- S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky
- Limitált ideig már kipróbálható a The Alters PC-s verziója
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- UbiForward24 - Jövő hónapban indul az xDefiant első szezonja
- World of Tanks - MMO
- Befutott a Lollipop Chainsaw RePOP első előzetese
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Le Mans Ultimate
- Bestbuy játékok
- Nintendo Switch
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen42
tag
válasz bbuffy #103718 üzenetére
Már hogy érted, hogy nekiesni? Képtelenség olyan erővel tamperolni, hogy az kárt tudjon okozni. A kosárra nehezedő 9 Bar nyomásnak a töredékével tudsz csak tömöríteni.
Ha elrepedt a fólia és azt nem valami mechanikus sérülés előzte meg, akkor a kosár alja nem elég vastag ahhoz, hogy megtartsa a fóliát csapolás közben, ezért a fólia megnyúlik. És/vagy a kosár anyaga különbözik a fóliáétól és amikor ezek hőt kapnak, a kosár jobban tágul és azért nyúlik meg a fólia. Amelyik bírja az csak kipúposodik, amelyik nem, az meg elreped. Azt, hogy ez nem normális dolog az mutatja, hogy - legalábbis amennyire tudom - kizárólag az újabb keletű 18/20-as Superfine-okkal jelentkezett a probléma.
Az pedig, hogy még mindig nem derült ki a hiba pontos oka, elárulja hogy nem küldték az IMS-nek az elrepedt kosaradat, a nyúlás miatt pedig aki reklamált, el lett hajtva. -
Zen42
tag
válasz bbuffy #103735 üzenetére
Értem, bocs akkor rosszul emlékeztem. A repedt fóliára emlékeztem régebbről, valamiért az ugrott be, hogy az is IMS volt.
Egyébként ha már érintettem a témát, egy ismerősöm kipróbálta és ha hőt kap a kosár (IMS Superfine), kisimul a fólia. Azaz a hőtágulási különbségek okozzák a púposodást. -
norkov84
tag
válasz bbuffy #103739 üzenetére
Nem is szeretnék
Így a flow controllal úgyis "le tudom szimulálni" nagyjából a rugós karos profilt, és elég kényelmes használni.BTW:
Az utóbbi hetekben letekertem amúgy az OPV-t 7.5-8 barra, kíváncsiságképp. Nem érzem azt az azonnal arcomba robbanó gyümölcsösséget, amit a Wizard által linkelt egyik oldalon írtak (6bar mellett), de tény, hogy kevésbé "karcos" a kávé, mindenképp más kicsit.
Próbáltam 6-6.5 baron is, az az én ízlésemnek már kicsit messzebb volt a "megszokott" eszpresszó vonaltól, így vissza emeltem 7.5-8-ra.
Fenti beállítással úgyis max 7-ig engedem előáztatás után, innen megyek le kb. 3-4-ig a csapolás során, nagyjából lineárisan. SEP és Acia nélkül csak hasra, de a 100e-s mérleg már az én gyomromat is megfekszi, és még ehhez jönne a SEP. Így marad az "érzésre" -
b.kov
senior tag
válasz bbuffy #104129 üzenetére
+ #104130sz.zs
Köszi, meg is kóstoltam az egyiket. Egész jól sikerült első főzésre is. A világosabb pörkölésűt akkor lehet hagyom még egy kicsit.#104133PpenoO
Kellemetlenül hangzik. :S Nekem is sima papírzacskókban vannak. Ez ellen lehet valamit tenni azon kívül, h normális helyen tárolom őket? Egyébként is gondoltam valami vákuumos tároló doboz beszerzésére - vagy valami egyéb ötlet esetleg? -
Nutra
tag
válasz bbuffy #104167 üzenetére
Coffeevac ugyanígy? Főleg filterre érdekelne (sokkal lassabban fogy), hogy ez vagy a szelepes zacsi. (A sok mézesüveg macerára csak akkor szánnám rá magam, ha tényleg akkor a különbség. )
Szerk: Közben látom: #104170 soldier2 véleményét. Logikus, de vajon mennyire érezhető a különbség?
Pro: a coffeevac menőn néz ki
Con: a zacsi adott (vagy sok-sok a Kapucziner szelepes zacsi felára kijön egy coffeevac árából )[ Szerkesztve ]
-
PeterAgos
csendes tag
válasz bbuffy #104167 üzenetére
Nálam is hasonló a tempó, korábban szelepes zacsikat használtam a saját pörikhez, de gyakran tönkrement a simítózár. Én megkedveltem a dobozokat - könnyű az adagolókanállal kivenni az adagot, jól tisztítható és még jól is néz ki a kávés pulton.
soldier2 #104170
Abban bízom, hogy a széndioxid nehezebb a levegőnél és ha nem mozgatom nagyon a dobozt, talán nem keveredik fel annyira benne.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bbuffy #104213 üzenetére
Mi mást csinálna? Általában igaz fizikában, hogy a rendszerek egyensúlyra törekszenek. Ha van két eltérő paraméterű anyagod, összerakod őket, akkor elkezdik kiegyenlíteni egymást. Lásd pl. hőmérséklet. Nedvességtartalomra ugyanez igaz. Ha a levegő nedvességtartalma alacsonyabb, mint egy benne lévő tárgyé, akkor a tárgy nedvességet fog veszíteni, tehát szárad. Ha a levegő nedvességtartalma magasabb, akkor a levegő fog nedvességet veszíteni, tehát a tárgy nedvesedik.
Nyilván ez két gáz elegyedésénél a legtriviálisabb (pl. szellőztetés), gáz - folyadék esetén is elég egyszerű (lásd víz - levegő). Szilárd anyagoknál bonyolultabb, de akkora a nedvességtartalom különbség a pörkölt kávé és levegő között, hogy még komplikációk mellett se nagyon tudom elképzelni, hogy a kávé száradna szobai normál levegőn és hőmérsékleten.
De lehet valamit nagyon benézek és kihagyok az egyenletből, de nem látom át mit, szóval szívesen veszem ha valaki ki tud javítani -
soldier2
őstag
válasz bbuffy #104218 üzenetére
Csak hogy a kávé pórusai nem zártak, a felülete nem kezelt. Egy tömörfa bútor is reagál a levegő páratartalmára, miért pont a kávé ne tenné? A levegőben viszont csak 1-2% ami nem N2 vagy O2 (ha középiskolai ismereteim nem csalnak), és ebben benne van a CO2, szennyeződések és a vízgőz is. De némelyik anyag simán tud megkötni ebből is vizet (így döglött be 5kg kenyérlisztem a nyáron LOL). Hogy a kávé hova tartozik azt nem tudom, de egyszer bentmaradt egy rosszul visszazárt zacskóban GetUp a konyhaszekrény mélyén 1+ évre, daráláskor tényleg kevésbé volt "ropogós" mint friss korában. Hogy ennek a megkötött víz volt-e az oka azt nem tudom (akkor azt hittem igen).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz bbuffy #104220 üzenetére
Fragola: Nem vitának szántam ,inkább afféle "hangosan gondolkodásnak".
bbuffy: Van 250g garantáltan döglött kávém, kísérlet indul hétfőn
Mézesüveg kísérlet: reggel óta tartja a "szubatmoszférikus" nyomást. Marad a kávétárolásra ajánlott státusz nálam.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz bbuffy #104319 üzenetére
mindent lehet jól és rosszul, de igen, én is a túltolt, túlhordózott cabernet-re gondoltam. amúgy érdekes dolog ez, mert sok-sok év kispincézés és savhangsúlyos kézműves bor után megint jól esnek a villányiak(ból a jobbak). de leginkább semmit sem iszunk már...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
senior tag
válasz bbuffy #104327 üzenetére
Tini koromban nyáron minden nap disco előtt Révfülöpön a nádfedelesben lecsúszott egy kancsó (1,2l) szürkebarát. Ha még utána a discoban is ittam valamit akkor másnap nem emlékeztem semmire Namost az utolsó, nyárbúcsúztató estén két kancsó bor csúszott le disco előtt Csúnya este volt
Azóta nem tudom meginni a bort![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bbuffy #104327 üzenetére
"Korral jár..."
Péter vagyok, 16 éves korom óta alkoholista
3 naponta tuti elfogy egy üveg bor (télen inkább vörös, nyáron inkább fehér). Ha nem csak éjjel iszom monitor nézéshez, akkor hamarabb.
Ebben a pálinka&Co. nincs benne."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Gery0505
tag
válasz bbuffy #104704 üzenetére
Én is láttam a Rocket hirdetést, szemezek én is egy R58-al, csak még nincs meg rá a keretem. Jelentene minőségi ugrást, egy tuningolt Gaggia Classichoz képest?
Egyébként ezzel a KV tárolással nekem is gondom van, mert egy 250g-os kávé kb 4 nap alatt fogy el. A kibontás pillanatában főzött KV nagyon finom, de a következő napokon egyre döglöttebb lesz a kávé, és eltűnik belőle az a csodálatos íz. Most úgy csinálom, hogy a saját zárható tasakjában tartom a hűtőben, és abból mérem ki a főzéskor a kávét, 3x18g-ot. Majd következő főzéskor megint kinyitom a zacsit, kimérem, bezárom. Ha kiméregetném kis üvegekbe és fagyasztanám a főzés pillanatáig, akkor megőrződne az aroma? Vagy mi a véleményetek, mit ronthatok el? Jó volna az egymást követő napokon is ugyanolyan finom kávét inni, mint a bontás pillanatában.
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
tag
válasz bbuffy #104711 üzenetére
Hát ha összegyűlik rá, akkor majd beújítok egy R58-at.
KV tárolás ügyben erre gondoltál? [dobozok]
Egyébként miért nem érdemes kiporciózni kis mézes üvegekbe, és fagyasztani? Gondolom addig is veszít az aromájából. Otthoni pörkölés? Ahhoz még nem vagyok elég elvetemült. Még. De eljöhet ez az idő is.Igazából azzal is gondom van, hogy nehéz két egyforma kávét készíteni. Arra gondoltam, hogy első lépésként beújítanék valami komolyabb őrlőt. Most a kis Graefet használjuk, a CM702-est de vágyom valami komolyabbra. Manapság mik az ajánlott őrlők? Múltkor láttam, hogy Dritan egy [ilyet] tesztel otthon, és az tetszett meg benne, hogy a babtartálya pumpás, és ki lehet fújatni a kupakkal a bent maradó őrleményt.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Sic.Transit
csendes tag
-
konzumpro
senior tag
válasz bbuffy #105677 üzenetére
Szerintem se.
Itt van egy pár sor bulvárszinten összeszedve a réz egészségügyi hatásairól.
https://mek.oszk.hu/01100/01199/html/
Gondolom vannak rá szabályozások, szabványok, amik lehetővé teszik az élelmiszeripari alkalmazását. -
HÁZIGAZDA
válasz bbuffy #105986 üzenetére
nekem bejött.
szeretem, hogy nincs pumpa (pláne az ulka), az e61 ims sűrű felsőszűrő és a dugattyú együtt konkrétan tökéletes vízterítést eredményez, csatornát nem láttam, amióta gépet cseréltem. a hangtalan csapolást sem bánom. hőstabilitás témakör pipa, vízkövesedést látom a szememmel, mindig friss vizet tudok tenni bele.
hátránya, hogy a csapolási mennyiség fix, ezt eléggé utálom, ez a legfőbb kompromisszum vele. jó lenne látni a nyomást csapolás közben (mellesleg ez megint olyasmi, mint a pid.......... ), de ilyen itt sosem lesz. és kényelmetlenebb egy rugós karosra még rádolgozni, mert nem nyomni kell a kart, hanem húzni.
ja, és én legalábbis százszor szívesebben nézem, mint a strietmant. úgyhogy köszi, hogy anno belinkelted
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Computex 2024: analóg árkád kontroller a Varmilo gondozásában
- Computex 2024: jóvágású Gigabyte alaplap Threadripperek alá
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Jövedelem
- Ingatlanos topic!
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Gaming notebook topik
- Reklámblokkolók topikja
- Nyaralás topik
- További aktív témák...