Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bercsi
aktív tag
Tegnap kipróbáltam Tiszakécskén a III-as holtágat. Teríték alant látható Nem sok, de örülök hogy a hideg vízből, közel 4 méteres mélységből ennyit sikerült kipiszkálni. Egyet tudtam matchbottal fogni, többit sajnos feederrel. Sajnos, mert elég finnyásan ettek, muszáj volt fonott főzsinórt használni, közben durva szembe szél volt, jól át is fújt. Remélem lesz még alkalom ide visszajönni és matchel fogni a halat, elhatároztam hogy idén legalább alap szinten megtanulom.
[ Szerkesztve ]
-
iceQ!
addikt
válasz tepenzed #73897 üzenetére
Ajánlásra én ezt használom, haverom évek óta ezzel pecázik. Egyszer sem volt vele gondja.
[ Szerkesztve ]
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
hermanyi
addikt
Ezt csak úgy itt hagyom.
RSD.
Du 1 töl 4 ig 21db. Mellette sok lemaradás is volt. 2db poty az egyik fél perc után lepattant a másik a közöm nincs hozzá kategória. KB 40 métert lehuzott egyhuzamban és amikor ráfogtam a dobra, hogy lasitsam abban a pillanatban engedett a 12 és elöke. 😂😂😂😂 Tehát a fék jól volt beállitva 😙😙😙😙Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
jjohn
aktív tag
válasz Zoli bácsi #73900 üzenetére
Természetesen mindig nedvesítsük meg az összes kötést (csomót), azért nem emeltem ki, mert már mindenki tudja szerintem, de ha nem akkor Sorry.
Nem vagyunk egyformák, pl. nekem az Albrigth nem nagyon jött be, én ezzel voltam úgyhogy szakadtam vele, no de se baj ebből tanulunk.
Még a Blood csomó ami hasonló a az Uni-hoz lehet jó (vagyis nálam ez is bejött).
Meg valahol fel is tettem egy egyszerűt ha jól emlékszem képeken, ha meg találom beszúrom, már ha érdekel majd még valakit.[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
válasz sasa311 #73908 üzenetére
Nem ostoba . Más fajta légynek a lárvája ezért 13.7%-al több benne a proteinfehérje mint a hagyományos csontiban tömeg arányosan .
Amúgy meg fingom nincs . tényleg más légyfajta lárvája ennyit tudok . Kora tavasszal és ősszel fogósabb mint a csonti valamiért . Igaz én használom nyáron is ,mert sokszor jobb mint a csonti . Gondolom a mérete színe miatt .Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
hermanyi
addikt
válasz galervin93 #73912 üzenetére
Annyira nem fent . Lentebb a strandnál jöttek . És igen kezdenek dorozsmásak lenni .
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
Zoli bácsi
őstag
A kötésekről volt szó.
Az e havi Magyar Horgászt most lapozgatva találtam egy cikket, ahol J. Krisztián a távdobásról beszél, és meg is mutatja a csomót, amit használ.
Ezt eddig nem is ismertem, de tuti hogy elég kis csomót ad. Ki fogom próbálni. Igazából azért ismertem ezt a "fél-uni" kötést. Erőgumi végére egy csomót kötve a fonott zsinórral kötöttem így össze. De két zsinórt nem köttem vele..Kipróbálom, lehet ez adja a legkisebb csomót.
Lefotóztam az újságot a telefonommal (egyszerűbb mint magyarázni),:
-
Batib
őstag
válasz @mriya@ #73911 üzenetére
A Mohosz épp mostanában adott ki állásfoglalást az ügyben.
Röviden:
1. A kívül akadt halat minden esetben vissza kell engedni ez felülírja az invazív fajokra vonatkozó szabályt.
2. A sporthorgász semmilyen esetben nem tehet el halat (vissza kell engedni), ez felülírja az
invazív fajokra vonatkozó szabályt.
Most nem találom hol olvastam, lusta vok keresni.
Megtaláltam.[ Szerkesztve ]
Az optimista az alagút végén a fényt látja, a pesszimista a sötétséget, a realista a közelgő mozdonyt. A mozdonyvezető pedig a 3 hülyét a sineken
-
horcsog
tag
válasz PpenoO #73898 üzenetére
Jó lesz az a 14-es is előkének. Láttam utána mikor írtam, hogy már horgászboltban voltál. Nem lesz azzal se gondod még az se az a nagyon szakadós cucc. Akik igazán finomkodnak lehet még a 14-est is vadölőnek tartják. Nekem a legvékonyabb 12-es de azzal snecizni szoktam spiccbottal direktben. Előkének nem jellemző felraknám.
Ilyen súlyokkal jó ha kötsz dobót 28-as monód jó lesz dobónak, vagy a finomabb cuccra a 25-ös akár. Attól függ mennyire akarod suhogtatni a botokat. Milyen hosszan, legalább a dobon legyen a csomó dobásnál de túl hosszan se legyen mert akkor visszafogja a dobásaid , mondjuk max 2 bothossz és akkor kb fél bothossz van a dobon de az nagyon a max vsz.
-
horcsog
tag
válasz PpenoO #73898 üzenetére
Jó lehet a 17-esed is főzsinórnak . De ahhoz inkább olyan max 23-as körüli dobóelőke passzolna , és nem messzire horgászva, kis kosarakkal vagy súlyokkal. Finom boton. Vagy dobóelőke nélkül egész pici ólmokkal a lábad alá horgászva folyón pl. Olyan helyen ahol nincs nagy áramlás vagy valami megfogja az ólmot. Külön etetni kézzel . Finom pálcával. Amikor már érzed a műfajt.
Nagyon ritkán használok dobóelőkét feederen , szinte soha , de én közelre pecázom feederrel és általában folyón és általában pontyra. Ha keszegezek akkor úszózni szoktam leginkább. Ha pedig tavon fenekezővel pontyozok akkor bojlis bottal nyomom. Ott nekem úgy van szerelve 22-25 főzsinór + 30-as monó dobó. De azokat suhogtatom 100 méter környéki dobásokra is általában.
Feederen nincs nagy súly és közelre megy a peca 22-23-as főzsinór direktben tökéletes nekem folyón. Lehetne vékonyabb is, kibírná azokat a dobásokat amit ott csinálok akár a 17-es is direktben kis ólommal, csak pontyozásnál azért Dunán jobb ha van egy kicsit masszívabb főzsinór. Tavon ha keszegezek vagy a spiccbotot vagy a matchet veszem általában elő nagyon ritka, hogy feederrel nekiálljak keszegre pecázni 50 méterre. De olyan szokott lenni, hogy bojlison pontyozásnál a keszegek nem hagynak békén durung 25-ös monofil előkével és a 6-8-as vagy nagyobb horoggal. A csalival kell trükközni sokszor hogyan ne vegye fel a ponty elől . Melegebb víznél mint most van.
[ Szerkesztve ]
-
smokiii1
aktív tag
válasz sasa311 #73908 üzenetére
Én ugyan tavaly csak 2x használtam pinkit, de az volt a tapasztalatom hogy azt kisebb halak vettek fel. Viszont mivel ez még nyáron volt így azt gondolom, hogy az a lényeg amit Hermanyi kolléga is írt, hogy kisebb. Így mikor hideg a víz még és finoman esznek a halak, hamarabb felveszi a kisebb falatot. De idén az első horgászoknál erre rá akarok majd próbálni, hogy a csonti vagy a pinki fog jobban működni.
-
galervin93
őstag
Nekem nagyon meglepő, hogy ennyire "ismeretlen" a pinki. Én kb. el se indulok nélküle horgászni, na jó, pergetéshez nem szoktam magammal vinni. Viccet félretéve szerintem próbáljátok ki. Egyrészt nem veszít vele semmit az ember, ad egyfajta variációs lehetőséget (amikor finnyása hal* sokszor jól jön), és ami a legjobb hogy brutál jól tartható, akár egy-két hónapot(!) is kibír hűtve, fűrészporral. Az általánosságok mellett egy konkrét saját tapasztalat - van amikor kényes a paduc, az egy szem csontit is csak csipkedi, na ilyenkor 2-3 szem pinki csodákra képes. Szerintem amúgy a színe (egészen pontosan hogy sötétebb mint a csonti) illetve a mérete és az alakja ami vonzó (hasonlít a kisebb rákfélékre - forgassatok fel víz alatti köveket, uszadékot, érdemes megnézni mivel táplálkoznak a halak!).
Etetni ritkán szoktam vele, ahhoz elég erős az ára. Legalábbis a csontihoz képest. Néha előfordul, hogy finoman eszik a hal de mégis helyben kellene tartani valami tartalmasabbal, viszont a csonti soknak bizonyul, na ilyenkor egy kis fojtott/fullasztott pinki segíthet.Ja meg szóba került a "snecizés", mint a "legfinomabb szerkó" szinonimája. Ez csak egy kis gondolatmenet semmi komoly, szóval érdekes mód nem a snecizés igényli a legfinomabb szerelést! Ugyanis a rengeteg dobás, fogás, csalizás - a maga mértékében - erősen amortizálja az előke utolsó néhány(tíz) centijét. Az említett 12-es előke gyakorlatilag univerzális a snecire (esetleg 10-es), pedig a halak mérete okán akár le lehetne menni 0.05-ig* is (már vannak ilyen beteg "méretek" monoban is ). Viszont az egy, maximum két szem csonti/pinki baromira csavarja a zsinórt. Továbbá percenként akár 3-4 vagy több halat is kell fogni, szóval a horog se lehet túl kicsi, mert pörögnie kellene a pecának. Snecizésnél nem magának a kapásnak a kicsikarása az igazán nehéz feladat, nem kell eszetlenül finomítani, hanem a halak helyben tartása, de az megint más téma. Visszatérve a "legfinomabb szerkóra", azt valahol a rakós-keszeges vonalon kell keresni, de ebben hermanyi a mester, mindenesetre ott a 0.08-as előke meg a 20-as horog simán életképes, néha még kevés is.
*na jó, veszélyes lenne, a csontira az egyéb keszegfélék mellett nem is olyan ritkán rááll a balin is, és hát egy 30-50 dekás, netán nagyobb megfogása jól meg tudja dobni a súlyt a snecik között!szerk.: na szófosás OFF, most dilemmában vagyok hogy délután kinézzek-e valahová, mert fosch idő jön, ráadásul a héten pont olyan szerencsétlenül dolgozom, hogy mindig a szabadnapokon romlik el az idő. Akkor meg már mindegy hogy ma megyek esőben vagy a következő esős napon.
[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
jjohn
aktív tag
válasz szgzuri #73917 üzenetére
Én most már mindenhez a 2 Uni-t használom. Tegnap hogy beszéltünk róla, újra sorra próbáltam az összeset, de győztesnek nálam a Uni és a Blood lett. Albright is szakadt, a dömés afrikai is szakadt. Lehet én vagyok ügyetlen, pedig gyakoroltam rendesen .
#73922 galervin93 Telesen igazad van a pinki csodákra képes, van mikor a csonti nem nagyon kell nekik, de pinkitől erőre kapnak. Valahogy a kis piros szín meg talán a mérete jobban izgatja őket. Valóban tovább is tárolható mint a csonti.
Volt hogy színes csontiból csak a sárga volt nyerő másra nem volt kapás. -
WarninShotZ
tag
válasz galervin93 #73922 üzenetére
Meg elvileg víz alatt is jobban bírja, mondjuk nem próbáltam még én se. Csabio (asszem) valamelyik videójában volt, hogy a csonti lefele mászik, a pinki meg nem elvileg. De tényleg nem próbáltam még, de idén tuti veszek majd.
Más, esetleg valahol nem lehet venni fullasztott csontit kimérve vagy előre zacskózva? Valamelyik balatoni spiccbotos filmben láttam így előre zacskózva használták, és bolti volt ha jól emlékszem.SZIE-MKK-MGM // MATE-MKK-Növényorvos MSc // Samsung Galaxy S21
-
hermanyi
addikt
Én 0.07 alá nem megyek előkében . Már azt is rizikósnak tartom ha beesik egy jó karika . Amúgy a vastagságnál szerintem fontosabb a zsinór lágysága fogósság tekintetében. De ugye lágy előke sokkal hamarabb tönkremegy mint egy merevebb zsinór ,főleg ha csonti vagy pinki a csali . Sok mindent kell mérlegelni .
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
jjohn
aktív tag
válasz WarninShotZ #73924 üzenetére
Itt felénk Győrben vannak hohó boltok ahol árulnak, nem kimérve de bezacskózva igen. Sőt még ha szúnyogra van igényed azt is rendelnek. Lakhelyed ugyan nem tudom, de ha van nagyobb hohó bolt, biztos lehet náluk kapni.
-
galervin93
őstag
válasz hermanyi #73925 üzenetére
WarninShotZ
(B)P-en minden IS van. Walter ad fojtott fél literes csontit, illetve mérnek ki neked annyit amennyit kérsz és szintén lefojtják, de akkor ugye frissen kerülnek be és fittebbek, később bódulnak el. De szerintem kb. minden boltban kaphatsz nagyobb mennyiséget, örülnek, legalább nem marad rájuk.Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
hermanyi
addikt
Én 0.07 alá nem megyek előkében . Már azt is rizikósnak tartom ha beesik egy jó karika . Amúgy a vastagságnál szerintem fontosabb a zsinór lágysága fogósság tekintetében. De ugye lágy előke sokkal hamarabb tönkremegy mint egy merevebb zsinór ,főleg ha csonti vagy pinki a csali . Sok mindent kell mérlegelni .
-
hermanyi
addikt
válasz WarninShotZ #73924 üzenetére
Veszel sima csontit és vízbe rakod . Vagy amire te gondolsz az a sima kimért fél literes csonti ami zacskózva van (Ha nem rakod vízbe magához tér)
-
galervin93
őstag
válasz hermanyi #73930 üzenetére
Két tipp, egyrészt érdemes leszitálni a csontiról a fűrészport (bár utólag is leönthető a víz tetejéről de macerásabb), másrészt a víz bőven lepje el a csontit, különben egyrészt kimásznak, illetve levegőt szívnak be és lebegők lesznek. Ami csaliként akár jól is jöhet, de etetésnél nem szerencsés.
szerk.: Walternál van báb is, fél literes, vízben, elég profinak tűnik, bár nem néztem ki csinálja nekik.
[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
Zoli bácsi
őstag
Én vegyesen szoktam a csontit és a pinkit feltenni.
A fehér csontik közt van pár darab pinki, így árulják a boltba.
Idén azt szeretném kipróbálni, hogy a csonti-pinki mellé teszek ilyen gumi csontit, a horogra tűzve.
Téli szekrény átválogatáskor találtam gumi csontit, mű szúnyoglárvát (Berkley), olyan gumikukoricát, amiről már el is feledkeztem.... Rekviráltam asszony dobozaiból légmentesen záró, tömítéseset, abba tettem bele ezeket az aromás műanyagcsalikat... Egyszer kiömlött a táskába a mester fokhagymás gumikukoricája......Azóta nem volt kedvem ilyesmit magammal vinni.
Ha valakinek van tapasztalata a mű szúnyoglárva, gumicsonti fogósságáról, felhasználásáról (horgon? tüskén? más csalival kombinálva..?) leírhatná. -
WarninShotZ
tag
válasz galervin93 #73928 üzenetére
hermanyi
Köszi! Nem tudtam, hogy mérnek is, vagy csak előre porciózottak vannak, igazából szoktam venni egy fél literes csomagot, leforrázom vagy csak szimplán vízbe teszem egy éjszakára, meg mellé 1-2 doboz csonti csalizni pl. Igazából csak a kényelmesség miatt érdekelt volna, na nem mimtha sokáig tartana vízbe rakni egy éjszakára...Zoli bácsi : Dömés műszúnyogot próbáltam, iszonyat mód festi az ember kezét az aroma, nagyon nem erőltettem, de 1-2 dobás erejéig fent volt, jött rá hal, de volt mellette csonti is.
[ Szerkesztve ]
SZIE-MKK-MGM // MATE-MKK-Növényorvos MSc // Samsung Galaxy S21
-
galervin93
őstag
válasz Zoli bácsi #73932 üzenetére
Berkley szúnyog első osztályú, akár a vékonyabb, akár a vastagabb verziók, érdemes használni! Minél könnyebb horogra menjen, mint az élő. A feltűzésnél majd kitapasztalod mikor milyen szögben érdemes bevezetni a horgot, mert attól függően áll az öblön. De ezt bonyolultabb elmagyarázni mint megcsinálni, bele se megyek, látni fogod.
[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
válasz galervin93 #73935 üzenetére
Élőnek nincs párja
-
galervin93
őstag
válasz hermanyi #73936 üzenetére
Az tuti, ellenben míg csontit és kukoricát kis túlzással bárhol kapni, szúnyogot (pláne etetőt) szinte kivétel nélkül csak rendelésre. Tűző néha szokott lenni pár levél a Walterban, illetve én rendeltem már a Haldotól is.
-
horcsog
tag
Akkor szoktam snecire bevetni a legfinomabb 12-es szerkómat ha nagyon rosszul eszik. Csak csipegeti a csontit és nem akadnak a kapások. Ilyenkor használok én is pinkit és egész kis 18-as 20-as horgot 1 szem pinkivel. Szinte csak nagyon hideg víznél késő ősszel, télen , amikor mennék süllőzni . Melegebb időszakban nem szoktam ilyen pici horgot snecire se mert torokra nyeli az első pöccintésre a 0,25 grammos úszón . De én nem versenyzek , csak csalihalra megyek snecizővel. 16,5 -es zsinórú 14-16 -os horgú bodorkázó cuccomat is szétszedik már meleg víznél a snecik 3 darab csontival ha beindulnak.
Zoli bácsi : Nekem van a ládámban műszúnyog , berkley nem tudom melyik verziója. Akkor szoktam elővenni ha nincs más élő és kellene sneci, pl bebábozódott a csontim és vésztartaléknak ott van . Szerintem elég kínlódós vele fogni az élőhöz képest. De a semminél jobb.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
Másik része, hogy én élő szúnyoggal nem nagyon csalizok. Az igényli szerintem az igazán finom szerkót előkét , horgot. Azzal dévérezni . Ahhoz kellenek nagyon finom horgok, és a legkisebb méretek és akkor ahhoz nem passzol a durung 14-es előke.
Viszont a 12-es legfinomabb cuccom 18-20-as horoggal kiválóan bevált razbórázni. Na az is igényli a kis horgot az nem nyeli be úgy mint a sneci. Egy keményebb sneciző cuccon kicsit nagyobb horoggal már nehéz megfogni. Csalihalnak viszont sokszor nincs párja süllőre (csak nem lehet használni most már más vízen stb )
-
WarninShotZ
tag
Ha már így belejöttünk a fehérhalas témába, akkor lenne még kérdésem..
Mik azok a dolgok, amiket mindenképp belekevertek egy keszeges etetőanyagba? Gondolok itt aprómagokra (búza, kender pl) élő/nem élő anyagok, morzsák?[ Szerkesztve ]
-
bercsi
aktív tag
válasz WarninShotZ #73940 üzenetére
Földet mindenképp.
Sárga löszt, löszös agyagot, folyóvízi agyagot. Függ attól hogy mekkora vizem van, fúj-e a szél és van-e áramlás stb. Élőből csonti-pinki vegyesen, szúnyoghoz sajnos nincs hozzáférésem. Magból búza, kukorica, néha kender (ha van). Meg persze színes pastonchino[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
Kérdés milyen kinek a keszeges kajája . Melyik hónapban járunk . Melyik vízen
Ami elengedhetetlen szerintem az az élő, az angol morzsa és a föld vagy lösz .Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
jansky1
senior tag
Tegnapi megnyitottam én is az idei pecaszezont. Sikerült 3 óra alatt fogni, 3 pontyot meg 1 szép, 25 cm-es keszeget. Az a durva, hogy a keszeg csinálta a legnagyobb kapást a feederen, a pontyok csak piszmogtak.
Method kosárba valami lefagyasztott aqua uni került, csalitüskére meg 7 mm stég uptersek ananász és eper ízekben. Társam fogott 8 pontyot mire én kiértem és még ötöt, amíg együtt pecáztunk. Ő epres tímár etetőanyaggal horgászott, bordás kosárral. Etetőanyag jobban megy még, úgy tűnik. -
WarninShotZ
tag
válasz hermanyi #73942 üzenetére
+ bercsi Igen a föld/lösz az megvolt, csak az kimaradt a kérdésből. Tervezgetek fejben összeállítani valami kombót egy alap keszeges kaja + lösz keverék az alap, hogy azt mivel lehet a legjobban felextrázni, legfogósabbá megcsinálni, milyen adalékokat/extrákat érdemes használni.
-
hermanyi
addikt
válasz WarninShotZ #73944 üzenetére
Champion fekete dévér sima Bream vagy Etangal keverve . Egy kiló kaja 60-70 deka föld vagy 40deka lösz. Egy maréknyi angol morzsa (merülő) és egy fél doboz pinki . A Champion kaja váltható akár Dovit SPM , Nagydévér kombóra . Vagy Top Mic winner és Like kombora is . Vagy akármi másra ami neked megfelel .
-
andrew911
tag
Én dévérre szoktam egy kis melaszt és mézeskalács fűszert beletenni (a lösz és az angolmorzsa mellé).
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest