Új hozzászólás Aktív témák

  • DDL

    őstag

    válasz #71562240 #29324 üzenetére

    Merevítéssel hogy csökkentünk elsődlegesen amplitúdót??? Ilyen megfontolásból keményre edzett acél lenne a legjobb: merev, rugalmatlan. A járuléka a merevítésnek, hogy a síma állapothoz képest egy adott frekvencián kisebb az amplitúdó, mert az anyag (jelen esetben a doboz fala) saját rezonanciája magasabbra tolódik. Ha viszont tényleg csillapítod a rezgéseket, akkor a csillapítás előtti állapothoz képest az anyag (doboz fala) saját rezgéseit is csillapítod lényeges frekvencia módosítás nélkül. Szerintem ez a csillapítás. A merevítéssel, mint másodlagos membránt tudod csillapítani ha szerencséd van akkor kioltani. Ugyanakkor ez a valódi csillapítás másodlagos következménye, mert nő a dobozfal tömege. Emiatt a szükséges mozgási energia ami megmozgatná mint membránt nagyobb lesz.

    A beton és a márvány dobozok nem azért süketek, mert olyan veszettül merevek (pláne a beton). Hanem, mert a tömegük nagy. Emiatt a hangszórók által keltett rezgések energiája nem tudja megmozgatni. Ugyanaz mintha gyalog nekirohannál egy 20t-ás teherautónak. A teherautó sokat nem fog elmozdulni.... :)

    Ugyanezt nehéz fadobozzal is meg lehet oldani.....

    Ezért én továbbra is tartom, hogy merevítés minden esetben (hangdoboz tervezésekor is) saját frekvencia módosítás, amely következménye lehet speciális esetben a hallható tartományon belüli a káros rezgések spektrumának módosulása. Míg a csillapítással a keletkező rezgések amplitúdóját csillapítod belső súrlódás által (magasabb frekvenciák inkább saját rezonanciák) és/vagy a tömeg növeléssel (mint másodlagos membránt). Széles spektrumban.

    Üdv: DDL aki már eleget szívott a rezonanciákkal, káros rezgésekkel

    P.s.: ende,

    [ Szerkesztve ]

    Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html

Új hozzászólás Aktív témák