234 üzenetére
Nem ertek egyet veled, de ez meddo vita lenne valoszinuleg. Az viszont, h nem fejlesztik komoly hiba. Nalam egy korrekt kod meg nem hasalt el AS3 ota win alatt, de sajnos linux alatt igen. Raadasul ketsegeim vannak a hw gyorsitassal kapcsolatban is.
Egy a lenyeg, h sajnos nem tamogatott mar ezek szerint, ami problema. Erosen gondolkodom h mikent tudom igy cserelni az ablakos rendszert masra. OS x draga mulatsag lenne es tul zart. Csak a linux marad akarhogy nezem.
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Filmnézés közbe a kép szaggat, viszont a hanggal semmi gond nincs. Lehet ez attól, hogy a vga a rendszerrel felkerült driver-rel üzemel? Egy Ati 6650M van a laptopba.
üdv.
-
törölt tag
válasz CPT.Pirk #22233 üzenetére
Teszek egy próbát a Chakra-val, bár elsőre a KDE miatt picit idegenkedem tőle, de hátha. Az alábbiakat kellene biztosan használnom vele:
- Firefox, Opera, Chrome böngésző
- Bluefish editor
- Codelock editor + C/C++ Compiler
- PlayOnLinux + Photoshop 8
- Zene + Video Player
- LAMP + PhpMyAdmin
- teljeskörű HW támogatottság a laptoppal (Wifi, Multi-Tapipad, kamera, stb.)Ezek szerinted megoldhatóak vele?
Más:
A fenti vélemények szerint Flash vonalon nem is várható változás már linux környezetben. Akkor ezt a problémát kihúzom a bugok közül, mert minden distro-t érint. Akkor marad a stabil alaprendszer+látványos (stabil) ablakkezelő igény, közösségi support. Ez alapján kellene valami.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #68216320 #22238 üzenetére
Ahogy Vladi is mondja, ezek a progik kb. minden normális disztrónál a csomagok részét képezik.
A felhasználói támogatás a KDE mögött a legnagyobb, jelenleg a legnépszerűbb asztali környezet, azt hiszem a Linuxosok 60%-a használja. (vagy az körül) Köszönhetően ennek kismillió aplet, widget, stb. tölthető le rá.
Effektek terén meg igen sok mindent be lehet állítani a rendszerbeállításokban.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #68216320 #22241 üzenetére
A YUMI-t még nem próbáltam, a náluk írt másik két módon meg nem sikerült nekem: [link]. Valami különleges boot megoldást használnak, legegyszerűbb Linux alól megcsinálni a pent. Az említett imagewriter ott lesz nálad is E-n is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #68216320 #22244 üzenetére
Attól még megpróbálhatod, hogy nincs a listában, de valszeg nem fog menni vele.
Az imagewritert nem tudtam rávenni win alatt, a dd wines verziójánál meg a szintaxis nem jött össze nekem.
EarL 007: a Rufus nem jó ide. Próbáltam.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz CPT.Pirk #22245 üzenetére
Win7 alatt megcsinálta nekem a pendrive-ot az ImageWriter úgy, hogy a kiterjesztést átírtam .raw-ra. Most próbálom pendrive-ról a live-ot. Háááát... KDE. Nekem ez valahogy így elsőre nem fekszik. Szokatlan nagyon.
EarL 007: Ismerem a Rufus-t, pont ez lett volna a következő ötletem, ha nem jön össze az ImageWriter. Hátha ... de megcsinálta.
[ Szerkesztve ]
-
-
sh4d0w
félisten
válasz CPT.Pirk #22235 üzenetére
Ezt magyarázom: az autologin nem feature semelyik rendszerben sem, hanem a júzer lustaságának körbehackelése. Nem kell azzal kezdeni sem Linuxot, sem Windows-t, hogy hogyan kell beállítani az autologint. Ellenben azzal igen: "Hé, emberszabású! Nem ellened van, hanem érted!"
Ez a rész nem felhasználóbarátságról szól, hanem arról, hogy mind a rendszert, mind a júzert meg kell védenünk a saját marhaságai ellen.https://www.coreinfinity.tech
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz sh4d0w #22249 üzenetére
Ezzel nem értek egyet. Nálam a telepítő a telepítés elején megkérdezi, hogy szeretnék-e automatikus bejelentkezést. Később meg ott van a rendszerbeállításokban, egy kattintás.
Nem kell azzal kezdeni sem Linuxot, sem Windows-t, hogy hogyan kell beállítani az autologint. - szerintem meg igen. Ha nem olyan helyen használom a gépet hogy más is hozzáférhet, akkor ez az első, nem fogom magam login jelszóval szívatni, mikor csak én használom a gépet.
Szóval lehet beszélni erről a védelem dologról, de véleményem szerint ha csak a terminál mélyén lehet ilyesmit beállítani egyes disztrókban míg másokban ott a gui-s megoldás, akkor ez simán csak lustaság.
Syl: és akkor mi lesz? Semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Öregszem
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Autós topik
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest