Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz tordaitibi #54292 üzenetére

    Mindenesetre a leírásában utal az akku nagy hatásfokú töltési szabályzására is.

    Régebben volt szó erről, akkoriban említettem egy kezdetlegesebb megoldást is, amikor csak rákötik a napelemet az akkura, egy diódán keresztül (különben visszafelé leszívná az akkut, amikor nem süt a nap).

    Mivel a napelem áramgenerátoros tulajdonságú, a kisebb fajták árama sem túl jelentős, így adja magát töltési célra. Pláne ólomakkuhoz, amit nehezebb tönkretenni.

    Li-ionnál viszont ajánlott, illetve elvileg kötelező beépíteni egy söntlimitert, ami pontosan 4,2 V-nál megfogja a feszültséget. TL431 a legjobb ilyen célra, kiegészítve egy tranzisztorral, ami elfűti a napelem által termelt többletet. Tehát lényegében egy Zener-pótló, egyszerű áramkör, csak annál sokkal precíziósabban határol.

    Mindamellett nem zárom ki, hogy van az a Li-ion akku és napelem-kombináció, ahol utóbbi annyira gyenge az erős akkuhoz képest, hogy nem nagyon tud benne kárt tenni.

    Esetleg rá lehetne bízni egy integrált cellavédelemre. Mondván, hogy az 4,35 V-nál úgyis lekapcsol, bár ezt nem nevezném korrekt eljárásnak, nem is arra való.

    ...a pwm egészen más itt.

    Nem tudom, mire gondolsz, ez így elég homályos kijelentés.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák