-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz sapizee #52212 üzenetére
Brikkában nekem nem igazán ízlettek a világos pörkölésű kávék. Ha nem ismerős azok ízvilága akkor ugyan savanyúnak érezheted. Első körben kipróbálnám Paljoctól az Indian Choco-t és a Locavore-t, KVX-től Gold és Silver mixeket. Ezek nem túl drága kávék, és elég jók brikkában is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
enterlaci
senior tag
válasz sapizee #52212 üzenetére
Szia, a Hario
SkeletonnalSkerton nem lehet sokat kihozni még Brikkával sem. Amúgy csokisabb, classic, robusztás kávékat próbálj vele én legalábbis azokból jobb eredményre jutok.
Nálam Brikkával mostanság P&Y Choco Madness, Get up! ízlettek.[ Szerkesztve ]
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
RetepNyaraB
veterán
válasz sapizee #91953 üzenetére
Nekem van 3 személyes Bialetti Mokka, az indukciós verzió. Nem egy nagy szám; ebbe is sok kávé kell, kialakítás miatt marad egy csomó víz az alján a végén, emiatt igen nehéz belőni a szükséges vízmennyiséget (kb. mérleggel, amit nevetségesnek érzek egy ennyire egyszerű eszköz esetén) és igazából csak 3 személyre lesz jó a végeredmény, ha tele van a szűrő. Amennyiben el nem cseszem közben. Én csak kempingezéskor használom...
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
vicces1
aktív tag
válasz sapizee #91953 üzenetére
2 személyes brikka és a 3 adagos moka-ban ugyanaz a kosár van, teljesen, 15 gr őrlemény megy megy bele + - 1gr.
60-70-80 gr vízzel érdemes tölteni mindkettőt.
40-50-55 gr körül ad jó eredményt, ha minden egyéb tényező rendben.De valószínűleg egy jó acél kotyesszal is menne. Mellesleg némelyik olcsóbb igényesebb kínaiban is rozsdamentes kosár és felső szűrő van Nem úgy mint manapság a Bialettikben ezek a puha vékony alumínium, igénytelenül megmunkált vackok.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
vicces1
aktív tag
válasz sapizee #91971 üzenetére
Nem ígérem, de szerintem belül semmi különbség.
Én nem szoktam eleve az ajánlott lavór mennyiségű vízzel felönteni, mert 1:3 max 1:4 arány fölött csak ront a további, egyre forróbb, gőzzel keveredett víz. (értve, hogy 14-15 gr-ból max. 60gr főzet lesz)
Szerintem mindegyikkel kiadja két finom csésze, ha ketté akarod tölteni, sőt az egyik lehet tejes ital is, kinek mik a szokásai.
Az tuti, hogy sokat lehet vele játszani és nem 100% koztisztens a végeredmény.
Presszóra könnyebben beállok egy kávéval mint kotyogósra.gyuri860213 Kapucziner : Palermo Aranya, PallYotz is lehetne, de az meg nem fér ebbe az árba.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Cathfaern
nagyúr
válasz sapizee #98288 üzenetére
Az "előfőzet" teljesen normális Brikka-nál. Még a használati utasítása is említi: "After 2 to 3 minutes, a small amount of coffee will trickle out and then you will hear a puffing noise. The froth will form in 3-4 seconds."
Viszont a pukkanás elmaradása tényleg nem ok, szerintem is a tömítéssel kéne kezdeni valamit. -
Madrid
újonc
válasz sapizee #98288 üzenetére
Simán lehet, hogy azért említik a használatiban, mert tudják hogy az emberek kényelmesek, nem törlik szárazra az alkatrészeket, és mindig fog pangó víz maradni a gumiperem alatt, és a szűrőkosárban is elég sok, ez pedig elő kifolyást okozhat. De ez csak az én elméletem.
-
WarLock07222
tag
válasz sapizee #99956 üzenetére
Én alap késsel használom mindkettőre. Tökéletesen megfelel az én szintemen mindkét felhasználásra. A filter késsel elvileg a szemcseeloszlás lesz picit egységesebb a filter nagyságon, viszont pl. sok vélemény szerint nem feltétlenül lesz tőle jobb az ízvilág. Ez már valószínűleg egyéni preferencia kérdése. Lényeg a lényeg, hogy mindkét felhasználást tök jól kiszolgálja.
-
billyjoe
csendes tag
válasz sapizee #107237 üzenetére
Filter pörihez kell az előmelegítés, és inkább 15-16 gramm a minimum, akár még a screent is tönkre teheted (meghajolhat) a 12 grammal. Szerintem kezdésnek maradj espresso pörkölésnél és legalább a kosarat melegítsd elő. Kis előáztatás 1-2 baron 5-10 másodpercig, onnan határozottan emeld a nyomást 8 barig amíg össze nem áll a lefolyás, onnan meg próbáld tartani a flow-t, én általában 40-50 másodperc között szoktam tartani a teljes lefolyást. Ha van hozzá filter papírod, javaslom hogy használd, sokkal konzisztensebb az eredmény. És ami még fontos, hogy még véletlenül se ejtsd be a nyomást mert ahogy felemelkedik egy kicsit is a kar, tönkre teheti a pogácsát.
Én próbáltam a Gahahe-t, finom volt, de szerintem nem kezdő kávé. -
Kávé Kálmán
tag
-
#75655680
törölt tag
válasz sapizee #107237 üzenetére
Filter pörköléshez tapasztalatom szerint érdemes beszerezni egy kis gázra való vízforralót (zománcozott vagy rozsdamentes, amibe éppen belemerül a portafilter+dugattyú) gyakorlatilag bármely háztartási boltban beszerezhető.
Mire a víz felforr, a dugattyú is forró lesz. Par perc az egész.
Én mindig konstans 16,5 grammot teszek bele, es az őrleménnyel, arányokkal játszom.Viszont amiben érdekelne a nálam tapasztaltabban véleménye: furcsa módon a filter CM-el értem el a legjobb eredményeket, legjobbat a Bomba de Frutával. Írgalmatlan jó volt. Szokott mas is filter pörkölést tenni robotba? Lakhelyem miatt CM kávé elérhető, általaban azt iszom mert könnyen beszerezhető, plusz finom is.
Másik a nyomás kérdése. Ha felmentem 8-9 bárig mindennek olyan egyeníze lett. Viszont ha kicsit nagyobbra őröltem és 6 bar körül húztam, sokkal jobban kijöttek az ízjegyek. Tapasztalt valaki hasonlókat?
-
#98690560
törölt tag
válasz sapizee #124068 üzenetére
0,01g-os ékszermérleg, preciziós mérleg, párezer forintért beszerezhető. Az értékeket általában kerekítem, pl 0,312g az az én mérlegemen 0,31 Nyilván ez sem tűpontos, amibe bele lehet kötni, de továbbra sem hiszek benne, hogy otthoni kávékészítésnél bármilyen különbséget is észrevesz az ember az elkészült italban, ha a szóda 0,312 vagy pedig 0,313. De valóban pontosabb és könnyebb méricskélni az adagokat, ha koncentrátumot kever az ember és nem direktben szórja a vízbe.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen