Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz kjani18 #31270 üzenetére

    A hifi kábelek, és ílymódon a tápkábelek esetében a ma ismert három legfőbb elektronikus "kábeltulajdonság" közül a kapacitás és az induktivitás általában sokkal fontosabb, mint az (alacsony) ellenállás, sőt, jónéhány high-end kábelnek kifejezetten magas az ellenállása, tehát ohmikusan kifejezetten rossz vezetők, mégis kiemelkedően jó a hangminőségük (lásd például karbon vagy karbon-fém hibrid vezetőjű kábelek). Az ellenállásuk inkább afféle mellékkörülmény, valamint az optimális illesztési követelményeknek való megfelelés része, ami tápkábel esetében megintcsak szinte mellékkörülmény. Persze az említett három fő tulajdonság szoros összefüggésben van egymással, nyilván az optimumukat kell megtalálni az adott szerkezetben. És a három fő elektronikus "hifikábel-tulajdonság" mellett még számos egyéb tulajdonság is szerepet játszik, például a vezetőerek szerkezete, esetleges árnyékolása, de még a szigetelés anyaga-szerkezete is óriási hatással van a tápkábel (hifi kábel) hangminőségére.
    A hifi kábelek, közte a tápkábelek tervezése-készítése jóval bonyolultabb művészet annál, mint ahogy azt az iskolai fizika tankönyvek manapság leírják. Majd ha lesznek hifi-fizikai tankönyvek is, akkor majd más tankönyvekre fognak kábelügyben hivatkozni a mérnökök, mint ma. A hifi kábelek fejlesztése egyelőre persze szakmán belül is vitatott alapelvek mentén, és részben próba-szerencse alapon működik, ezért van annyiféle irányzat, módszer. Részben tudomány, részben "művészet", részben szerencse. És adott kábel elég széles határok között másképp viselkedhet egyik rendszerben, mint a másikban, miközben vannak azért "általános", minden hangrendszerben érvényesülő tulajdonságaik is.
    A hifi kábel általában nem csak átviteli eszköz, hanem hangolási eszköz is. A tápkábelre is érvényes mindez. E téren egyelőre nagyobb a tapasztalati tényezők szerepe, mint az "iskolaitankönyvesített" képleteké. Ez a tudás egyelőre csak lassan "tankönyvesítődik", aminthogy a hangobozok, erősítők sem csak a mai iskolai tankönyvek képletei szerint működnek, hanem sok más tényező és tulajdonság is szerepet játszik, amely tulajdonságoknak egy része ma még nem kapott tudományos magyarázatot, "bizonyítékot", hanem sokszor próba-szerencse alapon derül ki az ötletekről hogy jók-e vagy sem.
    (#31284) kjani18:
    Az a fél méter tápkábel természetesen nem javítja meg a hálózat bajait, mégis óriási különbségek vannak a tápkábelek hangminősége között. Az biztos, hogy az erről szóló hallási tapasztalatunk valós, nem placebó és biztos, hogy megér arányos pénzmennyiséget a jó tápkábel. A "szupertápkábelek" ügye, pedig ugyanaz a terület, mint a Ferrari Testarossa vs. Volksagen Golf vs. kétütemű, farostlemezből készült Trabant vs. ponyvás Velorex témája. Kinek mi mennyire fontos, eldönti, hogy szán-e pénzt a luxusra, ha van rá pénze. De ahogy a Ferrarit is más vezetni, mint a Golfot vagy a Trabantot, úgy a "szupertápkábelek" hangimnősége is általában sokkal jobb, mint a "nemszupertápkábeleké".
    (#31287) kjani18:
    Egyébként valóban, sokat segít, ha a hifi készülék akkumulátorról megy. A jó tépegység akkumulátorszerű állapotokat igyekszik teremteni az elektromos hálózat szir-szar áramából. Erre a tápkábelek többsége természetesen nem képes.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák