Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Tamy #37420 üzenetére

    DC-áramfigyelőhöz sajnos mindenképp kell egy soros ellenállás, amin óhatatlanul esik valamennyi feszültség, hiszen épp ez a cél. Hogy legyen mit érzékelni.

    Diódát ilyenkor csak védő-, illetve határolóeszközként szokás használni, mint ahogy a második rajzon is egy párhuzamos Schottky-dióda korlátozza az ellenálláson eső feszültséget. Ennek annyi az előnye, hogy így alkalmazható nagyobb értékű ellenállás is, amivel kisebb áram is jól érzékelhető, viszont nagy áramnál sem fog rajta túl sok feszültség esni, nem is ég le, mert egy megfogja a dióda.

    A tranzisztoros megoldásnál sokszor az jelent gondot, hogy kb. 0,8 V B-E feszültség szükséges egy szilícium tranzisztor nyitásához, tehát azt létre kell hozni egy ellenállással, ami nem minden alkalmazásnál kedvező.

    Ezért találták ki a második rajzodnál, hogy műveleti erősítőt alkalmaznak, amivel kisebb szintek is detektálhatók, ezért itt még egy Schottky-diódát is lehetett használni, ami kisebb feszültségen határol, mint egy normál dióda.

    Egyébként BU406-ot nem kellett volna alkalmazni, ami régi FF TV-k sorvégfok tranzisztora volt, vagyis feszültségtűrő, impulzustűrő, igencsak felesleges ide.

    A rajzok között tallózva láttam például az alábbi kettőt is, ami egymás rokona, csak egyiknél a kimenetre tették az áramérzékelést, másiknál a bemenetre:

    A következő kapcsolás érdekessége az orosz MP41 germánium tranzisztor, ami ismerős lehet azoknak, akik régebben sok Sokol rádiót javítottak például. Meg persze a piros tokos KT is ismerős lehet a fentinél.

    Mivel a germánium tranzisztor nyitásához kb. 0,1 V B-E feszültség is elegendő, így érthető, hogy miért vették elő ezt a típust:

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák