Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #56474624 #45243 üzenetére

    "...akkor nem létezik alkalmas magassugárzó (legfeljebb kissé alkalmasabb a te szemszögedből nézve)." Való igaz, jó megfogalmazás, de hát ez (számomra) szinte mindennel így van - a hifiben is, másban is.

    A CD persze elvileg csak 20kHz-ig tartalmaz információt, ám a gyakorlat azért kicsit más, egyrészt, mert a téglafal szűrő sem teljesen "függőleges", másrészt, mert a 20kHz alatti információk is tartalmaznak információt a 20kHz feletti szférából, amelynek érzékeltetésében szintén segíthet a szuper tweeter. (Nem véletlen, hogy a magasabb mintavételi frekvenciákkal készült felvételekről CD-re konvertált hanganyag sokkal informatívabb, és úgymond sokkal kiterjedtebb a magassávja, mint az eleve CD mintavételezéssel készült hanganyagoké.
    De ha elfogadnánk, hogy a CD csak és csakis 20kHz-ig tartalmaz információt, akkor is teljesen más élmény a zene, ha van egy szuper tweeter a rendszerben, vagy ha nincs. Nyilván ilyenkor a szuper tweeter által nyújtott információ egy része (szerinted egésze) csak "illúzió", de mégis, az egész rendszernek jót tesz a (jó minőségű) szuper tweeter. Az nem úgy működik, hogy mert a CD csak 20kHz-ig informál, akkkor a rendszer későbbi elemeinek nem is kell törődnie a 20kHz feletti tartománnyal, ez másképp működik, érdemes kipróbálnod, ha van alkalmad valahol, hogy kikapcsolod a szuper tweetert, bekapcsolod a szuper tweetert, és nem csak a hangkép lesz nagyban más, hanem az információtartalom is. Azt is nagyon jól megérezni a zene egészében, ha az erősítő képes 50-100kHz-ig felmenni, még akkor is megérezni, ha a hangdoboz csak 25kHz-ig képes felmenni, és éppen CD-t hallgatunk. Ezek fontos dolgok a hifiben, mindazonáltal a korábbi Dynaco példádra visszautalva megjegyzendő, hogy bizony a magassávot a legnehezebb szépen szólóan reprodukálni, az tud legérzékenyebb lenni a zavarokra, ezért adott esetben bizonyos gyártók bizonyos típusaikon szándékosan is alkalmazzák azt az eszközt, hogy a készülék csak viszonylag alacsony frekvenciákat legyen képes megjeleníteni, ezáltal elnyomva a veszélyes magassávot - mivel a hangfelvételeken is a magassáv sikerül a legritkábban szépen szólóra. Tehát nem csoda, ha szebben szól a magashiányos rendszer/készülék, sőt az ilyen rendszernek/készüléknek könnyebb dolga van.
    Tehát a lényeg: a szuper tweeter ügye sem úgy működik, hogy CD-re felesleges. CD-ről is meghallasz vele olyan dolgokat, amiket nélküle nem, amellett, hogy az egész hangképen érzed a szuper tweeter áldásos jelenlétét. Az a 40-50kHz, amit képes egy szuper tweeter megjeleníteni, teljesen más hangélményt és információt ad, akkor is, ha a hangdoboz előtti készülékeken elvileg nem is jelennek meg azok a frekvenciák. Hogy CD-ről is mennyivel másképp szól vele a hegedű, a fuvola, David Gilmour "ultrahang" gitározása (de még a nagybőgő is), azt meg kell ismerni, - de veszélyes megismerni, mert utána érthetetlenné válik, hogy voltál képes eddig nélküle zenét hallgatni. :) :Y

    (#45246) blattida "Akkor még kisebb sarkítással a mélyhangszórók és a hangsugárzók zöme alkalmatlan a feladatára, mivel..." Hát persze, egyértelmű, lásd fentebb. A hifi ebből a szemszögből arról szól, hogy meg vagyunk lőve, alkalmatlanok az eszközeink. De az egész világ ilyen, kivéve a matematika, amely olyan, amilyenre csináljuk. Ha hiányosak a matematikai eszközeink, akkor megalkotjuk az újfajta eszközöket belé, lásd negatív számok, imaginárius számok, "merőleges" számok... - ezt a valósággal nem tudjuk megtenni. Habár megjegyzem, egyre inkább a valósággal is meg tudjuk tenni, ahogy egyre jobban megismerjük a kvantummechanikát - a kvantumszámítógép is a "valóságon való túllépés".

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák