Új hozzászólás Aktív témák

  • schawo

    titán

    Pár szó a vodkaboy-féle push-pull csöves erőlködőről.

    Felépítés: 50W rms (20W-ig A osztályban), 3x3300uF, 2x Tungsram PCC83, 2x Tesla ECC83, 4x JJ EL34, Indel kimenők

    Másfél hét tapasztalatát egyetlen hozzászólásba sűrítem össze.
    Az erősítő zseniális. Másfél hétig folyamatosan az új erőlködőt használtam. Azután most visszakötöttem a régit (Luxman L-410), hogy meghallgassam, és összehasonlítsam a kettőt. Ennyi idő kellett, míg rászántam a melót a visszacserére (a Luxman a szorítós kábelterminál miatt macerás). Az már elsőre is rögtön kiderült, hogy a Luxman nem egy liga.

    Különbségek:
    Sokkal tisztább, jóval kisebb a torzítása. Fehérebb, kevésbé mocskos, kevésbé szürke a zene mögötti "háttérszín". A Luxman egy fátyol mögül szól.

    Magas tartomány jóval precízebb, sokkal több a részlet. Az erőlködők számára egyik legnehezebb feladat az Al Di Meola, Horgas Eszter - He and Carmen című albumáról a Double Concerto, ahol a szám elején a Al Di Meloa elektromos gitáron szólóban játszik. Minél részletesebb az erősítő, annál kevésbé van gumihangja a gitárnak, és bizony a DAC-ok, erősítők ezen csúnyán el szoktak vérezni. Aki ismeri a számot, biztosan tudja, miről van szó. Az eddigi legjobb előadás, amit hallottam bármilyen asztali vagy füleserősítőtől, az a csövesből szólalt meg (forrás: Mytek 192). Nagyszerű megütések a húron, igazi gitárjáték. A számot a Luxmanon újra meghallgatva röhögés fogott el, akkora a különbség.

    A dinamika sokkal nagyobb, akkora a különbség, hogy 5 mp sem kell az differencia érzékeléséhez.

    A sztereó tér sokkal pontosabb és főleg mélyebb, de ez nyilván a kisebb torzítás és a nagyobb részletesség következménye.

    Amit kis hiányérzet, az a mély tartomány. A csöves 40 Hz alatt elfogy, ezt rögtön érzékeltem, most visszatérve a Luxmanhoz újra szembetűnő volt. A vékonyodó hang pár dologra visszavezethető, de leginkább a cső a gyanús. Az EL34 inkább középorientáltnak, és vékonyodónak, a KT88-at pedig mélyben precízebbnek írják le. Azt hiszem meg fogom próbálni a KT88-at is az erőlködőben.

    evDirect villanyautós töltőhálózat

Új hozzászólás Aktív témák