-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
soldier2
őstag
válasz b.kov #104134 üzenetére
Ha rákeresel itt a fórumon a tárolásra, akkor millió találat lesz. Az igazán elszántak adagonként fagyasztva tárolják (mézesüveg - 45-60ml közötti kosártól függően), akinek ez sok az a fémgőzölt kávés zacskóban fagyasztja, és onnan vesz ki annyit amennyi kell, mások simán az eredeti fémgőzölt csomagban tartják hűvös helyen. A Kapucziner papírzacskója a szállítás idejére jó, de utána áttenném amint lehet egy másik zacskóba (pl használt fémgőzölt kávés zacskó), mert a sima papír/műanyag tasakban ledöglik gyorsan). Kalmár féle kávékat (ő sem használ fémgőzölt csomagolóanyagot ) 1-2 hét után porciózva fagyasztom ,az ok).
A sima papír/műanyag zacskók nagy előnye, hogy szelektív kukába mehetnek, de azokban nem áll el 3-4 hétig a kávé. Aki adagonként fagyaszt annak ez nem szempont .
Vákuum nem jó, azt inkább hanyagold.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
konzumpro
senior tag
válasz b.kov #107005 üzenetére
Brikkánál nem vettem észre túl nagy különbséget kézi Hario és Graef CM702 között. Na jó de, de igazából ráér karosnál.
Karos irányba mostanság én Flairen (classic) gondolkoztam, meg La Pavonin (1964-65 körüli), de valahogy egyik se ránt be annyira, hogy bevállaljam, hogy mindig legyen frissen pörkölt kávé hozzá. Ha mégis, akkor Kinu (Phoenix) lenne ár/érték arányban ami tetszik őrlőként.
IMS szűrővel végül nekem nem voltak annyira jó tapasztalataim Brikka 2-nél, nagyon belassul tőle a prüszkölés. Nem volt türelmem megtalálni a megfelelő őrlemény durvaságot, kb. 10 alkalommal használtam, nem is a szilikon tömítésével, hanem gyári gumival. Moka 3-hoz biztosan jó lehet, de olyanom nincs, a Mokinával meg vagyok elégedve mokka téren. -
RetepNyaraB
veterán
válasz b.kov #107010 üzenetére
A Graeffel bejön pár más idegesítő dolog a képbe. Nem törik le a kezed többet, mint a Skertontól; viszont hangos (reggel, mindenki alszik, te épp lebontod a falat a konyhában) és vizezni, ütni-verni kell, hogy kiadja amit beleraktál. Elég lesz a karoshoz.
Én egy jobb minőségű kézit vennék, ha van rá keret. Akár használtan, ki lehet fogni. Itt is most ment el egy JE, de volt valami kinu is."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz b.kov #107012 üzenetére
Én Hario Skerton Pro-ról váltottam Timemore C2-re. Összehasonlíthatatlan az élmény. Nem csak őrlemény minőségre, hanem használatra is. C2-vel 30-40g leőrlése 50-60 sec, és szinte minimális erőt kell kifejteni. Skerton-hoz képest szinte azt mondanám, hogy "nem kell tekerni" Szóval én nem vetném el azt a kézi cserét, Timemore C2-re szinte minimális összegből tudnál váltani, és ég és föld lenne használhatóságban. Ráadásul kotyogósnál nem éreztem soha, hogy a C2 szűk keresztmetszet lenne (na jó, egy-két nagyon világos filter pörkölésű kávénél volt, hogy azt éreztem, hogy kéne pont egy beosztás kettő közé, hogy ideális kávé jöjjön le, de ez volt a kivétel).
-
hyperspace
őstag
válasz b.kov #108374 üzenetére
Múlt héten vettem én is újonnan, benne vannak az alátétek.
Ebben a kis kávétartóban keresd, ezt a kis összehajtogatott műanyag zacskót:
Különböző a két alátét, nem tudom milyen vastagságúak, [link] itt lehet venni, ha nem lesz meg, de lehet máshonnan is lehet venni ilyeneket.
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
konzumpro
senior tag
válasz b.kov #128122 üzenetére
Van. A Bambino plusban az a kis thermojet van mint ami a Barista Proban. Kis hőtehetetlenség, gyors felfűtés. A Barista Expresszben thermoblokk van, kicsit nagyobb, a végeredmény szempontjából nincs nagy különbség. Bambinoban nincs hőfok állítási lehetőség, fix PID-es. A Barista Express 5 fokozatot tud kb. 2 fokonként, 92 a közepe.
-
konzumpro
senior tag
válasz b.kov #128125 üzenetére
Igazából nincs szükség a volumetrikus adagolásra, mert ha jól van beállítva az őrlemény, úgyis nyit az OPV és akkor a víz egy része elfolyik a tálcába és az is beleszámít a mért vízmennyiségbe, aminek az a következménye, hogy rövidebb lesz a főzet. Vagy időnként hosszabb... Jobb ha mérleggel mérve főzöl, vagy időre (25s) és megméred a végén hogy mennyi lett (1:2-1:3 arány). Szóval akár jó is lehet, ha nem kell a hőfok változtatás.
-
Flashback
addikt
válasz b.kov #128122 üzenetére
Egyik barátom vett ilyet, Sage örlővel akcióban. Jó kávét főz. Szerintem tökéletes kezdő gép, ami sokáig elég lehet. Ha kell a gőz akkor valami Duál Bojler gép. De az már árban dupla a Bambino+ hoz képest.
[link]BTW az én Sage 920 gépemen az elmúlt 4 évben talán ha 4x állítottam a hőmérsékletet... Akkor is inkább kísérletezés céljából.
[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
konzumpro
senior tag
válasz b.kov #128122 üzenetére
Az az őrlő amit szettben a Bambino Plushoz adtak, számomra fura volt, mint egy Barbie játék, ahogy kattog mint egy műanyag búgócsiga.... Az időzítőhöz persze csak egyszer kell nyúlni, onnantól manuális.
Bambinonál egyébként amikor a kar szorul, feltapad a kosár, és a kosár alsó peremén akadozva csúszik a kar pereme, ami bele illeszkedik. A szilikonzsír egy darabig segít, de a legjobb ha rugó nélkül próbálgatva sikerül simára koptatni a kar peremét. Barista Pronál is probléma.
Mostanában én is a gépre jellemző nem szabványos presszót iszom, amikor a kávé szemcséi szabályozzák ugyan a nyomást, de nem azért mert kellő finomságúak, hanem mert beledagad a pogácsa a rendelkezésre álló helyre. Ilyenkor levéve a kart nem marad víz a pogácsa tetején, a felsőszűrő lenyomata viszont látszik. Updosing. A középre tömörítés ront rajta, amikor körkörösen használják a tampert és a végén a lazán kúposra alakított őrleményt nyomják a kosárba a tamperrel.
[ Szerkesztve ]
-
marcell991
tag
válasz b.kov #128727 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy ezt három dolog okozhatja:
1, Túl sok kávét töltesz a kosárba, amitől a víztől kissé felpuffadó kávépogácsa olyan erővel nyomódik a felsőszűrőnek, hogy "ellentart" a kosár és a tömítőgyűrű közti nyomóerőnek, nem préselődik össze kellően a tömítőgyűrű
2, A karral még ha nincs is probléma, a kosárral lehet, ha nem kellően egyenes/sima a pereme, vagy egy helyen sérült, akkor ott tud szivárogni
3, Maga a tömítőgyűrű hibás, vagy gyárilag nem volt tökéletes, és eddig bírta, vagy esetleg valami szennyeződés került rá / megsérült. Én egyébként mindenképpen ennek a tömítőgyűrűnek a vizsgálatával/cseréjével kezdeném, elvileg [itt] vagy [itt] tudod beszerezni.Developers, developers, developers, developers! http://youtu.be/KMU0tzLwhbE
-
b.kov
senior tag
válasz b.kov #128727 üzenetére
Sziasztok,
Itt kb 2 hónapja írtam szivárgó jelenségről a Sage Duo Temp Pro esetében, akkoriban még azt gondoltam, hogy a kar mellett folyik ki a víz - itt javasoltatok kevesebb kávémennyiséget, szilikon szűrő cserét, stb.
Sajnos azóta olyan sok időm nem volt foglalkozni a témával, de időközben kiderült, hogy nem is a kar mellett kezd el folyni a víz, hanem még felette.
A feltöltött videó alapján mennyire tűnik ez abnormális jelenségnek? Nyilván baromi zavaró főzés közben. Megéri felvenni a Sage support-tal a kapcsolatot, valami gyári hiba lehet?
-
b.kov
senior tag
válasz b.kov #129574 üzenetére
Sziasztok,
Ez a történetem valahogy sehogy nem akar a végéhez érni.Tehát adott egy Sage Duo Temp Pro, aminél a kar felett a főzés kb. 25-30. másodpercében elkezd csöpögni a víz (a LOCK felirat felett). Gyári/Normcore karral, gyári/IMS kosár kombóval mindenhogy. Általában sima 1:2 arányt követek, tehát semmi szélsőségeset nem próbálok.
Rövid videó a jelenségről itt.
A Sage szervizt (FAST Hungary) megjárta kétszer is, náluk "nem sikerült reprodukálni a hibát" - holott nekem 10-ből 10x sikerül, úgyhogy velük befejeztem, mert úgy érzem, hogy a szándék sincs meg részükről.
Valakinek lenne esetleg ötlete, hogy merre tovább? Érdemes lenne elvinnem még valakihez? Esetleg arra gondoltam, hogy DIY módon szilikonnal körbehúzom, de az tényleg már az utolsó dolog lenne, amit próbálnék.
[ Szerkesztve ]
-
icm
tag
válasz b.kov #130110 üzenetére
Szilikonnal körbehúzást semiképpen nem javaslom!
Mikori a kartömítés? Tiszta-e? Létezik belőle magasabb / ha út tetszik vastagabb verzió? Gaggián pl a VST-vel pl. tökéletesen beáll 6 órára a kar, IMS Competition kosárral inkább fél6 - 5 körüli álláson jó.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Jolida
tag
válasz b.kov #130110 üzenetére
Vakszűrővel próbáld ki.
Ha azzal nem csak csöpög, hanem folyik/spriccel is, könnyebb megtalálni a törött vízcsövet/cső rögzítést (valószínűleg a pumpa és fej között).Ha termoblock valamelyik tömítése folyik, valószínűleg az egész blokkot cserélni kell, mert külön -állítólag- nem kaphatók a tömítések:
[link][ Szerkesztve ]
-
b.kov
senior tag
válasz b.kov #130127 üzenetére
Sziasztok. Sikerült pontot tenni az ügy végére, elvittem a gépet személyesen és főztem egy adag kávét. Természetesen előjött a hiba, így szét is szedték gyorsan.
Nem tértünk ki a részletekre, de gyári hibás volt a gép (csaphiba talán?), így kaptam egy új, bontatlan készüléket.
Három a magyar igazság, az első két alkalommal is megtalálták volna valószínűleg, ha egy kicsit többet foglalkoznak vele. De végtelenül rendesek és korrektek voltak, úgyhogy nem panaszkodom.
Köszi mindenkinek az itteni segítséget is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Milyen NAS-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- További aktív témák...