Hirdetés
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
fgordon
senior tag
Helló
Az a kérdésem, hogy nem teljesen értem olyan erősítőnek, aminek lehet adni 12-24 V között tápegység feszültséget, miért 15 vagy 19 V-ot javasolnak, néha 24 V-ot?
Tudom, lehet a gyártónak valami oka, vagy úgy jobban szól, de ettől eltekintve az elmélet érdekelne.
Szeretnék összerakni egy zenelejátszót, ami 2 hangfalból és Raspberry Pi alapú zenelejátszóból állna.
A hangfalnak ilyesmit néztem ki:https://en.polkaudio.com/products/owm3
8 ohms, Recommended Amplifier Power Per Channel: 20 watts → 100 watts
(Erre azt mondták egy videóban, hogy csak EQ-val javítottan javasolják, hogy normálisan szóljon, viszont negyed annyiba kerül, mint a következő.)vagy:
https://en.polkaudio.com/products/owm5
8 ohms, Recommended Amplifier Power Per Channel: 20 watts → 150 wattsNekem így elsőre furcsa, hogy 20 is elég neki, én elméletben 8 ohmos, 80-100 wattos erősítővel hajtanám meg.
Mutatok hangkártya + erősítőket, amiket néztem ezekhez:
Hangkártya + erősítő egyben: JustBoom Amp HAT for the Raspberry Pi
https://www.justboom.co/product/justboom-amp-hat/
We recommend using a 15v / 65w power supply.vagy ugyanez, de 2 kártyából összerakva:
Hangkártya: JustBoom DAC HAT for the Raspberry Pi
https://www.justboom.co/product/justboom-dac-hat/
Erősítő: JustBoom Amp – High Resolution Stereo Audio Amplifier
https://www.justboom.co/product/justboom-amp/
2 x 55 Watt peak output at 8 ohms (2 x 30 Watt RMS)
can accept an 8 to 24 Volt power supply
Recommended Power Supplies: 15 Volt Power Supply or 24 Volt Power SupplyMég infó:
https://www.justboom.co/technical-guides/amp-boards-power-specifications/Tehát ha az erősítő kb ugyanaz az AMP HAT és az AMP esetén, akkor az egyiknél miért javasolt a 15V, a másiknál miért 8-24V?
Továbbá a fő kérdés, ha tud kezelni 8-24V-ot, akkor miért pont 15v itt a javasolt? Más AMP-nál teljesen mást javasolnak, de azok is tudnak 24V-ot.
Ha adok ennek egy ilyen 24V-ot tápegységet, az biztosan jó lesz?
XP Power AEJ100PS24 24V 4,17A 100W tápegység
https://www.powergom.hu/tapegysegek/XP-Power-AEJ100PS24-24V-4-17A-100W-tapegysegHogy még tovább vigyem, itt egy másik hasonló Raspberry Pi hangkártya és erősítő:
iQaudiO NEW Pi-DigiAMP+
http://iqaudio.co.uk/hats/9-pi-digiamp.html
up to 2 x 40W stereo output to 6ohm speakers (tehát 8 ohmos fenti hangfallal nem lesz jó?)
We recommend and sell the XP Power 24v supply. (12-24V közötti jó hozzá)Egy webshop, akik erősítőket és ilyesmi termékeket is gyártanak, ugyanez a termékről már mást írnak:
https://volumio.org/product/iqaudio-pi-digiamp-plus/
up to 2 x 35W stereo output
We recommend and sell the XP Power 19v supply (for 2x35w)Tehát a gyártó 24V-ot, egy webshop meg 19V-ot javasol, ahol már csak 2x35 watt van.
Miért?A harmadik versenyző:
HIFIBERRY AMP+
https://www.hifiberry.com/products/ampplus/
Up to 25W output power
Only one 12-18V external power supply needed for both AMP and the Raspberry Pi—no need for USB power supply anymore
Capable of driving 4 Ohm speakers (also works with higher impedance speakers)Itt ezt 8 ohm, 20 wattos hangszóróval használják:
https://support.hifiberry.com/hc/en-us/articles/205699981-How-to-build-a-multiroom-audio-system-based-on-Raspberry-Pi-and-HifiberrySzóval ti a fentiek közül melyiket raknátok az OWM3 és OWM5 mellé, hány V-os tápegységgel, és miért?
Én ezt látom jelenleg a legjobbnak így a paraméterek alapján:
24 V-os tápegység, és így elviszi a 8 ohmos hangfalakat.▏▎▍▋▊▉ Gordon (eleinte azt hittem) ▉ ▊▋▍▎▏
-
Bodz
nagyúr
válasz boros44 #70753 üzenetére
Még van a jó árú Musiland 01-ből. Legyen ez!
-
Ribi
nagyúr
válasz fgordon #70756 üzenetére
Minden erősítőt meg tudsz hajtani kevesebb feszültséggel is mint amivel meg van hajtva. Csak akkor kevesebb feszültséget is tud majd leadni, így kevesebb teljesítményt. Másik dolog a maximum teljesítmény. Van aminek ez korlátozva van, emiatt ha mondjuk rákötsz egy 8 ohmos hangfalat, akkor annak több feszültség kell, hogy X teljesítményt megkapjon, mintha mondjuk egy 2-4 ohmost kötnél rá. Ha kis ohmost kötsz rá, akkor viszont érdemesebb kisebb feszültségű tápot rárakni, az kevésbé terheli (bár ez lehet nem igaz D erősítőre).
Szóval a leadható teljesítmény függ a beadott tápfesztől.
Hangszóróra írnak javasolt erősítő teljesítményt, de ez nem kell figyelembe venni.
Illetve amiatt lehet, hogy egyes erősítők ha kifutnak az áramból vagy feszültségből, akkor igen szarul kezdenek viselkedni és akár kárt is tehetnek a hangszóróban (általában a magasban). De ha nem hajtod túl az erősítőt akár 1Wost is ráköthetsz.
Szóval ezekre az erősítőkre köthetsz 8 V-ot csak akkor nem lehet feltekerni, hogy jó dulván szóljon.
Erősítők általában jobban szólnak ha több tápfeszt kapnak, de úgy kicsit jobban is terheled őket. Általában olyan kondit is raknak bele ilyenkor ami max 25Vot bírnak. Szóval úgymond egyes alkatrész is ilyenkor már a maxon mennek.
Ha javasolnak valamit, lehet azért van, mert nekik olyan tápjuk van. 15V nem egy sűrűen alkalmazott fesz D erősítőknél. Inkább a noti táp 19V, vagy a 24V (led) táp az elterjedt.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz fgordon #70756 üzenetére
Nagyobb feszültségen nagyobb teljesítményre képes, kisebben meg jobb a hatásfoka (kevésbé melegszik).
Olcsó kínai erősítők nem bírják tartósan a max. teljesítményt, mert áltlában alulméretezett a hűtésük. Szóval, ha nincs szüksged nagy teljesítménycsúcsokra, de tartósan magas hanerő kell, akkor érdemesebb 15V-ot adni neki, mint 24-et.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
fgordon
senior tag
Köszönöm az infókat.
Tehát amit linkeltem 8 ohmos hangszóróhoz bármelyik linkelt erősítő jó, akár 19V-on is, ha azt javasolják, vagy 15V-on, mert ha 24V-ot kap, akkor valószínű az élettartama is rövidebb lenne?
Mert a15V-ot 6 ohmra írták. Ha a 8 ohmos hangfalat rárakom akkor gyakorlatilag nem tud nagyon hangosan szólni, viszont kevésbé fog torzítani, mintha 24V-ot kapna?24V-on ha max hangerőt állítok be, akkor kb túlterhelhetem az erősítőt, míg 19V + max hangerő nem árt annyira az erősítőnek, a linkelt hangfallal?
Amit linkeltem tápegység, az jó lehet, mint márka / típus? Akkor abból vennék 15 vagy 19V-osat, vagy azt veszem, amit javasolnak hozzá.
▏▎▍▋▊▉ Gordon (eleinte azt hittem) ▉ ▊▋▍▎▏
-
bkercso
nagyúr
válasz fgordon #70760 üzenetére
Tönkremenni az IC nem fog, mert van hővédelme, de ha a kimeneti szűrőtekercseket alulméretezték, akkor ezok leéghetnek.
Én 12V 2A-es táppal próbálnám ki, és ha az elég, akkor az a biztonségosabb megoldás.Próbálj márkásab adaptert venni, Pl. Meanwell-t, azok zaja kisebb, így simább lesz a hangja a dolognak!
Ha linkelsz rendesen, akkor ránézek a dolgokra (mobilról vagyok...). Just use the Link button right below the editor!
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
fgordon
senior tag
válasz bkercso #70761 üzenetére
Köszönöm, linkelek én, ha így tudsz véleményt mondani!
De ha az erősítőnek, ami 8-24V-ot kezel, és a gyártó is 15-19V-ot javasol, vagy néha 24V-ot a 8 ohmnak, ha 8 ohmos hangfallal akarom használni, meg tudja a 12V is jól hajtani? Mert a lenti táblázatok alapján nem, a gyártói infó alapján például 4-6 ohmnak javasolják a kevesebb V-ot.
Akkor a belinkelt tartalom:
Szeretnék összerakni egy zenelejátszót, ami 2 hangfalból és Raspberry Pi alapú zenelejátszóból állna.
A hangfalnak ilyesmit néztem ki:OWM3
8 ohms, Recommended Amplifier Power Per Channel: 20 watts → 100 watts
(Erre azt mondták egy videóban, hogy csak EQ-val javítottan javasolják, hogy normálisan szóljon, viszont negyed annyiba kerül, mint a következő.)vagy:
OWM5
8 ohms, Recommended Amplifier Power Per Channel: 20 watts → 150 wattsNekem így elsőre furcsa, hogy 20 is elég neki, én elméletben 8 ohmos, 80-100 wattos erősítővel hajtanám meg.
Mutatok hangkártya + erősítőket, amiket néztem ezekhez:
Hangkártya + erősítő egyben: JustBoom Amp HAT for the Raspberry Pi
We recommend using a 15v / 65w power supply.vagy ugyanez, de 2 kártyából összerakva:
Erősítő: JustBoom Amp – High Resolution Stereo Audio Amplifier2 x 55 Watt peak output at 8 ohms (2 x 30 Watt RMS)
can accept an 8 to 24 Volt power supply
Recommended Power Supplies: 15 Volt Power Supply or 24 Volt Power SupplyTehát ha az erősítő kb ugyanaz az AMP HAT és az AMP esetén, akkor az egyiknél miért javasolt a 15V, a másiknál miért 8-24V?
Továbbá a fő kérdés, ha tud kezelni 8-24V-ot, akkor miért pont 15v itt a javasolt? Más AMP-nál teljesen mást javasolnak, de azok is tudnak 24V-ot.
Ha adok ennek egy ilyen 24V-ot tápegységet, az biztosan jó lesz?
XP Power AEJ100PS24 24V 4,17A 100W tápegység
Hogy még tovább vigyem, itt egy másik hasonló Raspberry Pi hangkártya és erősítő:
up to 2 x 40W stereo output to 6ohm speakers (tehát 8 ohmos fenti hangfallal nem lesz jó?)
We recommend and sell the XP Power 24v supply. (12-24V közötti jó hozzá)Egy webshop, akik erősítőket és ilyesmi termékeket is gyártanak, ugyanez a termékről már mást írnak:
iqaudio-pi-digiamp-plus
up to 2 x 35W stereo output
We recommend and sell the XP Power 19v supply (for 2x35w)Tehát a gyártó 24V-ot, egy webshop meg 19V-ot javasol, ahol már csak 2x35 watt van.
Miért?A harmadik versenyző:
Up to 25W output power
Only one 12-18V external power supply needed for both AMP and the Raspberry Pi—no need for USB power supply anymore
Capable of driving 4 Ohm speakers (also works with higher impedance speakers)Itt ezt 8 ohm, 20 wattos hangszóróval használják.
Én ezt látom jelenleg a legjobbnak így a paraméterek alapján:
Raspberry Pi 3 B+ -ra rárakni, van hozzá külön ilyen ház, amiben a lenti 3 belefér:
és
24 V-os tápegység, és így elviszi a 8 ohmos hangfalakat.▏▎▍▋▊▉ Gordon (eleinte azt hittem) ▉ ▊▋▍▎▏
-
bkercso
nagyúr
válasz fgordon #70762 üzenetére
Ez egy jó hangú modul. Az egyik legjobb olcsó D-osztályú chip egyik legjobb megvalósítása:
https://www.ebay.com/itm/2-x-50-Watt-4-Ohm-Verstarker-Audio-Amplifier-Board-TPA3116-Sure-AA-AB32178/141420432337?hash=item20ed508bd1:gmMAAOSwSWtZllTIMeanwell adapter (bár 8ohmhoz mehet 24V is neki, mert ennek rendesen méretezett mindene):
https://www.ebay.com/itm/Mean-Well-GST90A19-P1M-19V-4-74A-90W-AC-DC-Power-Adapter-Level-VI/112054442555?epid=1890029399&hash=item1a16f71a3b:g:m5MAAOSw7XZXhLetMár csak normális hangfal és DAC kell.
A táp minden egységnél kritikus, így a DAC-nál is![ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
fgordon
senior tag
válasz bkercso #70764 üzenetére
Szia, köszönöm a javaslatot.
Ennek az alkatrésznek hol a hivatalos oldala? Nem találtam róla semmit.
Én inkább olyat vennék, amit már más is vett előttem és már egy ideje forgalomban van.Azokkal az erősítőkkel, amik a DAC-hoz vannak, mi a baj?
Ez nem kifejezettem RPI-hez van tervezve, olyat keresek, ami azzal menni fog.
Ha jól tudom, az RPI DAC+AMP esetében a hangerő szabályzás szoftveresen vezérelhető, ami nekem fontos, mert távolról akarom a hangerőt állítani.Tudom, ezzel limitálom a lehetőségeket.▏▎▍▋▊▉ Gordon (eleinte azt hittem) ▉ ▊▋▍▎▏
-
Bodz
nagyúr
válasz boros44 #70763 üzenetére
USB A-B kábellel. Win 10 esetén külön drivert sem szükséges telepíteni.
A D03K csak akkor szokott érdekes lenni, ha tv-hez kell valami. A Musiland jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Blackhole13
senior tag
bkercso-féle kisDAC Win10 alatti támogatásával lett mostanában valakinek problémája?
Eddig plug&play volt, most viszont nem ismeri fel az eszközt, Win7 alatt hibátlan. -
Bodz
nagyúr
válasz Blackhole13 #70769 üzenetére
1903?
-
fericske
addikt
válasz Blackhole13 #70769 üzenetére
2 napja jött egy frissítés W10-re....
-
IO.sys
őstag
válasz Blackhole13 #70773 üzenetére
Nem, Bodz írja jól.
凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...
-
Tim82
félisten
válasz IO.sys #70774 üzenetére
Azt, hogy Blackhole13 gépén melyik Win 10-build van? De aranyos, hogy kijavítani próbálod...
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Bodz
nagyúr
válasz Blackhole13 #70773 üzenetére
Azzal nem tudom mi van. Én 3-4 hete már a 1903-at nyúzom. Tegnap újratelepítettem, aztán feltűnt, hogy az ADI-2 nem megy a Win driverével, 1809-ben még biztosan jó volt. Annyira mondjuk nem izgat, RME sajátját használom.
[ Szerkesztve ]
-
Exodius
őstag
Én inkább várok az új winnel egy hónapot. Biztos, ami biztos.
-
Frogged
aktív tag
Üdv
Egy családtag keresett meg olyan problémával hogy van egy 5.1es hangrendszere szeretné tv-re kötni de nem tudja hogyan mert nincs mire kösse az rca kábeleket.
Alkalmas erre a feladatra Fiio D03K Taishan?vagy az csak sztereo esetén opció?[ Szerkesztve ]
-
elprimo
tag
válasz Zoliee #70787 üzenetére
Beyerdynamic amiron home.
A dac része nekem unalmas,lassú , és sajnos a mély hangok nagyon nem voltak a helyükön, ez zavart a legjobban. Kevés, erőtlen ,puffogo. reszletessegben , Felbontásban is sokkal többet vártam, illetve nem hallottam a cső jelenlétét se a rendszerben, igaz hibryd kialakításuk , nem tiszta cső . Ez az en véleményem , másnak még tetszhet ettől függetlenül, de en teljesen más karakterrel számítottam/szeretek.
-
alphamooncam
őstag
-
fericske
addikt
válasz elprimo #70788 üzenetére
Érdekes...Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam annak amit írtál.
Mondjuk nálam a másik dac verzió volt, és pont a dac teljesítménye tette fel az "í"-re a pontot nekem.
Mikor visszaküldted kérd meg, hogy ellenőrizze ezt a kombót ami nálad járt, hogy rendben van-e, meg írd meg neki amit tapasztaltál. -
p76
senior tag
válasz elprimo #70784 üzenetére
Itt olvastam hogy az kell alá:
[Egy újabb TMP ANT...DAC]
Sajnos azt nem írják hány PSI nyomás a megfelelő.[ Szerkesztve ]
-
Zoliee
senior tag
-
elprimo
tag
-
MeSKA
aktív tag
Nektek volt már olyan, hogy a DAC tökéletesen játsza le a zenéket a foobar2000-el, de amikor kilépek és egy youtube videót vagy bármi mást néznék meg nincs hang? Persze ha visszalépek a foobarra akkor ott van hang. Ilyenkor vagy újra csatlakoztatom vagy ki/be kapcsolom. Néha viszont magától megjavul. (Fiio Q1II)
-
alphamooncam
őstag
válasz alphamooncam #70789 üzenetére
Erre esetleg ?
Akkor ugye később sem fog kiderülni, hogy pl. a forrás oldal nem volt a éppen a teljesítményének a csúcsán a teszteléskor, merthogy kb. semmi infót nem nyújtottál ezzel kapcsolatban, és hiába írtam be a keresőbe a neved, nem lettem okosabb.
Ilyetén formán nehéz értékelni, hogy az értékelő "jelentése" mennyire vehető komolyan, mennyire hasznos ez a topik olvasóinak.
Félre ne értsd, eszemben sincs bírálni az izlésed, nem az érdekel, hogy Neked mi tetszik, mert az egyrészt teljesen szubjektív, a magánügyed, hanem az a folyamat, ahogyan, amiből megalkottad a véleményed.
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Videoteszt Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Milyen monitort vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macska topik
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Napelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Autós topik
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest