Új hozzászólás Aktív témák

  • Bazsee71

    őstag

    válasz t-bali3 #50241 üzenetére

    Hozzám mire eljutnak a kávék, addigra legjobb esetben 1 hetesek. Kivételt képez a PY és CM kávé, ezekből 1 hetesnél öregebbet még nem kaptam, illetve eddig egyszer vásároltam helyben a Kapuczinernél, ott is pár napos pörkölés volt.

    Nálunk lassan fogy a kávé, reggel párommal egy duplán osztozunk, munka után lecsúszik egy dupla, illetve néha este egy dupla decaf. Ez egy hónapot jelent, de van hogy többet, mert hétvégén sokszor távol vagyunk, illetve ha elhúzódik a munkaidő, akkor is kimarad. Ebből adódóan egy 250g-os csomag is sokáig van nyitva, hát még a decaf. Meg aztán variálni is szeretem, ha van miből.

    Az elmúlt 1 évben először papíron vezettem a kosárba tett mennyiség, a vízhőfok, és a daráló beállításának adatait, ősszel ezt elhagytam, de az új daráló és a szűkítőzés után most megint nekiálltam, de már excelben. A tapasztalatom az, hogy egy 250g-os csomag is rendesen veszít az egyensúlyából egy hét alatt. Azért írok egyensúlyt, mert amellett hogy csökken az aroma intenzitása, nekem az a tapasztalatom, hogy a komponenseket már trükközéssel sem lehet úgy összhangba hozni, mint az első két csapolásnál. Mint ha eltűnne az optimum tartomány, és vagy savanyúbbat sikerül húzni, vagy áldozok a testből és az ízekből, és egy kicsit keserűt. Pedig a Majort ha belövöm egy fokozatra, majd egy hét után ugyanoda, szinte grammra ugyanannyi folyik le ugyanannyi idő alatt.

    Párom tejjel issza a kávét (csak fogyasztja, nem mozgatja a téma), és mikor a fent leírtakon még csak morfondíroztam magamban, ő már jelezte, hogy még mindig finom, de nem olyan mint az elején. Korábban írtam, hogy a simítózáras fagyasztásos téma sem vált be nálam, annak millió egy oka van (a többiek is írták, illetve én is sejtem hol ment el), de azt nem akartam tovább vinni. Az is a hiba jele volt, hogy mikor a tárolásukra használt műanyag dobozt nyitottam, akkor erőteljes illat áradt belőle. A fiók nyitásakor így lassan egy nap után ez még nem tapasztalható, pedig arányaiban nagyobb a mennyiség (tudom, ez meg nem zárt tér, szellőzik).

    Mézes üveget pedig helyben nem tudtam szerezni, innentől kezdve nem volt értelme 20 darabot rendelni. Az én logikám szerint - ami persze vitatható, sőt -, nem járok jobban, ha bontatlanul hagyom, mint hogy ha egy füst alatt szétporciózom. Így elvi síkon olyan, mint ha egyszer nyitottam volna ki a zacskót, ráadásul ereje teljében kerültek csomagolásra. Az könnyen lehet, hogy a zacskó első nyitásakor is elég lenne adagolni. Lehet, hogy ki fogom próbálni ezt is, de ha variálni szeretnék, akkor megint ugyanoda lyukadok ki.

    A legjobb megoldás az lenne, ha profi szinten pörkölnék, és csak a zöldeknek kellene helyet biztosítani, vagy ha annyian kávéznánk itthon, hogy kéthetente rendelhetném a pakkot. De addig marad ez, próbálkozom, lehetőség szerint egyszerűsíteni is igyekszem, mert nem célom a hétköznapokat bonyolítani. :)

Új hozzászólás Aktív témák