Új hozzászólás Aktív témák

  • luciferc

    őstag

    válasz Gyuri27 #3449 üzenetére

    2 ezerforintal olcsóbban megveszi a 3 év gari helyett a 1 évvel a procit.

    Miért is zavar ez téged? 1 év után nincs vele gond. Öröm a köbön.

    Meg oda megy vásárolni ahol jó olcsó lásd, a halasok, mustár.

    Az ilyennel megint nem fogsz találkozni, ha nem a legolcsóbb vagy, de normális áron adod, akkor megélsz, feltéve persze, hogy nem a 100. boltot nyitod egy 20000-es városban.

    A vásárlónak pedig igenis van kötelessége, mégpedig pontosan ugyanannyi mint a kereskedőnek. Hibátlanul teljesíteni. Ha nem hamis pénzt adott, és kifizette a teljes vételárat, akkor jó eséllyel megtette az összes kötelességét...

    Az meg egy nagyon nagyon nagyon nagy tévedés, hogy "először az usernek kellene megfelelően vásárolni.". Engedtessék már meg nekem, hogy ha én rendesen vásárolok, akkor ne érjen azért hátrány, mert vérpistike a konkurenciához ment.

  • luciferc

    őstag

    válasz sasa311 #3450 üzenetére

    Hogy miért korrekt elfogadni egy felajánlott cserét? Egyrészt mert te már nyertél rajta. Azt, hogy X évig használtál valamit, az tönkremegy és kaptál egy újat, amint újraindult a garancia.

    Vazze, majd akkor lesz korrekt, ha az időkiesést, amíg nem tudtam használni az alkatrészt megtéríti a cég, plusz kárpótol az utánajárásért. Ha 1-2-3 hétig nem tudom használni a gépem, akkor miért is nyertem a dolgon? :O :O :O

    Az utolsó bekezdésedre meg annyit, hogy ez a vásárlók csak egy kis része. Ezzel indokolni, hogy a kereskedők a többiekkel is taplók, kissé politikusi duma. Innentől kár is szót vesztegetni rá. Ha beleolvasgatsz a topikba, akkor viszont azt fogod látni, hogy amikor valaki itt azt kérdezte, hogy el kell-e a fogadnia a másfajta cserét, akkor gyakran kiderült, hogy a kereskedő nyerészkedne (!!!), és kihasználva a gyártói összevissza számozást, egy nagyobb számú (pszichológiailag jobb), de amúgy rosszabb cuccot akart elsózni csere címén. Akkor most ki is a nem korrekt?

  • Gyuri27

    félisten

    válasz luciferc #3452 üzenetére

    Mert "ingyen" használtál valamit. :K Két oldala van az érmének. Én kifizetem pl a 25k-t és kamatait. Te pedig a használatot.
    Amúgy az azonnali cseregariért hajlandó lennél többet fizetni vagy az is legyen lób.szás fejében?
    Ha csak szentek lennének az userek között gondolom mindenki cserélne. De amig itt a ph-n is nem egy hszbe szaladsz bele, hogyan kell a boltost átverni, a tönkretett cuccot legarizni. Addig felesleges az egész.
    Mindenkinek változnia kellene. De amig az usernek ez kényelmes nem fog. Hiszen sokszor annyi időbe, pénzbe, veszödségbe kerül bizonyitani, hogy nem gyárilag volt rossz a cucc, hogy a boltos inkább fizet.
    Olvass bele némelyik tuning totyikba pl. A gyártó egy procira nem véletlenül irja rá, hogy 1,35 volt. De sebaj adunk neki 1,5-t. Majd legarizuk. Csak kérdezem én akkor Te és az igazság harcosai hol vagytok? Sehol.
    Én hasonlónál szóvá tettem, hogy az ember legyen férfi és ha elb.szta ne teknikázzon, hanem dolgozzon és vegyen másikat. Természetesen kaptam a pofámra. Erről ennyit.

    A vásárlók nagy része ilyen. Aki nem érti, hogy nem elég egy terméket megvenni. Olyan helyen kell ahol szolgáltatás is jár hozzá. Csak ott ugye drágább. Valahol az is unkorrekt, hogy egy bruttó 20k-s termékre rak az ember 1000 forintot (összesen a nettó 25200) és azt kapja a pofájához, hogy ez sok. Holott ez 1000 forint bevétel és nem haszon. Fel kéne nőni. Mint pl a németeknek. Ők nem véletlen vesznek (nagy számban) német termékeket, autót stb.

    Nem kell beleolvasgatnom. Rendszeresen olvasom. ;)
    Azt meg pláne nem vitatom, hogy ami törvényszerint jár azt oda kell adni.
    Megfogalmaztam néhány gondolatot. Amin szerintem változtatni kell. A tisztességtelen eladói magatartást pedig ugyanúgy elitélem mint mikor egy user próbál nyerészkedni, vagy a boltost átverni. Pl vga-ra rosszul felszerelt s1 és ez által tönkrement, de azért elvisszük garizni.

    [ Szerkesztve ]

    Amd - Radeon - Ryzen

  • sasa311

    veterán

    válasz luciferc #3452 üzenetére

    Amit én eddig gariztattam az 2, max 3 nap volt. Az szerintem teljesen elfogadható. Hetekről még szó sem volt sose. Talán rossz helyen vásárolsz....

    Amit te írsz az meg a kereskedők egy kis része :) Ahol én vásárolok ott korrektek, pont ilyen esetben nekem egy jobb teljesítményű cserekártyát adtak, nem kellett ráfizetni, újraindult a garancia. Szerintem ez teljesen korrekt. Igaz, hogy a kártya piaci értéke kisebb volt, mint az eredeti számlán szereplő, de mivel a teljesítménye nagyobb, én úgy érzem jól jártam és korrekt volt.

    Szóval te meg a boltosok fele vagy előítéletes, hogy tuti rosszat, drágát, szart akarnak rádsózni...

    Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

  • mephi666

    nagyúr

    válasz Gyuri27 #3453 üzenetére

    egyetértek... én olyan helyen vásárolok, ami nem túl drága, de nagyon megbízhatóak... most volt egy pár hetes garis ügyem velük: alaplapom ethernet vezérlője megmakkant, mert jött valami túlfesz... elvileg nem lett volna jogos a javítás/csere, de megcsinálták nekem szó nélkül (és persze másoknak is megcsinálják...) pedig a 12ezres, féléves lapomat buktam volna... mivel cserelapot nem tudtak adni, vettem 12ért egy am2+-ost (amúgy is akartam már), ezt meg úgy néz ki, lepasszolom majd így garival... párezret bukok rajta, de úgy fogom fel, hogy nem 12ezer a bukta és am2->am2+ upgrade meglett 1kalap alatt... de ők gariztak már le mondjuk cd-romot is, amiben felrobbant a lemez... (ez sem lett volna jogosult garis cserére, mert az ilyen jelenséget legtöbb helyen a lemezre kenik)

    mustárral viszont járt úgy ismerősöm, hogy megvette a 30ezres vga-t, hazavitte, kibontotta, látta h le van róla törve valami kondi... visszavitte és elküldték halál f@szára csomónak, hogy biztos ő b@szta el... no comment... pedig nem tanyasi barbár paraszt volt a gyerek, aki szaroslapáttal vette volna ki a kártyát a dobozból...

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • Csaba_20_

    őstag

    Nem a fogyasztók árazzák be a termékeket, hanem a forgalmazók. "Jujj, alacsonyabb áron adom 200 Ft-tal a konkurenciánál az alaplapot, majd hozzám fognak jönni...és jéé, tényleg többen jöttek hozzám, mint a konkurenciához, juppiii...." - odáig már nehéz lenne gondolkozni, hogy ha baj van, akkor az egymás alá ígért árak miatt egyik sem fogja tudni állni annak költségeit. Szóval biztos a fogyasztókkal van a baj és nem az olyan forgalmazókkal, akik kizárólag csak az "alacsonyabb ár=több vevő" stratégiát ismerik... :R
    A számítástechnikai alkatrészek forgalmazói valahogy kívülállónak érzik magukat a jogszabályok alól, mert az általuk forgalmazott termékek jelentősen vesztenek az értékükből az idő múlásával. Illetve sokkal könnyebb megkárosítani a fogyasztót, mint kiharcolni számára az őt megillető jogokat a beszállítóknál. Érdekes módon sok más forgalmazó nem teheti meg, hogy utólag Kia Cee'd helyett mondjuk Suzuki Swift-et ad. De még sorolhatnék példákat...de tudom, hogy süket fülekre találna az is...
    Tök jó lenne, ha túl tudnának egyesek lépni azon a kereskedői mentalitáson, hogy "annyit adok a fogyasztóknak, amennyit nekem megadnak, különben pénzt bukok". Hány helyen van csak azért tartva gagyi és problémás garanciális ügyintézésű termék, mert az olcsó? Hát erről ennyit...persze tudom, ez is a csúnya, rossz fogyasztók miatt van. :R

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz Gyuri27 #3453 üzenetére

    Gyuri27 írta:
    Mert "ingyen" használtál valamit.

    Kifizette a vételárat, nem ingyen használta. Tönkre ment. A forgalmazó pedig se javítani, se cserélni nem tudta ugyanolyanra. Ennek a következménye, hogy vissza kell adnia a vételárat. Mert a fogyasztó annak anno azért fizette ki a vételárat, mert a forgalmazó azt ígérte neki, hogy X évig javítja, vagy cseréli, ha elromlik. A fogyasztónak az is megfelelt volna, ha kijavítják a terméket, meg az is, ha kap egy ugyanolyat, amilyenre szerződtek. Ellenben egyiket se kapta, úgyhogy a forgalmazó hibásan teljesített és a szavatossági/jótállási kötelezettségének sem tett eleget. Deeeee a fogyasztó legyen jó fej, mert illik asszisztálni a forgalmazó profitjához és menjen bele egy köztes megoldásba, amiről a szerződéskötéskor szó sem volt... :N Így könnyű "kereskedni", ezért van már minden számtechbolt se**én-száján egy másik számtechbolt. :P

  • Gyuri27

    félisten

    válasz Csaba_20_ #3457 üzenetére

    Azért könnyű a másik oldalról. Mikor a vevőnek csak jogai vannak. Én voltam/vagyok vevő. Te vagy/voltál eladó? Ha nem akkor nem nagyon van miről beszélni. ;)
    Amúgy meg a 200 forintért lepippantom magam mentalitás vezet ide. Ezért meg a vevő a felelős. Kimondom bátran. Aki csak az ár alapján választ meg is érdemli, hogy szopjon adott esetben.
    Szerinted nálam mekkora a kereslet a drágább ám, de 3 év garival adott procik után? Elárulom semmi, nulla, zéró. Mert drágább egy 1000 forintal. De tudom emiatt is én a mocskos, burzsuj kereskedő vagyok a hibás.
    Tudom mit ír a törvény, de azt is tudom mi az élet. Te sokszor ezt elfelejted!
    Maradjunk a példánál. User vesz majd 3 évvel ezelőtt egy 40k-s 7600gt. Meghal neki. Cserélek egy 4830-ra, esetleg egy 4850-re. Miért vertem át a vevőt? Azért mert nem kap egy alavult, használhatatlan szart? Vagy azért mert amit annó vett 40k-volt, a mostaninak meg 33k az ára? Na itt kéne felnőni szvsz, de nagyon és talán a törvényt nem betüröl betüre nézni. Pont emiatt van az, hogy a kiskerek többsége csökkenti a garancia időt 12 hónapra. Ennyit lehet ezzel a hozzáállassal elérni.
    Amúgy meg hangsulyozom nem a kisker ill az esetek többségében nem tőlük indul a szar. Hanem a gyártótol, nagykertől. De ezt könnyü elintézni azzal, hogy nem kell leszerzödni velük. Csak tudod roppant nehéz egy zsebkendönyi országból valamit is kezdeni akkora cégekkel akik komplett kelet-európát megveszik ha kell.
    Meg ugye össze lehet rugni a port az asussal, meg az msivel is. Akkor aztán vehet mindenki, mindenből giga cuccot.

    Most pedig beülök az egyik 30 millás verdámba és megyek kispénzű usert nyúzni.

    [ Szerkesztve ]

    Amd - Radeon - Ryzen

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz Gyuri27 #3458 üzenetére

    Gyuri27 írta:
    Azért könnyű a másik oldalról. Mikor a vevőnek csak jogai vannak. Én voltam/vagyok vevő. Te vagy/voltál eladó? Ha nem akkor nem nagyon van miről beszélni. ;)

    A vevőnek is vannak kötelezettségei, ne írjunk már hangulatkeltésből blődségeket! Ha tudatlanságból tetted, akkor pedig javaslom alaposabban olvasd át az erre vonatkozó jogszabályokat. Annak meg, hogy ki milyen munkát végez, az egészhez az égvilágon semmi köze nincs.

    Gyuri27 írta:
    Amúgy meg a 200 forintért lepippantom magam mentalitás vezet ide. Ezért meg a vevő a felelős. Kimondom bátran. Aki csak az ár alapján választ meg is érdemli, hogy szopjon adott esetben.

    Én meg azt mondom, hogy szopjon az, aki elhitette a fogyasztóval, hogy 200 Ft-ért olcsóbban is tudja biztosítani a jótállást és a szavatosságot. Míg én a bűnöst büntetem, addig te az elszenvedőjét.

    Gyuri27 írta:
    Szerinted nálam mekkora a kereslet a drágább ám, de 3 év garival adott procik után? Elárulom semmi, nulla, zéró. Mert drágább egy 1000 forintal. De tudom emiatt is én a mocskos, burzsuj kereskedő vagyok a hibás.

    Szerinted mennyire hihető, hogy 2,5 év után elromlott processzort te javítani, vagy cserélni fogsz ugyanolyanra? Nem ártana kirészletezni azt sem, hogy mit értesz 3 év garancia alatt. Mert nem mindegy! Egy évig ugye kötelező rá jótállást vállalni, aztán pedig ott van a szavatosság 1 évig(meg még egy, speciális esetekben). Szóval az utolsó 2 évben miben nyújtasz többet a szavatossági jogainál a fogyasztóidnak? A szavatosság esetében sem megengedett, hogy másféle processzorra cserélsz! Szóval?

    Gyuri27 írta:
    Tudom mit ír a törvény, de azt is tudom mi az élet. Te sokszor ezt elfelejted!

    Egyáltalán nem felejtem el. Csak én szerintem nem a törvény rossz, hanem az életben alkalmazott megoldások! Úgyhogy én nem a jogszabályok módosításában látom a megoldást, hanem a rossz kereskedői mentalitás megváltoztatásában. Ami persze fogyasztói mentalitás változással is jár. Az első lépést, nem a fogyasztóknak kell megtenniük akkor, amikor jelenleg az ő kárukra történik jó néhány intézkedés, amit te életnek hívsz.

    Gyuri27 írta:
    Maradjunk a példánál. User vesz majd 3 évvel ezelőtt egy 40k-s 7600gt. Meghal neki. Cserélek egy 4830-ra, esetleg egy 4850-re. Miért vertem át a vevőt? Azért mert nem kap egy alavult, használhatatlan szart? Vagy azért mert amit annó vett 40k-volt, a mostaninak meg 33k az ára? Na itt kéne felnőni szvsz, de nagyon és talán a törvényt nem betüröl betüre nézni. Pont emiatt van az, hogy a kiskerek többsége csökkenti a garancia időt 12 hónapra. Ennyit lehet ezzel a hozzáállassal elérni.

    Szerződést kötsz és nem pedig adományt gyűjtesz, amikor eladsz valamit. A szerződésben kötelezettségeket vállalsz, aminek súlya van! Igen, fel kéne nőni és felfogni, hogy az ígéreteidnek következményei vannak és vállalnod kell azokat! Nem pedig a kibúvókat keresni. Ha a fogyasztó belemegy az általad vázolt cserébe, akkor nem mondom, hogy ne tegyétek. De nem győzőm kihangsúlyozni, hogy ez akarat egyezés esetén jöhet csak létre! Ha a fogyasztód tudja, hogy a vételárat is visszakaphatná, de elfogadja a cserét, akkor elfogadhatónak tartom a dolgot. De ha ő a vételárat kéri, de te arról győzködöd, hogy márpedig legyen inkább a csere, akkor már nem tudok úgy gondolni a cselekedetedre, hogy mekkora jó fej vagy. A törvényt pedig be kéne tartani, nem pedig betűről betűre figyelmen kívül hagyni! Mert se azt nem kapja meg a fogyasztó a hangzatos "3 ÉV GARANCIA" felirat következtében, hogy kijavítják a termékét, ha elromlik, se pedig azt nem, hogy ugyanolyanra cserélik azt, ha tönkre megy. Sőt, még a vételárat sem vagy hajlandó visszaadni, ha ezek után ahhoz ragaszkodna a fogyasztó. Na és akkor most jöhetsz, hogy mégis mit adtál a "3 ÉV GARANCIÁ-"-ért cserébe azokból, amikre amúgy jogszabály is kötelez. Elárulom: semmit.
    Azt pedig nem teheti meg a kisker, hogy nem adja tovább azokat a jogokat, amiket a gyártó ad. Úgyhogy gyönyörű, hogy újabb törvénytelenséggel válaszolnak, ha felhívják a figyelmüket arra, hogy törvénytelenül járnak el. Igen, ilyen ország kell nekünk! :R

  • tlac

    nagyúr

    válasz Gyuri27 #3458 üzenetére

    Maradjunk a példánál. User vesz majd 3 évvel ezelőtt egy 40k-s 7600gt. Meghal neki. Cserélek egy 4830-ra, esetleg egy 4850-re. Miért vertem át a vevőt?

    mert pl. szar ati-t kapott a jó kis nvidiája helyett
    az ati linux-os driverével éppen, hogy csak használható a kártya

    (#3459) Csaba_20_:

    tetszett, ahogy levezetted :R

    [ Szerkesztve ]

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz Gyuri27 #3447 üzenetére

    Gyuri27 írta:
    Tudom van az üzleti kockázat. De ha egy kisker belaszalad 2-3 ilyen bukóba az komoly pénz. A szar meg nála fog meggálni, mert ha se a gyártó, se a nagyker nem vállalja neki kell. Szóval ide kellene törvény.

    PTK 311.§

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz Gyuri27 #3453 üzenetére

    Gyuri27 írta:
    Én hasonlónál szóvá tettem, hogy az ember legyen férfi és ha elb.szta ne teknikázzon, hanem dolgozzon és vegyen másikat. Természetesen kaptam a pofámra. Erről ennyit.

    Nyugodtan vissza lehet olvasni, az ügyeskedőkkel én sem bántam kesztyűs kézzel. :K ;]

  • Gyuri27

    félisten

    válasz tlac #3460 üzenetére

    Irhattam volna 9800-t is. Ezen kár lovagolni.

    Amd - Radeon - Ryzen

  • tlac

    nagyúr

    válasz Gyuri27 #3463 üzenetére

    én meg írhatom erre, hogy az meg jóval többet fogyaszt, mint a 7600gt

    és ha már majdnem 3 éve meg van a kártya, akkor valószínűleg nem volt szüksége nagyobb teljesítményűre

  • sasa311

    veterán

    válasz tlac #3464 üzenetére

    és ha már majdnem 3 éve meg van a kártya, akkor valószínűleg nem volt szüksége nagyobb teljesítményűre

    Ebbe semmi logika sincs. Millió dolog lehet még, leginkább az, hogy nem volt fölösleges pénze nagyobbra pl...
    Ugyanis ha nincs szükséges videóteljesítményre akkor megfelel az integrált a lapkán.

    Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

  • Gyuri27

    félisten

    válasz Csaba_20_ #3459 üzenetére

    Vegyük a magyar átlag usert. Nincs vagy nem szán elég pénzt erre az egészre. Mit csinál? Elmegy a mistralba és olcsóért vesz valmit.
    Aztán elkezd tuningolni. Arra szarik, hogy a proci dobozára az van írva 1,35v. Ő simán tolja 1,45v valóssal. A ramra szintén rá van írva, hogy max 1,9v. Ő 2.1v-n tolja. A vga hangos a szentemnek ezért a venti gyári fordulatát a felére csökkenti + még tuningol is.
    Ezekután ha meghal valami természetesen a kisker a hibás. Holott a garanciáról már akkor lemondott mikor tuningolni kezdett. Csak ezt itt nincs leírva. Mert a gyártó bizonyos feltételek teljesülése mellett vállalja a garanciát. Szóval amig nálunk arról szól a történet, hogy rossz alaktrészekből, amit olcsón veszünk, tré helyen a maximumot hozzuk ki nem kevés feszültséggel addig mutogathaszt a jogszabályokra. Felesleges. Az user nem tartja be a játékszabályokat a boltos miért tartsa be? Azért max mert a boltost lehet basztatni. Ha ilyen esetben a bolt nem sajnálná a pénzt, energiát és szakértöt fogadna. Majd biróságra vinné az űgyet és az user fizetne (1-2 százezer forintot). Sok ugribugri pistike vissza venne az arcából.

    Azért mégis van köze annak, hogy te látod-e a másik oldalt, meg a harmadikat.
    Azért mert láttam, hogyan fejik a tehenet és láttam már egyáltalán tehenet. Nem vagyok tehenész.
    Az magyar felhasználók nem szentek. Talán én vagyok egyedül az az állat aki úgy tuningol, hogy nem rossz alkatrészt veszek és azt alapfeszen, vagy az alatt használom.

    Érdekes, hogy ilyet el lehet hitetni a vásárlóval. De aki elhiszi, hogy egy krémmel bekeni az arcát és reggelre ő lesz Cindy Crawford az megérdemli. Megérdemli a hülye user is. Ne tartsunk már az usa szintjén, hogy a mikróra rá kell írni, hogy kis állatot nem száritunk benne. Aki felnőtt ember az cselekvőképes, gondolkodásra alkamas (kivéve ha a tv máshogy nem rendelkezik) az döntse el mi a reális, mi a jó. Ha meg gyereke van, ne hagyja, hogy a hüjegyerek vásárolgasson össze vissza.
    Azt nem lehet velül elhitetni, hogy ami fizetnek (ár) nem reális mert 1000 forint bevétel van belőle.

    Szerinted akkor a 3 év jótállásra nincs is szükség. Hiszen úgyse tudja a boltos ugyanolyanra cserélni.
    Pont erről beszéltem eddig. Ha nem tudok ugyan olyat adni (hiszen nem egy pótolhatatlan egyedi műtárgyról volt szó) kap egy hasonló (természetesen jobb) terméket.
    Példa. E2180 helyett e5200. Nem látom be mi ezzel a baj?
    Persze lehet mondani, hogy nem teljesitettem a kötelezettségemet. De nem én gyártom a procit. Tehát az intel nem teljesitette az. Csak én ezt nem tudom érvényesiteni.
    Ha vesz az user egy procit. Maradjunk a példánál vesz egy e2180-t. Kap egy év garit. Meghal a proci az egy év után. Emberünk vissza küldi az intelnek, mivel tudja 3 év a jótállás van rá. Az intel mivel már nem gyártja azt a procit küld egy e2220-t. Akkor az usert miért nem veri a víz, hogy nem ugyanazt kapta?

    A törvény nem rossz. Itt-ott hiányos és nem életszerű. Ennyi.
    Az user mivel gondolkodó lény és tud olvasni egy-egy bolt hírére rá tud keresni. Meg vannak saját tapasztalatai. Így tud dönteni, hogy hol kell vásárolni. A boltost kivédi meg Pistikétől? Mert hiába tudom, hogy az ember egy kókler és már több terméket is tönkretett a hozzáértésével, mégis ki kell szolgálni. Persze szerinted ez is beletartozik az üzleti kockázatba, hiszen mi mint nagy pénzeket keresünk.

    Soha nem írtam azt ha a vételárat kéri vissza akkor azt nem kell vissza adni. Itt most te nem olvastál vissza. Azt mondtam korrektebb ha nem a vételárat, hanem a termék teljesitményét, sajátosságait nézzük.
    Nem a kisker nem adja tovább a jogokat. Hanem a nagyker, disztributor. Mivel én is 1 évet kapok a 3 helyett. Ezért mondom ismerni kellene ezt az oldalt is. Mert leírva szépen hangzik. Ilyen esetben a gyártónak kéne fellépnie és azzal a nagykerrel, disztributorral nem leszerzödni vagy az orrára koppintani. De itt is egyszerübb a kiskeren elverni a port.
    Abban az esetben ha a gyártó nem tudja javitani a saját termékét (pl proci) megint a kisker a ludas. Nevetséges az egész. Szóval nagyon messze álsz te a valóságtól.

    A ptk 311-l megint kitörölhetem a seggem ha jó nagy papirra írták. Elvileg müködik gyakorlatban meg te sem álsz neki a Klicsko fivérekkel boxolni mert neked van igazad. Ugyanis nem így müködik az élet. Hidd el nem miattam.

    94 óta van pc-m. Azóta meghalt egy hdd, egy asus lap, egy abit lap, egy egér, és megint egy hdd. Ebből ami garizni kellett mert rossz volt az utolsó hdd. A többinél aktivan vagy passzivan, de hozzájárultam az elhalálozásához. De egyikkel sem mentem a boltoshoz. Tudtam mi a pálya. De amig az userek 90% nem tart itt addig a boltosok úgy védekeznek ahogy tudnak. Természetesen a boltosok között is van szarházi. De vannak fórumok amire lehet irogatni és így megakadályozni a bajt.

    [ Szerkesztve ]

    Amd - Radeon - Ryzen

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz Gyuri27 #3466 üzenetére

    Akkor a magyar átlag user lop, csal, hazudik és a végletekig tuningol, hogy azt a szent forgalmazót megkárosítsa. Értettem...kár, hogy az igazság elég távol van ettől az állásponttól, illetve attól a statisztikától, ami 90%-on állapítja meg az ilyen emberek arányát. Azt is meglepve olvastam, hogy néhány dolgot tényként állítva nem csinálok, vagy csináltam, holott fogalmad sincs arról, hogy tettem-e vagy se. Az ügyeket pedig vidd bíróságra, ahol úgy érzed, hogy nincs igaza a fogyasztónak. Ne fenyegetőzz vele, hanem tedd meg és lássuk mi lesz azzal a 90%-kal. Szerintem nem kevés ügyvédet találsz, aki ilyen nyerési aránnyal biztosan elvállalja az ügyeid. Úgyhogy hajrá! Persze csak akkor, ha épp olyan kedvedben vagy és úgy tekintesz a törvény betűjére, mint megváltásra és nem olyanban, amikor épp úgy gondolod, hogy kitörölheted vele a segged. Mert elég érdekes, hogy törvényért kiáltasz, majd amikor kiderül, hogy van rá törvény, akkor meg azt mondod, hogy kitörölheted vele a segged.
    Valahogy azt is észre kéne venned, hogy az ügyeskedők mindkét oldal ellenségei, de mégse teszed. A fogyasztóvédők számlájára írod az ő ténykedésüket is. Talán ezt a részt sem ártana újra gondolnod. Ja, és nyugodtan gondold azt, hogy jobb rálátásod van a témára, mint nekem és az én álláspontom fabatkát sem ér, nem hat meg. Az sem, hogy az érdemi vita helyett inkább ezt hajtogatod. :R

  • Gyuri27

    félisten

    válasz Csaba_20_ #3467 üzenetére

    A magyar átlag kisker szintén, lop, csal és hazudik, hogy a kedves tissztességes usert lenyulja. Én is értem. :K
    Ez a baj a biróság. Az usernek elsőfokon nem oda kell fordulnia elég a fogyvéd. Ez is aránytalan.
    Itthon jó pár törvény van ami ugyan le vagyon irva csak nem tudsz vele mit kezdeni. Nem ez az első és nem is az utolsó. Az is érdekes itthon ez miért így van kitalálva. Tőlünk nugyatabbra ezt máshogy mívelik.
    Nem mondtam, hogy fabatkát sem ér. Te vagy aki a minden user tisztességes és minden boltos szarházi felállásból indulsz ki. Azt hangsúlyoztam, hogy amig az user védelmére van törvény. A kiskereskedőkére nincs. Jelzem a hibás teljesités nem az! Persze perelhetem a nagyker. Mire másodfokon ítélet születik belőle (5-6 év) addigra vagy megszünnek, vagy átalakulnak. De lényeg hogy éljen a magyar jogalkotás és jogalkalmazás. Röhej tárgya ma magyarorzságon a bírók 90%. Egyrészük korrupt, másrészük szarik a világra. Megteheti, hisz jó állás, előjogaik vannak. Plussz poén a döntésük jóformán szent írás. Még mielőtt megkérdezed egy-néhány példát tudnék rá mondani. Tesznek ők a kis emberre. Persze ha őket vágják pofán mást se hallani a tv-ben.
    Nem tudom mit tettél. Ezért kérdeztem, hogy csak mint gyakorlott vevő vagy mint eladó (kis-nagyker) részéről is van rálátásod. Mert abban azért eggyezünk meg az éremnek mindig két oldala van.
    Amúgy meg ha hiszed ha nem az ügyeskedőket, átverősőket, tolvajokat mindig elítéltem. Legyen az bárki.

    Érdemi vita meg azért nincs mert írok valamit és elmagyarázod a törvény szerint miért rossz. Így nem lehet érdemben vitatkozni már ne is haragudj. Szerinted ez a törvény szentírás és első betütől az utolsóig be kell tartani. Ezzel nem lehet vitatkozni.
    Annyit tehetek én is, hogy betartom és le írom miért, mi rossz. Persze ettől változás nem lesz. ;)

    Amd - Radeon - Ryzen

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz Gyuri27 #3468 üzenetére

    Íme az ember, aki a 90%-os statisztikák közlönyéből veszi a példáit. A fogyasztók 90%-a ügyeskedő, a bírák 90%-a korrupt. Van egy ötösöm rá, hogy a forgalmazók 90%-a pedig egy szent. Mi lenne, ha nem álstatisztikákkal próbálnál nyomatékot adni a mondandódnak? A fogyasztóvédelem nem dönt egyéni ügyekben, így nem igaz, hogy a fogyasztónak nem kell bírósághoz fordulnia, ha vitás ügye támad jótállás/szavatosság tekintetében. És akkor most akkor a saját "fegyvered" használom: "mire másodfok ítélet születik (5-6 év) addigra vagy megszűnnek, vagy átalakulnak a kiskerek. De lényeg hogy éljen a magyar jogalkotás és jogalkalmazás." Szóval akkor kit is véd rosszabbul a jog? Hát ez az, hogy senkit. Vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartanod, ha kereskedsz. Ezek be nem tartásáért szabhat ki bírságot a fogyasztóvédelem. Aztán nem ártana, ha kissé tágabb körben szemlélnéd a kérdést és nem úgy, hogy minden másra kötelező legyen a korábbi jogszabály, de a számítástechnikai alkatrészek forgalmazóira vonatkozzanak kivételek, mert szegényeken így is nagy a teher. ;) Egyébként, ha a fogyasztótól elvárod, hogy elfogadja az E2180-as processzor helyett az E5200-ast, azt mondva, hogy nem éri kár. Akkor neked miért nem felel meg az a felállás, hogy az E5200-ös processzort megkapod te, ő pedig az eredeti vételárat? Ha őt nem éri kár, akkor így téged sem. Te teljesítetted hibásan a vállalt szerződést, nem a fogyasztó. Persze ez nem az ügyeskedőkre vonatkozik, de könyörgöm, ne gyere folyton a nem létező 90%-os statisztikával, miszerint a fogyasztók 90%-a az. Attól, mert a kiskerek mindenkiben ügyeskedőt látnak, aki a jogszabályban megadott jogait próbálja érvényesíteni, még nem lesz igaz az, hogy ténylegesen ügyeskedőről is van szó. Annak idején a Mistralnak is az volt az üzletpolitikája, hogy a jótállást érvényesíteni kívánók az ügyeskedők, akiket minden lehetséges módon el kell hajtani. Hány kisker akar még kínai gyorsétterem lenni?

  • Gyuri27

    félisten

    válasz Csaba_20_ #3469 üzenetére

    Miért a kiskeren vered el a port?
    Tudomásul vettem a vevő mind szent és úgy használja a terméket ahogy a nagykönyvben le van írva.
    De a procit nem én gyártom. Ha tönkre megy a proci én visszaviszem a nagykerbe. A nagyker meg a gyártónak. A gyártó ad egy közel hasonló procit e5200 (mivel 2180 nincs) a nagykernek. A nagyker meg adja nekem. Mégis én vagyok a szarházi? Holott nekem kb 1000 forint bevételem volt, a nagykernek 5, a gyártónak 10.
    De ezzel a nagy tudással az intelt, amd-t kéne perelni. Tegyél igazságot.

    A vevő meg annó a 2180-l vett egy teljesitményt. Mikor cserélek neki (5200) kap egy x + teljesitményűt.
    A vételár visszaadással mi a gond? Hogy az annó 40k-s proci-t annó én kb 32330 (+áfáért) hoztam el a nagykerből. Erre raktam 1000 forint + áfát. Most meg adjak vissza 40k-t. Ezzel az a baj, hogy ha a gyártó, nagyker ad egy 5200-t azt 16k-ért lehet eladni. Tehát nagyságrendileg buktam 23k-t. Ez mitől helyes?
    Tudom üzleti kockázat. Csak érdekes, hogy a gyártónak, a nagykernek nincs üzleti kockázata. Ezt nem tartod furcsának?

    Nem állstatisztika ez barátom, hanem saját tapasztalat. :K
    Igen engem meg lehet birságolni. Az ökör usert a fogyvéd (bármilyen szerv) miért nem birságolja? Visszafelé miért nem müködik?

    A számtech világa te is tudod teljesen más. A 3 éves gar idő végére nem hogy azt a procit, vga-t nem gyártják hanem annak az utodját sem.
    Nem látok én ügyeskedőt senkiben, nem hogy mindenkiben. Csak sokat olvasok ph-t ahol a + feszültségek, moddolások, tákolások csak úgy röpködnek. Azt meg sehol nem látom, hogy gyerekek meghalt a cucc mert tehetségtelen vagyok és vettem másikat. Azt igen, hogy elviszem garizni.

    [ Szerkesztve ]

    Amd - Radeon - Ryzen

  • Gyuri27

    félisten

    válasz Csaba_20_ #3469 üzenetére

    Amúgy megtaláltam a megoldást. :K
    Ha maradunk a procinál. Kéne egy szerket amivel az emlegetett 5200-s prociban letilthatom az l2 egyrészét. Átírhatom az órajelet, adott esetben az fsb-t. Akkor a kedves vevő kapna egy ugyan olyan procit mint ami volt.
    De tudom most mindenki azzal jön, hogy az nem ugyanaz mert a csíkszélesség nem ugyanaz. :O

    Amd - Radeon - Ryzen

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz Gyuri27 #3470 üzenetére

    Gyuri27 írta:
    A vevő meg annó a 2180-l vett egy teljesitményt. Mikor cserélek neki (5200) kap egy x + teljesitményűt.
    A vételár visszaadással mi a gond? Hogy az annó 40k-s proci-t annó én kb 32330 (+áfáért) hoztam el a nagykerből. Erre raktam 1000 forint + áfát. Most meg adjak vissza 40k-t. Ezzel az a baj, hogy ha a gyártó, nagyker ad egy 5200-t azt 16k-ért lehet eladni. Tehát nagyságrendileg buktam 23k-t. Ez mitől helyes?

    Nem egy teljesítményt vett, hanem egy E2180-as processzort 3 év jótállással. Egyébként igazad van, az sokkal helyesebb, hogy az bukja a 23e Ft-ot, aki minden kötelezettségének eleget tett és ne az, aki hibásan teljesítette a szerződést, majd se javítani, se cserélni nem tudta a terméket. Merthogy a cserével ezt éred el.
    Szerintem a jelenlegi jogszabályok lehetővé teszik, hogy a gyártón legyen elverve a por. De azok, akik tehetnének ezért, a könnyebb utat választva a fogyasztókra hárítják a terheket. És ezzel a magatartással elősegítik, hogy a gyártó akármilyen fost eladhasson akármekkora jótállással. Ebben pedig közösen ludas a kisker, a nagyker és a gyártó is, mind kiveszi a részét belőle. Az pedig egész biztosan nem megoldás, hogy az E2180-as processzort cserélni lehessen E5200-asra akkor is, ha a fogyasztó nem egyezik bele.

    [ Szerkesztve ]

  • Csaba_20_

    őstag

    Azért elmondhatod, hogy pontosan milyen törvényre gondolsz, ami jobban lehetővé tenné, hogy a kisker tovább háríthassa a kárt a beszállítója felé.

  • sasa311

    veterán

    válasz Csaba_20_ #3472 üzenetére

    Azt az egy dolgot magyarázd meg nekem, hogy a júzer miért bukik azon, hogyha vett egy 100 pont teljesítményű processzort ami tönkremegy és csereként egy 110 pont teljesítményűt kap?
    Az olyan baromságokat, hogy átlátszó háza van és csak a rózsaszín venti mutat benne jól, meg 0,7W-al többet fogyaszt, mert ez kb. a userek 1%-át érinti.

    Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz sasa311 #3474 üzenetére

    Majd, ha megmagyaráztad, hogy miért úgy működik a dolog, hogy leszophat, de azért köszönje meg! :Y Egyébként pedig ha a user nem bukik, akkor fordítva is működik a dolog. Ezt már előbb is leírtam. Ha meg fordított helyzetben a kisker bukik, akkor a fogyasztó is. Logikai bukfenc van az érvelésedben, vedd észre!

    [ Szerkesztve ]

  • sasa311

    veterán

    válasz Csaba_20_ #3475 üzenetére

    Az első mondatodat egyáltalán nem értem (szerintem nem vagyok egyedül...)

    A másodikat se nagyon.... Kicsit mintha szét lennél esve.

    Gyuri előbb írta le teljesen érthetően. Ha ad egy jobb procit a rossz helyett, akkor a kiskeres kevesebbet bukik, mintha visszaadná a vételárat. A vevő meg jóljár, mert jobbat kapott.

    Szerintem pihenj most le, várd meg, amíg kimegy belőled az alkohol aztán holnap válaszolj valami értelmeset ;]

    Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz sasa311 #3476 üzenetére

    Az első mondatomat nem akarod érteni, de ezen nem is csodálkozom. Az előbb levezettem, hogy a fogyasztó gyakorlatilag semmit nem kap azokból az általad szerződésben vállalt kötelezettségekből(kijavítás, kicserélés, pénz vissza), amit ígértél neki cserébe a pénzéért, de azért köszönje meg, hogy kaphat egy a te pénztárcád kímélő megoldást, amikor kiderül, hogy hibásan teljesítetted a szerződést. Mindezt azzal az álszent dumával, hogy az mennyivel jobb neki. Már azt is leírtam, hogy nincs semmi gond akkor, ha megegyeztek és mindkettőtöknek jó a felajánlott csere, de ugye ez nem így szokott kinézni? Amikor a korábban 75e Ft-ért vásárolt videokártyáért cserébe egy 15e Ft-osat ajánlotok fel. Mondván, hogy tudásban ugyanott van, de a régi kártya jelenlegi értéke most szerintetek 15e Ft. Nem véletlenül tér ki erre a dologra a PTK sem és nem engedi meg, hogy ilyen módon a fogyasztóra hárítsd a különbözetet.
    A Gyuri előbb teljesen érthetően leírta, hogy a forgalmazó veszít a dolgon, ha pénzt kell visszaadnia. De azt a logikai bukfencet nem tudtad te se feloldani, hogy ez fordítva akkor miért nem így van. Illetve ha a fogyasztó nem bukik a dolgon, akkor nektek miért nem felel meg a processzor cserébe a vételárért? Tudom, nyerészkedik és ő a világ utolsó söpredéke és ezért. Elárulom, nem ő teljesítette hibásan a szerződést, nem ő nem tudta sem javítani, sem ugyanolyanra cserélni a terméket, vagyis aki a szerződés nem teljesítésén nem ő akar nyerészkedni, hanem ti akarjátok minimalizálni a veszteséget. De nehogy már azt akard itt előadni, hogy ilyenkor döbbensz csak rá, hogy olyan üzletben dolgoztok, ahol az árult termékeknek jelentős az értékvesztése az idő múlásával és az újabban piacra dobott alkatrészek következtében! Illetve azt, hogy nem tudtad előre, amikor 3 évre kijavítást, kicserélést vállaltál, hogy azt nem fogod tudni teljesíteni. Akinek itt ki kéne józanodnia, az nem én vagyok. :DD

  • sasa311

    veterán

    válasz Csaba_20_ #3477 üzenetére

    Teniszedző vagyok, számtechboltba csak vásárolni járok :)

    És nekem júzerként meg se fordul a fejemben garanciális ügyintéznésnél az, hogy át lennék verve, mikor beviszem a [random alkatrész]-t mert elromlott és kapok helyette egy jobbat.
    Te azt nem akarod megérteni, hogy ha én vettem x éve egy akkori csúcsalkatrészt mondjuk 50K-ért ami most elromlott akkor nem az aktuális csúcsalkatrészt akarom megkapni helyette, mert az kerül annyiba, hanem egy ugyan olyan teljesítményűt. És ha jobbat kapok - én úgy érzem - még jobban is jártam.
    Pont az a nyerészkedés, amit te mondasz, hogy semmilyen alternatívát nem fogadok el, csak a pénzt, mert ugye azzal nyilván jól járok, mert egy dupla teljesítményű cuccot vehetek helyette.

    Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz sasa311 #3478 üzenetére

    Elfogadom, hogy kijavítsák, vagy kicseréljék(értelemszerűen ugyanolyanra, hisz Skoda helyett nem kérek Ladát, illetve Audi helyett Mercédeszt, mert nem arra szerződtünk pedig autó mind), engedjenek a vételárból, ha olyan hibája van, ami a rendeltetésszerű használatot nem akadályozza. Ha egyiket sem tudják teljesíteni ezekből - márpedig amikor odaadtam nekik a vételárat, akkor ezeket ígérték -, akkor pedig adják vissza a pénzt, amit én adtam, én meg visszaadom azt, amit ők adtak és felejtsük el egymást. Valahogy erősen kétlem, hogyha nem veszítene értékéből az alkatrész, hanem épp ellenkezőleg, akkor levásárlásnál a magasabb árat vennék figyelembe. Azt is igazán elárulhatnád, hogy miért az a nyerészkedő, aki mindenben teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségét, nem felelős a történtekért és miért nem az, aki az égvilágon semmit nem adott hamis ígéreteken kívül és hibásan teljesített! Ráadásul nem történt semmi váratlan dolog, hiszen már akkor is tudta, hogy mit vállalt, amikor eladta nekem a terméket. Ha nem rendeltetésszerűen használták és úgy akarják garanciában kicseréltetni, akkor jogos a nyerészkedős szöveg, amúgy totál téves.
    Azzal sincsen semmi baj, ha neked megfelel, ha azonos teljesítményűt kínálnak fel és megegyeztek. De ezt a megoldást nem erőltetheted rá senkire, ha nem ilyen szerződést írt alá. Legközelebb majd a bútoreladó fog másféle konyhabútort adni, vagy ágyat, ha hibásan teljesít és se javítani, se cserélni nem fog tudni. Négy lába lesz annak az ágynak is, ugyanúgy ki lesz feküdve, ahogy te kifeküdted, mert értékben így egyezik azzal, amit visszaadsz és így nem bukik majd akkorát. Téged meg nyerészkedőnek fog hívni, ha te pontosan ugyanolyan ágyat szeretnél és ráadásul újat, ami nincs kifeküdve. A szerződésed meg majd használhatod wc papírnak, hiszen a te érdekeidnél sokkal fontosabb, hogy az övéi érvényesüljenek. Jöttetek itt azzal, hogy a fogyasztónak csak jogai vannak, a forgalmazóknak pedig csak kötelezettségeik. Az általatok vázolt esetben a fogyasztónak gyakorlatilag csak asszisztálni van joga a forgalmazó döntéséhez, akinek pedig így nincsen semmilyen kötelezettsége. Majd odaadja a kínai vázát az eladótérből, mert az ér nagyjából annyit, amennyit a 2,5 év múlva visszahozott, egyébként 13e Ft-os vételárú PCI-os videokártyát és nem tud már újonnan, csak PCI-E-s, vagy AGP-s videokártyát adni. De az elmélet alapján - mi szerint a szerződésben vállaltak csak irányadóak és nem kötelezettségek -, a fogyasztó is rendszeresen betérhetne, hogy cseréljék már neki a videokártyáját időnként egy kicsit jobbra, mert a régebbivel már nem megy a Crysis 23. Ahogy az sincs leírva a szerződésben, hogy utólag majd csak épp hasraütéses áron fogják beszámolni a kártyáját, annak sem kell rajta lennie, hogy hibásnak kell lennie bárminek is ahhoz, hogy cseréltesse másikra. Vagy majd azt kéri, hogy számítsák be az autóhitelébe, mert épp meg van szorulva. Gyuri azt is nagyszerűen megírta, hogy fel kéne nőni. Hát, itt lenne az ideje! :K

    [ Szerkesztve ]

  • zolka78

    senior tag

    válasz Gyuri27 #3471 üzenetére

    Egyet kell értsek csaba_20-val, a törvényt egyértelműen be kell tartani, még akkor is ha te ezt anyagilag nem tudod honorálni. De akkor miért vállalod? Én páldául már csak az ilyenek miatt nem vásárolok kis boltokban hardvert vagy valami müszakit, még akkor sem ha spórolhatnák pár ezrest. A nagyobb hálózatoknak megvan az anyagi fedezetük a garanciális cserére vagy a vissza fizetésre. Egyáltalán miért kell gondokodni megoldáson? Van megoldás. Javitás, csere vagy vissza fizetés. Lehet választani.

    Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!

  • Gyuri27

    félisten

    válasz Csaba_20_ #3472 üzenetére

    A proci esetében pedig egy teljesitményt vett. Egy utasitás készletet. Itt nem hivatkozhat senki, hogy nem jó a nyák szine, vagy nem tetszik egy hűtés mint a vga-n. Azért lássuk be ez az ipar földünkön az egyik leggyorsabban változó iparága. Ahol a kereskedő vajmi keveset tehet. A gyártó azt teheti, ha a magyar törvényekből indulunk ki, hogy gyárt bizonyos számú "nyers" processzort. Aztán igény esetén olyan utasitáskészletet, órajelet, fsb-t engedélyez azon amire szükség van.
    Nem akarok én a fogyasztóra háritani semmit. De az is elfogadhatatlan, hogy a gyártó helyett a kisker szivjon. Ráadásul ezt aprópénzért. Nem játszok én össze senkivel. A gyártókkal meg főleg nem. De lássuk be, hogy magyarország összes kiskere együtt sem képes semmit tenni pl az intellel. Nézd meg mennyi időbe telt az eunak mire szakcionálni tudta az ms-t is meg az intelt is. Extrém esetben az intel simán veszni hagyhatja a magyar usereket. A céges és vállalati fronton tovább tevékenykedhet, úgyis abban van a pénz.

    Milyen törvényekre gondolok. Elöször is a nagykereket kell megzabolázni. Ne spórolják le a garit. Második, ha nekem ugyan olyan terméket kell biztositanom, akkor ők ne adhassanak mást, vagy a teljes vételárat fizessék ki, ahogyan és a vevőnek. Így a nagykrek tehetnének valamit a gyártókkal. Mert az már feltünne a gyártónak is mikor itthon egy nagyker sem rendel tőlük. Ill a teljesitési kötelezettség eljutna a gyártók hoz.

    #3477: nem a kisker teljesit hibásan. Ezt kellene megérteni. Hanem a gyártó. Csak a hiányos törvények miatt. Meg a magyar birók lassúsága miatt ezt nem lehet érvényesiteni. Ha egy ilyen per a 311 alapján egy hónap alatt meg lenne, a nagyker is máshogy álna hozzá. De amig ez éveket vesz igénybe remény nincs.
    A gondolotmenet oda vezet, hogy akkor mindent egy év garival árukunk (ahogy eddig sokan). Ha az nem jó, hogy valami tönkremegy és helyette kap egy jobbat. legyen az jó, hogy valami tönkre megy és nem kap semmit egy év után.

    #3479: a bútorok és autók pont nem illenek rá erre a példára. Autót lehet javitani, butort újra lehet gyártani. Processzort nem. Ezt kellene felfognia a törvény alkotónak is.
    Az meg hogy az user mindent teljesitett vagy így van vagy nincs. Ugyanis az, hogy nem rendeltetésszerüen, gyári órajeleken és feszültségen használta szinte bizonyithatatlan.

    Majd jövöre milyen sirás lesz. Mert ugye az ember a nyáron (tavaly) a nagy olcsóságba megvette a cuccot 20k-ért. Jövöre tönkre megy. Addig az euró árfolyam is mozogni fog felfelé. Plussz áfa emelés, meg egyebek amiket a nagyker ezáltal a kisker beépit a vételárba. Így ha visszaadom neki a pénzt, nagyvalószinüség szerint nem hogy hasonlót, hanem rosszabbat tud csak venni. De majd akkor is a boltos lesz a köcsög.

    zolka78: miért van az, hogy 2003-s jogszabályokra alapszik ez az egész. Korszerütlen. De ennyierővel a halálbüntetés is maradhatot volna, meg a nyilvános kerékbetörés. Hiszen a törvényt betartani kell. Ez az abszurdum amit csabának se lehet elmagyarázni. A törvényeket időnként aktualizálni kell. Ami pedig a legfontosabb, persze ne szopjon a vásárló, de ne szopjon a kiskeres sem. Tehát, kell szabályozás arra hogy a trutyi szépen a gyártó felé csorogjon.

    A mistral a bluefish is nagy volt. Szóval erre ne alapozzunk. Ott vannak még az tesco, auchan akik jobbára szemetet forgalmaznak. Meg vannak az elektronikai áruházak akiket az intel megvett kilóra. Tehát te vásárolj nyugodtan ezen a helyeken, mert megérdemled. Amúgyis ezeken a helyeken a lekes, szolgálatkész eladó mindenhez ért.

    Tudod nekem annó (több mint 10 év) egy vidiki kisvárosban volt egy boltosom. Nem fogorvosom, gyógyszerészem, mosogépszerelőm. Hanem egy számtech boltosom. Pista bácsi (és alkalmazottja Balázs). Bármikor gondom volt mindig mehettem, segitett ingyen!
    Meghalt a ramom csere ram érkezésig kaptam másikat. Valami kellett a gépbe és nem volt nálam annyi lé másnap bevittem. Igaz az árak drágábbak voltak mint a megyeszékhelyen. De az öreg sokkal többet adott. Aztán jött ez a 200 forintért lepippantom mentalitás. A bolt tönkre is ment. Tehát köszönjük a kedves vevőnek, hogy 500 forintal olcsóbban a mistralba és a bluefishbe vásároltak. Akik annyira lenyomták az árakat, hogy a rendes kisboltos ma már nem versenyképes. Te/ti pedig nyugodtan vásároljatok tovább ilyen helyeken. Mert olcsó és mert nagyok.
    Aztán meg gyertek ide, hogy a kiskeres köcsög és a törvényeket nem tartja be. Én annak idején is röhögtem az összes ökörön akik fent emlitett két boltban vásároltak. Pedig lehetett tudni, hgy baj van velük. Mert a lényeg akkor is az volt, hogy 500 forintal ólcsóbb.

    [ Szerkesztve ]

    Amd - Radeon - Ryzen

  • sasa311

    veterán

    válasz Csaba_20_ #3479 üzenetére

    Nem, nem és nem. Egyszerűen nem érted vagy nem akarod megérteni amit mondok. Keresel egy apró fogást a mondandómon aztán akkora sarkított példát hozol, mint ide Lacháza.

    Egyszerűsítsük le a dolgot szerintem. Az egész vita tőlem indult ki, mert azt írtam, hogy "illik" elfogadni azt, hogyha csereként felajánlanak neked egy másfajta terméket. Nyilvánvaló, hogy roszabbat nem kell elfogadni, tehát maradjunk annál, hogy minimálisan jobbat ajánlanak. És csak, hogy ne kelljen autóban, konyhabútorban és egyéb abszolut ide nem illő példában gondolkodni, konkretizáljuk a helyzetet.

    Tehát a szituáció:

    Vásárolsz egy C2D 5200-as 3 év garival. 2 év után meghal. A bolt nem tudja neked kicserléni, mert már nincs nekik ilyen. Viszont felajánlanak egy C2D 5400-ast, mert abból még van.

    És akkor most azt magyarázd meg, hogy ebben a konkrét esetben:
    - Miért rossz ez neked?
    - Miért akarna átverni a bolt?

    Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

  • Gyuri27

    félisten

    válasz sasa311 #3482 üzenetére

    Azért rossz ez neked mert annó a procit 25k-ért vetted. Most meg 15k-ba kerül. Tehát buksz 10k-t (csaba szerint).
    Azért se jó neked mert a törvénybe kicserélés, kijavitás, pénz vissza van írva. A kicserélés nem megy mert nem gyártják. Tehát szar a törvény. Mert a számtech cuccokat egy kalap alá veszi a konyha bútorral. Holott semi közük egymáshoz. Kijavitás nem megy. Mert ezt csak gyártani lehet javitani nem (a lábelgörbülést most hagyjuk). Tehát megin csak szar a törvény. Ha jó akkor meg az a nagyfejű aki kitalálta mutassa meg hogyan kell procit javitani. Marad a pénz vissza. Azon a kisker meg bukjon amennyit csak lehet. Mert a törvény és az állam nem tud mit kezdeni a mamut cégekkel. Amúgy is a kis cégeket annyira segiti az állam, hogy az simán belefér a vállalkozásoknak.
    Na erre a törvényre mondják itt, hogy jó. Lehet hogy jó olyan terméknél amit lehet javitani, vagy utángyártani. De a cpu, gpu, ram nem ebbe a körbe tartozik.
    Így most ott tartunk a vevő nyugodtan vegyen procit 40k-ért 3 év garival. Lehetőség szerint a 3 év lejárta előtt tegye azt úgy tönkre, hogy ne látszódjon. Majd garizza le. A vissza kapott pénzből vegyen sokkal jobb procit amivel majd megint így jár el. Tehát soha többet nem kell procit venni. A maradékot meg ígya, drogozza, k.rvázza el.
    Mert normális ember megelégszik azzal, hogy a tönkrement helyett kap egy jobbatt újrainditott garral. A suttyó meg járjon jól.

    [ Szerkesztve ]

    Amd - Radeon - Ryzen

  • tlac

    nagyúr

    válasz Csaba_20_ #3479 üzenetére

    már legalább tizedjére írod le ugyanezt, de egyre ügyesebben foglalod össze 1 hozzászólásban :D

    (#3483) Gyuri27:

    A kicserélés nem megy mert nem gyártják.

    ez így egyértelműen nem következik belőle
    valószínűleg mindegyik gyárban porosodik egy rakás régi cucc

    és szinte biztos vagyok benne, ha kiküldenéd az intel-nek a rossz procit, és még ha több éves is, akkor is kapnál egy ugyanolyat

    [ Szerkesztve ]

  • tlac

    nagyúr

    válasz sasa311 #3465 üzenetére

    ezt akkor másképp gondoljuk
    itt most egy középkategóriás kártyáról volt szó
    és ha az illetőnek fontos, akkor 3 év alatt össze lehetett volna szedni rá a pénzt

    Ugyanis ha nincs szükséges videóteljesítményre akkor megfelel az integrált a lapkán.

    a mostani integrált megoldások már elég jók, de régebben nem volt ilyen jó a helyzet
    pl. általában csak vga kimenet volt

  • sasa311

    veterán

    válasz Gyuri27 #3483 üzenetére

    Azért rossz ez neked mert annó a procit 25k-ért vetted. Most meg 15k-ba kerül. Tehát buksz 10k-t (csaba szerint).

    Igen, pontosan ez a non-szensz a gondolatmenetében.

    Így most ott tartunk a vevő nyugodtan vegyen procit 40k-ért 3 év garival. Lehetőség szerint a 3 év lejárta előtt tegye azt úgy tönkre, hogy ne látszódjon. Majd garizza le. A vissza kapott pénzből vegyen sokkal jobb procit amivel majd megint így jár el.

    Igen. Ezt csinálja azt, aki gerinctelen, Mégha törvény szerint igaza is van, akkor is p@raszt dolog.

    Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

  • Gyuri27

    félisten

    válasz tlac #3484 üzenetére

    Aha. Az intel és a hozzá hasonló erősen profit orinentált cégek tonna számra tárolnak elavult procikat. Az, hogy áll benne a pénz az, hogy külön raktár kell neki nem számit.
    Na ebben én nem hiszek.
    Abban hiszek, hogy egy hasonlót (ami ahhoz a közelebb áll) szénné tiltogatnak.
    A törvény ezzel együtt sántit mint írtam. Hiszen itt olyan dolgokról beszélünk amit eleve nem lehet javitani. Az élet ciklus rövidsége miatt pedig cserélni.
    Neked is mondom, csabának is mondtam. A magyar törvények alapján pereld/pereljétek be az intel. Hiszen a magyar törvények szerint nem teljesitette a kötelezettségét. :K

    sasa311: egyrészt gerinctelen. Másrészt csaba szerint ez a kiskernek belefér (ez a garis ügy olyan lassan mint a segély). Harmadrészt ez a törvény a jó. Ha tudnám csaba, talc mit dolgozik mondanék példát rájuk vetitve. Mert most könnyen verik a farkammal a csalánt. Holott a procit nem én gyártom. Közvetlenül a gyártótol sem vásárolhatom (mert erre a törvény nem igen ad lehetőséget) meg az intelnél ki sem szolgálnának. Tehát nem is én importálom. De az igazságos, hogy a szopás legyen az enyém. Mert ez így törvényszerü! Éljen a magyar jogrend!
    Mondjuk ahhoz is sok ész kell, hogy ilyen termékeket konyhabútorral, meg tapsikolós lepkékkel egy kategóriába sorolni.

    [ Szerkesztve ]

    Amd - Radeon - Ryzen

  • tlac

    nagyúr

    válasz sasa311 #3486 üzenetére

    Igen. Ezt csinálja azt, aki gerinctelen, Mégha törvény szerint igaza is van, akkor is p@raszt dolog.

    a törvény szerint nincs igaza, mert nem rendeltetésszerűen használta

    (#3487) Gyuri27:

    nem kell tonnaszámra, tudja az intel, hogy milyen hibaaránnyal dolgozik

    [ Szerkesztve ]

  • Gyuri27

    félisten

    válasz tlac #3488 üzenetére

    Aha. Hogyan bizonyitom be? Sehogy.
    Mikor azt is megteheti az user, hogy egy vga-n hűtést cseréljen, hogy lefesse, hogy más gyártó biosát használja. Mert ha nem ez a hiba oka. Köteles vagy cserélni, javitani, pénz vissza. Mert ilyenkor nem lényeges, hogy én ugyanazt a vga-t kapjam vissza mint amit eladtam. Valóban jó ez a törvény. Tényleg.

    Ha nem vagyok tolakodó elárulod mit dolgozol?

    Amd - Radeon - Ryzen

  • sasa311

    veterán

    válasz tlac #3488 üzenetére

    Igaz, akkor inkább úgy mondom, hogy mivel nem bizonyítható a törvény előtt, ezért sanszos, hgoy neki ítélne

    Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

  • zolka78

    senior tag

    válasz Gyuri27 #3481 üzenetére

    Nem említettem sem a Mistralt sem a Bluefisht, sőt senkit sem mert nem akarok meg bántani senkit. Példa, haver vett egy komplett gépet 350e pénzért 6 évvel ezelőtt, értett hozzá, de mégsem akarta ő összerakni gondolta minek pepecseljen vele hiszen évekig nem fog egy ilyen kategóriájú géphez nyúlni, leszarta az összesített garanciát, ami egyébként 3 év volt. 1,5 év eltelt és a táp kinyírta a lapot és a ramokat, van ilyen néha megesik. Vissza vitte, hogy cseréljék ki a gépet, nem ők javítják. Persze ez az egyszerűbb, hiszen csak a rossz egységeket kell kicserélni. Mondta a srác, hogy csak abban az esetben ha mindent ugyan arra cserélnek, hiszen azért fizetett. Na ez így már húzósabb volt mert nem lehetett mindent arra cserélni, komplett gépet adni meg elég költséges lett volna. Semmi gond, srác másnap megtette a bejelentést a fogyasztó védőknél. Másnap vissza üzlet a jegyzőkönyvvel, természetesen 3 órán belül lett gépe, új is és jobb is. Az üzlet meg még büntit is kapott mert lassú volt. Két hét múlva állítólag valami hasonló volt egy picit nagyobb összeggel, egy hónap múlva be is zárt. Szerencsére sosem kellet segítségért az üzletek hozzáértő eladóihoz fordulnom, ugyan is ez még itt mindig MAGYARISZTÁN, ők az utolsók akik tisztességgel segítenék a vásárlót, legyen az kis bolt vagy nagy üzlet. Te viszont ha a törvényeket akarod sajátosan értelmezni és nem betartani, akkor miért említed magad egy lapon a rendes kisboltossal.

    Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz Gyuri27 #3481 üzenetére

    Gyuri27 írta:
    A proci esetében pedig egy teljesitményt vett. Egy utasitás készletet.

    Mit is írtak a számlára? Hát persze, hogy a procit és nem azt, hogy 65 W, x86 utasításkészlet. Akkor pedig nem teljesítményt és utasításkészletet vett, hanem processzort. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy nem egy eredeti Van Gogh-ot vett meg valaki, hanem csak festéket, vásznat és hozzá némi tehetséget. Ne ferdítsük a valóságot!

    Gyuri27 írta:
    De lássuk be, hogy magyarország összes kiskere együtt sem képes semmit tenni pl az intellel. (...)
    Így a nagykrek tehetnének valamit a gyártókkal. Mert az már feltünne a gyártónak is mikor itthon egy nagyker sem rendel tőlük.

    Ellenben a nagykerekkel szemben tehetnének a kiskerek, most is. A nagykerről pedig te írtad, hogy ők már tudnak mit tenni a gyártóval. Törvényeket követelsz, amikről később bebizonyítod, hogy semmire sem jók, mert lassú a betartatásuk:

    Ha egy ilyen per a 311 alapján egy hónap alatt meg lenne, a nagyker is máshogy álna hozzá. De amig ez éveket vesz igénybe remény nincs.

    Látom, hogy mit szeretnél, de a hogyant nem tudod, csak a jelenlegi rendszerről állítod váltig, hogy nem jó. A piacot az elmúlt években tönkre tették a Mistral és követői. Ne a fogyasztókra fogd, mert nem ők nyomták le az árakat! Az már csak következmény, hogy oda mentek, ahol a legolcsóbb volt. De nézd meg bármely részét a piacnak és azt fogod tapasztalni, hogy ugyanez fog történni. A probléma ott van, hogy a Mistal és a hozzá hasonlóan üzletelők azt nem fogták és fogják fel, hogy ők teszik tönkre a piacot az egymás alá ígérgetésükkel.

    Gyuri27 írta:
    nem a kisker teljesit hibásan. Ezt kellene megérteni. Hanem a gyártó.

    A szerződés a fogyasztó és a forgalmazó között köttetik. Közvetve persze a gyártó teljesít hibásan, ebben igazad van. Viszont közvetlenül a fogyasztó felé a forgalmazó. Ahogy a haszon szépen végiggyűrűzött a láncon, a fos is gyűrűzzön szépen visszafelé annak rendje és módja szerint. A fogyasztó intézze el a forgalmazóval, a forgalmazó a beszállítójával, az pedig az ő beszállítójával. Hiszen minden egyes résznél ott vannak a szerződések, amik köttettek.

    Gyuri27 írta:
    Majd jövöre milyen sirás lesz. Mert ugye az ember a nyáron (tavaly) a nagy olcsóságba megvette a cuccot 20k-ért. Jövöre tönkre megy. Addig az euró árfolyam is mozogni fog felfelé. Plussz áfa emelés, meg egyebek amiket a nagyker ezáltal a kisker beépit a vételárba. Így ha visszaadom neki a pénzt, nagyvalószinüség szerint nem hogy hasonlót, hanem rosszabbat tud csak venni. De majd akkor is a boltos lesz a köcsög.

    Látod látod, pont ezt írtam. Ha az jön, hogy az eladott cucc értéke az évek során valamilyen módon nagyobb lesz, mint a vételár, akkor egyből eszedbe jut, hogy inkább a vételárat add vissza...minden szentnek maga felé hajlik a keze...de ezek után ne gyere nekem azzal, hogy te mennyire jó fej vagy, hogy a fogyasztók érdekét nézed, hogy ők jól járjanak! Csak és kizárólag azt nézed, hogy neked melyik a jobb. Most az a jobb, ha adhatsz helyette hasonló teljesítményűt. Ha megtörténik az áfa emelés, akkor meg az lesz a jobb, hogy a vételárat visszaadd. Nagy kópé vagy te, jó beszélőkével. :DD

    Gyuri27 írta:
    miért van az, hogy 2003-s jogszabályokra alapszik ez az egész. Korszerütlen.

    A PTK egyes részei még régebbiek, pfúj korszerűtlenek! Nekünk minden hónapban új, korszerű törvények kellenek. Mert hogy nézne már az ki, hogy nem kell minden hónapban azt nézni, hogy épp mi változott a törvényben! Igenis kövesse a törvény a kiskerek profittermelésének érdekeit a számítástechnikában. Ha épp az a jó, akkor elég legyen csak hasonlót adni a processzor helyett. Ha pedig az a jó, akkor csak a vételárat kelljen visszaadni. :R

  • Csaba_20_

    őstag

    Hja, a processzor meg nem egy újra legyártható valami, hanem az egy megismételhetetlen termék. Csak tudnám, hogy a frászban gyártják tömeggyártásban... :U

  • Gyuri27

    félisten

    válasz zolka78 #3491 üzenetére

    Valamibe beleszaladtál kedves hozzáértő barátom. Nem mondtam, hogy nem tartom be a törvényt.
    Azt vitatom, hogy korszerű lenne. Némely traktusával nem értek egyet. Ennyi!

    De két dolgot mondanék. Egy úgylátom ehhez a dologhoz mindenki ért, még te is. Kettő az egész kisker, nagyker, eladás dolgot is kened vágod, mert haverod már garizott valamit.
    Tehát kellő tapasztalat nélkül (legalábbis ennek ellenkezője nem derült ki) van véleményed. A vélemény meg olyan mint a seggluk. Mindenkinek van. Viszont senki nem kiváncsi a másikéra.
    Az, meg egyenesen felháboritó, hogy utalsz arra, hogy tisztességtelen lennék. Holott sem saját, sem más tapasztalatára ebben nem támaszkodhatsz. Magyarul beszélsz összevissza a levegőbe. De azt azért javaslom, hogy a mondandód legközelebb gondold át. Vagy hozz némi bizonnyosságot mielőtt elkezdesz sározni. Mert legközelebbi mondandód csúnyán a modkerben fog kikötni. Hidd el ilyen értékes kartásat nem szivesen veszitenénk el.

    #3493: lassan vicc topik lesz ebből (legalább is ez a hsz arra utal). Te is tudod, meg én is. ha egy gyártósort szétszerelnek. Adott esetben amin a 65nm-s procit gyártották. Azt másnap már nem rakják össze. Nem hogy 2 év múlva. Mert ugye ha már 45nm-n gyártják le az nem ugyan olyan. Tehát nem tudom cserélni még akkor sem ha órajelben, utasitáskészletben egyeznek is.

    [ Szerkesztve ]

    Amd - Radeon - Ryzen

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz Gyuri27 #3494 üzenetére

    Figyelj, felőlem akkor legyen az, hogy nem tudod cserélni, mert összedőlt a gyár és eljött az armageddon. Mindezt 3 év alatt. Erre az esetre azt vállaltad, hogy visszaadod a pénzt.

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz Gyuri27 #3494 üzenetére

    Gyuri27 írta:
    Nem mondtam, hogy nem tartom be a törvényt.

    Úgy láttam, ő sem.

  • Gyuri27

    félisten

    válasz Csaba_20_ #3492 üzenetére

    Akkor ezentúl azt írom a számlára, hogy max 65w, max 65 nm, min cpu sped 2,0GHz, min bus speed 800 MHz, min L2 1MB, x86 és csókolom.

    Nem csak törvények kellenek. Mert magukban csak egy lapra írt valami. De először legyen törvény és lehessen őket betartatni.
    Amúgy egy magyarországi per szerinted gyors? Ha gyorsan is megy másodfokig legalább másfél év. De ettől itthon messze állunk.

    Tudom mit szeretnék. De mivel nem vagyok sem jogalkotó, sem jog gyakorló ezért rábiznám ezt a szakemberekre. Vagy felhagyok a mostani élettemel és elmegyek képviselőnek. Eggyel több vagy kevesebb hülye oly mindegy.
    A mistralos vezetők, meg a blifish-s arcokat ez nem érdekli. Nekik megvolt a nagy pénz ebbe. Aztán pont a rossz és/vagy lassú törvények miatt léptek. Neked van arról tudomásod az ottani fönököknek lett valami baja? Vagy a bedőlt nagykerek vezetőinek lett valami baja? Sőt itthon megteheti, hogy másnap más cégnéven újrakezdje az egészet. Én erről beszélek.

    Pont ezt mondom. Ezért vagy azért sajna nem ömlik vissza a szar. Az én és kiskerek nyakán szokott maradni.
    Mondjuk azt sem értem minek a nagyker. Feleslegesen drágitja a terméket és + még egy hibaforrás a szerkezetben. Ha erre tudsz valamit azt szivesen meghalgatom.

    Te mondtad, hogy mindig a törvénynek megfelelően kell eljárni. A bókot köszönöm, de sem most sem akkor nem arra játszom, hogy a vevőt átverjem.
    Ha erre játszanék nem irogatnék ide. kussolnék és csendben lopnék, csalnék.
    Jó pár hsz-l előbb írtam ha lehet egy békebeli szatócsboltot csinálnék. Én ebben látom a jövőt.
    Nem rossz indulatból írtam, csak hogy lásd én/más mennyire előrébb gondolkozik mint a törvényalkotó.
    Másik példa. Ugyan most még az euró bevezetésétől messze állunk. De! Vesz valaki nála valamit forintért. Majd 3 év múlva euró lesz. Ott milyen összeget kell vissza adnom? Mi alapján és ki szabja meg az átváltást? Mert nyilván valami váltószámnak kell lennia. Kivéve akkor ha az euró forint átváltása a váltáskor 1:1 nem lesz.

    Nem erre kéne kihegyezni. Igen vannak benne korszerütlen nem oda való dolgok. Nem nyavajogni meg szájat tépni kellene. Hanem az a rakás majom dolgozzon a pénzért akik döntési pozicióban vannak.
    Sarkithatod és ironizálhatsz te a kiskrekre. De itthon ez az ipart, üzletágat lassan el lepi a szar. Leírtam és linkeltem sok nagykeres keret szerzödést, hogy lássátok. De többre nem mentem vele. Csak ugyanazt fújod. A kisker fizessen.
    Elnézést, hogy feltartottalak. Gondolom nehéz lenne kicsit a mi helyzetünkbe képzelni magad.
    Ezért mondtam azt, hogy én vagyok/voltam vevő, most kicsit eladó. De csak a vevő szemszögéből ezt nem lehet (föleg ha nem akarod) átlátni.

    Arra a felvetésre azért nem válaszoltál, hogy tőlem a jog elvárja, hogy egy terméket csont ugyanolyanra cseréljek. Akkor én a vevőtöl miért nem várhatom el, hogy ugyanúgy hozza vissza azt mint mikor elvitte?

    #3495: a tv világos kötelezettségeket ró a kiskerre. Nem én vállalom be mit szeretnék mit nem. De az tényleg nem járja, ha 3 év jótállásal adom akkor nagy valószinüség szerint vissza kell adnom a pénzt (amit én nem kapok meg). Ha egy évet vállalok meg köcsög lehúzós vagyok, mert megkárositom a vásárlót.
    De ha te tudsz megoldást, vagy van ötletet szivesen olvasom. Mert én ezért jöttem ide, ezért kapcsolódtam be a beszélgetésbe.

    [ Szerkesztve ]

    Amd - Radeon - Ryzen

  • Csaba_20_

    őstag

    válasz Gyuri27 #3497 üzenetére

    Gyuri27 írta:
    Akkor ezentúl azt írom a számlára, hogy max 65w, max 65 nm, min cpu sped 2,0GHz, min bus speed 800 MHz, min L2 1MB, x86 és csókolom.

    Ezt meg szerintem nem teheted meg. Ha más nem, az APEH biztos kérdezősködne.

    Gyuri27 írta:
    Amúgy egy magyarországi per szerinted gyors? Ha gyorsan is megy másodfokig legalább másfél év. De ettől itthon messze állunk.

    Szerintem sem kellően gyors. De látom azt, hogy hiába vannak fogyasztókat védő jogszabályok, ha azt a forgalmazók nem tartják be. Mert pont az ítélethozatal lassúsága miatt nem lehet őket betartatni. Mire a fogyasztó a eléri a jogait, addigra bedől a kisker és a tulaj másik cégben tulaj. Ami érdekes mód ugyanazzal foglalkozik. Ezt látod te is. Ezért érthetetlen számomra, hogy mégis törvényért kiáltasz, ha kár ér téged. Ha te sem hiszel a hatékonyságában, akkor miért tekintesz rá megváltásként?

    Gyuri27 írta:
    Mondjuk azt sem értem minek a nagyker. Feleslegesen drágitja a terméket és + még egy hibaforrás a szerkezetben. Ha erre tudsz valamit azt szivesen meghalgatom.

    Jelen felállásban, ahol a kisker csak és kizárólag annyit ad, amennyit neki a nagyker megad, igazából a kisker a felesleges a láncolatban. Ha úgyis csak annyit kapok, amennyit a nagyker ad, akkor miért fizessek én még egy ember zsebébe pénzt, akitől gyakorlatilag semmit nem kapok? De abban tökéletesen igazad van, hogy jelenleg nagykernek a legjobb lenni. A kiskerek nem lépnek fel ellenük, nem fognak össze. Nem mondják, hogy "én ilyen feltételekkel nem vásárolok tőled". Ők diktálnak, visszaélve az erőfölényükkel és lefölözik a hasznot.

    Az Euro-s felvetésre nem tudom a választ. Meg kéne nézni szomszédos országokban hogyan oldották ezt meg és mennyire volt jól megoldva. Érdemes lenne esetleg odaírni tájékoztató jelleggel az aktuális EUR árat is a számlára. Főleg az ilyen hosszútávra vállalt jótállás esetében.

    Folyton azzal jössz, hogy nem látok bele a forgalmazók helyzetébe, de tévedsz. Már talán írtam, hogy nem olyan rég lehetőségem lett volna számteches kiskert nyitni. Egész pontosan átvenni egy már működőt, de nem tettem. Mert már akkor is láttam, hogy nem éri meg alkatrészekkel kereskedni. Legalább is kis tőkével semmiképp sem. Azóta csak rosszabb lett a helyzet.

    Gyuri27 írta:
    Arra a felvetésre azért nem válaszoltál, hogy tőlem a jog elvárja, hogy egy terméket csont ugyanolyanra cseréljek. Akkor én a vevőtöl miért nem várhatom el, hogy ugyanúgy hozza vissza azt mint mikor elvitte?

    Ő egy hibás terméket visz neked, mégis hogyan adhatná ugyanúgy vissza, ahogy elvitte? Javíttassa meg valakivel, aztán vigye oda hozzád? Akkor meg nem kéne odavinnie hozzád. Szóval végképp értelmetlen, amit elvársz a fogyasztótól.

    [B]Gyuri27 írta:[B]
    a tv világos kötelezettségeket ró a kiskerre. Nem én vállalom be mit szeretnék mit nem.

    De, te vállalod be, amikor kiskert nyitsz és ott alkatrészeket árulsz. Az igaz, hogy nem válogathatsz kényedre-kedvedre a törvény szövegéből csak azt kiemelve, ami számodra kedvező. De ezt elvárni is nonszensz, ezt beláthatod. Adót se csalhatsz csak azért, mert neked úgy a jobb.

    Egy tönkre tett piacról beszélünk, ahol a kis tőkéjű, jogszabályoknak megfelelő kiskerek lassú halálra vannak ítélve. Csak jelentős tőkével lehetne változtatni a dolgokon. Én így látom. De nem tartom elfogadhatónak, hogy azért legyenek megkárosítva a fogyasztók, mert csak így lehet életben tartani a kiskerek jelentős részét. Ha majd nem az lesz, hogy egymás seggében is számtechbolt nyílik, akkor a nagyker se fogja úgy gondolni, hogy tök mindegy, hogy egy-egy kisker mit akar, mert úgyis jön majd másik, akinek eladom a termékem.

    [ Szerkesztve ]

  • Gyuri27

    félisten

    válasz Csaba_20_ #3498 üzenetére

    Miért?

    Mert nem csak törvényt akarok. Hanem müködö törvényt. Ha én vétek engem is büntessenek, igaz én nem erre megyek. De a vevőt is és a nagykert is szankcionálják adott esetben.
    Láthattad a bedölt nagykerek pédáját. Ott megint a kisker szopott. Mert a gari járt a vevőnek, csak a kisker nem tudta hova vinni. Ez sincs szabályozva.

    Csúnyán diktálnak, és csúnya hasznokat tesznek zsebre. Holott a kockázat a kiskeré.

    Nem tudom a szomszédba hogyan oldották meg. De lehet ott nincs pénz vissza adás. Tehát nem kellett mit megoldani. Ha most az eurós árat oda írom az megint vitára adhat okot az árfolyam változás miatt.

    Akkor bocs. Megérné ez. Én nem fő állásba tolom. Tehát megéri/megérné (nekem). Csak ugye az érdekérvényesités hiányos nem megoldott (kisker).

    Nem. Amikor leszedi a vga-ról a hűtést, másikgyártó biosát rakja rá és tuningolva van. Mert ugye én nem így adtam el.
    Persze hogy hibásan hozza vissza.

    Nyilván nem válagatom ki a törvény szövegéből a jót. Nem erről beszélek.
    A piac szvsz nem igen fog változni. Ha csak nem lesz nagytakaritás. Utánna nem néznek a befizetett adóknak járulékoknak, szürke importnak stb.
    Az a néhány kisker aki van túl erős. Ők a nagykerekkel a jelentős havi rendelés miatt szépen össze nőttek.
    Mert a kisboltok forgalma elenyésző. Azokat a nagyker úgymond leszerja. Elesik 10-20% bevételtől (szvsz) nem érdekes. Néhány alkalmazott kirugásával máris orvosolva van a probléma.

    Amd - Radeon - Ryzen

  • zolka78

    senior tag

    válasz Gyuri27 #3494 üzenetére

    Nem mondtam, hogy nem tartom be a törvényt.

    Ezt én senm állítottam.

    De két dolgot mondanék. Egy úgylátom ehhez a dologhoz mindenki ért, még te is. Kettő az egész kisker, nagyker, eladás dolgot is kened vágod, mert haverod már garizott valamit.

    Nem csak én, de a körülöttem élő átlag emberek is értik, hogy egy megvásárolt nagyobb értékű termékhez milyen fogyasztóvédelmi jogok érintik őket.

    Tehát kellő tapasztalat nélkül (legalábbis ennek ellenkezője nem derült ki) van véleményed.
    Nem kell kellő tapasztalat egy garancia érvényesítésére. Ahoz már talán igen, hogy a jó magyar mutyizást tudjuk kezelni. És egyébként éveket dolgoztam a kereskedelmben, mind nagyker, mind forgalmazó és viszont eladó tekintetében. Nem mint tulajdonos mert hát milliárdjaim nincsenek, de olyan beosztásban, hogy nagyban múlott rajtam mi kerül a vásárló kezébe és hogyan. Ebbe ne menjünk bele hol és hogyan mert ez nem erről szól. Ja és mielött belekötnél nem én árultam "pista néninek" a tescos dvd-t :N .

    Vagy hozz némi bizonnyosságot mielőtt elkezdesz sározni. Mert legközelebbi mondandód csúnyán a modkerben fog kikötni. Hidd el ilyen értékes kartásat nem szivesen veszitenénk el.
    Miről kellene bizonnyosság, én csak pusztán a véleményem írtam le. Különben meg nem sároztalak. Semmi sértő nem volt a mondandómban és semmi olyat nem állítottam amit te nem mondtál magadról. De ha megsértődtél sajnálom, nem bántásból írtam amit írtam. Nem a moderátoroknak kell eldönteni mi az ami még mehet és mi az ami nem?

    Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!

Új hozzászólás Aktív témák