- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: MSI Cyborg 15 - Tényleg Kiborg.
- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
grizlisandor
addikt
válasz krizmo_ #3906 üzenetére
Én nem tudok róla, bár ez a megerősítéséhez és a cáfolásához is kevés.
Elhiszem, hogy Szabi tudja mit csinál, nem kell meggyőzni.
(#3907) kmarci25:
Igazad van, nem ezt írtad, hanem céloztál rá kovász=Szabi.
Nem szeretem ezt a kit és hogy másol témát, magyar youtubeközösségben meg főleg nem. SK nem hiszem, hogy szerintem ilyen amatőr, de dobj rájuk egy üzenetet, hogy mi újság.Abszolút egyet értek, hogy a tartalomgyártók forrásmegjelöléssel kellene, hogy dolgozzanak.
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3915 üzenetére
A tiéd milyen vastag? Az enyém ez a fajta. Nálam az öntöttvas edény most a favorit.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #3919 üzenetére
Van fix program, de azokat már végigpróbáltam, és nem vagyok elégedett vele. Inkább kalácsot, mint kenyeret süt belőle, teljesen más az állaga. Kalácsnak viszont baromi jó, szoktam kakaósat vele.
2x dagasztom, de csináltam úgy is, hogy az előmelegítés előtt is összekeverem, hogy több ideje legyen kelni. Az eredmény ugyanez. Fel van tolva a gépi recepthez képest a kelesztési idő és a dagasztási idő is. A kelesztésből szerintem visszaveszek, aztán meglátom úgy hogy sikerül. Ha kevesebb vizet adok neki, akkor nagyon morzsalékos lesz, és rosszabbul kel. Abba az irányba nem hiszem, hogy elmegyek, ennél a mostaninál is kevésnek tűnt a víz, de még épp határeset.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #3962 üzenetére
Én is úgy tudom, hogy csak kapor és só kell bele, felesleges túlbonyolítani. A kovásznak szerintem csak úgy van értelme, ha ugyanúgy teszel bele kenyeret, hogy tudjon mit enni, és akkor nem a levegőből kell, hogy beleszálljon az élesztő, tejsav baktérium, stb., hanem már benne van. Hamarabb elkészül vele, és valszeg ízre is jobb lesz. Majd kipróbálom idén nyáron, kíváncsi vagyok.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
pvt.peter
őstag
válasz krizmo_ #3962 üzenetére
Szódabikarbona: ropogós és friss marad tőle az uborka.
Ecet szintén a tartósításban segít.
Próbáld ki egyszer úgy is, hogy raksz bele mustármagot meg koriandertNem tudom, hogy ti milyen recept alapján csináltátok eddig a kovászos uborkát, de most így rákerestem és elég sok recept írja ezeket a hozzávalókat.
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3970 üzenetére
A Kistücsökben van kovászos uborka leves is. Sajnos, mikor ott voltunk még nem volt (szezonális), remélem legközelebb olyan időben tudunk menni, mikor kipróbálhatom.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #4010 üzenetére
Egyelőre fel. Sajnáltam a sok lisztet, ami belement, meg az első kenyér után nem is sikerültek úgy a dolgok és már nem akartam vele foglalkozni. Úgyhogy maradok a bevált öregtésztás és "görög" kenyérnél. Meg majd pizzát szeretnék mostanában sütni. Talán találtam egy rendes receptet. [link]
Vito Iacopelli nagyon megtetszett youtube-on, de szerintem "nagyon" sok élesztőt rak bele, ami miatt nekem múltkor rettentően túlkelt és használhatatlan lett a tészta. Eddig komolyabb helyekről mindig azt olvastam, hogy 1 kg liszthez max 1g friss élesztő.."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
Weareus
addikt
válasz krizmo_ #4038 üzenetére
Való igaz, kísérletezni érdemes, amig összeáll a saját szájíz szerinti arány.
Igen, 1 kg liszthez 20 dkg cukor, ez valóban nem tűnik soknak, de még a töltelékben is van 20 dkg, meg ugye én raktam hozzá "jóságos" sárgabarack lekvárt - szintén Szoky nyomán - , na de kihűlés után már nem is tűnt annyira édesnek, mint melegen.
Meg "após" is megevett kettő db-ot egymás után és ez nála nagy szó...Most kezdtem/kezdek belelendülni - na meg a COVID19 miatt időm is van -, így további kihívásokat keresek, de a legfontosabb az, hogy a család finomat egyen.
Holnap lesz egy lasagne. A besamelt és a ragut (vegyes marha-disznó lesz) már alig várom..., bár besamel-szerű mártás volt a sajtos rolóba kerülő töltelék is...[ Szerkesztve ]
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #4041 üzenetére
Nekem is túl vizes lett a harmadik kovászosom. Kiszámoltam, és olyan 150% hidratáltságú a kovászom. Legközelebb majd kevesebb vizet adok hozzá. Még amit észrevettem, hogy most 10 óra is kellett hozzá, hogy meginduljon felfelé, amíg legutóbb 3-4 óra is elég volt hozzá. Nem igazán értem, hogy mi a baj. ha kiveszem a hűtőből a kovászt, elég hamar elkezd bugyogni, tehát biztosan életben vannak a mikrobák, mégis... Lehet, hogy külön felfuttatom majd cukorral és vízzel (vagy tejjel), mint az élesztőt szokták, hátha úgy azonos lesz a kelesztési idő. Hmm így belegondolva lehet, hogy az volt a baj, hogy most nem adtam hozzá cukrot. Nem adom fel, szerintem olyan 5-10 alkalmon belül sikerül vállalható kenyeret csinálnom vele, már amennyire ez géppel lehetséges.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #4054 üzenetére
A bulk nagyon rövidnek tűnik (50+90 perc max), de kovász mennyiségtől függően még elég is lehet. Azt figyeltem meg, hogy igazából a bulk a fontos, ha az elég hosszú, és jó volt a fermentáció, akkor már nehezebb elszúrni.
A nem maceráláshoz. Pár hete próbáltam: este 15% kovásszal egybe keverek mindent, autolízis nélkül. Épp csak, nem dagasztom agyon. 1-1,5 órát tölt a pulton, utána megy a hűtőbe. Kb 20 óra múlva, kiveszem, megint picit a pulton, előformázás, formázás, szakajtó, és megint hűtő, megint 20 óra körül, és utána egyből sütő. Egész jó lett. Vadabb bélzete volt, de tényleg jól sikerült.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #4056 üzenetére
Nagyobb, szabálytalan formájú lukak leginkább. Mivel nem volt hajtogatva, a gluténháló sem strukturálódott, ezért a bubik úgy vannak kb, ahogy kialakultak.
A 400 g 1 kg liszthez nálam már sok, én max 25% kovászt teszek. De ha neked ez a módszered, akkor oké.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #4105 üzenetére
Az is. Próbálj meg egy 90% hidratációjú tésztával dolgozni. Nagyon nagyon sok gyakorlás kell ahhoz, hogy kezelni tudj egy magas hidratációjú tésztát, és hogy legyen tartása, mikor sütöd. Trevor Jay Wilson hívja ezt a könyvében baker's hand-nek. Akinek benne van a kezében, megtanulta, hogyan nyúljon a tésztához, hogyan kezelje, érzi az állagán, hogy mikor mit kell vele csinálni, az profi. Ha ez magvan, akkor lehet a határokat feszegetni, és elmenni egészen extrém irányokba, pl. az extra magas hidratációval. (Nekem a 80% a határ, ott már kezdődnek a problémáim.)
Egyébként szerinted mi határozza meg? Én sem kötekedésképpen kérdezem.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #4107 üzenetére
Oké, de nem válaszoltál. Ha nem a nehezen kezelhető tészták profi kezelése, akkor mitől lesz "profi" egy pék. Nem a "mitől jó a kenyér" volt a kérdés, hanem a "mitől profi a pék".
A jó kenyérben egyetértünk. Én sem vagyok oda a 80% hidratációs fölötti kenyerekért. És nem feltétlenül nehézség csak. Minél több a víz, annál "légiesebb" lesz a kenyér. Fine dining éttermekben, ahol köretként szolgálnak fel kenyeret szoktak ilyet használni, hogy épp csak jelzésértékkel jelenhessen meg a kenyér.
(Egyébként én azt hallottam, hogy a francia pékek találták ki a tegyünk több vizet a kenyérbe dolgot, azért hogy kevesebb liszt fogyjon. )"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #4109 üzenetére
Oké, de ez elég szubjektív kategória. Akkor inkább úgy mondom, hogy a magas hidratációnál a technikája, a tésztakezelése profi.
Kb. ezt is írtam: a liszt, meg a képzettség: "aztán képzettségtől meg liszttől függően mennek feljebb, az igazán profik".
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #4220 üzenetére
Onnan, hogy ő az egyik nemesítő. Évente bevizsgáltatja a búzáját, hogy nem keveredett-e más búzafajtákkal. De ha gondolod, Facebookon szívesen elmeséli szerintem: Király Rolandnak hívják.
Inferno: melyikre van ráírva?
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #4259 üzenetére
Felkapott lett? Ez jó hír! Nem mintha érdekeltségem lenne benne , de találkoztam már a tulajjal és nagyon szimpatikus ő maga is, és az egész üzlet.
Igen, most is épp az ő lisztjeiket használom. A Kerecsen BL-80-at kenyérhez, plusz a kövön őrölt KBL-120-at és KBL-220-at hozzáadva, 20-50% közötti mennyiségben. Pár napja le lett itt todományosan vezetve, hogy nem terül, de nekem az a személyes tapasztalatom, hogy jobban terül a királybúza liszt, mint a búza (mint pl. BL-80-asuk). Nem annyira, mint a tönköüly, de mégis. A vizet szépen felveszi, kovászlaboros vélemények szerint fontos a hosszú autolízis a királybúzánál, én ebből annyit vettem észre, hogy jobb dolgozni vele, ha volt 1-1,5 órás autolízis (de ezt tapasztalom a többi lisztnél is).
Szóval szerintem bátran próbáld ki, nem gondolom, hogy csalódnál.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #4262 üzenetére
Láttam ezeket a képeket Király Roland fb-jén. Igen, nagy cimbik Szabival, promózzák egymást folyamatosan.
in3rno: kb. egy hét szokott lenni, járnak a Lőrinci piacra, ezért hozzám ők hozzák, a piacozás után, szombat dél körül. Egyszer hozta maga a tulaj, akkor grátiszban kaptam egy kosárnyi péksütit tőle (mákos, diós kiflik, kakós csigák). Szóltak, hogy vigyek egy ládát, amibe átpakoltuk a cuccot az övékből. Kb. 15 kiló liszt volt, ebből-abból, meg étolaj.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#75501312
törölt tag
válasz krizmo_ #4287 üzenetére
Eddig hasonlóan csináltam, borral vagy sörrel fólia alatt. De pirításnál mindig kiszáradt kicsit.
Hány fokon szoktad sütni?(#4286) modflow
Sütőben van 2 grill funkció is, de fogalmam sincs mennyire hatékonyak. Egyiknél lehet hőfokot állítani, a másiknál nem.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #4338 üzenetére
Akkor nem a hűtő miatt, de valami miatt nálunk eltolódott az egész a tejsav és ecetsav termelő mikrobák felé, a széndioxid termelés meg visszamarad. Én ha élesztővel keverem, akkor ugyanúgy szépen megkel, mert az elbontja a savakat és széndioxiddá alakítja őket, anélkül viszont kicsi marad és savanyú. Szóval nem optimális a mikroba összetétel. Én mondjuk már kidobtam az enyémet, mert meguntam vele a pepecselést. Nagyjából az volt a cél, hogy ne kelljen élesztőt vennem, amikor hiány volt belőle, de most már nincs ilyen gondom, és pont ezt a célt nem teljesítette. Nekem bejött, hogy amikor élesztővel kevertem, akkor volt egy kis tejsavas felhangja a kenyérnek, de a család nem szerette és nem csak magamnak sütök. Nekem az élesztős is elmegy, bár kétségtelenül nem ugyanaz. Majd még kísérletezek vele, hogy mi van, ha teszek bele egy kis joghurtot is csak az aroma kedvéért, hátha úgy egyszerűbben elérhető ugyanaz. Talán egyszer-egyszer átmegy a bírálókon az is. :-)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #4365 üzenetére
Ha annyira aggaszt az arzén, akkor nem a hagyományos módon kell csinálni, hanem úgy, hogy sok vízzel teszed fel, és leöntöd róla a főzővizet. Úgy olyan 30-40%-al kevesebb lesz az arzén tartalma, a hideg vízzel még ha rendesen áztatod is, akkor is csak olyan 5-10%-ot vesz le róla, a mosás meg kb. semmit nem ér. Egyébként sok értelme nincsen, mert határérték alatti benne az arzén koncentrációja, úgyhogy valószínűleg a szervezet képes kezelni és üríteni ezt a mennyiséget átlagos fogyasztás mellett. [link]
Buliban hasznos! =]
-
arcsin
senior tag
válasz krizmo_ #4393 üzenetére
Nekem nem rozsdásodott be 1év alatt 10-12 használat után sem. nem tudom minek a függvénye lehet ez. Lehet simán anyaghiba, szériahiba. AZ IKEA_nál sajnos előfordul olyan hogy mással kezdik legyártatni sokkal gagyibb anyagokból ugyanaz a terméket, ugyanazon a néven. Ilyen a dugattyús kávéfőzőjük is. A véleményeknél látszik is, hogy sokan panaszkodnak.
(#4392) FerNandor
De ha választanom kéne, akkor a 2eskére szavaznék én is.[ Szerkesztve ]
-
#75501312
törölt tag
válasz krizmo_ #4415 üzenetére
Igen, nekem is az lenne a cél, hogy gyümölcsöt teszek bele, talán még mézet cukor helyett, csak gondoltam a laktóz miatt kicsit hígítanám, mert így olyan, mintha fagyasztott joghurtot ennék.
Van sok kicsi műanyag dobozom, amiben tudok fagyasztani, legalább használnám őket meg van aprítóm is, ami végül is pont jó lenne keverésre is.
Közben kerestem a neten, joghurt / fagyi elvileg eláll 1,5-2 hónapig. Mondjuk nálam kis mennyiségnél ez kb. 2-3 hét lenne max.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs