Új hozzászólás Aktív témák

  • And06

    aktív tag

    a hétvégén volt időm pavonizni (igaz a burundit sem tudtam bedögleni hagyni a gaggián, igy a vége az lett, hogy a napi 2 helyett napi 2*2 duplát iszok :) ), még mindig a "játszós" kimbo autogrillt húzom, azaz egy olasznak világos, amúgy sötétebb robusztás blendet. (a burundi amúgy nagyon frankó a gaggián, igaz a lefolyás nem túl szép, frissen bontva is rángatózott, táncolt a vége, de ez a kinézetén és az izén nem látszik)
    a netes okosságok kiolvasása után eljutottam oda, hogy a kar felemelése után várok pár másodpercet, majd finoman kezdem húzni még pár másodpercig, és csak utána feszülök neki a karnak, de a vége felé meg veszem vissza az erőt. a hőmérő csik alapján 60-65fokos fejnél emelem fel a kart, felette akármit csinálok bőrös lesz a crema, és befigyel egy kis égett mellékiz. igy viszont egy nagyon kellemes tejcsokis dupla ristretto lesz. kicsit meglepő ez a hőfok, bár viszonyitási alapom nincs, és nyilván amint beáramlik a viz, felugrik a hőmérséklet. nem tudom más mit tapasztal, de ennek a kávénak egyáltalán nem áll jól, ha egyből nagy erővel húzom, keserü lesz, viszont ezzel az "előáztatós" módszerrel frankó.

    arra van valami trükk, hogy hogyan húzzam fel a szűrőtartót úgy, hogy a kar felemelése ne szivja fel túlságosan a kávét? rallypix mutatta, hogy ő hogy csinálta, de nekem sehogy sem jön össze, igy inkább felteszem a tartót, és nagyon lassan emelem a kart. láttam egy youtube videót, amin a barista felemelte a kart, hogy még éppen ne jöjjön a viz, és a másik kezével feltette a szűrőtartót a karon ellentartva. én viszont ezt nem merem, nem lesz baja, ha a karnál tartunk ellen?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák