Új hozzászólás Aktív témák

  • denesdr

    addikt

    válasz Donki Hóte #36220 üzenetére

    Először is tisztázni kellene, hogy milyen is a jó hangfal, mert az ugye akár személyenként is változhat, ha végfelhasználói szempontból nézzük.
    A méréstechnika egyre fejlődik, egyre többet is tudunk róla, hogy mi az ami számít egy hangfal, objektíven jó működéséhez.
    Aztán persze továbbra is vannak szürke foltok, amiről nem vagyunk teljesen meggyőződve, hogy miért is úgy van ahogy, pl miért mondják az egyik, ha nem a legjobb középsugárzónak az ATC 3" dómját (régebben árulták DIY célra is, de már nem), miközben nemkívánatos diffrakcióktól hemzsegő hangfalakban (az ATC-k ilyenek) hallhatja csak az ember szólni őket, miért nem tud más gyártó ilyet építeni stb. Vagy miért van a különböző anyagú membránoknak különböző hangja, még akkor is, ha az átvitelük azonosra van hozva, a torzításuk szinte vagy akár teljesen megegyező.
    A hifi klasszikus értelmében az lenne a legjobb hangfal, aminek nincs saját karaktere, tehát azt adja ki akusztikusan magából, amit elektromosan beletáplálnak, ilyen pedig ugye nincsen.
    Szóval végeredményben én is úgy gondolom, hogy fontosak a mérhető dolgok, de meghallgatás nélkül sajnos nem fog kiderülni, hogy hogyan is szól az adott hangfal. Ez azért történhet így, mert vagy nem mérünk meg minden fontos paramétert és/vagy nem tudjuk a megmért dolgokat egymással kontextusban megfeleően értelmezni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák