Aktív témák

  • D.Orion

    veterán

    válasz rii #32389 üzenetére

    Villamos szakot végeztem így leírnék pár dolgot:

    ha a tőle 10 m-re álló fába csap bele?
    Mondjuk 80% az esélye annak, hogy meghalsz.

    földúton villanyoszopok mellett biztonságos?
    NEM! Minden villanyoszlop tetején van villámhárító, mely levezeti a földbe a belecsapó villámot. Ha szakad az eső és tiszta víz minden, akkor abból a töltésből te is kaphatsz! Ezen felül gyakran megesik, hogy nem a villámhárítót találja el a villám, hanem magát az oszlopot, vagy ne adj isten a vezetéket! A vezeték ha leszakad és megcsap, akkor minimum KO van 5-10 percre, rosszabb esetben halott vagy. Mindegy, hogy itt betongyámos fa villanyoszlopról. vasbeton oszlopról, vagy nagy acél "oszlopról" van szó.

    Ha teszem azt az Alföld rónáinak kellős közepén vagy és csak a kukorica magasabb nálad, akkor bizony bajban vagy egy rendes statikus viharban. Ilyenkor csak annyit tehetsz, hogy leguggolsz a földre és vársz. Ha van nálad nagy méretű fémtárgy pl kerékpár, akkor azt minimum 100 méter távolságba helyezd magadtól ilyen esetben(érdemes lefektetni a földre).

    Igazából tényleg csak nagy sík területen vagy veszélyben. Ha van a közelben(10-20km) belül valami ami vonzza a villámot(magas hegy, vagy valami torony), akkor te nyugodtan tekerhetsz a földúton melyet kisfeszültségű oszlopok szegélyeznek. Nem hozzád fog bevágni a villám, hanem a közelben lévő magasabb helyre.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák