Új hozzászólás Aktív témák

  • DjTaRsY

    aktív tag

    válasz szazbolha #32049 üzenetére

    Csak így beleugrok a beszélgetésfolyamba, és beleugatok, de pár saját álláspontot elmondanék röviden a tervedhez. (a futopadon aerob sétálva van időm pötyögni)

    A centerek mtm elrendezése tudomásom szerint sokkal egyszerűbb okból alakult ki így, mégpedig azért, hogy így alacsony lehessen, elférjen a tv alatt/felett, két mélyözéppel kompenzálják a kompakt méretből adódó gyengébb mélyátvitelt, illetve, hogy az ocd-sek se kapjanak frászt, hogy nem szimmetrikus a rendszer. Jobb megoldás volna, ha a center is épp olyan, mint a frontok.

    Minél többet foglalatoskodok és tanulok a hangsugárzóépítés területén (és most kezdek magam is beérni hozzá, az egyetemen tanultak sokat hozzátesznek a miértek megértéséhez, más a rálátásom, szemléletem mint 10 évvel ezelőtt), annál inkább menekülnék attól, hogy kettőnél több hangszórót építsek egy dobozba. A több mélyközép alkalmazásában én nem látok mást a szemeim előtt, mint kézben tarthatatlan interferenciák, tranziensek tömkelegét. Feleslegesen, nem látok a mérleg másik oldalán előnyt. Ha nagyon két mélyközepet akarnék elképzelni a frontba, a másodikat akkor is azt csak 100Hz alatti frekvenciák átvitelének hangolása érdekében. De ezzel sem szívesen foglalkoznék, úgy gondolom a prioritásokat kéne rendben felállítani a tervezéskor, kivitelezéskor. Én előre tartok tőle, hogy hogy fog sikerülni az épp épülő kétutasomban a kívánt keresztezesi frekvencián illeszteni a domot a mélyközéppel, pedig előtte egyenként mérni isfogom a hangszórókat a dobozban. Nemhogy több mélyközepet nem raknék bele, de így is azon vagyok, hogy az előlapon jól pozícionáljam a hangszórókat es a doboz szélein is lekerekítésekkel hogy csökkentsem a diffrakciókat, miközben előre tudom, hogy a végső helyén a szekrények, fal jól bele fog ugatni a képbe. (ugyanitt 18as görbületi sugarú negyedkör marásra megoldást keresek.. :))
    Hiába ez "csak kéthangszórós" bassreflex rendszer, a másik amin nem tudok dűlőre jutni, hogy a reflexcsövet hogy hangoljam a mélyközéphez, relatív magas fs mellett, hogy találjam meg a jó pontot az átviteli karakterisztika, tranziens átvitel, terhelhetőség változásainak figyelembe vételével. De majd hallgatózok, mérek, próbálgatok. Meg majd segítséget kérek, ha oda jutok.

    Összességében tehát valahova oda akartam kilyukadni, hogy egy általad elképzelt összeállítású többhangszórós hangsugárzó akárhogy próbálod ésszerű keretek közt (befektetett tanulási, tervezési idő és eszköz ráfordítás pl) megtervezni, a végeredmény nem olyan lesz, amilyennek elképzelted, hanem amilyenre végülis sikerül (akár jól is sikerülhet). Minél mélyebbre ásod bele magad, annál reménytelenebbnek kéne tűnjön. Egy kéthangszórós kétutast megtervezni és megvalósítani tisztességesen van akkora lehetőség, mozgástér, hogy érdemes legyen inkább benne gondolkodni, még igy is tartalmaz bőven olyan buktatókat, amik arra vezethetnek, hogy a végeredmény mégse olyan legyen, amit elvártál tőle.

    Aztán lehet velem nem egyetérteni, illetve ha kell, kifejtem részletesebben mit miért gondolok igy. De jelenlegi ismereteim és korábbi es aktuális tapasztalataim alapján most ezt gondolom.

  • szazbolha

    addikt

    válasz DjTaRsY #32051 üzenetére

    Értem és elfogadom amit írsz.
    De....
    Én nem a tuti hangsugárzót akarom megépíteni, nem is azt amit majd utolsó hobbypénzemből létrehozok, hogy lecseréljem a házimozi vagy hifi hangfalaimat.

    Most van időm, 1-2 éve tértem vissza a hifi világába, itt a ph-n a hifi lumpenproletárja voltam. Megint elkezdtem járni azt az utat, hogy erősítőket, hangfalakat kábeleket cserélgettem, és nem jött meg a csoda, nem találtam amit kerestem. Még időben leálltam.
    Aztán kezdtem el hangfal prototípusokat építgetni, ötletszerűen, közelítve egy jó megoldás felé, de midig volt ami nem stimmelt, nem tetszett, stb. A hangváltók építésénél megtapasztaltam, hogy 100x több lehetőségem van mintha kábeleket cserélgetnék, vagy egyéb hifista trükkökkel játszanék.
    Vettem mérőmikrofont, méregettem, de azt tapasztaltam, hogy a technikailag jónak mondható frekimenet a szubjektív érzeteimnek nem ideális, ezért össze vissza hangolgattam a a DIY hangfalakat.

    Mindenkinek más a kellemes hangélmény. Mostanra ezt gondolom arról, hogy mi kell ahhoz, hogy kellemes hangélményben legyen részünk nem élő zene esetén.
    - kiváló minőségű forrás 33%
    - kiváló minőségű hangszórók (korrekten tervezett és kivitelezett dobozban) 33%
    - jól tervezett hangváltó 13%
    - megfelelő lejátszó + erősítő lánc 10%
    - Minden egyéb (hallgató szoba akusztikája, kábelek, stb) 10%
    .
    Szóval most szeretnék egy egyedi hangfalat építeni, miközben meg vagyok győződve arról hogy a legkönnyebb út egy kétutas polcsugárzó építése lenne és hogy egy hobbystának a 3 utas hangfal építése a legalkalmasabb arra, hogy a legszélesebb frekvenciatartományban kapjon egyenletes hangnyomást.

    Mind tudjuk, hogy a csöves erősítőknek sok-sok hibája van, mégis szeretjük hallgatni.
    Én is. És nem tudom elmagyarázni miért.
    Mivel nem vagyok szakértő hangfalépítésben, bármibe belekezdhetek, bármiről kérdezhetek, tanácsokat érveket elfogadhatok. vagy nem... és csinálhatok hülyeséget, építhetek fahangú hangfalat, amit kidobok.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32049 üzenetére

    A fektetett MTM center eleve hibás elképzelés, csak annyi volt az indok rá, hogy elfér a TV alatt. Nem működik. Sosem működött.

    Épp ezért jöttek rá pár éve, hogy eddig butaságot csináltak. :) És jött a nagy megvilágosodás.:DDD Vagy tíz év lemaradásban vannak. Legalább azóta mondom én is, hogy butaság.

    Nyilván a doboz hosszabb élére merőleges irányban nincs akkora probléma, a függőleges MTM vízszintesen, nagyobb szögekből is normálisan működik, a magashangszóróval szemben mérve, ha jól csinálják.

    #32050 szazbolha
    Ilyen távolságokról lesugározva a 2-3 és 6-7kHz-es frekvenciákat, garantált a zavarosság.
    Lemodellezhetem neked, de nem fogod látni a sűrű kioltásoktól a hangszórók frekvencia válaszát kb. A két magashsz meg eleve indokolhatatlan. Ezt még a középpontból, vagy valamelyik magashangszóróval szemből sem lehet normálisan megcsinálni.
    Háromutasként esetleg, kisebb középhangszórókkal, WWMTMWW alapon talán. Amilyen az első példa volt, amit mutattál. De a 2-3kHz-es váltás ott sem működne, csak jóval alacsonyabb elképzelhető.
    Nincs indok rá, hogy egy nagyobb méretű mélyközepet 6-7kHz-ig használj, ott már nem is működik olyan jól, még ha egyenletes a hangnyomás-fr. válasza, akkor sem, beszűkül az iránykarakter, kontrollálhatatlan a váltás, egyik pontból mérve jó, tíz fokkal arrébb már nem.
    Esetleg nagyobb távolságokról, kevésbé zavaró a sok hangszórós, magas hangsugárzó, mert ott kisebb szögekről hallgatod és egységesebb a hullámfront, a doboz leghosszabb külső méretének kétszerese talán elég lehet, de ellenőrizni kell.

    #32052 szazbolha
    Már írtam, csináld, amit szeretnél, mert erre az ötletre, eszmére, nem lehet megerősítő választ adni, műszaki szempontból előre borítékolhatók a problémák. :)

    Igazából normálisan tervezett hangváltóval, nagyon olcsó és problémás hangszórókból is lehet jó dolgokat készíteni. :) Azon múlik a legnagyobb része. Ezért nem értek egyet a százalékos felosztásoddal. :) A dobozt szándékosan úgysem rontod el nagyon, egy bizonyos felkészültség fölött, azt talán kár is nézni.

    A csöves erősítőknek ma már kevés hibája van. Ami van, ahhoz lehet alkalmazkodni a hangsugárzótervben. Nem helytálló ez a vélemény. :) Ma már sem a sávhatároltság, sem a magas THD nem jellemző feltétlenül, a THD arányok meg mindig jók voltak az A osztályú triódás kapcsolásoknál. :) Főleg páros számú felharmonikusokat termelt régen is, azok meg oktávval magasabb hangok. Azért tetszik valószínűleg.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32053 üzenetére

    "A fektetett MTM center eleve hibás elképzelés,"
    .
    Rendben, de akkor mi legyen helyette? Amit a képen mutattál? W-M/T-W
    És milyen hangváltóval? 400Hz és 3 KHz vágási pontokkal?
    vagy akár egy mezei 2 utas is jobb lenne fektetve?

    És ha már center.
    A centerek többsége alacsonyan van, és 3-5 méterről hallgatják nappaliban.
    Mi lenne ha a front meglenne döntve 10-15 fokkal, hogy a hallgató fejet célozza?

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32020 üzenetére

    "Mi az a DT25?"

    DX25 akart lenni.
    De ezzel kapcsolatban is van kérdésem. Hobby projektben DX25 helyett miért ne használhatnék, egy autóba szánt dóm sugárzót? (régi mániám az autós hangszórók használata)
    A DX25-höz hasonló paraméterekkel, talán magasabbn kéne váltani. Azonnal megvehető és kisebb a beszerelései méret, az előlap síkjában lenne.

    DX25TG59-04: [link]

    MP 25.3 [link]

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32054 üzenetére

    A frekvenciák nem olyan fontosak, ezek inkább csak támpontok, a szűrőkarakter számít. Kisebb középhangszóróval mehet a 3-4kHz, és a párszáz Hz is.

    Fektetve a kétutas kéthangszórós verzió sem jó, de picit jobb, mint az MTM. A koax közép+magas lehet a másik jó megoldás.

    #32055 szazbolha
    Egyszerűen, átlagosan kevésbé jók, nem annyira jól dokumentáltak, az autós márkák, pl. a Hertz inkább marketingre alapoznak, és nem a hangszórók valódi képességeire. Autóban nem is kell annyira komolyan gondolni a hangsugárzást. Nem is lehet. :)

    Én nem látok hasonlóságot a DX és az MP 25.3 között. Utóbbi 4-5kHz fölött életképes, talán.

    A kisebb méret függőleges MTM-nél érdekes esetleg. Illetve más, kisebb előlappal szerelt magashangszórók is vannak, normálisabb hangszórógyártóktól, aztán bele lehet marni a magas előlapjába a mélyközép kosarát. Sokféle megoldás létezik.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32053 üzenetére

    "De a 2-3kHz-es váltás ott sem működne, csak jóval alacsonyabb elképzelhető."
    .
    Ez esetben a nekem fontos frekvencia tartomány jelentős részét a magas hangszóró sugározná le.
    Eddif törekedtem arra hogy 2,5-3 Khz környékén legyen a vágási pont, de lehet ez csak önáltatás volt, és nem hallottam ki hogy a magas hangszóró viszi a prímet, amikor szépen szólt a hangfal.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32056 üzenetére

    " A koax közép+magas lehet a másik jó megoldás."

    Itt most 2 szálon fut a beszélgetés, házimozi center és az én nagyon rossznak tűnő ötletem a sok hangszórós vonalsugárzóval. (de lehet valahol összeér)

    Centerhez milyen koax-ot ajánlanál?
    Én azt gondolom, hogy a centernek nem csak a beszédhangot kell hűen visszaadni, de a (közép)mély tartományban is kell működnie, legalább 50-60 Hz-ig. Ezt sem a mélynyomó sem a front hangsugárzók nem váltják ki.

    Korábbi tévelygéseimkor találtam egészen szépen szóló 2 utas autós koax-okat, de hifi -hez ajánlott vagy tervezettet nem.
    Viszont a TL terveknél a Fostex szélessávúakhoz jutottam el (nem vettem meg): [link]

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32057 üzenetére

    Ez a mondat W és M közötti váltásra vonatkozott, az első példát szem előtt tartva.

    #32058 szazbolha
    Csak a centerre vonatkozott a koax ötlet, de nyilván ugyanannyit segít egy függőleges MTM-en is, arra is adaptálható, és akkor háromutas lesz az is. :)

    A SEAS koax hangszórók léteznek évtizedek óta. :)

    Szerintem ezek a Fostexek nem jó hangszórók. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32056 üzenetére

    "A frekvenciák nem olyan fontosak, ezek inkább csak támpontok, a szűrőkarakter számít."

    Pontosan mit értesz a hangváltó szűrőkarakterisztikán?

    Egyszerű ésszel azt gondolom hogy alul- és felül-áteresztő (és sáv-) szűrőket használunk a hangváltókban és ezeknek az RLC szűrőknek van vágási frekvenciája, valamint hatása az elektromos jel amplitúdójára a frekvencia függvényében, ami a legtöbb esetben meredekséggel jellemezhető. Ez egyfajta karakterisztika.
    És van hatása a fázisra is a szűrőknek, de nem tudom ez beletartozik-e az általad használt szűrőkarakter fogalomba.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32060 üzenetére

    Azonos töréspont és rendszám mellett is végtelen számú variáció képzelhető el, annyira sokféleképpen módosítható a szűrő bode diagramja (ez ábrázolja a szűrő amplitúdó és fáziskarakterét). A vágási frekvencia és meredekség nem karakterisztika.

    Ez nem az általam használt fogalom, ez a szabályos meghatározás.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32061 üzenetére

    OK, értem. Amikor karakterisztikáról írsz, akkor a frekvencia függő amplitúdó- és fázis-diagrammra kell gondolni.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32059 üzenetére

    Köszi, megnéztem a Seas coaxokat. A 18 cm-s talán jó lenne (értsd méret és fs szempontból), de kicsit drága.
    Az SB-nek is van coax hangszórója, harmad áron: [link]
    Dayton Audio CX150-8 még olcsóbb, de azt magamtól is elvetetem.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32063 üzenetére

    Az a SEAS egész tűrhető. Azzal hallgattam életem egyik legjobb hangsugárzóját. :)

    Az SB PFC-i szinte teljesen alkalmatlanok középtartományban normális hangvisszaadásra.
    Még lehet, hogy a Dayton jobb egy kicsit.

    #32062 szazbolha
    Szűrőknél mi másra. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32064 üzenetére

    "Az a SEAS egész tűrhető. Azzal hallgattam életem egyik legjobb hangsugárzóját."
    De ugye nem egy TL volt, hanem valami egyszerű és hagyományos 2 vagy 3 utas

    .
    Seas coax..... lehet hogy centerbe megéri az árát, kár hogy nincs magyar forgalmazója.
    Ha a L12RE/XFC -t BassReflexbe raknám, vajon a mély tartomány mennyivel lenne gyengébb mint a T18REX/XFC hangszóróé.

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz shalafi66 #32064 üzenetére

    Ha már közepek: melyek szerinted a világ legjobbjai ? Akár objektív, akár szubjektív (akár mindkettő) megítélésed alapján ? Amik némiképp terhelhetők is, nem csak 10W RMS papíron. Kíváncsi lennék (őszintén), mert ez kezd nálam is érdekes kérdéssé válni majd a későbbiekben. :R Ár mindegy, azon sem lepődök meg, ha egész olcsókból van Általad jónak tartott, és azon sem, ha méregdrága. :R

    Szerk.: mélyközepek. (kétutasra alkalmasak).

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32065 üzenetére

    Nem javaslom, de ha mégis ragaszkodnál a 6-7kHz-es felső váltáshoz (mondom, nem javaslom), akkor alapvetően a dómkupolás középsugárzókon kellene gondolkodnod.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32065 üzenetére

    Szerintem nem TL, csak egy álló b-reflex volt. egy hangszórós, csak a 180mm-es koax volt benne.

    A magyar forgalmazó úgyis drágábban adná. Meg ez pont olyan hangszóró, amit Magyarországon nem éri meg készleten tartani, senki sem venné körülbelül.

    Jó még a KEF Uni Q is egyébként, középnek-magasnak. De az még drágább lehet, mint a SEAS.

    A 12-es f3 pontja kb. 50Hz, a 18-as kb. 43Hz. De a 12-es nagyon alacsony érzékenységű, 83dB@1W.

    #32067 kammerer
    A dóm közép nem jó ötlet, egyrészt nem működik elég alacsony frekvenciáktól, másrészt a nagyobbak nem érik el a 6-7kHz-es felső határfrekvenciát.

    #32066 Dißnäëß
    Hát nem tudom. Kicsit konkretizálni kellene, hogy milyen feltételek mellett, milyen körülmények között. Ilyen bárhová jó, legjobbat nem tudok mondani. Nem is létezik szerintem.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz shalafi66 #32068 üzenetére

    Gondoltam, hogy ez jön. Végülis jogos. Szoktál itt márkákat, modelleket ajánlani, csak ezért..

    Más: emlékszel még pár oldallal ezelőttről az öreg 4 régi 30-as mélyemre ? Amit kertbe, teraszra akarok, kaszáspók belemászhat. Legalábbis nekem jobban megéri diy dobozt körészabni és lefesteni, mint kidobni őket a kukába szó szerint.

    Mit is ajánlottál arra, ~60 liter zártat ? (4x 4Ohm, párban lennének, akár úgy is, hogy bal és jobb oldalon, egymással ellentétes irányba "ütve" (mindkettő kifele egy pozitív jelre)).

    Bedobálnám őket egy rétegelt lemez merevített dobozba valamikor, megfaragva a motyót, tűnjön el a szoba sarkából a szatyorból :D T/S borzalom, tudod .. :) De menteném.

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • shalafi66

    veterán

    válasz Dißnäëß #32069 üzenetére

    Ha nagyjából tudom, hogy miről van szó, akkor igen. :)

    [link]
    Ha a közepet ehhez keresed: [link]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz shalafi66 #32070 üzenetére

    :K :R

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • szazbolha

    addikt

    Köszönöm a véleményeket a vonalsugárzós hobby projektemmel kapcsolatban.
    Nem tettem le róla, ha találok olcsó hangszórókat megépítem, de úgy tűnik nagyon kevesen csinálnak ilyet, és ha mégis, akkor nagyon nagy költségvetéssel.
    .
    Két kapcsolódó téma van amiben szintén érdekelne a véleményetek.

    Akár vonalsugárzót, akár egy-hangszórós hangfalat építek (H1353-08/06 T18REX/XFC) nem lesz elégséges a mély tartománya (kezdetben tetszik a szép tiszta hang, de aztán kedvenc zenéimnél már hiányolni fogam a pontos és valóban mély mélyeket). Szóval kéne egy mélysugárzó.
    Mivel volt már sikertelen kísérletem buffogó bassreflexel és gyenge zárt ládával, elmentem hifiszalonba meghallgatni milyen egy jó zárt subláda.
    Találtam nekem tetszőt ( [SB-2000] ) , de nagyon drága. Nyilván nem mértem meg, de a gyári adat 19 Hz/ -3dB nekem túlzónak tűnt.
    A gyári adat kamu, vagy dsp-vel érik el? Passzív hangfal nem is lenne erre képes?

    Kérdés:
    Milyen hangszóróból tudnék jó zárt basszus ládát építeni? Alsó határfrekvenciának "elég" lenne 25-30Hz között. Ilyen paraméterűt csak autós sub-basszus hangszórók között találtam és az sem volt túl olcsó.

  • szazbolha

    addikt

    válasz szazbolha #32072 üzenetére

    A másik téma megint TL lenne, amivel hobbista pályafutásom kezdtem itt a fórumon. Pár hónap és prototípus után (egy szólt értékelhetően) , letettem arról hogy ilyen rendszerű hangfalat építsek. Ma már egészen másként kezdenék neki, de prekoncepcióm, hogy borzasztó lenne a frekvencia válasz diagramja (torzítások a középtartományban) és nehezen hiszem el, hogy értékelhető mélyeket lehet produkálni "fs" alatt.
    .
    De.. egy cikk alatti beszélgetést olvastam ahol hangfaltervezők beszélgettek az ideális hangfalakról, és oda beszólt a "Role Audio" embere hogy igenis képesek jó basszust porudukálni szélessávú hangszóróval TL dobozzal. 35 Hz (-3,5 db ??? miért nem 3??)
    .
    2 napja nézegetem az oldalukat, meg néztem kapcsolódó videókat ezekről a cuccokról:
    [The Sampan FTL] --
    kb 4 literes doboz egy "Single 3.5 inch full-range, cast frame transducer" hangszóróval.
    De mi az az FTL? Olyan mintha reflex nyílás lenne az elején.

    Ez meg a másik rejtély:
    Az eredeti Sampan ugyanazzal a 3,5" szélessávúval. 10x10cm alapterületű "csőben".
    Ez szerintem csakis egy lineáris TL lehet. Nem tudom hol a kimeneti nyílás, talán alul.
    A 91 cm magasság kevés a 35 Hz-hez. Dupla vagy tripla hossz kéne, de ebben a térfogatban szinte lehetetlen megvalósítani 1-2 fordulót.
    Hogy lehet ez?

  • szazbolha

    addikt

    válasz szazbolha #32073 üzenetére

    És akkor a 3. fura hangfal a Role Audio-tól. : [The Starship]

    A vonalsugárzókkal és a centerekkel kapcsolatban ki lett tárgyalva a a kioltások (interferenciák) káros hatása. Hát ebben a 2x2-es tandemben duplázva lehet a probléma.
    Mégis csodákat írnak róla.
    Komolyan megfordult a fejemben, hogy egy hasonlót összedobok, csak nincs 4" hangszóróm.

    A felépítése is rejtély: "Proprietary Quad TL (four transmission line) design"
    4 db cső megy lefele és ennyi? Itt sincs hely fordulókra. Csodák pedig nincsenek 35 Hz-hez kevés a 111 cm magasság is. Ez csőhosszban nem több mint 90 cm.
    Valami extrát találhattak ki? osztott csövet? Esetleg egy szűkölő csövet amit műanyagból öntenek ki?

    Sajnos nem találtam ezekről a hangfalakról robbantott ábrát, sem tippet a hangszórókra.
    "Woven carbon fiber woofers for fast transparent response"
    "Four 4 inch woven carbon fiber woofers"

    Talán ez áll a legközelebb hozzá: [Dayton Audio CF120-4] - de ez 4 Ohmos.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32072 üzenetére

    "A gyári adat kamu, vagy dsp-vel érik el? Passzív hangfal nem is lenne erre képes?"
    Nem feltétlen kamu, erősítőkonstrukció kérdése - passzívval ekkora dobozban kevésbé lenne valószínű.

    "A vonalsugárzókkal és a centerekkel kapcsolatban ki lett tárgyalva a a kioltások (interferenciák) káros hatása."
    Fenéket lett kitárgyalva. Kipellengérezve lett, abban a formában indokolatlanul - tervezés kérdése, hogy jó legyen.

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32075 üzenetére

    OK, nem lett kitárgyalva... én azt gondolom, hogy 2 vagy több azonos hangszóró egymáshoz túl közel elhelyezve a sík előlapon(értsd: tengelyek távolsága összemérhető a lesugárzott legrövidebb hullámhossz felével) bizonyosan kioltásokat avagy interferencia jelenségeket fog produkálni átlagos hallgatási távolságban (is). Nem tudom hogy lehetne ezt okos tervezéssel kiküszöbölni. Valószínűleg sehogy.

    De azt is gondolom, hogy az ilyen felépítésű hangfalak kezdve az MTM centerektől a hobbiból épített vonalsugárzókig (vagy a fent mutatott 2x2-es furasákokig) adhatnak kellemes hangzást, de ez szubjektív megítélés kérdése.
    Pl. volt egy Dali centerem ami ilyen volt, de a méretei miatt eladtam.

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32076 üzenetére

    Legendás hangdobozok tömkelege készült MTM elrendezéssel az utóbbi évtizedekben. Olyan hangdobozok is vannak legendásak, amin 3-4 azonos MW hangszóró van egymás alatt - közte például a valaha volt legjobbak (ár-érték arány, persze) közé rendszeresen bekerülő Mission 753. A négy M(W) között egy T-re meg például egészen friss eset - mellette szintén MTM:
    https://www.dunaudio.hu/
    És dicsérik, okkal - természetesen (a gyártó nem szokott mellényúlni). Számos előnye van - persze hátránya is van, a hifiben MINDIG egymás ellen játszó paraméterek közt kell húzdmeg-ereszdmeg módszereket találni, megoldások nincsenek, csak kompromisszumok.

    Ezzel nem azt mondom, hogy tapasztalatlan DIY-erek ilyeneket tervezzenek, mert kell hozzá felkészültség és kutatás+fejlesztési munkaóra, hanem hogy nagyon jó eredményeket lehet elérni ezekkel a módszerekkel - is. Te meg nyugodtan próbálkozhatsz vele, mert te a "hecc" (tapasztalatszerzés) kedvéért csinálod - de persze nem lesz olyan, mint a felkészült tervezőké.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32077 üzenetére

    Nem a hecc kedvéért építgetek hangszórókat.
    Hanem mert tartalmas és nem öncélú hobbinak tartom: infót gyűjteni, tanulni, tervezni és megvalósítani. De a legélvezetesebb amikor először megszólal. Alkotás. Az is alkotás amelyik gyenge és mehet tűzifának (nem kell zöldülni, lejárt az a lemez világszerte)

    Nem ismerem a Mission 753 hangfalat, sem a méréseket amit ezzel a hangfallal végeztek, de látatlanban elhiszem neked, hogy a szubjektív követelményeknek megfelel és kiváló zenehallgatási élményt ad.
    De ettől még a fizika törvényei nem változnak meg.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32078 üzenetére

    "Nem a hecc kedvéért építgetek hangszórókat. Hanem mert tartalmas és nem öncélú hobbinak tartom: infót gyűjteni, tanulni, tervezni és megvalósítani."
    Persze, én is ezt írtam!

    Azt ellenben nem írom alá, hogy a zöldülés lejárt lemez. Sőt, minden korábbinál aktuálisabb lemez, már csak a népességszám okán is. Nem véletlenül jutott eszedbe neked is a szempont védekezőleg - kognitív disszonancia.

    A fizika törvényei egyébként megváltoznak - mármint amit ismer róluk az ember.
    A Mission 753-nak és hasonszőrű társainak természetesen összességében kb. éppen olyasmi mérési eredményei vannak, mint más dobozoknak. Amilyenre a tervezők készíteni akarták - a relatíve kis membránfelülethez képest, ugyanis a négy midwoofer nem ad olyan szubmélyeket, mint az összfelületük egy hangszóróban adna, cserébe fürge, jó tranziensei vannak, szép hangszerhangjai vannak..., ilyesmi. Lásd egymás ellen játszó paraméterek, lásd, amit te is mondtál, hogy a kísérleteid eredményei vagy mélyerősebbek voltak, vagy szebben szóltak.

    https://www.stereo.net.au/forums/uploads/monthly_2018_03/Axis.png.4fefb69a1e1d94e6790b6f24311583d5.png
    https://www.stereo.net.au/forums/uploads/monthly_2018_03/Decay.png.9302e0ee38d18d9292ba9de171a86a02.png
    https://www.stereo.net.au/forums/uploads/monthly_2018_03/Frequency.png.830192b8ca4c0e333a181ce5f1d525c0.png

    Szóval, a szóbanforgó hangsugárzótervezési elvek teljes polgárjoggal bírnak, okkal - kicsit több tervezői tudás és számolás és modellezés kell hozzájuk, mint egy átlagos kéthangszórós TM-hez.

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32077 üzenetére

    Tipikus példa arra, hogy lehet a semmiről írni féloldalon keresztül.

    #32074 szazbolha
    :) Minden hangszóró szól 35Hz-en, kérdés, hogy milyen hangnyomással. :)

    #32073 szazbolhaű
    TL-ben bármi megoldható, csak a doboz méretei lényegesek. :) Nyilván fordulókkal, összehajtva egyik sem működik jól.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32079 üzenetére

    Van ennek valami értelme is? Mert ez csak félrevezetés, a belinkelt mérések meg értékelhetetlenek kb. A Mission 753 még szemből sem jó, nemhogy nagyobb szögekből. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • kzoltaan

    csendes tag

    Sziasztok!

    20 éve már egyszer építettem lelkes amatőrként hangfalat, de ezek megérettek a cserére, illetve elkerülnek máshova. Úgy döntöttem, hogy építenék mégegy (2) hangfalat a következő alkatrészekkel:
    Monacor SPH-8M 1 db
    Monacor SPH-5M 1 db
    Monacor DT-300 vagy DT-352NF 1 db
    Monacor-DN-10 hangváltó
    Monacor MBR-70 cső

    Érdekesség, hogy jellemzően falon lesz a doboz, de néha bulikor lekerülnének onnan...
    Dobozban kérnék segítséget, ötletet, dimenziók, alak, kivitel... Nem riadok vissza pl ha fújni kell, de akkor a festékre is kérek tippeket, ha lehetséges....

    Segítségeteket előre is köszi.

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz kzoltaan #32082 üzenetére

    A többire mindjárt kapod a lavinát :D de dobozhoz én helyedben a következőkön agyalnék el. (Tehát agyalnék, mérlegelnék, utánajárnék):

    1. rétegelt lemez, körbejárva azt, mennyire kezelhető-festhető a külső réteg, kicsit más mint a fa.

    2. egy méretező progiba érdemes lenne a majdani tényleges hangszórót bedobálni (mélyet).

    3. bulizni SPH-8M-ekkel ? Alig nagyobb mélyközepek, mint a kiválasztott közepek. Sokkal combosabbra venném a figurát lentre. Nem csak buli miatt. Persze helyiség függő is, elhelyezés, stb, de egy esetlegesen "elég az oda" gondolat esetén is felülbírálnám ezt.

    4. A falra tevés szuboptimális (finoman fogalmaztam), de van az a felhasználási körülmény, igény, amikor ez szimplán ilyen lesz, mert. Pont.

    5. Alak: mivel 1 ládában lesznek a hangszórók, sok mozgástér nincs (falak párhuzamosságának csökkentése mentén agyalva). Valamennyit lehet tenni, de ..

    6. Festék: exem most festette újra a lakkozott 20 éves, nagyon masszív fenyő komódját. Előtte felcsiszolták a lányával szorgosan, sima csiszolópapírral. Fehér, kültéri lazúrt vett hozzá OBI-ban a festék részlegen lévő emberke tanácsára, annyit mondtak neki, hogy a fa erezetét visszaadja (ha van neki). Hát ennek nem sok, cserébe - túl azon, hogy 3 rétegben kellett kenni - az ecset húzásának nyoma marad meg a festéken. Amin meglepődtek, de a végeredmény akkora klassz, full vintage hatást keltő komód lett, hogy mikor a napokban én átnéztem, azt hittem, ez valami 100 körül-felett az IKEA-ban vett hiperdrága motyó. És ez az a fiókos komód, amire én is dobtam korábban a kocsikulcsot. :D Ez engem is bemotivált arra, hogy valami hasonló bűntényt elkövessek, rohadt jól néz ki. Mindenesetre érdemes ellamentálnod azon, hogy ha feltétlen festenéd, milyen színre, milyen felületet vársz el, matt legyen vagy fényes, vagy elég csak élfóliázni az egészet, vagy bármi egyéb.

    7. Ez a váltó így ebben a formában túl univerzális. Arra jó, hogy ne égjenek le a magasaid.

    Ez csak 1 vélemény :) majd hoznak másikat is..

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • #71562240

    törölt tag

    válasz kzoltaan #32082 üzenetére

    Én a helyedben elölről kezdeném a gondolkodást a nulláról, de szó szerint a nulláról.

    A kiválasztott Monacor hangszórók ugyan többé-kevésbé használhatóak, de aránytalanul drágák - mint szinte minden Monacor termék. Ennyi pénzért egyéb márkák egyéb típusaiból sokkal jobbat lehet. És akár a Monacortól is miért éppen ezek a hangszórók, miért éppen ez az inkább mélysugárzó mélyközépsugárzó egy háromutas hangdoboz középsugárzójaként, és miért éppen egy tízezres és egy harmincezres magas versenyez egymással?

    A kiválasztott egyenkeresztváltó nem valami hajde minőségi, de legalább a korrekthez valamelyest hasonlító ára van, tehát az még csak-csak hagyján lenne, ha a keresztváltási frekvenciái köszönő viszonyban lennének a középsugárzó képességeivel - nincsenek köszönő viszonyban se, és egyébként a mélysugárzó váltásához se optimális. A mélysugárzó tekercse pedig gyengécske, bár ez legyen a legkisebb baj.

    Azt a szabályozhatós reflexcsövet is nagyságrenddel olcsóbban megkapod Somogyiként.

    Ne legyen falon a doboz, őrültség, és nincs benne rendszer. Abszurd. Ráadásul falon elhelyezendő dobozra ennyi pénzt elkölteni, és ekkorára megcsinálni, mint amekkora a mélyhangszórói mérete miatt eleve kell, hogy legyen, a gyűszűvel a tengert minősített esete, de nem a tenger kimerését végzed a gyűszűvel, hanem a vízzel feltöltését. És falon leendő dobozra ötletet várni, amely doboz ráadásul egy háromutas böhöm lenne, egyszerűen értelmezhetetlen. Az abszurd elhelyezési és abszurd keresztváltási szándék fényében nem mindegy, hogy milyen az a doboztest? Mire vársz ötletet egy falon leendő böhöm doboznál? Oly mindegy, hogy milyen.
    A kivitel kitételbe nyilván beleérthető az anyag, ami ugye összefügg a festéssel-borítással, ezért arra most nem "kérdezek" vissza.
    Miért pont bulikor kerülnének le onnan? (Nyilván azért, mert másik helyiségben lenne a buli, de gondolom, érted a költői kérdésemet, éppen bulihoz vannak jó helyen a falon, semmi máshoz nem.)

    Mire használnál egy ilyen tervű, falon lógatott hangdobozt?! (Ez is költői kérdés!)

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32079 üzenetére

    "Nem véletlenül jutott eszedbe neked is a szempont védekezőleg - kognitív disszonancia."
    Ez nem az én jellemvonásom.
    .
    "A fizika törvényei egyébként megváltoznak ."
    Abban a tér és időszeletben ami neked és nekem kiosztásra került aligha.
    .
    "A Mission 753-nak"
    Vettem a fáradságot és én is kikerestem a mérési eredményeket, valamint a hangváltóját is.
    Ez utóbbit ajánlom neked is: T-MM-WW, nem pedig TMMMM

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32080 üzenetére

    "Minden hangszóró szól 35Hz-en, kérdés, hogy milyen hangnyomással."
    .
    Akkor 1 lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz.
    Már úgy is akartam venni egy mini DSP-t.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32080 üzenetére

    "TL-ben bármi megoldható, csak a doboz méretei lényegesek."
    .
    Ettől még továbbra sem értem, hogy egy 10x10x90 cm-s TL dobozból hogy lehet kihozni 35 Hz-et. Az ehhez tartozó csőhossz 280cm , csillapító anyaggal talán 200 cm.
    A 3,5" hangszóró esetén Sd=30 cm2 (vagy több) S0 zárt oldali keresztmetszet legalább 2-3x nagyobbnak kéne lennie SD-nél. Az épp hogy belefér a doboz keresztmetszetébe.
    Egyenes csővel (állandó keresztmetszet) nem lehet belehajtogatni abba a dobozba.
    Kúpos, szűkölő keresztmetszettel talán, de ezt meg kizárja a hogy a hagszóró és a TL nyílás is az előlapon van.

    Na.. mindegy... nincs robbantott ábra ezekről sampan-okról, nem tudni milyen a belseje, lehet még soha senki nem vett belőle több ezer dollárért.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32085 üzenetére

    "valamint a hangváltóját is.
    Ez utóbbit ajánlom neked is: T-MM-WW, nem pedig TMMMM"
    A MIssion 753 kétutas hangdoboz, TMMMM. Speciális faxni, hogy az alsó két midwoofer egy külön reflexkamrába van téve, ellenben a felső kettővel, amely a magassugárzóval közös zárt kamrába. A két-két hangszóró azonban ugyanabban a frekvenciaintervallumban és árammal dolgozik, együtt vannak váltva, kétutas váltóval, mind a négyen egyformán dolgozó midwooferek. A 753 nem minden altípusának van ugyanott a keresztfrekvenciája, de mindegyikben együtt van váltva a négy mélyközép, kétutas váltóval, azonos frekvenciaintervallumban és azonos árammal dolgoztatva. Kétutas hangdoboz, TMMMM, amelyet a különkamrás doboztervezéssel tesznek valamelyest hasonlóvá a kétésfélutasokhoz, de csak valamelyest hasonlóvá, mert a lényeg, hogy a felül levő két midwoofer zárt kamrában legyen, ezzel a megfogottsággal-kontrolláltsággal kedveskedve a magassugárzónak a vele való együttélésben. Mondtam, hogy kicsit több tervezői felkészültség kell hozzá/van benne, mint egy átlagos TM-ben. De TMMMM, kétutas, egyformán dolgoztatja a váltó midwooferként a négy midwoofert.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz kzoltaan #32082 üzenetére

    Ezekből csak a "Monacor DT-300"-at ismerem. Szerintem hallgatható... igaz nem csilingelő, de sohasem kaptam torzításon, mint az SB26ADC-t
    .
    Doboz anyagára szinte kizárólag MDF-et használok (ez a tömörebb szemcsementes tipus). Kisebb dobozokho 16mm, nagyobbhoz 22mm. [link]
    Próbáltam 18mm-es MDF-et amiből a polcok vannak, szerintem nem olyan jó, ennek az anyaga darabos, szemcsés és nem elég tömör - akkor inkább már valamilyen fenyő vagy keményfa. De ez szubjektív.

    A dobozt méretezni kell, ha a hangszórókat kiválasztottad. Szerintem ez a legkisebb feladat a hangszóró építésben. Sokkal nehezeb a hangszóró választás és a hangváltó probléma.

    Az előregyártott hangváltó nem a legjobb ötlet... érdemesebb magadnak megcsinálni. Talán még a hangszóró gyári adatai alapján mérés nélkül készült móricka hangváltó terv is jobb lehet mint a gyári.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #71562240 #32084 üzenetére

    #32082 kzoltaan

    "A mélysugárzó tekercse pedig gyengécske, bár ez legyen a legkisebb baj."
    Bocs, ezt félreérthetően írtam. A keresztváltóban levő, a mélysugárzó aluláteresztő szűrését végző tekercsről van szó. Tehát a mélysugárzóhoz tartozó keresztváltótekercs gyengécske.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32088 üzenetére

    "A MIssion 753 kétutas hangdoboz, TMMMM. "
    ,
    Igen a legtöbb helyen ezt írják. Javaslom nézd meg a hangváltóját.
    Az alsó két 13cm-s hangszóró más frekvencia tartományban dolgozik.
    Szerintem ez TMM-WW

    " de mindegyikben együtt van váltva a négy mélyközép, kétutas váltóval, azonos frekvenciaintervallumban "
    Szerintem nem.

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32091 üzenetére

    Te nézd meg a hangváltóját, de gyárit nézz, és ne azokat a moddolt-upgrade-elt-DIY emeletes, újabb kört létrehozó hangváltókat és abból készített adatlapot nézd. Tehát a hangdoboz(altípusok) gyári hangváltóit és gyári adatlapjait nézd (akár a hangdoboz hátulján, hehe) - és akkor nem lesz szerintedezés.
    Ilyen egy gyári hangváltója, semmi köze az általad nézegetett DIY háromutas modifikációkhoz.

    A gyári hangdoboz kétutas, TMMMM. Hogy ezen variáltak DIY-erek sokmindent, és ezek a variációk is fellelhetők az interneten, az más ügy. A hangdoboz kétutas, TMMMM, a négy midwoofert egyformán dolgoztató váltóval, két kamrában. A gyári váltót nézd, a gyári adatlapot nézd. Én javaslom neked, nem te nekem. Mellékeltem egy eredeti gyári váltót (szerk. azért a határozatlan névelő, mert több változat is van, de gyárilag mindegyik ilyen áramkörű, kétutas).

    [ Szerkesztve ]

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz szazbolha #32089 üzenetére

    Ezek nálam iteratív folyamatok. Alakul. Újra és újra validáltatni, beérkező inputok alapján, fórumokon csüngeni és beszélgetni, rengeteget segít a sok más nézőpont, és végül megszületik az emberben egyfajta szintézis, hogy a beérkezett inputok alapján mi az, amire figyeljen, és mi az, amit most inkább figyelmen kívül hagy (mint kompromisszumot, amit itt és most tervezési fázisban megköt, hiszen mindig kell valamiben).

    Én rengeteget kérdeztem kezdőbb süldőbb koromban, most sem mondanám magam haladónak, a tanulás örök, de szerintem nagyon hasznos még most is DIY körökbe bemenni és kérdezni és kérdezni és kérdezni, akkor is, ha sejtem, milyen válaszokat kapok majd. Szerintem marha hasznos tud lenni sok, akár eltérő nézőpontot is látni, befogadni, emészgetni, esetleg amit kevésbé hiszek el, máshol, máshogy "validáltatni", azaz utánamenni a neten, városi legenda-e feltételezhetően, vagy van alapja.

    Szóval ha a következő ~100 hsz-ben nem lesz itt velünk kzoltaan, akkor kijelenthető, hogy elszabja. De jelen állapotában pláne default elszabott lesz.

    sohasem kaptam torzításon
    Ezt hogy értetted ? Így partvonalról beleolvasva hsz-edbe. Méred eszközzel ? Csak kíváncsiság, mert Monacor-t nem szapulják annyian küldölfi fórumokon, mint itthon páran, SB meg mindenhol "jól húz" amúgy.

    (Én is Monacor magassal építek egy "cheapo" szettet, az árral nekem nem volt bajom).

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32092 üzenetére

    "A gyári hangdoboz kétutas, TMMMM"

    Ez egy hatalmas amatőrség. :) Ennyi. Miről beszélünk még. Egyáltalán mikor volt referencia bármilyen hangsugárzógyártó? Legtöbbször nem az a céljuk, hogy műszaki szempontból jót csináljanak. :) Nyilvánvaló. Minek példálózni tervezetlen, félresikerült, de viszonylag gyakran vásárolt termékekkel? :)

    #32089 szazbolha
    Pedig az SB26ADC THD-je alacsonyabb, mint a Monacoré. :) A DT-300 nem egy jó hangszóró, legalábbis annyi pénzt nem ér, amennyibe kerül. Az adatlapi példány még hibás is volt, amit megmértek a forgalmazónál. :)

    #32093 Dißnäëß
    :) Pedig a Monacorok között rengeteg a központosítási hibás magas. :) Az SB-nek meg nincs középtartományban jól működő hangszórója, talán az alumembránosak kivételével. :) Egyik sem egy nagy színvonal. :) Még a Satori közepek is problémásak gyári állapotukban. :) Pedig azt szánták a csúcsnak.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz #71562240 #32092 üzenetére

    Jól látom, mélyeken egy C-L másodfokú, magasakon egy elsőfokú R-C ? Mókás.

    Egyébként hiába a négy WWWW amiből 2-2 más kamrában van, ha a kamrák eltérőek, ők azonnal máshogy dolgoznak. Például ha felső kettő egy zárt kamra, alsó kettő pedig egy reflex mondjuk, elektromosan (is) ki fognak hatni egymásra, más visszarántó erő fog hatni a két felsőre (levegő visszarántó erő nagyobb) mint a két alsóra, máshol lesz a tekercs pozíciója egy-egy beütést követő újabb lesugárzandónál, más nem is tudom milyen értékeket fognak működés közben mutatni a mélyek kifele, ahhoz képest, mint amikor állva lemérjük őket, ergo úgy viselkedik a két pár, mintha két különböző hangszórót tennél ugyanazon váltó mögé. Szerintem ezért moddolják ezt ennyien, a gyártó egy alap félmegoldást hozott gyárilag, ami egyébként a valóságban nem feltétlen optimális. Háromutasként már jobb. Talán. (Ki tudja). Ugyanazon váltó mögé csak homogén hangszórókat tennék, tehát egyeznek mindenben és lényegében a gyári szórásnyi különbségen kívül nincs több köztük, egyezik a térfogat, a technológia, ideális esetben minden.

    Ezt csak gondolom, ezért nyúlnak bele..

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz shalafi66 #32094 üzenetére

    Na látod ? Arról már van fogalmad, mik kompromisszumosak, vagy "vackok" :D A múltkorira reflektálva, hogy oké, de akkor "mi a jóóóó" Szerinted ? Amit ha nem is csukott szemmel, de előszeretettel szerelnél xy projektbe mondjuk. SB nem. Satori nem. Ahogy olvastam, Fostex sem Nálad. Akkor mi igen ? (Vagy kicsit igen, széria nagyja szar és van 1-2 jó, de olyan is lehet, hogy "nagyon igen", azaz a széria nagyja fasza közép , 1-2 gyenge meg becsúszott). Van olyan márka, amit egyöntetűen, kis tervezés-odafigyelés után tudsz ajánlani ? :U

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz shalafi66 #32094 üzenetére

    Direkt nem ferrofluidosat néztem, DTM-104/8, majd leméricskélem őket. Ez a szett megy a teraszra majd tudod :D (Ha túl jó lesz, csak a mélyeket vágom ki, de ezt majd a fülem, meg az UMIK-1 eldönti).

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32092 üzenetére

    OK, elfogadom, valóban csak a több utast láttam, ahol kb 200 Hz-nél volt vágva az alsó kettő hangszóró. A linkelt hangváltóhoz nincs kapcs. rajz?
    .
    Vajon mi történik amikor két azonos hangszóró, egymáshoz nagyon közeli elhelyezés esetén különböző engedékenységgel azonos frekv. tartományban dolgoznak.
    .
    Lehet építek egy 753-hoz hasonló hangfalat, és megmérem. (persze más hangszórókkal)

  • shalafi66

    veterán

    válasz kzoltaan #32082 üzenetére

    :) Jobb lenne más hangszórókat választani. Ezen az áron sokkal jobbakat találnál, mindegyik helyett. :) Akár még kétutast is lehet belőle csinálni.

    Az univerzális váltó teljesen rossz ötlet, semmire sem használható. Ami minden hangszóróhoz jó, az valójában semmihez sem jó igazán. Inkább legyen kétutas, és ahhoz tudok ajánlani egy körülbelüli hangváltó tervet, ami biztosan jobb, bármelyik előre gyártott verziónál. :)

    A dobozt természetesen lehet falra is akasztani, csak egy kioltásod lesz konkrétan valahol középtartományban, a doboz külső méretéből adódóan. Elviselhető. :) Szóval először alakítsuk át a hangszórókészletet. :)

    Mélyközépnek a 22W/8534G00 bőven megfelelne, és magasnak egy DX25TG már nagyjából jó lenne.

    #32096 Dißnäëß
    SB-ből az alumembránosak sokkal használhatóbbak, csak dolgozni kell a hangváltóval. :)

    Márkanevet nem tudok ajánlani. Meg kell nézni. Most oké, hogy az összes papíros SB-nél ugyanaz a hiba kb. középen, szétesik az SPL-fr. válasz emelkedő THD mellett, meg a Monacornál nincs hangszórótervezés, csak távol-keleten megveszik, és utána eladják. Ezek egyszerű dolgok. :) De ha nincs semmilyen megadott paraméter, akkor nem lehet hangszórót ajánlani. :)

    DTM-104/8
    Szerintem ettől rosszabbat keresve sem találhattál volna. Ez a magas a volt Tesla-TVM ARV104 másolata. :) Már az is nagyon gyöszös volt, de a Monacor szerintem még rosszabb. Egy Vifa BC25 olcsóbb lett volna, és sokkal, de tényleg sokkal jobb. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz Dißnäëß #32093 üzenetére

    Részben egyetértek, de szerintem törekedni kell a tervezettebb megoldásokra.
    .
    A torzítás észlelését fülre mondtam. Nem olyasmi hogy folyamatosan torzít a magas, hanem pl. egy fúvós hangszer magasabb regiszterein kihallom, alig észrevenni, de hopp valami ott nem stimmel. Míg a másikkal nem.

    #32094 shalafi66: lehet én fogtam ki egy gyengébb SB26ADC-t Korábban te sem dicsérted, helyette a DX25-öt javasoltad. (ha jól emléxem)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák