Új hozzászólás Aktív témák

  • RAiN91

    őstag

    válasz Tikakukac #109586 üzenetére

    T450 széria, kijelző csere téma, jól végződött.

    Először érdemes a fenti link szerint a kijelzőt átírni, az tényleg nagyon egyszerű, ha engedi. Nálam nem engedte, így bevállaltam a gép BIOS módosítását, a reddites tutorial alapján. [link]

    Leírom ide, hogy meglegyen, ha eltűnne a reddites poszt, a fájlok pedig meg vannak nálam is, ha esetleg valakinek kellene a jövőben, illetve a CH341 programozó is.

    1. Venni kell egy CH341A USB programozót, SOIC 8 tűs csipeszes csatlakozóval, ezt általában egy szettben árulják, aliexpress-en, ebay-en.
    2. Egy 2. gépre fel kell rakni a Linuxot, vagy csak egy USB boot-al elindítani, én így jártam el, az Ubuntuval.
    3. A T450-et hátlapját le kell venni, kivenni a RAM-ot, a belső akksit ha van, lehúzni a CMOS elem csatlakozóját, majd megkeresni a BIOS chip-et, ez a másodlagos kivehető memória és a CPU hűtőbordák között van a fekete fólia alatt. Itt az PIN 1 az lesz, amelyik saroknál a pöttyös jelölés van, elég egyértelmű.
    4. a CH341A programozó összeálítása: a csipeszen a rózsaszín kábel lesz a PIN1, a programozó pedig 2 darab 8-as blokkra van osztva, itt ha felülről nézzük az egész szerkezetet, akkor bal oldalon van az USB, ebben az esetben a bal oldali 8-as blokkba kell rakni a csipeszes csatlakozót úgy, hogy a rózsaszín a jobb felső részhez csatlakozik. A reddites posztban van egy youtube videó ha így nem érthető. A jobb oldali 8-as blokk az én programozómon a 24XX széria, a bal ami nekem kellett, az a 25XX széria.
    5. Csatlakoztassuk a programozót a BIOS chip-re, majd a másik gép USB foglalatába, amin már indíthatjuk is a Linuxos terminált.
    6. Flashrom telepítése: sudo apt-get install flashrom
    7. Ha nem telepíti hibaüzenet miatt, akkor sudo apt-get update, ha ezek után sem telepíti, mint nálam, akkor ezeket kell még eljátszani:
    sudo add-apt-repository main sudo add-apt-repository universe sudo add-apt-repository restricted sudo add-apt-repository multiverse
    8. Most olvassuk ki az eredeti BIOS-t, amit mósoítani fogunk: sudo flashrom -p ch341a_spi -r originalbios.bin
    Nekem elsőre hibaüzenet, a csipeszt megmozgattam, mert rosszul volt feltéve, nehéz jól felrakni.
    9. Ezt a fájlt mentsük el magunknak, menjünk át Windows-ba, ahol az UEFI Tool-ban megnyitjuk. Itt én ezeket a hibaüzenetek kaptam az original bios beolvasása után, de ez normális, utána jártam:
    parseVolume: unknown file system FFF12B8D-7696-4C8B-A985-2747075B4F50 parseVolume: unknown file system 00504624-8A59-4EEB-BD0F-6B36E96128E0 parseFile: non-empty pad-file contents will be destroyed after volume modifications
    10. A GUID keresőbe keressük meg: "81334616-86CE-49C2-B6F9-1804E61C73F6" és "CC71B046-CF07-4DAE-AEAD-7046845BCD8A", majd mindegyiket a megfelelőre fájlra cseréljük (ezek a fájlok is a reddites linkben vannak), a "Replace as is" menüponttal.
    11. Mentsük le "modded_bios.bin" néven. Alapból nem .bin-ben menti, ezért mentésnél az "all"-t kell kiválasztani a kiterjesztéstípusnál, és manuálisan beírni a .bin-et a fájl névhez.
    12. Menjünk vissza linuxra, én itt mégegyszer leolvastam az eredeti BIOS-t azért, hogy tudjam, jól csatlakozik-e a chip-hez.
    13. Módosított BIOS írása a következő paranccsal: sudo flashrom -p ch341a_spi -w modded_bios.bin
    Ez eltart vagy 10-15 percig, addig pár miatyánk lemegy.
    14. Végül kiírja hogy sikeres, lehet összerakni a gépet.

    A mellékhatások, amit pár hozzászólásban olvastam, hogy bekapcsoláskor 2x3-at csippan a gép, ez nálam is meg van, állítólag van rá megoldás, ennek majd később utánanézek.
    Ez azért annyira nem átlag user procedúra ahogy Tikakukac is írta, ezért nem javaslom senkinek, biztos könnyű téglát csinálni az alaplapból így. De én bevállaltam, sikerült.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák